kobo software-update header

Software-update 4.4.9298 voor (bijna) alle Kobo ereaders

Met enige regelmaat komen er nieuwe software-updates beschikbaar voor de Kobo ereaders die problemen (moeten) oplossen en nieuwe functionaliteiten toevoegen. Op 9 mei is de software-update met versienummer 4.4.9298 vrijgegeven voor alle modellen Kobo ereaders (met uitzondering van de Kobo Mini). Deze update introduceert onder andere een volledig vernieuwd startscherm en verandert deels hoe je navigeert door je ereader. Wat zijn alle veranderingen en hoe installeer je dan deze update?

Nieuwer en beter?

Kobo is de afgelopen maanden druk bezig geweest met enerzijds problemen op te lossen in de software van hun Kobo ereaders (o.a. het bijhouden van de gelezen uren gaat fout) en anderzijds nieuwe functies te introduceren die getest moesten worden voordat de nieuwe versie van de Aura H2O ereader op de markt komt.

Dit leidde tot een groot aantal updates – soms meerdere in een week – die gelukkig niet automatisch geïnstalleerd werden op alle ereaders middels het synchroniseren. Inmiddels zijn de meeste problemen opgelost en komt de Aura H2O Edition 2 komende week uit in Amerika (bij ons vanaf 22 mei) waar de nieuwe software standaard op geïnstalleerd wordt. Afgelopen nacht werd deze nieuwe 4.4 software-update alvast vrijgegeven voor alle bestaande modellen, met uitzondering van de Kobo Mini ereader die geen verdere update meer gaat krijgen.

Nou heeft Kobo inmiddels al een hele aardige portfolio aan ereaders geproduceerd die onderverdeeld zijn in verschillende generaties van hardware. Kobo noemt dit soort hardwaregeneraties ‘marks’ en hanteert de volgende indeling:

 • Mark 3 Hardware: De oorspronkelijke Kobo Touch met modelnummers N905 en N905B
 • Mark 4 Hardware: De Glo/Aura HD en het budgetmodel van de Touch met modelnummer N905C
 • Mark 5 Hardware: De 6,8″ Aura H2O en eerste 6″ Aura
 • Mark 6 Hardware: De Glo HD, de nieuwe budgetversie van de Touch 2.0, Aura ONE, Aura Edition 2 en Aura H2O Edition 2.

Wat is er nieuw in deze software-update?

Normaliter meldt Kobo niet specifiek wat er allemaal nieuw of gefixed is in een update maar deze keer zijn er zelfs officiële releasenotes:

 • Startscherm
  Een frisse, nieuwe lay-out waarmee de focus weer op je huidige boeken wordt gelegd, met grotere tekst en grotere boekomslagen.
 • Hoofdmenu
  Een nieuw, simpel menu in de linkerbovenhoek biedt je met één enkele tik direct toegang tot alle belangrijke onderdelen.
 • Auteuroverzicht
  In het deel Mijn Boeken kun je nu op auteur zoeken.
 • Tabbladen
  De delen Mijn Boeken, Bladeren, Aanbevolen en Activiteit bevatten nu tabbladen voor snelle, gemakkelijke toegang tot subonderdelen.
 • Statusbalk
  De statusbalk rechtsbovenin bevat nu grotere pictogrammen voor Licht, Wifi, Batterij, Synchronisatie en Zoeken.
 • Sorteren op datum toegevoegd
  Je kunt nu je boeken sorteren op de datum dat ze aan je account zijn toegevoegd. Je vindt deze optie met de andere sorteerbediening in Mijn Boeken.
 • PIN-vergrendeling
  Bescherm je privacy door middel van een 4-cijferige pincode om je eReader te ontgrendelen. Schakel deze functie in vanuit het instellingenmenu onder Energiebesparing en Privacy.

