calibre gelezen markeren header

Boeken als gelezen markeren in Calibre

Ilse vroeg: Ik zou graag een kolom maken [in een Calibre bibliotheek] waarin ik een vinkje wel of niet kan geven. Dit vinkje wil ik niet naar de ereader hebben. Het is juist bedoeld om duidelijk te maken of ik een boek al voltooid heb en of ik het boek wel of niet op de ereader wil. Is dat mogelijk binnen Calibre?

Wat doe jij met gelezen boeken in Calibre?

Het is iets wat ik me wel vaker heb afgevraagd. Laat je gelezen boeken in je Calibre bibliotheek staan? En zo ja, hoe zorg je er dan voor dat je de ongelezen boeken (die je ook nog wilt lezen) scheidt van de gelezen boeken zodat je niet iedere keer per ongeluk al eerder gelezen boeken op je ereader zet?

Zelf omzeil ik die hele kwestie want ik gebruik Calibre om alleen de boeken op één plek te beheren die ik nog wil lezen. Heb ik een boek gelezen, op welke ereader of tablet dan ook? Dan verwijder ik het simpelweg uit mijn bibliotheek.

Maar als je al je ebooks ook allemaal bewaart/archiveert in Calibre dan is dat natuurlijk geen optie en wil je, zoals Ilse, waarschijnlijk wel de gelezen boeken scheiden van de ongelezen boeken.

Dat kun je op meerdere manieren doen in Calibre. De gemakkelijkste manier – denk ik – is om simpelweg een tweede bibliotheek aan te maken met een pakkende naam als ‘Gelezen boeken’ en dan simpelweg gelezen boeken te verplaatsen van je actieve bibliotheek naar die tweede bibliotheek. Dat kun je doen door in de bibliotheek te rechtsklikken op een boek en te kiezen voor Naar bibliotheek kopiëren en dan te kiezen voor de optie om het boek ook te verwijderen na het kopiëren.

gelezen markeren verplaatsen

Op die manier staan alle gelezen boeken handig bij elkaar in een aparte bibliotheek en hoef je geen extra handelingen te doen om te voorkomen dat je per ongeluk gelezen boeken op je ereader zet.

Maar ja, door alle gelezen boeken apart te zetten heb je geen totaaloverzicht meer van alle boeken van dezelfde auteur(s) in één bibliotheek natuurlijk. Je moet dan telkens in twee bibliotheken nakijken of je een bepaalde titel al wel of niet had toegevoegd. En dus kan het handig zijn om, zoals Ilse vroeg, simpelweg een nieuwe kolom aan te maken in je (enige) bibliotheek waarmee je boeken als gelezen kunt markeren. Dit heeft als voordeel dat alle boeken in één bibliotheek blijven staan terwijl je nog steeds eenvoudig kunt filteren op gelezen danwel de ongelezen boeken.

Wil je wel alle boeken in één bibliotheek bewaren maar niet handmatig titels als gelezen hoeven te markeren? Met behulp van de Kobo Utilities plugin kun je je leesvoortgang van de boeken op je ereader (in percentages) synchroniseren terug naar Calibre. Ik heb al eerder beschreven hoe je dat doet. Dat is echter een methode die alleen (goed) werkt als je ook enkel op je Kobo ereader leest natuurlijk. Lees je op meerdere of andere apparaten, dan heeft het weinig zin.

Een kolom aanmaken en boeken als gelezen markeren

In Calibre is een bibliotheek  ‘ingericht’ met een aantal kolommen waarin alle metadata opgenomen is. Standaard krijg je de kolommen te zien voor titel, auteur, datum, grootte (MB), waardering, labels, reeksen, uitgever en gepubliceerd. Twee extra kolommen, gewijzigd en talen, zijn verborgen en kun je ook gebruiken als je wilt.

Welke kolommen je wilt gebruiken bepaal je natuurlijk zelf, afhankelijk van welke metadata je wilt invoeren voor elk boek. De enige twee kolommen die daadwerkelijk gesynchroniseerd worden naar een ereader zijn titel en auteur. Alles wat in de overige kolommen staat is alleen maar zichtbaar en functioneel in Calibre.

