kobo aura h2o edition 2

De Kobo Aura H2O Edition 2 in de praktijk

In het najaar van 2014 kwam Kobo met hun eerste waterbestendige ereader op de markt. De Aura H2O had – met 6,8 inch – hetzelfde grote scherm als zijn voorganger, de Aura HD maar verbeterde wel de resolutie en het contrast van het scherm. Dat je de Aura H2O zonder zorgen mee kon nemen naar je badkuip was echter het belangrijkste verkoopargument. In navolging van de ‘verbeterde versie’ van de eerste Aura begin dit jaar, komt Kobo nu ook met een Edition 2 versie van de Aura H2O. Is het nu inderdaad de ultieme waterbestendige ereader geworden en is het een upgrade waard als je het eerste model al had gekocht?

Heel innovatief is Kobo de laatste jaren eigenlijk niet meer. Vorig jaar bracht het de Aura ONE ereader uit die het (dure) paradepaardje is van alle Kobo ereaders. Het bracht weliswaar een (nog) groter scherm, een nieuwe versie van de schermverlichting en een nieuwe behuizing maar dat riep bij mij vooral de vraag op wat ze nog daarna zouden gaan bedenken.

Dat antwoord lijkt vooral te bestaan uit het gelijktrekken van zowel het design als een aantal functionaliteiten over hun gehele lijn van ereaders. Eerst kreeg het 6 inch model, de Aura, een Edition 2 versie die als het instapmodel moest gaan fungeren en nu krijgt dus het 6,8 inch model, de Aura H2O, een zelfde behandeling waarbij er eigenlijk geen hele grote vernieuwingen zijn doorgevoerd. Maar dat wil niet zeggen dat het geen uitstekende ereader is geworden.

De Kobo Aura H2O Edition 2 samengevat

Specificaties:

 • Een 6,8-inch scherm (Carta E-Ink), 1080 x 1440 resolutie met 265 pixels per inch. Het scherm ligt (iets) verzonken in de behuizing – wat betekent dat het met infrarood werkt voor de bediening en geen capacitief scherm heeft zoals de Aura ONE – waardoor het dus niet gelijk loopt met de rand;
 • 8GB interne opslag zonder mogelijkheid om dit uit te breiden via een micro-sd kaart;
 • Afmetingen: 172 x 129 x 8,9mm en 210 gram zwaar (20 gram lichter dan de Aura ONE en de eigen voorganger, de Aura H2O);
 • 1Ghz processor en 512MB geheugen (zoals alle andere recente Kobo ereaders);
 • ComfortLight PRO (frontale schermverlichting) met zowel regulier wit licht als met mogelijkheid om blauw licht te filteren ‘s avonds (“natuurlijk” licht);
 • IPX8 gecertificeerd wat betekent dat de ereader maximaal 60 minuten waterbestendig is tot 2 meter diepte. Zonder dat er hinderlijke klepjes dicht moeten worden gemaakt zoals bij de vorige Aura H2O;
 • Te koop voor €179,99 (vanaf 22 mei 2017).

Pluspunten:

 • Als je dan toch een Aura H2O wilt kopen dan is dit inderdaad een betere versie dan de vorige. Tenzij je per se een micro-sd kaartje wilt gebruiken;
 • Waterbestendiger dan de vorige Aura H2O en net zo waterbestendig als de Aura ONE voor vijftig euro minder;
 • Het irritante beschermende klepje bij de micro usb poort (dat aan de vorige Aura H2O zat) is verdwenen;
 • De Aura H2O Edition 2 is lichter dan zowel de Aura ONE als de vorige Aura H2O en daardoor beter met één hand vast te houden;
 • Dezelfde ComfortLight Pro schermverlichting als op de Aura ONE.

Minpunten:

 • De resetknop en de micro-sd kaart uitbreiding zijn verdwenen in het streven naar de ultieme waterbestendigheid. Al krijg je nu wel dubbel het interne geheugen in vergelijking met de vorige Aura H2O;
 • Nog steeds geen fysieke bladerknoppen en nog steeds geen optie bij de leesinstellingen om woordafbreking standaard uit te zetten. Ja, dat zijn dingen die niet iedereen belangrijk vindt maar ik wel.

In de doos

Alleen op de achterkant van de doos is te lezen dat het om de Edition 2 gaat van de Aura H2O. De belangrijkste kenmerken worden met icoontjes weergegeven (grootte van het scherm, de schermverlichting, 8GB intern geheugen – goed voor 6000 ebooks – en dat je weken vooruit kunt met de accu. Geen maanden, zoals bij de Aura Edition 2 met het kleinere scherm.

