kobo software-update header

Software-update 4.4.9298 voor (bijna) alle Kobo ereaders

Met enige regelmaat komen er nieuwe software-updates beschikbaar voor de Kobo ereaders die problemen (moeten) oplossen en nieuwe functionaliteiten toevoegen. Op 9 mei is de software-update met versienummer 4.4.9298 vrijgegeven voor alle modellen Kobo ereaders (met uitzondering van de Kobo Mini). Deze update introduceert onder andere een volledig vernieuwd startscherm en verandert deels hoe je navigeert door je ereader. Wat zijn alle veranderingen en hoe installeer je dan deze update?

Nieuwer en beter?

Kobo is de afgelopen maanden druk bezig geweest met enerzijds problemen op te lossen in de software van hun Kobo ereaders (o.a. het bijhouden van de gelezen uren gaat fout) en anderzijds nieuwe functies te introduceren die getest moesten worden voordat de nieuwe versie van de Aura H2O ereader op de markt komt.

Dit leidde tot een groot aantal updates – soms meerdere in een week – die gelukkig niet automatisch geïnstalleerd werden op alle ereaders middels het synchroniseren. Inmiddels zijn de meeste problemen opgelost en komt de Aura H2O Edition 2 komende week uit in Amerika (bij ons vanaf 22 mei) waar de nieuwe software standaard op geïnstalleerd wordt. Afgelopen nacht werd deze nieuwe 4.4 software-update alvast vrijgegeven voor alle bestaande modellen, met uitzondering van de Kobo Mini ereader die geen verdere update meer gaat krijgen.

Nou heeft Kobo inmiddels al een hele aardige portfolio aan ereaders geproduceerd die onderverdeeld zijn in verschillende generaties van hardware. Kobo noemt dit soort hardwaregeneraties ‘marks’ en hanteert de volgende indeling:

 • Mark 3 Hardware: De oorspronkelijke Kobo Touch met modelnummers N905 en N905B
 • Mark 4 Hardware: De Glo/Aura HD en het budgetmodel van de Touch met modelnummer N905C
 • Mark 5 Hardware: De 6,8″ Aura H2O en eerste 6″ Aura
 • Mark 6 Hardware: De Glo HD, de nieuwe budgetversie van de Touch 2.0, Aura ONE, Aura Edition 2 en Aura H2O Edition 2.

Wat is er nieuw in deze software-update?

Normaliter meldt Kobo niet specifiek wat er allemaal nieuw of gefixed is in een update maar deze keer zijn er zelfs officiële releasenotes:

 • Startscherm
  Een frisse, nieuwe lay-out waarmee de focus weer op je huidige boeken wordt gelegd, met grotere tekst en grotere boekomslagen.
 • Hoofdmenu
  Een nieuw, simpel menu in de linkerbovenhoek biedt je met één enkele tik direct toegang tot alle belangrijke onderdelen.
 • Auteuroverzicht
  In het deel Mijn Boeken kun je nu op auteur zoeken.
 • Tabbladen
  De delen Mijn Boeken, Bladeren, Aanbevolen en Activiteit bevatten nu tabbladen voor snelle, gemakkelijke toegang tot subonderdelen.
 • Statusbalk
  De statusbalk rechtsbovenin bevat nu grotere pictogrammen voor Licht, Wifi, Batterij, Synchronisatie en Zoeken.
 • Sorteren op datum toegevoegd
  Je kunt nu je boeken sorteren op de datum dat ze aan je account zijn toegevoegd. Je vindt deze optie met de andere sorteerbediening in Mijn Boeken.
 • PIN-vergrendeling
  Bescherm je privacy door middel van een 4-cijferige pincode om je eReader te ontgrendelen. Schakel deze functie in vanuit het instellingenmenu onder Energiebesparing en Privacy.

En ter illustratie daarom ook een paar schermafdrukken zodat je een beeld krijgt van hoe je Kobo ereader er na de update uit ziet.

kobo software-update 4.4

Op het startscherm zie je meteen al de grootste wijzigingen. Behalve de grotere icoontjes rechtsbovenaan voor de schermverlichting, wifi, accu, synchroniseren en zoeken valt vooral de nieuwe indeling op.

Op de bovenste rij komen de vier laatst gelezen boeken te staan met de leesvoortgang en de resterende leestijd. De rij eronder is gereserveerd voor een blok met drie (willekeurige?) boeken die doorverwijst naar je bibliotheek (Mijn boeken), en een blok waar de ongelezen titels van de auteur getoond worden die je op dit moment aan het lezen. Tenminste, als je meer dan één titel van die auteur op je ereader hebt staan.

De onderste rij bevat twee ‘snelkoppelingen’ naar overige functies van je ereader. Deze rouleren en je treft dus iedere keer twee andere functies aan.

