Tweetweekoverzicht week 18 2017: Leningen voor smartphones, geen deal met OUP, einde MP3, geoblocking in Europa, Amazon past contracten aan en Kobo website irritaties

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.
Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

Een smartphone kopen kost (meer) geld

Vanaf 1 mei wordt het maandelijks afbetalen van een smartphone – duurder dan 250 euro – via een abonnementgezien als een ‘overeenkomst van koop op afbetaling’. Een lening dus waarvoor een inkomens- en lastentoets gedaan dient te worden en die je een registratie oplevert bij de BKR. Nou is dat niets iets om van wakker te liggen maar wel een puntje van aandacht als je de komende jaren een andere lening wilt afsluiten voor een auto of huis (hypotheek). Het te lenen bedrag ligt dan namelijk lager omdat je al een lening hebt uitstaan in de vorm van je telefoon.

Nou is dit geen financieel blog maar wat me bijzonder boeit is hoe de informatievoorziening over deze nieuwe maatregel verlopen is. Op een paar artikelen op blogs en in kranten na heb ik maar weinig informatie kunnen vinden namelijk. De focus ligt hierbij vooral op het feit dat er een BKR-registratie gaat plaatsvinden als je meer dan 250 euro voor een telefoon gaat afbetalen in termijnen – en dat geldt voor bijna iedereen die een Samsung Galaxy of een iPhone koopt vermoedelijk – en dat dit impact kan hebben op toekomstige leningen.

Nou en? Dat hoor ik namelijk de meeste mensen denken. De kans dat mensen ineens geen dure telefoons meer willen bij een abonnement is klein en als de inkomens- en lastentoets mensen al in de weg zou staan om dat te doen, dan wordt daar wel een weg omheen gevonden. Die gaan zeker niet nadenken over de theoretische gevolgen van een BKR-registratie. Op welke manieren dit meer problemen kan gaan opleveren dan het probleem dat deze maatregel zou moeten oplossen, kan ik niet overzien maar ik vermoed dat we er vanzelf achter gaan komen.

Hoe dan ook, bij elke aanbieder van abonnementen heb je sinds deze maand wat meer werk om een nieuw abonnement-met-dure-telefoon af te sluiten. Met nieuwe rekenmodellen om zelf te bepalen of je wilt bijbetalen tot je onder die 250 euro grens blijft. En tooltjes om te bepalen of je met jouw inkomen wel in aanmerking komt voor die knetterdure iPhone of Galaxy S8.

Geen deal tussen universiteiten en Oxford University Press

De Nederlandse universiteiten en Oxford University Press (OUP) hebben geen nieuwe overeenkomst kunnen bereiken voor de toegang tot wetenschappelijke tijdschriften. Voor de VSNU was het uitgangspunt in de onderhandelingen de transitie naar open access – vrij toegankelijke artikelen – zonder dat daarvoor dubbel betaald wordt door Nederlandse wetenschappers. Hierover werd al langere tijd onderhandeld tussen beide partijen maar nadat OUP wederom met een, voor de NL universiteiten onacceptabel, voorstel kwam zijn de onderhandelingen afgebroken.

Dit betekent dat alles wat door OUP vanaf deze maand gepubliceerd wordt, niet meer beschikbaar is voor onderzoekers en wetenschappers. Alle artikelen van voor deze maand blijven toegankelijk als onderdeel van de eerdere overeenkomst waarin dit al geborgd werd.

Einde van (betalen voor) MP3

Het zal 1996 zijn geweest? Toen ik op internet een stukje software tegenkwam waarmee je WAV bestanden (die je van cd’s kon rippen) kon omzetten naar MP3 bestanden. Een MP3 codec heette dat. Van een instituut genaamd Fraunhofer die daarmee aan het testen was. Ik ‘maakte’ mijn allereerste MP3 met dat (toen nog) gratis programma en heb het jarenlang gebruikt om mijn hele cd-collectie om te zetten.

Ruim 20 jaar is die software om MP3’s te maken en te decoderen in licentie gegeven door de eigenaren van de patenten maar Fraunhofer kondigde recentelijk aan dat het licentieprogramma gestaakt is. Dat is vooral omdat de patenten verlopen zijn en iedereen het nu vrijelijk kan gebruiken maar het zal wellicht toch invloed hebben op het gebruik ervan. Hoewel de invloed van streaming muziekdiensten mij persoonlijk een stuk groter lijkt want wie ript nog cd’s en maakt daar mp3’s van?