En ter illustratie daarom ook een paar schermafdrukken zodat je een beeld krijgt van hoe je Kobo ereader er na de update uit ziet.

kobo software-update 4.4

Op het startscherm zie je meteen al de grootste wijzigingen. Behalve de grotere icoontjes rechtsbovenaan voor de schermverlichting, wifi, accu, synchroniseren en zoeken valt vooral de nieuwe indeling op.

Op de bovenste rij komen de vier laatst gelezen boeken te staan met de leesvoortgang en de resterende leestijd. De rij eronder is gereserveerd voor een blok met drie (willekeurige?) boeken die doorverwijst naar je bibliotheek (Mijn boeken), en een blok waar de ongelezen titels van de auteur getoond worden die je op dit moment aan het lezen. Tenminste, als je meer dan één titel van die auteur op je ereader hebt staan.

De onderste rij bevat twee ‘snelkoppelingen’ naar overige functies van je ereader. Deze rouleren en je treft dus iedere keer twee andere functies aan.

De verschillende oude menu’s zijn samengevoegd tot één nieuw hoofdmenu en verplaatst naar de bovenkant. Je vindt die nu in de linkerbovenhoek.

kobo software-update 4.4

Ook Mijn Boeken is vernieuwd en is nu ingedeeld in tabbladen voor Boeken, Auteurs en Verzamelingen. Standaard kom je op het tabblad Boeken die bijna identiek is gebleven. Het enige verschil is dat je je boeken nu ook kunt sorteren op de datum dat ze aan je account zijn toegevoegd (door koop of door ze vanuit Kobo Plus toe te voegen).

Het tabblad Auteurs is nieuw (voor Kobo ereaders, de Tolino ereaders hadden dit al lange tijd) maar het is een extreem handige toevoeging omdat je nu eenvoudig kunt bladeren langs alle auteurs waar je titels van op je ereader hebt staan.

Het derde en laatste tabblad is Verzamelingen (niet afgebeeld) waar je handmatig nieuwe verzamelingen kunt maken en waar bestaande verzamelingen getoond worden.

kobo software-update 4.4

Onder de menu-optie Browsen heeft Kobo nu een soortgelijk menu met diverse tabbladen toegevoegd waarmee je vanaf je ereader gelijk wordt doorverwezen naar de ebookwinkel van Kobo.

kobo software-update 4.4

En natuurlijk mag Kobo Plus ook niet ontbreken en krijg je op dit tabblad o.a. aanbevelingen op basis van je eerder gekozen titels.

Hoe installeer je de software-update?

Nieuwe software-updates kun je op drie verschillende manieren installeren:

1. Synchroniseren van de ereader via wifi

Nieuwe updates worden automatisch verstuurd naar de ereaders als je een synchronisatie uitvoert. Het kan echter meerdere dagen duren (en vaak zelfs langer) voordat een software-update verspreid wordt in Nederland. Je zult dus even geduld moeten hebben tot (waarschijnlijk) na 22 mei.

2. Synchroniseren van de ereader via de Kobo Desktop

Gebruik je liever je computer om zowel je boeken als updates te synchroniseren? Dat kan met de Kobo Desktop applicatie voor Windows of Mac. Deze applicatie heeft ook een update beschikbaar nu die compatibel is met de nieuwste softwareversie. Als je je ereader koppelt aan de computer zal de Kobo Desktop applicatie de software bijwerken. Ik vermoed dat dit ook pas na 22 mei het geval zal zijn.

3. Rechtstreeks de software-update downloaden en handmatig installeren

Als je meteen aan de slag wilt met de nieuwste versie dan kun je de update rechtstreeks downloaden via de website van Kobo.

Let hierbij wel op dat je de goede versie gebruikt die voor jouw ereader gemaakt is. Een verkeerde versie installeren kan een vastgelopen ereader opleveren.

