ebooks in browser

Ebooks lezen in je browser met Microsoft Edge voor Windows 10

Er zijn diverse redenen te bedenken waarom je ebooks op je computer zou willen lezen. Bijvoorbeeld omdat je toch al de hele dag met je laptop op schoot zit te lezen vanaf het scherm. Of omdat je een passage uit een bepaald (studie)boek wilt kopiëren naar een Word document. Daar kun je natuurlijk Adobe Digital Editions voor gebruiken maar wist je dat je ook heel goed ebooks in je browser kunt lezen? Al eerder besprak ik de Readium extension voor Chrome en de EPUBreader plugin voor Firefox maar ebooks lezen kan zelfs zonder aanvullende plugins in Microsoft Edge (Windows 10).

Microsoft Edge

De tijd dat Internet Explorer de meestgebruikte browser was ligt inmiddels al weer vele jaren achter ons. Ook Microsoft is klaar met IE en introduceerde in de zomer van 2015 de opvolger als onderdeel van Windows 10: Microsoft Edge. Edge is de standaardbrowser in Windows 10, Windows 10 Mobile en tegenwoordig ook op de Windows 10 versie die op de Xbox One console draait.

Ook al wordt Edge door nog geen 8% van de Nederlandse internetters op de desktop/laptop gebruikt, doordat het standaard aanwezig is in Windows 10 heb je het dus ook altijd bij de hand als je gebruik maakt van dit besturingssysteem. Microsoft Edge heeft begin april 2017, als onderdeel van de zogeheten Creators Update van Windows 10, ook een upgrade gekregen waarmee het nu mogelijk is om EPUB bestanden rechtstreeks te openen en te lezen in de browser zelf. Zonder dat je dus plugins of aanvullende software hoeft te installeren.

De ondersteuning van ebooks is door Microsoft toegevoegd aan de browser om het op die manier mogelijk te maken dat in de Windows Store gekochte ebooks ook meteen gelezen kunnen worden. De ebookstore in Windows 10 is echter (nog?) niet beschikbaar in Europa maar je kunt natuurlijk prima je bij de Nederlandse ebookwinkels gekochte titels lezen in Edge.

Het valt niet meteen op dat je nu ook DRM-vrij EPUB bestanden kunt openen en lezen in Edge. Dat komt omdat je in de browser geen menu-optie hebt om een bestand te openen en je ook niet vanuit de adresbalk kunt bladeren naar een bestand op de harde schijf. Edge is in Windows 10 nu geregistreerd als applicatie waarmee EPUB bestanden geopend kunnen worden en dat betekent dat je vanuit de Windows Verkenner dient te bladeren naar een EPUB bestand, om die vervolgens daar te openen in Edge.

Als er geen andere app op je Windows 10 systeem staat die EPUB bestanden leest, dan is Edge de nieuwe default applicatie en kun je simpelweg dubbelklikken op een EPUB bestand. Heb je wel een andere applicatie geïnstalleerd – zoals Adobe Digital Editions – dan kun je rechtsklikken op een EPUB bestand en kiezen uit de diverse apps waarmee het bestand geopend kan worden. Je kunt bij de instellingen van Windows 10 selecteren welke standaardapp je het liefste gebruikt.

Lezen

microsoft edge epub
Eenmaal geopend in de browser kun je meteen gaan lezen in een standaardweergave in twee kolommen (en kun je bladeren met de pijltjes toetsen. Onder in het scherm is het vorige en huidige hoofdstuk permanent zichtbaar, net als een voortgangspercentage.

microsoft edge epub

Klik je op ergens op de pagina zelf, dan komt ook de menubalk te voorschijn met de diverse opties. Zo kun je navigeren door het boek via de inhoudsopgave [1], via eventuele bookmarks [2] of met behulp van de zoekfunctie [3].

microsoft edge epub

Rechtsbovenaan zitten de menu-opties om de tekstweergave aan te passen [4], de tekst voor te laten lezen met de in Windows ingebouwde spraakfunctie [5] en natuurlijk de knop om de bookmarks te maken in het boek [6].

microsoft edge epub

De opties om de leeservaring aan te passen zijn niet heel uitgebreid maar zijn voldoende denk ik. De grootte van de tekst is aan te passen in zes verschillende groottes (sneltoetsen zijn Ctrl + en Ctrl -) en je kunt de afstand tussen de letters zelf aanpassen, hoewel dit bij mij de tekst helemaal deed verspringen. Ook de achtergrondkleur is aan te passen waarbij wit, sepia en zwart de keuzes zijn.

microsoft edge epub

Microsoft heeft er voor gekozen om niet alle lettertypes die in Windows 10 geïnstalleerd zijn, beschikbaar te maken maar beperkt zich tot een klein aantal lettertypes die goed (zouden moeten) werken om vanaf een beeldscherm te lezen. Daar kun je inderdaad uitstekend mee uit de voeten hoewel ik hoop dat er in de toekomst wel een optie komt om daar zelf lettertypes aan toe te voegen. Ik ben het Bitter lettertype gewend in zowel Marvin als op mijn ereader en zou het handig vinden om dat hier ook te kunnen gebruiken.

Luisteren

Dankzij de integratie van Edge in het besturingssysteem zelf, kun je ook luisteren naar de ebooks met behulp van de tekst-naar-spraak-functie.

microsoft edge epub

Hierbij krijg je automatisch te maken met de taalinstellingen van Windows 10 want standaard zijn alleen de stemmen beschikbaar die bij de gekozen taal horen. Zo kon ik zelf alleen kiezen uit de drie Engelstalige stemmen en ontbrak ‘Frank’ waarmee je de Nederlandse stem voor de Nederlandstalige teksten kunt gebruiken.

Dat hoeft geen probleem te zijn als je deze functie alleen maar wilt gebruiken in de taal die je toch al voor Windows 10 gebruikt maar anders dien je aanvullende stemmen te downloaden bij de Windows instellingen.

Klik op de knop Start en selecteer Instellingen -> tijd en taal -> land en taal. Selecteer vervolgens een taal toevoegen en kies de gewenste taal in de lijst. Nadat de nieuwe taal is geïnstalleerd, selecteer deze in de lijst en klik vervolgens op Opties. Links zie je dan de mogelijkheid om bij spraak de stem(men) te downloaden.

microsoft edge

Ik heb zelf Nederlands toegevoegd aan mijn Engelstalige Windows 10 waardoor ik David, Zira en Mark heb voor de Amerikaanse stemmen en Frank voor de Nederlandse. Ze doen allemaal hun best maar het zal je niet verrassen dat het voorlezen nog steeds erg houterig blijft. Het blijft leuk om af en toe mee te spelen echter.

Het is misschien even wennen om ebooks in een browser te lezen maar Microsoft Edge is een prima leesapp geworden op Windows 10 apparaten. Het is een uitstekend alternatief voor Adobe Digital Editions als je geen ebooks met Adobe DRM koopt of leent en een extra reden om deze browser eens uit te proberen.

Headerafbeelding via Pixabay met CC0-verklaring

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top