In de doos tref je alleen een micro-usb kabel aan, een kleine snelstart gids en natuurlijk de Aura H2O Edition 2 zelf. De ereader toont een schema om aan te geven waar de kabel in moet en waar de aan-uitknop zit voor de paar mensen die niet snappen waar die ene aansluiting en die ene knop voor bedoeld is.

Uiterlijk en de hardware van de Kobo Aura H2O Edition 2

kobo aura h2o edition 2Aura H2O Edition 2

De Aura H2O Edition 2 is qua uiterlijk en hardware effectief een iets kleinere versie van de Aura ONE. Het heeft als derde Kobo ereader hetzelfde nieuwe design met de blauwe aan/uitknop op de achterkant, die is voorzien van een rubberlaag-met-textuur waardoor je er goed grip op hebt tijdens het lezen.

Het scherm is logischerwijs kleiner dan de 7,8 inch grote Aura ONE en is, in tegenstelling tot zijn duurdere broer, een heel klein beetje verzonken in de behuizing. Dat betekent dat de aanraking op het scherm geregistreerd wordt met infraroodlampjes en niet door het scherm zelf, zoals dat wel bij de Aura ONE het geval is.

Over lampjes gesproken: de ComfortLight Pro schermverlichting die geïntroduceerd werd in de Aura ONE is ook aanwezig in de Aura H2O Edition 2. Dit houdt in dat er nu meer LED lampjes aan alle kanten van het scherm zitten. Negen gelijk verdeelde witte LED lampjes zorgen voor een veel betere lichtverspreiding en laten het scherm er witter uitzien. Behalve de negen witte LED lampjes heeft de Aura H2O Edition 2 ook nog acht LED lampjes die kleuren kunnen tonen en die eveneens rondom het gehele scherm geplaatst zijn. Die lampjes kunnen schakelen in de hoeveelheid blauw licht die ze geven zodat je er voor kunt kiezen om ‘s avonds minder blauw licht te gebruiken in de schermverlichting.

Langdurige blootstelling aan blauw licht (vlak) voor het slapen remt de afgifte van melatonine (slaaphormoon) en kan leiden tot een kortere en/of onrustigere slaap. Hoewel nooit definitief vastgesteld is in welke mate dit schadelijk is, zijn er diverse apps voor tablets die een filter op het blauw licht kunnen zetten. Apple heeft deze functionaliteit ook geïntroduceerd in iOS 9.3 onder de naam Night Shift. Hierbij geeft het scherm van de telefoon of tablet minder of geen blauw licht af in de avonduren.

Bij de instellingen voor de schermverlichting kun je een schuifje omzetten waarmee de ereader automatisch bepaalt hoeveel blauw licht er gefilterd wordt (en hoe meer oranje de schermverlichting wordt). Bij de Aura ONE kijkt de ereader naar het omgevingslicht met een sensor maar bij de Aura H2O Edition 2 wordt dit alleen op basis van het tijdstip gedaan. Zit je dus ‘s avonds laat in een goed verlichte ruimte, dan is dit waarschijnlijk niet zo handig.

Waterbestendig

De Aura H2O Edition 2 is waterbestendig is volgens de zogeheten IPX8 certificering. Dat is een stapje beter dan de eerste editie van de Aura H2O die IP67 gecertificeerd was. Waar die certificaten op neer komen echter is dat de huidige H2O nu maximaal 60 minuten waterbestendig is tot 2 meter diepte (waar de vorige Aura H2O maximaal 30 minuten waterbestendig was tot 1 meter diepte).

Om de ereader waterbestendig te krijgen moeten er zo min mogelijk plekken zijn waar het water binnen kan dringen. Bij de eerste Aura H2O was er om die reden een waterbestendig klepje geplaatst op de onderkant die de micro-usb poort, de micro-sd kaartlezer en het resetknopje afdichtte. Dat werkte prima maar je moest dus telkens dat klepje openpeuteren als je bijv. de ereader ging opladen of simpelweg een paar boeken via de computer op de ereader wilde zetten.