Je kunt deze als volgt handmatig installeren:

 • Als je de Kobo Desktop applicatie geïnstalleerd hebt, zorg er voor dat deze afgesloten is;
 • Verbind de Kobo ereader met je computer m.b.v. de usb-kabel (klik op Verbinden op de ereader zelf);
 • Pak het hierboven gedownloade zip-bestand uit en plaats alle bestanden (niet het zip bestand zelf!) in de .kobo map op de ereader;
  

  Als je geen .kobo map ziet op je ereader, zorg dan dat je in de Verkenner of Finder instelt dat je verborgen mappen en bestanden ook kunt zien

 • Verwijder het (USB) apparaat veilig in Windows (of op een vergelijkbare manier als je MacOS of Linux gebruikt);
 • Koppel de USB kabel af van zowel computer als ereader;
 • De ereader begint na enkele seconden zelf met de installatie van de nieuwe firmware.

Ondersteuning in Calibre

Een nieuwe software versie van een ereader betekent ook dat Calibre die versie expliciet moet ondersteunen voordat de ereader (weer) herkend wordt. In de volgende release van Calibre – 2.85 die volgende week uit zou moeten komen – wordt de driver voor de Kobo ereaders bijgewerkt maar tot die tijd kun je in de huidige versie van Calibre bij de instellingen van de Kobo driver aangeven dat deze moet proberen om de nieuwe firmware automatisch te ondersteunen. Dit werkt zonder problemen bij deze software-update.


Je vindt deze instelling terug onder Voorkeuren -> Plug-ins-> Apparaat verbinding plug-ins en dan bij de KoboTouch driver (of KoboTouch Extended als je deze gebruikt) kiezen voor Plug-in aanpassen. Op het tabblad Metadata, Op Apparaat & Geavanceerd staat deze onder Geavanceerde opties.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (45) Write a comment

 1. Beste Raymond,

  Hopelijk kun je mij helpen.

  Ik heb sinds 2,5 week een kobo e-reader aura edition 2 in bezit en afgelopen week werd er een update aangeboden, sindsdien is mijn batterij gebruik extreem. Instellingen (voor en na gelijk): Wifi uit, slaapstand nooit + autom uitschakelen nooit, sleepcover aan (originele cover), helderheid max 12%.

  ‘s avonds rond 22:30 wegleggen (sleepcover) met 40%. ‘s ochtends leeg… ?
  volledig opgeladen, na 3 uur niet gebruikt te hebben 90% (?)

  Hartelijke groet,
  Rick

  Reply

  • Dag Rick, ik ken het probleem (helaas) want ik heb precies hetzelfde probleem met mijn Aura ONE. Kobo pusht de 4.4.9349 update kennelijk op dit moment en ik heb nu ook een accu die in no-time leegloopt. Ik had het probleem in eerste instantie “opgelost” door handmatig de oudere 4.4.9298 weer te installeren maar aangezien Kobo de nieuwe update actief verspreidt wordt die dus onmiddellijk geïnstalleerd zodra ik de wifi aanzet … en dat moet ik wel want ik gebruik Kobo Plus.

   Ik heb daarmee dus ook geen oplossing voor je vrees ik. Het wachten is op een nieuwere versie van de software die dan hopelijk dit probleem verhelpt. Ik ben van plan om in elk geval te melden bij de Kobo helpdesk dat dit probleem aanwezig is in de 4.4.9349 update en wellicht is het een idee om dat ook te doen?

   PS. Je zou normaliter ook de oudere versie kunnen terugzetten maar voor zover ik weet werkt dat alleen als die software ooit geïnstalleerd is geweest op je ereader. Als die zo nieuw is dan denk ik eigenlijk dat dit niet het geval is en zou ik je niet adviseren om de 4.4.9298 handmatig te installeren nu. Zelfs als zou dat wel werken, bij het minst of geringste wordt de 4.4.9349 update weer automatisch geïnstalleerd.