Behalve alle standaardkolommen kun je, voor zelf bedachte metadata, ook eigen kolommen aanmaken en dat is precies wat we voor een leesstatus van gelezen/ongelezen gaan doen.

Stap 1. Ga naar Voorkeuren en kies in de bovenste rij voor Voeg eigen kolommen toe


gelezen markeren calibre

Stap 2. Klik op het icoontje met het groene plus-teken om een nieuwe aangepaste kolom te maken


gelezen boeken calibre

Stap 3. Configureer de nieuwe aangepaste kolom


gelezen boeken calibre

Er zijn een groot aantal types mogelijk die je in een pulldown menu onder Kolomtype vindt. Wat we hier nodig hebben echter is een eenvoudige Ja/Nee kolomtype die je meteen snel kunt aanmaken door op de vooraf gedefinieerde Ja/Nee link te klikken [1].

Dat vult automatisch yesno als Opzoeknaam in en Ja/Nee als Kolomtype. Bij Koptekst [2] kun je dan een tekstje invullen dat als naam van de kolom wordt gebruikt en optioneel kun je daar ook nog een beschrijving [3] aan geven die je in het overzicht van alle kolommen terugziet (onder Voorkeuren->Voeg nieuwe kolommen toe).

Klik op OK en herstart Calibre om de nieuwe kolom toe te laten voegen aan je bibliotheek

gelezen markeren calibre

Stap 4. “Voeg het vinkje toe” aan de gelezen boeken


gelezen markeren calibre

Helaas kun je niet vanuit de lijstweergave in de bibliotheek meteen een vinkje zetten in de nieuwe Gelezen? kolom. Je kunt vanuit de lijstweergave rechtstreeks klikken in de kolom bij elk boek om aan te geven dat je een boek gelezen hebt. In Calibre is de standaardwijze van metadata toevoegen echter om per boek te kiezen voor Metadata bewerken in het menu. Dankzij de nieuw toegevoegde kolom is het metadatascherm bovenaan uitgebreid met een nieuw tabblad waar je de Aangepaste metadata terug kunt invoeren.

gelezen markeren calibre

Hier moet je dus het pulldown menu openen en kiezen voor Ja als je het boek gelezen hebt. Dat kun je allemaal per boek doen natuurlijk maar als je meerdere titels tegelijk als gelezen wilt markeren (of als ongelezen) dan kun je alle boeken selecteren in de lijstweergave. Vervolgens rechtsklik je op een willekeurig geselecteerd boek en kies je voor Metadata bewerken en vervolgens op Metadata op groepsniveau bewerken.

gelezen markeren calibre

In het vervolgscherm kun je dan op het tabblad Aangepaste metadata voor alle geselecteerde titels in één keer de status op Ja of Nee zetten.

Bij elk boek waar je een Ja hebt ingevuld komt een groen vinkje te staan en bij Nee een rood kruisje. In het onderstaande voorbeeld heb ik alleen maar aangegeven als ik een boek gelezen heb.

gelezen markeren calibre

Stap 5. (optioneel) Filteren van je bibliotheek


gelezen markeren calibre

Je kunt aan de groene vinkjes nu zien of je een boek al gelezen hebt en dat zou al moeten voorkomen dat je per ongeluk een gelezen boek synchroniseert met een ereader. In de bibliotheek worden alle boeken getoond maar je kunt nu ook alle boeken sorteren op de kolom Gelezen?. Ook kun je op deze kolom een filter zetten als je alleen maar de gelezen boeken wilt zien in de bibliotheek.

Klik daarvoor op het icoontje met het vergrootglas naast de knop Virtuele bibliotheek om in het zoekscherm alleen de boeken te zoeken die een Ja hebben staan in de nieuwe kolom. Hiervoor wordt de Opzoeknaam gebruikt die in stap 3 is opgegeven en die kun je terugvinden in het pulldown menu op het tweede tabblad. Als alternatief kun je meteen de zoekactie #yesno:"ja" invullen in de balk achter het icoontje. Die zoekactie kun je ook nog eens bewaren door daarna een nieuwe Virtuele bibliotheek aan te maken waarmee je dan automatisch alleen de gelezen titels te zien krijgt.