Het klepje is verdwenen in de nieuwe behuizing die Kobo gebruikt maar de prijs die je er voor betaalt is dat de micro-sd kaartlezer en het gaatje met de resetknop eveneens verdwenen zijn (kennelijk is de micro-usb poort waterbestendig van zichzelf). Net als bij de Aura ONE en de Aura Edition 2 kun je dus het geheugen niet meer uitbreiden met een geheugenkaartje. Wel is de hoeveelheid intern geheugen verdubbeld van 4GB naar 8GB (6,8GB vrij voor je boeken omdat de software ook ruimte inneemt).

De software

De Kobo Aura H2O Edition 2 maakt gebruik van de standaardsoftware van Kobo maar die is speciaal voor de lancering van de nieuwe Aura H2O flink vernieuwd. De ereader is de eerste die standaard versie 4.4 krijgt met een compleet nieuw startscherm, een nieuw hoofdmenu en een indeling in tabbladen van zowel Mijn Boeken als het browsen door het Kobo aanbod. De bestaande functies, zoals o.a. de optionele integratie met Pocket – waarmee je bewaarde webartikelen kunt lezen op je Kobo ereader – zijn onveranderd gebleven.

Als je de Aura H2O Edition 2 voor de eerste keer opstart moet je verplicht inloggen met een account. Je kunt ervoor kiezen om een nieuw Kobo account aan te maken of gebruik te maken van een bestaand Kobo of Bol account. De ebooks die je in dat account hebt staan worden dan automatisch gesynchroniseerd naar je ereader via wifi. Je kunt ook de ebooks van beide accounts automatisch op je ereader laten zetten door te kiezen voor een Kobo account en dan in de instellingen van je Kobo account een koppeling te maken met je Bol account.

kobo software-update 4.4

Ben je eenmaal klaar om te gaan dan zie je meteen al de grootste wijzigingen op het startscherm. Behalve de grotere icoontjes rechtsbovenaan voor de schermverlichting, wifi, accu, synchroniseren en zoeken valt vooral de nieuwe indeling op.

Op de bovenste rij komen de vier laatst gelezen boeken te staan met de leesvoortgang en de resterende leestijd. De rij eronder is gereserveerd voor een blok met drie (willekeurige?) boeken die doorverwijst naar je bibliotheek (Mijn boeken), en een blok waar de ongelezen titels van de auteur getoond worden die je op dit moment aan het lezen. Tenminste, als je meer dan één titel van die auteur op je ereader hebt staan.

De onderste rij bevat twee ‘snelkoppelingen’ naar overige functies van je ereader. Deze rouleren en je treft dus iedere keer twee andere functies aan.

De verschillende oude menu’s zijn samengevoegd tot één nieuw hoofdmenu en verplaatst naar de bovenkant. Je vindt die nu in de linkerbovenhoek.

kobo software-update 4.4

Ook Mijn Boeken is vernieuwd en is nu ingedeeld in tabbladen voor Boeken, Auteurs en Verzamelingen. Standaard kom je op het tabblad Boeken die bijna identiek is gebleven. Het enige verschil is dat je je boeken nu ook kunt sorteren op de datum dat ze aan je account zijn toegevoegd (door koop of door ze vanuit Kobo Plus toe te voegen).

Als je veel ebooks in je Kobo account (al dan niet gekoppeld met je Bol account) hebt staan dan worden ze allemaal gesynchroniseerd naar je ereader. Dit kan onhandig zijn omdat gelezen en verwijderde boeken gewoon zichtbaar blijven in Mijn Boeken. Je kunt deze eruit filteren door alleen maar ‘Gedownloade’ boeken te laten zien maar ook selectief de boeken laten synchroniseren door in je account alle ebooks die je niet gesynchroniseerd en/of zichtbaar wilt hebben, te verplaatsen naar het archiefdeel. Lees hier hoe je dat doet.

Het tabblad Auteurs is nieuw maar het is een extreem handige toevoeging omdat je nu eenvoudig kunt bladeren langs alle auteurs waar je titels van op je ereader hebt staan.

Het derde en laatste tabblad is Verzamelingen (niet afgebeeld) waar je handmatig nieuwe verzamelingen kunt maken en waar bestaande verzamelingen getoond worden.

kobo software-update 4.4

Onder de menu-optie Browsen heeft Kobo nu een soortgelijk menu met diverse tabbladen toegevoegd waarmee je vanaf je ereader gelijk wordt doorverwezen naar de ebookwinkel van Kobo.

kobo software-update 4.4

En natuurlijk mag Kobo Plus ook niet ontbreken en krijg je op dit tabblad o.a. aanbevelingen op basis van je eerder gekozen titels.