   Reply

 2. Deze update geeft inderdaad een beginscherm, modern van uitzicht, maar voor een zeer groot deel (totaal) waardeloos : ik heb geen interesse om steeds maar te zien wat “Lees artikelen van het web op je eReader” of “Ontdek je volgende geweldige boek” ; dit is puur reclame ; de helft van het scherm dat altijd “Mijn Boeken” toont en de ‘overige boeken van dezelfde auteur’, dat kan er nog net door (hoewel…) ; tot hiertoe vond ik nog niet de optie (die vroeger bestond) om Blokken te negeren, en zo een beetje dat beginscherm te personaliseren ; als je vb geregeld naar Internaat gaat, moet dat nu steeds via de Menu (en je hebt meerdere clicks nodig), zou interessant zijn om deze knop op je beginscherm te krijgen als je dit verkiest. Openen van een verzameling kan evenmin via het beginscherm, er is geen snelkoppeling (meer). Op dit gebied, geef me maar de vorige software terug !!

  Reply

 3. Maar hoe kan ik de 4.4.9298 handmatig installeren?
  Ik wil mijn oude look terug, dat ging goed, heb de one nog niet zo lang.
  En ik ben ook niet van plan om wifi nog aan te doen, is altijd gedoe mee, ook met andere readers. Ik zou heel graag een link willen voor die update en uitleg hoe ik het erop moet zetten AUB?

  Reply

  • Eh, hoe je 4.4.9298 handmatig installeert staat letterlijk in de tekst van de post waar je deze vraag als reactie op hebt achtergelaten. Onder ‘Hoe installeer je de software-update’ en dan de derde optie.

   Het helpt je overigens niet om je oude beginscherm terug te krijgen want 4.4.9298 heeft ook het nieuwe scherm. Je kunt een nog oudere versie gaan terugzetten (https://rsnijders.info/vakblog/2017/03/03/software-update-4-3-8871-kobo/ bijvoorbeeld) maar ook dat is nog steeds geen garantie. Het nieuwe scherm is niet 1 op 1 gekoppeld aan de software versie namelijk dus het is ook mogelijk dat je dit scherm blijft krijgen, ook met de oudere versies. Voor zover ik het nu kan overzien lijk je vast te zitten aan die nieuwe indeling maar ik hoor graag als anderen een methode hebben gevonden om wel het oude scherm terug te krijgen.

   Reply

 4. Oke, bedankt voor de moeite.
  Ik weet dan nog niet wat ik ga doen.
  Als ik het oude scherm toch niet terug krijg heeft het geen zin he, jammer.
  Ik vind het wel mooi zo maar die 2 dingen onderin vind ik minder, das reclame.
  Die zou je weg moeten kunnen krijgen.
  Maar bedankt hoor.

  Reply

 5. Was ik nog een keer, als ik die 4.4.9298 erop zet, dan gaat het wel beter met de accu?
  Want dat probleem had ik namelijk niet en nu met de nieuwste update gaat ie sneller leeg zoals hier eerder al staat.

  Reply

  • Ja, de 4.4.9298 versie heeft (bij mij) tenminste niet de problemen met het snel leeglopen van de accu. Ik ga er overigens van uit dat er snel een update komt die dat probleem sowieso oplost want ik zie aardig wat reacties van mensen met precies dit probleem.

   Reply

 6. Dankjewel, ik heb de vorige erop gezet, en heb mijn oude home scherm ook terug, dus het kan wel.
  Op de aura one en op de glow hd.

  Gr. Cobweb

  Reply

 7. Vraagje? Waar vind ik mijn bibliotheek in de nieuwe versie? Hou niet zo van veranderingen, kon net goed omgaan met mijn ereader!!

  Reply

  • Dag Petra, de drie menu-opties die vroeger onderin zaten zijn nu samengevoegd en die vind je allemaal nu onder de streepjes die je linksbovenaan ziet staan. Daar zie je ‘Mijn boeken’ onder staan en dat was (en is) je bibliotheek. Op de tweede rij van blokken in het hoofdscherm zie je ook ‘Mijn boeken’ aan de linkerkant staan dus je kunt er eigenlijk nog sneller bij komen dan in de vorige versie.

