ebooks in browser

Ebooks lezen in je browser met EPUBReader voor Firefox

Er zijn diverse redenen te bedenken waarom je ebooks op je computer zou willen lezen. Bijvoorbeeld omdat je toch al de hele dag met je laptop op schoot zit te lezen vanaf het scherm. Of omdat je een passage uit een bepaald (studie)boek wilt kopiëren naar een Word document. Daar kun je natuurlijk Adobe Digital Editions voor gebruiken maar wist je dat je ook heel goed ebooks in je browser kunt lezen?

EPUBreader voor Firefox

De populariteit van Firefox is de afgelopen jaren fors afgenomen maar wordt nog steeds door bijna 14% van de internetters in Nederland gebruikt op de desktop of laptop. Ook in Firefox kun je (DRM-vrije) ebooks lezen met de gratis addon EPUBReader.

Mozilla heeft aangekondigd met vernieuwingen te komen voor Firefox in 2017 die ervoor zouden zorgen dat EPUBreader op termijn niet meer werkt. De maker heeft echter een succesvolle Kickstarter campagne gehouden voor de ontwikkeling van een volledig nieuwe versie van EPUBReader die in oktober 2017 uit moet komen. Zodra de nieuwe versie beschikbaar is zal ik deze blogpost ook aanpassen.

EPUBReader werkt, in tegenstelling tot Readium in Chrome, volledig in de browser zelf en wordt niet als aparte applicatie geïnstalleerd. Heb je de addon toegevoegd aan Firefox? Dan kun je in de menubalk van de browser (als je die aan hebt staan tenminste) simpelweg een EPUB bestand openen die lokaal op je computer staat. Heb je – zoals ik – geen menubalk in Firefox, dan kun je de toetsencombinatie CTRL-O gebruiken om te bladeren naar een EPUB bestand.

Tijdens de installatie van EPUBreader wordt er een icoontje – van een boek – geplaatst, rechts van de adresbalk. Klik daarop om een EPUB bestand te selecteren.

lezen in de browser epubreader firefox
Je ebook wordt vervolgens als een soort website geopend in Firefox. Standaard wordt links de inhoudsopgave getoond op een gele achtergrond en en krijg je in de rechterframe de tekst te zien op een witte achtergrond.

De eerste keer dat je EPUBReader gebruikt krijg je enkele toetsencombinaties te zien waarmee de basisfuncties uitgelegd worden:

epubreader tips

Daar kun je eigenlijk alles al mee doen maar er zijn ook flink wat handige instellingen verstopt in EPUBReader als je meer dan alleen maar de standaard look-and-feel wilt.

Die instellingen vind je links onderaan (onder de inhoudsopgave) bij het tandwielicoontje [2]. Ze zijn onderverdeeld in drie tabbladen waarbij je op de eerste meteen de belangrijkste vindt: het aanpassen van het lettertype [1]. Standaard wordt daar het lettertype gebruikt zoals dat in het boek wordt aangegeven maar je kunt elk lettertype selecteren dat op je computer geïnstalleerd staat. Natuurlijk kun je op datzelfde tabblad ook de lettergrootte, marges, kleuren en regelafstand aanpassen.

Elk geopend ebook wordt gekopieerd naar de ingebouwde catalogus die je kunt openen door ofwel op de C te drukken of het boekicoontje onderin het scherm [3] aan te klikken. Op die manier kun je wisselen tussen alle eerder geopende boeken.

Bladeren kan met de pijltjestoetsen maar er is ook een navigatiemenu aanwezig [4] waarmee je zowel tussen pagina’s als tussen hoofdstukken kunt bladeren. Tenminste, als je de default boek-leesweergave hebt. Die kun je zowel bij de instellingen als in het leesscherm [5] aanpassen naar een website-leesweergave waardoor de tekst niet meer in kolommen weergegeven wordt en je simpelweg naar beneden scrollt. Je kunt dan niet meer bladeren tussen de hoofdstukken, tenzij je dat doet via de inhoudsopgave. Je kunt rechtsonderaan ook de icoontjes vinden om rechtstreeks de lettergrootte te vergroten of te verkleinen hoewel het gebruik van de + en - toetsen een stuk sneller werkt.

Het frame met de inhoudsopgave is uit te zetten door op Del te drukken (hoewel je dan ook niet meer bij de instellingen kan komen) maar als je het liever aan wilt houden kun je dat bij de instellingen ook nog aanpassen op het tweede tabblad.

lezen in de browser epubreader
Op het (derde) tabblad Miscellaneous zijn nog wat geavanceerde instellingen verstopt. Zo kun je met EPUBReader bladeren door je Calibre bibliotheek als je de inhoudsserver hebt aangezet (plaats /opds achter de URL van je server om het hier te gebruiken) en rechtstreeks de ebooks te openen vanuit Calibre.

Standaard staat de Javascript ondersteuning uit in EPUBReader en die kun je aanzetten als je bijvoorbeeld multimediale EPUB3 (prenten)boeken wilt lezen – en beluisteren. Als je dit aanvinkt, let er dan wel op dat je alleen maar ebooks opent uit betrouwbare bron want dit is een potentieel beveiligingsrisico.

Lezen van ebooks op een (groot) scherm is misschien niet ideaal voor de meeste mensen maar EPUBReader is een uitstekende leesapp als je genoeg hebt aan Firefox. Het grootste voordeel van EPUBReader is, wat mij betreft, dat je letterlijk alle lettertypes kunt gebruiken die al op je computer staan of die je zelf nog kunt toevoegen.

Update 29-7-2017: De werking van EPUBreader is licht gewijzigd. Het is niet meer mogelijk om een EPUB bestand te openen vanuit de Verkenner of vanuit de menubalk met Bestand openen (Ctrl-O). Er is nu een apart icoontje toegevoegd aan de menubalk voor EPUBreader.

Headerafbeelding via Pixabay met CC0-verklaring

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

 1. Dank voor de heldere uitleg. Weer wat van opgestoken!
  P.S. Bij de Nederlandstalige versie van Firefox is het instellingenmenu van de EPUBReader ook Nederlandstalig.

  Reply

  • He verdorie … ik wilde nog controleren of EPUBReader Nederlandstalig werd bij een NL versie van Firefox maar ik ben het vergeten. Nou ja, de functionaliteiten zijn wel hetzelfde :)

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top