Gebruik je liever Calibre om ebooks op de ereader te zetten en/of de Verzamelingen te beheren? Dan kan dat natuurlijk gewoon ook.

Om de Aura H2O Edition 2 te kunnen gebruiken in Calibre heb je minimaal versie 2.85.1 nodig. Zorg er dus voor dat je Calibre bijwerkt omdat anders de Aura H2O Edition 2 niet herkend wordt.

De leeservaring

De menu-opties tijdens het lezen zijn onveranderd gebleven. Je kunt nog steeds het lettertype veranderen naar één van de 11 standaardlettertypes die ook nog eens elk hun eigen dikte- en scherpte-instellingen hebben, of zelf je eigen lettertypes toevoegen die je dan niet verder kunt aanpassen.

De lettergrootte is nauwkeurig aan te passen en kent maar liefst 50 stappen van miniscuul tot zo groot dat er nog maar 10 woorden op een scherm passen. En natuurlijk zijn de marges en de regelafstand ook probleemloos in te stellen.

Vergeet niet dat je bij de Instellingen in het hoofdmenu ook nog aanpassingen kunt maken die je leeservaring beïnvloeden. Bij de Leesinstellingen kun je aangeven na hoeveel pagina’s het scherm ververst moet worden maar ook of de Adobe EPUB nummering getoond moet worden. Die staat standaard aan en laat cijfers in de rechtermarge van de tekst zien waar in de papieren versie de paginanummering ongeveer zou hebben gestaan.

Bij die instellingen kun je ook kiezen tussen het aangeven van de leesvoortgang (in pagina’s, als percentage of met de resterende leestijd) per hoofdstuk of voor het gehele boek.

Een optie om het automatisch afbreken van woorden te voorkomen is er echter nog steeds niet te vinden waardoor ik dat helaas handmatig zal moeten blijven doen. Maar dat geldt ook voor andere tips en trucs die het lezen op (en gebruik van) je Kobo ereader een stukje eenvoudiger maken.

Conclusies

De Kobo Aura H2O Edition 2 is precies wat je zou verwachten: een update van een ouder model ereader waar al helemaal niets mis mee was. Voor precies dezelfde prijs krijg je in de 2017 versie een (licht) verbeterde waterbestendigheid, een betere versie van de schermverlichting en een nieuw soort behuizing terwijl je afscheid moet nemen van de mogelijkheid om een geheugenkaartje te gebruiken.

Voor gebruikers die niet voldoende hebben aan de bijna 7GB ruimte op de ereader zelf zal dit misschien aanleiding zijn om nog op zoek te gaan naar de eerste versie van de Aura H2O maar de meesten zullen prima uit de voeten kunnen zonder extra opslagruimte vermoed ik.

Ben je op zoek naar een nieuwe ereader die het liefst waterbestendig moet zijn? Dan is de Aura H2O Edition 2 een prima keuze. De Aura ONE is weliswaar ook waterbestendig maar voor deze nog grotere ereader betaal je ook meteen 50 euro extra terwijl de nieuwe Aura H2O voor dezelfde 179,99 euro verkocht gaat worden als de oorspronkelijke editie. Daar krijg je dan ook nog eens dezelfde ComfortLight Pro schermverlichting voor en dat maakt de Aura H2O Edition 2 in de praktijk simpelweg een iets goedkopere (en kleinere) versie van de Aura ONE.

Heb je de eerste Aura H2O in je bezit of één van de Kobo ereader die daarna uitkwamen? Dan is er niet echt een reden om te upgraden naar de Edition 2 van de H2O. Daarvoor zijn er te weinig nieuwe functies toegevoegd aan de hardware. Voor de software hoef je dat ook niet te doen, aangezien die voor de oudere modellen inmiddels ook al beschikbaar is.

Nu Kobo uitontwikkeld lijkt te zijn met deze generatie ereaders (de Aura Edition 2, Aura H2O Edition 2 en de Aura ONE) ben ik zelf vooral benieuwd of en waar de vernieuwing gaat komen in de toekomstige modellen. Gaan we dan eindelijk kleuren e-inkschermen krijgen? Keren we deels terug in de tijd met de goede oude bladerknoppen? Komt er dan toch die revolutie in de accuduur waardoor je echt nog maar eens in de paar maanden je ereader hoeft op te laden? Of gaan we meer Edition 2 (of zelfs Edition 3) modellen zien van bestaande ereaders? We zullen het zien.