   Reply

 8. Hoi,

  Ik heb 5 dagen geleden een mail gestuurd naar de kobo helpdesk, zoals je voorstelde. Het gaat om de batterij die binnen 4 uur leeg is. Maar ik krijg niet eens een reactie. Zelfs geen ontvangstbevestiging.
  Slechte service.
  Ik hoop dat er heel snel een nieuwe update komt die de problemen oplost.
  Groet, Diana

  Reply

  • Ik heb ook gemerkt dat mijn lampje aan blijft als de sleepcover dicht is en de ereader op slaapstand staat. Ik heb ingesteld dat de ereader na 5 minuten in slaapstand gaat en na 15 minuten uitgeschakeld wordt. De lamp blijft dus sowieso na het dichtdoen van de sleepcover nog 15 minuten aan. Batterij dus nog sneller leeg. En het lukt me niet om een oude versie terug te zetten d.m.v. de linkjes hierboven. Ik ben niet zo heel handig.
   En ook heb ik nog steeds geen reactie van de KOBO helpdesk. Ga het nog maar eens proberen.
   Pfff….waar blijft de nieuwe update met de bugsfixes…..

   Reply

 9. Hallo,

  Na het installeren van de update, werd er een update van 17 mei geplaatst in mijn Kobo aura edition 2.
  Dat was fijn, batterij vloog weer leeg. Kobo gemaild en zou binnen 48 uur een reactie krijgen. Nu 96 uur later geen reactie ontvangen.
  Nu heb ik de genoemde update 4.4.9298 via de pc er op gezet. Deze update is van 10 mei.
  En wat denk je, top batterij wordt niet leeg getrokken.

  Bedankt voor de info.

  Gr
  Dirk

  Reply

 10. Hoi Weet je waar ik eventueel mijn oude software versie software version 3.19.5761 weer zou kunnen vinden om deze terug te zetten? Had even wifi aan en hoppa update.
  Ik vind dat nieuwe homescherm erg onpraktisch. Geef mij het oude maar dat was veel praktischer.

  Reply

   • Hoi Raymond, dan voor de link
    IK ga even zoeken, Mijn vrouw en ik hebben beiden een kobo gelukkig is die van haar nog niet geupdate. Ik vind dat de nieuwe schermindeling niet fijn is.
    Verder lijk ik van de boeken die op mijn reader staan alle verzamelingen kwijt te zijn.
    Ik ga dus kijken of ik 4.5.9587 weer kan terugzetten. Hopelijk is dan alles weer hersteld

    Reply

    • kan ik dat terug zetten van de oude software net eender uitvoeren als beschreven in de hadmatige update?
     dus
     ” Pak het hierboven gedownloade zip-bestand uit en plaats alle bestanden (niet het zip bestand zelf!) in de .kobo map op de ereader;”

     En dan gewoon de reader het als een ‘update’ laten opstarted na losnemen van de USB kabel?

     Reply

     • Klopt, dat gaat op precies dezelfde manier. Ik zou aanraden alleen oudere versies terug te installeren die ook eerder op de ereader zelf gedraaid hebben maar dat zal voor de 3.19 zeker het geval zijn.

 11. Ik heb dezelfde problemen. Bij mij gaat hij met de sleepcover wel in de slaapstand, maar de verlichting blijft aan. Ook als de verlichting niet aan stond gaat hij soms aan op bijvoorbeeld 1%.

  Op de downloadsite staat sinds vandaag een nieuwe versie: 4.5.9587. Ik ga deze eens proberen, hoop dat het helpt.

  Reply

 12. Gisteren de nieuwe versie geïnstalleerd, en voorlopig positief. Accu 94%, gisterochtend opgeladen.

  Reply

 13. Nieuwe update voor de kobo vind ik echt een verschrikking . Mijn kobo valt nu steeds in slaap en ik kan nu niet 2 boeken om en om lezen. Al die stomme reclame onderin. Waarom altijd kloten met dingen die goed zijn? Mijn andere kobo ga ik dus nooit meer updaten want ik wil mijn fijne kobo met lampje niet verpesten zoals jullie nu met mijn “werk” kobo hebben gedaan.