Wil je juist alleen maar de ongelezen boeken te zien krijgen? Dan kun je de zoekactie #yesno:"nee" gebruiken als je alle ongelezen boeken hebt voorzien van een Nee waarde in de metadata of not #yesno:true invullen om alle boeken te selecteren waarvoor niets is ingevuld. Ook die zoekactie is natuurlijk als Virtuele bibliotheek te bewaren waardoor je eenvoudig kunt wisselen in het menu zonder ooit nog die zoekacties te hoeven onthouden.

calibre gelezen markeren virtuele bibliotheken

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (12) Write a comment

 1. “Helaas kun je niet vanuit de lijstweergave in de bibliotheek meteen een vinkje zetten in de nieuwe Gelezen? kolom. In Calibre moet je metadata toevoegen door voor elk boek te kiezen voor Metadata bewerken in het menu.”

  Weet je dat wel zeker? Ik bewerk mijn metadata al jaren ook vanuit de lijstweergave: kwestie van een klikje op de cel die je wilt bewerken, en een enter (of twee) om gewijzigde gegevens op te slaan. Superhandig voor snelle, kleine wijzigingen.

  Reply

  • Potverdorie, dat werkt ook gewoon en helemaal als je – zoals bij deze – maar slechts twee keuzes hebt. Haha, ik werk al jaren met Calibre en het is zelfs nooit bij me opgekomen dat dit zou werken! Dank je wel voor de tip, Manja!

   Reply

   • Blij dat ik jou nu eens een tip kan geven, ik heb al zoveel plezier van jouw tips gehad :-)

    Reply

 2. Hai Raymond, dank je wel!! Dit is precies wat ik zocht en niet voor elkaar kreeg! Ik beheer meerdere ereaders van gezinsleden en ik raakte in de war wat ik zelf nou al wel en niet gelezen had. Zij hebben allemaal hun eigen kolom en die overlapt met mijn boeken. Maar dit is het precies! En het werkt!

  Enne, ik had ook al mijn twijfels over niet vanuit de cel van de metadata kunnen werken. Dat doe ik namelijk altijd als ik de boekenplank aangeef :-)

  Mijn dank is groot!

  Reply

 3. Wij thuis hebben ook twee gebruikers van 1 calibre waarin alle boeken en bladen staan. Onderscheid wordt gemaakt met tags. E0 en/of W0 zijn ongelezen boeken van 1 van de 2 of beide personen. Zodra iemand wat gelezen heeft wordt dit wijzigd in b.v. E2 of W4 waarbij dus in 1 keer aangeven wordt dat ze 2 dan wel 4 sterren toekennen aan het gelezen boek/blad.
  We hanteren slechts 4 sterren: 0-ongelezen, 1-slecht, 2-matig, 3-goed en 4-fantastisch.

  Reply

 4. Hallo Raymond en anderen,

  Is het ook mogelijk om een kolom te maken waarin de extentie van een boek zichtbaar is?
  Bv. als ik dubbele heb wil ik graag zien of het een .epub, .mobi of .pdf is.
  Anders moet ik ze beide openen om dat te zien.
  Alvast bedankt voor het lezen en het eventuele antwoord.

  Veel plezier met jullie Calibre, ik vind het een fijn programma.

  Vriendelijke groet,
  Adelheid

  Reply

  • Dag Adelheid,

   Ik wilde al snel antwoorden dat het niet kon maar heb het toch even nagekeken en het blijkt zelfs redelijk eenvoudig te zijn. Ik maak er morgen even een aparte blogpost van waarin ik alle stappen even toelicht!

   Reply

 5. Hallo

  Ik werk met Calibre 5.44 op een MacBook Air met macOS 10.14.6

  Ik kan volgens bovenstaande beschrijving perfect de kolom “gelezen” aanmaken en alle andere beschreven opties (dubbelklikken en bewerken, sorteren, virtuele bib aanmaken, … ) uitvoeren. Toch is er één groot nadeel: ik zie de vinkjes in de kolom niet en dat is wel lastig. Is hier een oplossing voor?

  Met vriendelijke groeten,
  Jessica Benou

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top