Einde geoblocking voor muziekdiensten en ebooks in Europa?

Het Europees Parlement heeft ingestemd met nieuwe regels ten aanzien van contentdiensten en geoblocking. Geoblocking is het afbakenen van een dienst voor een land of regio en wordt door alle contentdiensten (en contentaanbieders) gebruikt om een specifiek aanbod – voor een specifieke prijs – af te stemmen op een land. Het meest zichtbare voorbeeld is Netflix waar het aanbod verschilt per land waarin ze actief zijn maar het geldt net zo goed voor muziekdiensten als Spotify en ebookwinkels als Amazon (maar ook o.a. Kobo, Libris en Bruna).

Onder de nieuwe regels worden alle contentdiensten verplicht de muziek- en ebookdiensten onder gelijke voorwaarden aan te bieden aan alle landen binnen de Europese Unie waarvoor ze de (auteurs)rechten hebben. Wat dit precies aan voordelen kan opleveren voor Nederlandse gebruikers van deze diensten valt nog te bezien maar het is een interessante stap dichterbij die ene digitale Europese markt.

Amazon wijzigt contracten voor ebooks met uitgevers in Europa

In juni 2015 begon de Europese Commissie met een anti-trust onderzoek naar Amazon. Aanleiding hiervoor waren de clausules in de contracten, die Amazon afsloot met uitgevers, die garandeerden dat Amazon altijd de beste deal (en laagste prijs) kreeg voor de ebooks. Dit zorgde ervoor dat concurrenten nooit een betere deal konden maken met uitgevers omdat het automatisch ook gold voor Amazon.

Amazon heeft nu water bij de wijn gedaan en toegezegd dergelijke clausules in bestaande contracten niet te handhaven en ze uit toekomstige contracten te halen. Ook kunnen uitgevers hun contract met Amazon opzeggen als daar een clausule in is opgenomen die voorziet in kortingen op ebooks voor Amazon als de verkoopprijs op concurrerende platformen daar aanleiding toe geeft.

tweetweekoverzicht amazon EU

Voor de Europese Commissie zijn deze toezeggingen voldoende en wordt het onderzoek nu gestaakt.

Kobo website irritaties

Bevrijdingsdag was voor Kobo kennelijk het teken om alle remmen los te laten in het pushen van Kobo Plus. Op hun site verschijnt nu bij elk bezoek, op elke pagina, een soort frame bovenaan waarin de 30 dagen proefperiode op Kobo Plus wordt gepromoot. Dat wordt er automatisch, met wat CSS, ingeschoven waardoor dus OP ELKE PAGINA iedere keer de site ‘naar beneden schuift’ om dat frame te laten zien.

Alsof dat nog niet irritant genoeg is krijg je dat frame ook te zien als je al een abonnement hebt op Kobo Plus. Klikken op die link in het frame levert je dus ook niets op, behalve een groeiend geval van irritatie bij elk boek dat je bekijkt op hun site.

Met een goede adblocker (AdBlock voor Chrome in elk geval) is het frame gelukkig te blokkeren maar het is belachelijk hoe agressief Kobo deze dienst aan de man probeert te brengen. Ongeacht of je al lid bent of niet…

En verder nog …

Zoeken op emoticons in tweets. Voor als je je afvraagt wie er allemaal nog meer jouw lievelingsemoticons gebruikt.

Apple verhoogt de (euro)prijzen wederom waardoor apps die enkele jaren geleden nog 79 cent kostten, nu voor 1,09 euro over de digitale toonbank gaan. Wel is een nieuwe goedkopere categorie toegevoegd want er zijn nu ook apps die 49 cent kosten.

Een Windows 10 S versie, bedoeld voor goedkopere laptops, waarop alleen software geïnstalleerd kan worden uit de Windows Store. Ik ben nog niet overtuigd hoewel ik ook nog nooit een Chromebook geprobeerd heb en dat natuurlijk hetzelfde idee is.

Nog ‘even’ de Harry Potter boeken lezen en dan snel verder met mijn jaarlijkse doelstelling om zoveel mogelijk van de, voor de Arthur C. Clarke Award, genomineerde boeken te lezen!

Ontelbaar veel uren heb ik in Wolfenstein 3D gestoken op mijn allereerste computer. Ongelofelijk dat het al weer 25 jaar geleden is.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top