  Reply

  • Hoi LInda,
   Ik heb de mijne gisteren weer terug gezet naar de oude versie. Ben weer happy Kijk hierboven even hoe ik het heb gedaab.

   Reply

 14. bij mij gaat hij elke keer als ik hem aan zet opnieuw media importeren wat gemiddeld zo’n 30 minuten duurt! En ben dan steeds het boek dat ik aan het lezen was kwijt, iemand anders ook dit probleem?

  Reply

  • Bij mij gebeurt hetzelfde als boven beschreven: voortdurend media importeren. Ook loopt hij steeds vast. Kun je in hele simpele bewoordingen uitleggen hoe ik de oude versie er weer op kan zetten (echt vanaf stap 1 want ik begrijp niets van onderstaande en bovenstaande…)? En hoe ik dan voorkom dat hij toch weer nieuwe versie download?
   Ik vind het behoorlijk schandalig dar Kobo zelf niet iets onderneemt om dze problemen op te lossen. Ik wil mijn oude sony ereader terug!

   Reply

 15. Hi,

  Ik heb sinds kort de Kobo H20 editie 2. Hiervoor de Kobo Glo. Sinds de H20 leest Calibre ontzettend langzaam de boekenlijst van het apparaat. Circa 10 min.
  Verder krijg ik sinds de laatste update van Calibre (3.11 64-bit) de melding bij Kobo Utilities KeyError: u’backupOptionsStore. Ik heb ook geen idee wat ik daarmee aan moet.
  Ik heb mij ereader al diverse malen een fabrieksreset gegeven. Dit lost helaas niets op. Ook heb ik Calibre opnieuw geinstalleerd. Helaas dit helpt ook niet. Is hier een oplossing voor?

  Reply

  • Dag Veronica,

   Afhankelijk van waarvoor je de plugin Kobo Utilities gebruikt zou ik hem deïnstalleren of herïnstalleren. Een KeyError is een foutmelding in Python zelf en dat is niet iets wat je zelf veroorzaakt kunt hebben: ergens gaat er iets mis in de Python code van de plugin en het zou ook nog zo maar kunnen zijn dat het verantwoordelijk is voor het trage laden van de boekenlijst van je H2O.

   Als je naar Instellingen – Plugins gaat en dan nieuwe plugin verkrijgen kiest, voor Alle plugins kiest en dan zoekt op Kobo …. dan kun je rechtsklikken op de Kobo Utilities plugin om hem te verwijderen. Herstart daarna Calibre en kijk of zowel de foutmelding als het trage laden voorbij is.

   Laadt het boekenscherm nog steeds traag? Dan kan het ook zijn dat er gewoon heel veel boeken op je H2O staan maar eerlijk gezegd weet ik het anders dan ook even niet.

   Reply

   • Hoi Raymond,

    Dankjewel voor je snelle reactie.

    Ik heb gedaan wat je voorstelde. Ik krijg geen foutmelding meer en het trage laden is ook opgelost. Inmiddels de Kobo utilities plug-in opnieuw geïnstalleerd en alles werkt prima.

    Geweldig.

    Reply

 16. Hallo Raymond,

  Vorige week met Calibre nieuwe boeken op mijn kobo h2o 1st edition gezet. Vervolgens netjes het apparaat verwijderd, maar toen ik op mijn eReader scherm keek bij het verwijderen van de stekker zag ik dat hij iets aan het update was. Daarna kon ik gewoon lezen wat ik ook gedaan heb. ‘s Nachts begon plotseling het lampje naast de aan/uit-knop te knipperen. Ik heb de eReader toen uitgezet door de knop langer ingedrukt te houden. De volgende dag kreeg ik de eReader niet meer aan. D.w.z. het lampje gaat weer knipperen en het scherm wordt 2x zwart en doet vervolgens niets meer. Ook mijn PC herkende de eReader niet meer. Ik heb alle vormen van resetten geprobeerd maar niets hielp. Uiteindelijk contact gehad me de kobo-servicedesk, maar de garantie is verlopen (eReader is 2,5 jaar oud) en ze hebben geen technische dienst. Einde verhaal… Ik vermoed dat er iets met de software is misgegaan. Heb jij een suggestie?

