twee keer betalen voor hetzelfde boek

Eén keer betalen voor hetzelfde boek (zou voldoende moeten zijn)

Het blijft me verbazen. De (soms felle) discussie die ontstaat als je het over papieren en/of digitale boeken hebt. Afgelopen week nog las ik weer een paar artikelen over de nadelen van ebooks – zonder stil te staan bij de voordelen – en waarom je niet hip bent als je niet minimaal één keer per week een boekhandel instapt en een papieren boek aanschaft. Als je, om wat voor reden dan ook, liever een boek op je ereader of tablet leest dan heb je bij vele boekliefhebbers nog steeds wat uit te leggen.

Ook ik heb dan wel eens de neiging om, lichtelijk in de verdediging geduwd, te benadrukken dat ik toch vermoedelijk echt meer boeken in mijn kasten heb staan dan jij en dat dit nou net de reden is waarom ik de laatste jaren digitaal koop en lees. We hebben nou eenmaal niet allemaal een bibliotheek in ons huis zoals onze koning dat heeft.

Een vergelijkbare dialoog moet ik ook nog steeds voeren met uitgevers. Gelukkig zijn we na al die jaren in een situatie terecht gekomen waarbij er voor de meeste titels tenminste nog de keuze is tussen een papieren boek en een ebookversie. En over het algemeen is dat ook prima want je zult meestal ofwel de één danwel de andere versie willen kopen.

Maar wat als je beide versies eigenlijk wilt hebben? Zoals in mijn geval als ik een kinderboek wil aanschaffen. Die lees ik zelf ook graag en zou ik op mijn ereader willen lezen die ik altijd bij me heb. Maar natuurlijk wil ik ook dat mijn kinderen ze kunnen lezen en die wil ik een papieren versie cadeau doen. En dan? Elk kinderboek twee keer kopen?

Ik dacht het toch niet.

Maar het is dan uiteindelijk wel kiezen tussen één van de beide versies (of er voor kiezen om het dan maar helemaal niet te kopen). Of als je dan toch beide versies wilt, bijvoorbeeld dan maar het papieren exemplaar bij de bibliotheek te gaan lenen en de ebookversie te kopen.

Best wel klant-onvriendelijk eigenlijk. Vind ik.

Waarschijnlijk vindt de uitgever het zelf ook niet heel leuk dat ik dan maar de ebookversie koop omdat ik het papieren exemplaar kan lenen bij de bibliotheek (in tegenstelling tot de ebookversie). Ook de auteur zal, gok ik, liever hebben dat ik zelf het papieren exemplaar aanschaf.

Combineer het ebook met het papieren exemplaar!

En dat terwijl zowel de auteurs als de uitgevers ook een andere optie hebben. Sinds vorig jaar is de wettelijke definitie van een boek aangepast in de Wet op de vaste boekenprijs:

“een werk dat tekst bevat die vrijwel uitsluitend is gesteld in de Nederlandse of Friese taal, voorzien is van een titel, bestaat uit papieren bladzijden, al dan niet vergezeld van gerelateerde elektronische diensten of ondersteunende informatiedragers, en wordt uitgegeven in een oplage van meerdere exemplaren die voor verkoop aan eindafnemers zijn bestemd (…)”

Daar waar het voorheen heel veel gedoe was om tijdelijk(!) een combinatie te maken van een papieren boek en een ebook, is het nu dus standaard mogelijk voor uitgevers om een ebookversie te bundelen met het papieren exemplaar. Hoe je dat doet mag je zelf weten: je kunt een papieren exemplaar en een ebookversie los aanbieden en als derde optie een bundel met een aparte prijs maken. Of simpelweg het ebook gratis laten downloaden met behulp van een promocode bij aankoop van een papieren boek.

Koop een boek en krijg het ebook gratis dus. Wil je alleen het boek? Prima. Wil je alleen het ebook? Kan ook. Maar wil je beide – zoals ik – om wat voor reden dan ook? Dan hoef je niet twee keer te betalen voor hetzelfde boek!

En een goed voorbeeld is er al een tijdje. Elk papieren exemplaar van DJ (door Kluun geschreven) heeft een (kras)code in het boek staan waarmee je op de bijbehorende website het ebook gratis kunt downloaden.

hetzelfde boek 1 keer betalen

Zo simpel kan het zijn. Sterker nog, zo simpel zou het toch moeten zijn voor alle titels?

Helaas is uitgeverij Podium nog steeds de enige uitgever die de stap durfde te wagen (hulde!) en is deze methodiek alleen toegepast op DJ. Het is (mij) onbekend wat het precieze effect van deze stap is geweest maar ik ben er van overtuigd dat veel mensen – die anders zouden kiezen voor de ebookversie – de (duurdere) papieren editie zouden kopen als ze daar het ebook gratis erbij zouden krijgen.

Ik zou dat tenminste wel doen, vooral bij kinderboeken.

Ik legde de uitgever van het kinderboek dat ik wilde kopen via Twitter mijn dilemma voor en kreeg het antwoord voor de papieren versie te kiezen omdat die ook voor volwassenen fijn leest. Tja, dat was de vraag ook niet. Mijn suggestie om beide versies te combineren zodat je goedkoop of gratis het ebook krijgt bij de aanschaf van de papieren versie zou in elk geval wel doorgegeven worden.
Het enige signaal dat ik kan afgeven is volgens mij om dan toch maar de ebookversie te kopen aangezien ik het boek in eerste instantie voor mezelf koop. Maar jammer is het wel.
#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

  1. Vorige week heb ik hetzelfde gedaan. Ik las het boek “Het geluk van Limburg” in mijn e-reader, en kocht het later als papieren boek. Dubbele omzet. Dat is wel wat te gemakkelijk. Ik zal het niet meer doen. Ben het helemaal met je eens!

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top