De verschillende oude menu’s zijn samengevoegd tot één nieuw hoofdmenu en verplaatst naar de bovenkant. Je vindt die nu in de linkerbovenhoek.

kobo software-update 4.4

Ook Mijn Boeken is vernieuwd en is nu ingedeeld in tabbladen voor Boeken, Auteurs en Verzamelingen. Standaard kom je op het tabblad Boeken die bijna identiek is gebleven. Het enige verschil is dat je je boeken nu ook kunt sorteren op de datum dat ze aan je account zijn toegevoegd (door koop of door ze vanuit Kobo Plus toe te voegen).

Het tabblad Auteurs is nieuw (voor Kobo ereaders, de Tolino ereaders hadden dit al lange tijd) maar het is een extreem handige toevoeging omdat je nu eenvoudig kunt bladeren langs alle auteurs waar je titels van op je ereader hebt staan.

Het derde en laatste tabblad is Verzamelingen (niet afgebeeld) waar je handmatig nieuwe verzamelingen kunt maken en waar bestaande verzamelingen getoond worden.

kobo software-update 4.4

Onder de menu-optie Browsen heeft Kobo nu een soortgelijk menu met diverse tabbladen toegevoegd waarmee je vanaf je ereader gelijk wordt doorverwezen naar de ebookwinkel van Kobo.

kobo software-update 4.4

En natuurlijk mag Kobo Plus ook niet ontbreken en krijg je op dit tabblad o.a. aanbevelingen op basis van je eerder gekozen titels.

Hoe installeer je de software-update?

Nieuwe software-updates kun je op drie verschillende manieren installeren:

1. Synchroniseren van de ereader via wifi

Nieuwe updates worden automatisch verstuurd naar de ereaders als je een synchronisatie uitvoert. Het kan echter meerdere dagen duren (en vaak zelfs langer) voordat een software-update verspreid wordt in Nederland. Je zult dus even geduld moeten hebben tot (waarschijnlijk) na 22 mei.

2. Synchroniseren van de ereader via de Kobo Desktop

Gebruik je liever je computer om zowel je boeken als updates te synchroniseren? Dat kan met de Kobo Desktop applicatie voor Windows of Mac. Deze applicatie heeft ook een update beschikbaar nu die compatibel is met de nieuwste softwareversie. Als je je ereader koppelt aan de computer zal de Kobo Desktop applicatie de software bijwerken. Ik vermoed dat dit ook pas na 22 mei het geval zal zijn.

3. Rechtstreeks de software-update downloaden en handmatig installeren

Als je meteen aan de slag wilt met de nieuwste versie dan kun je de update rechtstreeks downloaden via de website van Kobo.

Let hierbij wel op dat je de goede versie gebruikt die voor jouw ereader gemaakt is. Een verkeerde versie installeren kan een vastgelopen ereader opleveren.

Je kunt deze als volgt handmatig installeren:

 • Als je de Kobo Desktop applicatie geïnstalleerd hebt, zorg er voor dat deze afgesloten is;
 • Verbind de Kobo ereader met je computer m.b.v. de usb-kabel (klik op Verbinden op de ereader zelf);
 • Pak het hierboven gedownloade zip-bestand uit en plaats alle bestanden (niet het zip bestand zelf!) in de .kobo map op de ereader;
  

  Als je geen .kobo map ziet op je ereader, zorg dan dat je in de Verkenner of Finder instelt dat je verborgen mappen en bestanden ook kunt zien

 • Verwijder het (USB) apparaat veilig in Windows (of op een vergelijkbare manier als je MacOS of Linux gebruikt);
 • Koppel de USB kabel af van zowel computer als ereader;
 • De ereader begint na enkele seconden zelf met de installatie van de nieuwe firmware.

Ondersteuning in Calibre

Een nieuwe software versie van een ereader betekent ook dat Calibre die versie expliciet moet ondersteunen voordat de ereader (weer) herkend wordt. In de volgende release van Calibre – 2.85 die volgende week uit zou moeten komen – wordt de driver voor de Kobo ereaders bijgewerkt maar tot die tijd kun je in de huidige versie van Calibre bij de instellingen van de Kobo driver aangeven dat deze moet proberen om de nieuwe firmware automatisch te ondersteunen. Dit werkt zonder problemen bij deze software-update.


Je vindt deze instelling terug onder Voorkeuren -> Plug-ins-> Apparaat verbinding plug-ins en dan bij de KoboTouch driver (of KoboTouch Extended als je deze gebruikt) kiezen voor Plug-in aanpassen. Op het tabblad Metadata, Op Apparaat & Geavanceerd staat deze onder Geavanceerde opties.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (45) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top