  Reply

  • Dag Indira,

   Ik ben het met je eens dat er iets met de software misgegaan is. Je hebt hem vermoedelijk ‘hardhandig’ uitgezet midden in het proces van updaten naar een nieuwe versie waardoor er nu simpelweg geen goed werkende software meer beschikbaar is op je H2O. Resetten of terugzetten naar de fabrieksinstellingen werkt dan ook niet want hij heeft geen werkende software meer om op terug te vallen.

   Zelf een nieuwe werkende versie erop zetten wil ook niet want daarvoor moet je bij je ereader kunnen vanaf een computer en dat werkt niet meer. Daarmee ben ik helaas ook door al mijn opties en suggesties heen … ik denk niet dat je als gebruiker hier nog iets aan kunt doen.

   Wat vooral tergend is, is dat de Kobo servicedesk zo flauw doet en zich op de garantietermijn beroept die een half jaartje overschreden is. Het feit dat je met die ene knop op een ereader uberhaupt in staat bent om de software per ongeluk te beschadigen zegt meer over het ontwerp van het apparaat dan over jou. Dat ze geen technische dienst hebben – terwijl ik met grote regelmaat over dit soort technische problemen met Kobo ereader hoor – is ook belachelijk mijns inziens. Een beetje coulance was wel op zijn plek geweest.

   Reply

 17. Hallo Raymond,

  Bedankt voor je reactie. Helaas bevestig je waar ik al bang voor was. Ik had nog één ideetje, maar weet niet of dat werkt. Ik kan een micro-sd kaart in mijn eReader stoppen (moet ik dan eerst nog even aanschaffen). Is het mogelijk om de firmware daarop te zetten? Of om te booten vanaf die kaart?
  Ik had inderdaad meer coulance verwacht. Ze geven bij Kobo aan dat ze geen adressen van reperateurs hebben. Dit suggereert een beetje dat die er wel zijn, maar dat Kobo daar zelf niet aan meewerkt. Ik heb al wel de vraag gesteld bij een paar telefoonwinkels, maar zonder succes. Ik baal als een stekker. Je mag toch verwachten dat de levensduur van een eReader bij correct gebruik, langer is dan 2,5 jaar.

  Reply

  • Hoi Indira,

   Het is – in beginsel – mogelijk om vanaf een sd kaart te booten maar daar heb je een ‘image’ voor nodig die ook het besturingssysteem en opstartpartitie van de H2O zelf bevat. Ik heb er zelf nooit mee geëxperimenteerd omdat ik er nooit een reden voor had en kan je dus niet vertellen of het ook echt een oplossing biedt.

   Op het forum van Mobileread is er wel een draadje te vinden waarin je een image voor de Aura H2O kunt vragen maar dat vereist dus wel wat technische kennis om dat op een sd kaart te krijgen. Je vindt het hier: https://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=248214

   Aan de andere kant heb je letterlijk niets te verliezen door het te proberen natuurlijk …

   Reply

   • Hallo Raymond,

    Dank je. Zoals je al aangeeft, heb ik niets te verliezen. Ik ga het gewoon proberen. Mocht het lukken, dan laat ik het je weten.

    Reply

 18. hallo,
  sinds ik de nieuwe update heb is mijn hele leesgeschiedenis en een aantal boeken, van mijn kobo glo HD helemaal weg. is er een manier om dit terug te krijgen. De boeken maken mij niet heel veel uit maar de leesgeschiedenis had ik wel graag terug.

  met vriendelijke groet Isje

  Reply

  • Helaas niet. De leesstatistieken worden bewaard in de database van het apparaat en het lijkt er op dat Kobo juist met die leesstatistieken nog wat te fixen heeft. Maar eenmaal weg is ook echt weg voor zover ik weet.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top