De Kobo Aura H2O Edition 2 is vanaf 22 mei te koop bij o.a. Bol, Wehkamp en de Mediamarkt voor 179,99 euro.
Met dank aan LEWIS voor het beschikbaar stellen van een reviewexemplaar.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (122) Write a comment

 1. Raymond,
  Bedankt voor de uitgebreide review.
  Het ontbreken van een reset knop is een groot gemis. Bij mijn huidige H2O heb ik die gemiddeld 1x per 3 maanden nodig omdat resetten op geen enkele andere manier lukt.

  Edward

  Reply

  • Ik heb het geluk gehad dat ik bijna nooit mijn ereader heb hoeven te resetten. Desondanks ken ik heel veel verhalen van mensen wiens Kobo ereader periodiek vastloopt en verbaas ik me er enorm over dat Kobo die resetknop heeft aangeschaft. Je kunt nog steeds wel handmatig de ereaders (zonder zo’n knop) resetten maar dat is helemaal niet zo intuitief .. ook al heb je natuurlijk nog maar één fysieke knop over. Ik heb die methoden voor alle modellen Kobo ereaders vorig jaar nog op een rijtje gezet https://rsnijders.info/vakblog/2016/05/07/je-kobo-ereader-resetten/

   Reply

 2. Beste Raymond, Allereerst mijn complimenten voor je blog!
  Mijn hoop is op jou gericht, want het summiere antwoord v Kobo helpt me nog niet. Mijn Kobo Aura H2o is redelijk snel stuk gegaan en vervangen door een nieuw exemplaar. Dat is het goede nieuws. Maar nu ben ik mijn boeken kwijt, die had ik bij Rakuten Kobo.com in Lux. besteld en rechtstreeks op mijn ereader gezet. In mijn Rakuten account, op mijn computer staat dat ik geen aangeschafte boeken heb. En ook in de nieuwe e reader heb ik blijkbaar geen account, want ik kan niet met mijn creditcard een boek bestellen, wat ik eerst deed. Bestaan er misschien meerdere Kobo-accounts, is dat mogelijk? Als dat zo is, is dat ook een probleem, want het lijkt onmogelijk om een vergeten wachtwoord op te vragen. Ik hoop dat je er heel even over na wil denken, met vriendelijke groeten, Nancy Slemmer

  Reply

  • Dag Nancy,

   Er zijn geen verschillende soorten Kobo accounts. Ze zijn allemaal gekoppeld aan een mailadres en afhankelijk van de locatie (van je creditcardgegevens) bepaalt dat in welke versie van de Kobo site je boeken kunt kopen. Heb je ze eenmaal gekocht, dan staan ze in dat account en zou je dit probleem niet moeten hebben.

   Wat bij Kobo wel het geval is … en dat is ronduit verwarrend … is dat je niet per se een account van Kobo zelf nodig hebt. Als je je aanmeldt op Kobo.com dan kun je standaard kiezen om in te loggen met een Kobo account, een Facebook account of een Google account maar dat is bepaald niet alles. Als je op ‘Zie je je gebruikelijke inlogoptie niet?’ klikt, dan komen er nog maar liefst 11 bij, waaronder de onderste optie om met een Bol account in te loggen bijvoorbeeld.

   Als je zegt dat je een Rakuten Kobo account hebt dan denk ik dat je ooit een Rakuten-ID hebt aangemaakt en daar je boeken op gekocht hebt. Klik je op die uitgebreide inlogopties, dan komt daar ook de optie bij om met je Rakuten-ID in te loggen. Ik gok (hoop) dat dit wel de goede is en dat daar je gekochte boeken op staan.

   Reply

   • Hallo Raymond, dank voor je snelle antwoord! Ik werd altijd automatisch ingelogd op de Kobo site. Heb me daar nu afgemeld en meldde me weer aan. Zag inderdaad de melding die je noemde. Heel veel mogelijkheden. Maar er stonden wel 2 Kobo accounts in de mogelijkheden. Ik blijk geen Rakuten id te hebben, maar een Kobo account, snap niet hoe dit gebeurd kan zijn. En vooral niet hoe dit op te lossen… Hartelijke groet, Nancy Slemmer

    Reply

    • Ik kan natuurlijk niet nakijken welke Kobo accounts je hebt maar als je nog toegang hebt tot je oude mails, zou je kunnen kijken wat je Kobo account is dat je indertijd hebt aangemaakt? Het zal waarschijnlijk een mailadres zijn en als je daar boeken op gekocht hebt, dan is er voor elk gekocht boek een bevestigingsmailtje gestuurd naar dat mailadres. In mijn mailbox staan ze allemaal als ‘Your Kobo Order Receipt’ en het mailadres van die mailbox is mijn Kobo account.

