ebooks in browser

Ebooks lezen in je browser met Readium voor Chrome

Er zijn diverse redenen te bedenken waarom je ebooks op je computer zou willen lezen. Bijvoorbeeld omdat je toch al de hele dag met je laptop op schoot zit te lezen vanaf het scherm. Of omdat je een passage uit een bepaald (studie)boek wilt kopiëren naar een Word document. Daar kun je natuurlijk Adobe Digital Editions voor gebruiken maar wist je dat je ook heel goed ebooks in je browser kunt lezen?

Readium voor Chrome

Google’s Chrome is volgens StatCounter op moment van schrijven met afstand de populairste browser, zowel wereldwijd als in Nederland. En dat is ongetwijfeld de reden dat het International Digital Publishing Forum (IDPF) ervoor gekozen heeft om hun open source ebookleessoftware Readium als browserextensie (exclusief) voor Chrome beschikbaar te maken.

Het IDPF is de beheerder van de EPUB standaard voor ebooks en Readium is ontwikkeld met het specifieke doel om het eenvoudig(er) te maken EPUB3 ebooks te lezen. EPUB3 ebooks bevatten vaak een vaste layout die zich niet leent voor lezen op ereaders of in andere leesapps en dan is het bijzonder handig dat je ze wel kunt lezen op je computer. Vanzelfsprekend werkt Readium ook uitstekend voor alle andere soorten ebooks in het EPUB formaat.

Readium is te installeren vanuit de Chrome Web Store en na installatie te vinden in het rijtje van webapps. In de bookmarkbar vind je standaard een knop met Apps als je ze niet kunt vinden.

ebooks lezen in browser readium

Als je de Readium webapp opent dan krijg je een overzicht te zien van alle ebooks in de bibliotheek.

Als je Chrome op meerdere computers geïnstalleerd hebt en je ook m.b.v. een Google account alle instellingen, apps en extensions synchroniseert, dan wordt de Readium app wel gesynchroniseerd maar de ebooks in je Readium bibliotheek niet. Die staan lokaal op de computer waar je ze toegevoegd hebt.

ebooks in browser readium
De eerste keer zul je natuurlijk nog geen ebooks hebben en die zul je toe moeten voegen. Klik daarvoor op het + teken rechtsbovenaan en kies een EPUB bestand dat al ergens op je computer staat. Je kunt ook een map kiezen waar meerdere EPUB bestanden in staat zodat je deze in één keer toevoegt aan de bibliotheek.

Readium ondersteunt alleen EPUB bestanden (en geen Kindle ebooks) die niet voorzien mogen zijn van Adobe of Apple DRM. Ebooks met watermerk of sociale DRM zijn daarentegen geen enkel probleem.

ebooks in browser readium
Als je vervolgens een ebook opent krijg je een standaardweergave te zien en kun je meteen gaan lezen. Bladeren kan met de virtuele bladerbalk die je te zien krijgt als je met de muis aan de rechterkant van het scherm komt of gewoon met de pijltjes toetsen.

ebooks in browser readium
Maar één van de grote voordelen van Readium is dat je bijna net zo veel opties hebt om je leeservaring aan te passen als op een ereader. Dit in tegenstelling tot Adobe Digital Editions bijvoorbeeld waar de opties zeer beperkt zijn.

Open de instellingen door op het tandwiel-icoontje [1] rechtsbovenaan te klikken. Op het eerste tabblad Style kun je de lettergrootte in een groot aantal stappen aanpassen [2], kiezen uit drie verschillende lettertypes [3] en zes verschillende kleuren achtergronden [4].

ebooks in browser readium
Op het derde tabblad Keyboard shortcuts kun je zien dat er maar liefst 25 functies zijn toegewezen aan toetsen als je liever niets met de muis wilt doen en kun je die ook aanpassen als je bijvoorbeeld liever vooruit bladert met de spatiebalk. Het middelste tabblad Layout is echter de plek waar je de meeste aanpassingen zult willen maken.

Hier is namelijk de breedte van de weergegeven tekst (feitelijk is dat ook de marge) op een pagina in te stellen [1] en kun je aangeven of je liever één pagina per scherm ziet of beide tegenoverliggende pagina’s [2]. Dat laatste is een vereiste als je bijvoorbeeld een digitaal prentenboek aan het lezen bent  waar bijna altijd gebruik gemaakt wordt van tekeningen die over beide pagina’s verdeeld zijn.

Tot slot kun je nog de scrollmode [3] bepalen: als een document of boek waarbij je dus bladert tussen pagina’s of als één doorlopende tekst waarbij je dus net zo lang naar beneden scrollt tot je bij het einde bent. Ebooks worden standaard als document met pagina’s getoond dus hier hoef je niets in te veranderen als je dat wilt behouden.

Lezen van ebooks op een (groot) scherm is misschien niet ideaal voor de meeste mensen maar met Readium voor Chrome is het tenminste wel uitstekend te doen. De weergave van de tekst is helemaal naar eigen smaak in te stellen en als bonus kan Readium overweg met alle soorten EPUB bestanden die er bestaan. Van ‘gewone’ boeken met alleen tekst tot multimediale digitale prentenboeken.

Headerafbeelding via Pixabay met CC0-verklaring

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

  1. Voor DRM-vrije Epub2 bestanden (bijv. van Gutenberg.org) heeft Firefox ook een prima Epubreader als Addon. Deze werkt nu weer met de meest recente versie van Firefox, en blijft dat hopelijk in de toekomst ook doen.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top