Afbeeldingen zoeken: Picjumbo

death to the stock photo

Het valt nog niet mee om geschikte afbeeldingen of foto’s te vinden op internet voor je blog, website of presentatie. Er is veel te doen over auteursrechten op foto’s en je kunt problemen krijgen als je niet goed oplet en de verkeerde foto op je site gebruikt. Toch zijn er veel fotosites waar je goede foto’s kunt vinden die je ook daadwerkelijk mag gebruiken omdat rechthebbenden vooraf toestemming gegeven hebben. Dat kunnen betaalde stockfotosites zijn die je een gebruiksrecht voor een foto verkopen maar ook gratis fotosites die je middels een licentie toestemming geven voor (commercieel) hergebruik van foto’s.

Op dit blog vind je een overzicht van fotosites die ik besproken heb omdat ze alle goede foto’s bevatten zonder verstopte reclames en pogingen om je zo snel mogelijk naar de dure foto’s te verwijzen. Het zijn wat mij betreft dus aanraders. Net als deze:

Picjumbo

picjumboPicjumbo is een fotosite van één persoon die zelf een site begonnen is om zijn foto’s aan de man te brengen. Of zoals hij het zelf zegt: “created by designer & photographer Viktor Hanacek in 2013. It all started when any regular stock photo site didn‘t want his photos due to lack of quality.”

Of dat nou de beste aanbeveling is voor de bezoekers van Picjumbo vraag ik me af maar feit is dat Picjumbo een interessante stockfotosite is (geworden) die het net iets anders aanpakt.

Het ‘persoonlijke’ karakter betekent namelijk dat ook echt alle foto’s door hemzelf online gezet worden. Dagelijks verschijnen er één of enkele nieuwe foto’s bij op de site, die ook via Twitter, Facebook, Pinterest en Instagram gepromoot worden. Wil je dus op de hoogte blijven van wat er allemaal wordt toegevoegd aan Picjumbo, dan kun je deze accounts volgen of je inschrijven op een mailingsdienst.

Het moet even gezegd worden: Picjumbo is … assertief … in het promoten van zichzelf. Er is naast de gratis versie ook een Premium abonnement af te sluiten op Picjumbo (met meer foto’s) en daar word je met banners en advertenties permanent op gewezen. Net als aan de mogelijkheid om een mail te krijgen met de nieuwe aanwinsten trouwens want dat scherm krijg je ook met regelmaat voor je neus.

Ondanks de zelfpromotie is er echter veel moois te vinden op de site. Er zijn ruim 1000 prachtige foto’s te vinden die onderverdeeld zijn in diverse categorieën en die van tags zijn voorzien waar je met de zoekfunctie op kunt zoeken. Uniek is de mogelijkheid om een All in One Pack te downloaden waar alle foto’s in zitten, als je geen zin hebt om de site zelf door te spitten. Wil je de All in One Pack downloaden, dan wordt er wel om een vergoeding van minimaal 15 dollar gevraagd.

Zoeken of bladeren

Alle foto’s zijn onderverdeeld in zestien categorieën die je in het menu terugvindt. Daarnaast zijn ze allemaal voorzien van (vele) tags en hebben ze allemaal een beschrijvende titel gekregen. Hierdoor werkt de zoekfunctie behoorlijk goed want die doorzoekt simpelweg alle woorden die ofwel in de titel danwel bij de tags aanwezig zijn.

Veel meer biedt de zoekfunctie echter niet. Je kunt dus bijvoorbeeld niet op tags zoeken en vervolgens nog afbakenen op categorie (of op datum). Wat Picjumbo wel handig doet is bij elke foto in een zoekoverzicht wijzen op de mogelijkheid om door te klikken op één van de vele tags. Klik je door op een specifieke foto, dan wordt dat zelfs al voor je gedaan en krijg je ook een aantal vergelijkbare foto’s te zien. En dat werkt uitstekend eigenlijk om te snuffelen door het gehele aanbod op de site.

picjumbo voorbeeldfoto

Elke foto bevat – naast een advertentie, een knop naar de All in One Pack en de knop om lid te worden van Premium – natuurlijk de mogelijkheid om de foto te downloaden. Picjumbo biedt ook de mogelijkheid om de foto te openen in Test Drive. Dit is een soort preview die laat zien wat je met de foto zou kunnen doen op jouw site. Wellicht een leuke manier om wat inspiratie op te doen?

Wat mag je met de foto’s?

Alle foto’s zijn vrijelijk te gebruiken maar, in tegenstelling tot veel vergelijkbare andere fotosites, niet onder een Creative Commons-licentie. Viktor Hanacek geeft wel toestemming voor alle vormen van hergebruik – inclusief het meeste commerciële gebruik – maar trekt de grens bij het doorverkopen van zijn foto’s of als je foto’s op grote schaal in een commercieel product wilt gebruiken. Voor dat laatste is er een betaalde licentie nodig.

Hij vraagt ook of je zijn naam of die van de site wilt vermelden als je de foto’s gebruikt, ook al wordt het niet als harde eis gesteld. Natuurlijk is dat wel het minste dat je zou doen als je foto’s van Picjumbo gebruikt, nietwaar?

@foto door Viktor Hanacek via Picjumbo

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top