     Als je zeker weet welk mailadres het is, dan weet je dat dit het Kobo account is en dat daar je gekochte boeken op staan. Mocht je er niet mee in kunnen loggen, dan kun je het wachtwoord resetten al dan niet via de Kobo helpdesk.

     (ik heb zelf ook twee Kobo accounts met dus twee verschillende mailadressen en het kan dus zijn dat je gekochte boeken op een ouder account zitten?)

     Reply

     • Dank je wel, ik zoek dan nog even die richting. Groeten, Nancy Slemmer

 3. Top review! Maar nog wel een vraag
  Kun je op deze ereader ook gewoon boeken epub zetten welke je op de computer reeds hebt staan?
  Ik had tot voorkort en Sony ereader en deze is stuk. Al mijn boeken heb ik op pc en geen accounts bij bol.com oid.
  Ik hoor graag van u.

  Reply

  • @Armin Met al dat gedoe met Kobo en Bol accounts zou je bijna vergeten dat je ook gewoon je EPUB bestanden naar de ereader kunt toeslepen als je hem met de USB kabel hebt aangesloten op je PC. Maar dat is vanzelfsprekend geen enkel probleem met welke ereader dan ook.

   Oftewel, koppel hem aan je computer en kopieer de boeken (bijv.) via de Verkenner naar de hoofdmap van de Kobo ereader. Zodra je hem weer ontkoppelt gaat de ereader de boeken verwerken en opnemen in de bibliotheek. Mijn tip zou wel zijn om niet te veel boeken tegelijk erop te zetten want dan duurt dat verwerken echt heel erg lang. Een stuk of 20 tegelijk houdt het overzichtelijk.

   Heb je (veel) meer boeken op je pc staan, dan zou je nog het gebruik van het boekenbeheerprogramma Calibre kunnen overwegen. Dat is gratis en een goede manier om overzicht te houden op je boeken en ze gemakkelijk op een ereader te kunnen zetten.

   Reply

 4. Beste Raymond,
  Ik ben op zoek naar n nieuwe ereader met ingebouwde verlichting. Ik heb nu een sony maar de hoes met lampje is in no time toe aan nieuw batterijtje, wordt daar gek van. Ik heb ook boeken op een sd kaartje en comp staan. Mijn man heeft een kobo en ik ben daar erg van gecharmeerd. Hou van lezen in de vakantie op het strand en savonds in bed. Wat zou jij adviseren de eerste h2o of h2o edition 2? Zijn die klepjes op de h2o echt zo irritant? 8 gb lijkt me ruim voldoende maar weegt dat af op het gemak van een sd kaartje?
  Mvg Marion de Jong

  Reply

  • Hoi Marion,

   Als de keuze is tussen de beide Kobo Aura H2O edities dan zou ik definitief voor de nieuwste versie gaan. Tenzij je de eerste editie goedkoper op de kop kunt tikken zijn ze hetzelfde bedrag en heeft de Edition 2 een paar fijne voordelen zoals de nieuwe schermverlichting die ook blauw licht kan filteren.

   Bij de Edition 2 heb je inderdaad geen SD kaartje meer maar de opslagruimte op de ereader zelf is echt ruim voldoende. Ik heb er nog nooit te weinig aan gehad dus tenzij je je complete collectie bewaart op het apparaat zelf hoeft dat mijns inziens geen overweging te zijn.

   Zelf vind ik het formaat van het scherm zeer aangenaam bij de H2O (6,8 inch) maar mocht je toch een slag kleiner willen dan zou ik je wel de Tolino Vision 4HD ter overweging willen meegeven in plaats van bijv. de Aura Edition 2. Beide hebben een 6 inch scherm (met schermverlichting) maar de Tolino is naar mijn mening de betere van de twee ereaders. Ook al heeft ook die geen mogelijkheid voor uitbreiding met een SD kaartje ….

   Reply

 5. Het lukt mij niet om de Kobo op kleur in te stellen.nu krijgt mijn zoon de stripboeken in zwart-witte zien. Hoe kan ik dit wijzigen?

  Reply

  • Eh. Ereaders hebben zonder uitzondering een zwart-wit scherm en dat betekent dat je alles in zwart-wit te zien krijgt of je het nou wil of niet. Digitale stripboeken zal je zoon dus ofwel in zwart-wit moeten lezen danwel via bijv. een tablet gaan lezen die vanzelfsprekend wel over een kleurenscherm beschikt.

   Reply

 6. Hallo Raymond,
  Ik heb een Kobo aura h20 2 aangeschaft en wat mij opvalt is dat aan de rechter zijde van het scherm bepaalde plekjes zijn waar de licht van de led lampjes ziet, overbelichtte plekjes krijgt. Dit stoort mij als ik aan het lezen bent en ik heb mijn ereader geruild omdat ik dacht dat deze defect was. Bij mijn nieuwe ereader krijg ik dezelfde effect. Is dit normaal of is dit een defect? Ik twijfel hierover want dit is de tweede ereader. Alvast bedankt voor je reactie.
  Maria Sadaba

  Reply

  • Dag Maria. Ik vrees dat het normaal is. Een e-ink scherm zoals dat van een ereader heeft geen verlichting van zichzelf zoals je dat bijvoorbeeld van een telefoon of tablet gewend bent. Om toch het scherm te verlichten worden er een klein aantal led lampjes in de rand rondom het scherm geplaatst.

   Het verschilt een beetje per model ereader waar ze zitten (en hoeveel het er zijn) maar voor alle modellen geldt dus dat het licht van het scherm afkomstig is van maar een paar lampjes en vanaf de rand het hele scherm belichten. Afhankelijk van de hoek waarmee je kijkt/leest op het scherm en (helaas) ook afhankelijk van hoe ‘gevoelig’ je bent, valt het meer of minder op. Ik heb ook diverse malen vragen gehad van mensen die ‘vlekken’ zien op het scherm waar het licht niet helemaal egaal is en dat is ook zo’n ding wat de ene persoon wel en de andere niet opvalt.

   En het lijkt er op dat het jou ook heel erg opvalt. Ik vrees dus dat een nieuwe H2O edition 2 precies hetzelfde probleem heeft hoewel het dus wel zo kan zijn dat het bij sommige modellen ereaders minder zal opvallen. Ik zie het zelf niet of nauwelijks en kan je dus ook niet vertellen welke ereaders eventueel beter zijn op dit punt. Maar misschien iemand anders hier?

   Reply

 7. Hallo Raymond, heel erg bedankt voor je antwoord. Misschien zal ik even wennen met de tijd. Wel blij te horen dat het geen defect is maar dar het zo hoort.

  Reply

  • Hoi Bart, dank voor de tip! Toevallig had ik hem ook gezien (nou ja, niet toevallig) en hoewel ik niet denk dat mensen moeten wachten met het kopen van ereaders tot er een model uitkomt die gebruik maakt van 1 van de nieuwe schermtechnologieën, ben ik wel heel blij dat er eindelijk eens echte stappen gemaakt worden. We hebben immers feitelijk al 10 jaar lang hetzelfde soort scherm in een ereader zitten en ik kan niet wachten tot er een echt nieuw soort ereader gaat komen.

   Reply

   • Raymond,
    Als men geïnteresseerd is in de aankoop van een nieuwe e-reader zou ik zeker ook niet aanraden te wachten op deze nieuwe schermtechnologie. In het begin zal deze nog duur in aankoop zijn, waarbij je ook nog risico loopt een toestel met kinderziektes te hebben.
    Ikzelf heb mij onlangs de Kobo Aura H2O aangeschaft. Je kan het uitvullen van de tekst uitschakelen of linkslijnend plaatsen zodat je geen storende afbrekingen hebt. Wanneer je voor uitvullen kiest heb je geen optie om te bepalen hoeveel tekens voor de splitsing minimum moeten gebruikt worden of om splitsing van woorden volledig uit te schakelen. Wanneer je werkt met een opmaakpakket, zoals InDesign of Quark, heb je die mogelijkheden wel.
    Beschikt de Kindle wel over deze mogelijkheden?

    Reply

 8. Hallo,

  Ik heb ca. 3,5 jaar geleden mijn eerste KOBO ereader gehad. Deze ging na 1 jaar en 11 maanden stuk. Wit scherm en ik kreeg niet meer aan of aan. Ook reset lukte niet meer. Kobo was zo coulant om mij een nieuwe te verstrekken omdat het net binnen 2 jaar viel. Helaas is deze na 1.5 jaar ook uitgevallen. Precies hetzelfde probleem. Wit scherm, krijg ereader niet meer aan, en resets doen het ook niet. Ik heb dit nu aan KOBO gemeld en ben in afwachting van een reactie. Mij bevreemdt het dat mijn beide KOBO’s resp na bijna 2 jaar en 1,5 jaar dus volledig uitvallen. Ik twijfel wat te doen. 180 Euro uitgeven in de wetenschap dat die na 1,5 jaar waarschijnlijk weer kapot gaat? Wat zijn jullie ervaringen mbt levensduur? Heb ik gewoon pech of is het normaal dat ze het na 1,5 tot 2 jaar begeven? Mijn ereader wordt goed behandeld, zit nu in mijn tas overdag oid, ligt gewoon op nachtkastje en ik lees alleen voor slapen gaan. Hij heeft dus niets te lijden, wil ik maar zetten.
  Hoor graag wat jullie hiervan vinden.

  Gr
  Antoinette

  Reply

 9. Het gemis van een kaartslot is een no-go voor mij.
  Ik heb op onze bestaande e-readers (Glo) voortaan alle boeken op de SD kaart staan.
  De reden: De ereader van mijn vrouw crashte een keer op de 1e dag van onze vakantie. Een reset hiep, maar natuurlijk alle boeken weg.
  Op het moment dat je die op SD kaart hebt staan is er niks aan de hand (en natuurlijk kun je allerlei zaken zoals een laptop meeslepen, maar dat was natuurlijk net niet de bedoeling, anders sleepte ik ook wel een tas vol boeken mee)
  Maar inderdaad: een waterdichte e-reader met fysieke knoppen zou een gruwelijke uitkomst zijn (zeker als je net als ik een paar keer in de week in een hottub zit. Waterdicht is al mooi, maar als het scherm vervolgens zo goed als helemaal droog moet zijn wil je hem weer kunnen bedienen, is het nog steeds onhandig!

  Reply

 10. Hoi Raymond,

  Ik heb een vraag.
  Laatst informatie ingewonnen voor de verlichting die bij deze versie zit en men zei in deze winkel dat er maar 5 led lampjes in zaten.
  Maar nu lees ik dat er volgens jou 17 ledjes inzitten.
  Ik kan het ook nergens vinden.
  Klopt deze info?

  groeten van Mathieu

  Reply

  • Hoi Mathieu,

   De Aura H2O Edition 2 heeft dezelfde ComfortLight Pro verlichting als de Aura ONE met aparte witte en gekleurde lampjes rondom de rand. En dat zijn er 17 en dus aanzienlijk meer dan vijf. Die info heb ik uit een technische specificatie van Kobo zelf gehaald hoewel ik de link niet (meer) bewaard heb. Of het ook daadwerkelijk 17 zijn en niet een paar minder heb ik niet kunnen natellen :)

   De eerste Aura H2O had wel vijf witte lampjes volgens mij. Dus wellicht dat daar de verwarring vandaan komt.

   Overigens is het niet zo dat meer lampjes ook een betere verlichting oplevert. Zo vind ik zelf de schermverlichting van de Kindle ereaders minstens net zo goed als die van Kobo en hebben die minder lampjes in de rand zitten.

   Reply

 11. Hoi Raymond,

  Dank je wel voor je reactie.
  Ik had al enige twijfels bij het verhaal van de verkoper.
  Ik zit al enige tijd in dubio of ik de one of de h2o 2 wil aanschaffen maar na jou info en recentie van deze 2 ben ik er al aardig uit.
  Met de kwaltijd zit het in ieder geval wel goed.
  Nogmaals bedankt.

  groeten van Mathieu

  Reply

 12. Dag Raymond,

  Ik heb met interesse je reviews gelezen. Ik wil een ereader aanschaffen om studieboeken op te gaan zetten. Welke ereader zou je dan aanbevelen? De h2o, aura second edition of de glo hd refurbished? Ik lees verder verschillende verhalen over dat een kobo ereader er ineens mee ophoudt en dat het terug gestuurd moet worden. Wat is jouw ervaring?

  Reply

  • Dag Chantal,

   Ik lees dezelfde verhalen maar mijn eigen ervaringen zijn (gelukkig) anders want het is mij nog nooit overkomen. Ik geloof absoluut dat het bij Kobo modellen vaker gebeurt dan bij andere modellen maar ik denk dat het bij anderen ook geen uitzondering is. Er worden veel meer Kobo’s verkocht en tja, dan is die kans ook wat groter maar dat wil niet zeggen dat het jou ook overkomt. Ik heb letterlijk alle modellen van Kobo in handen (gehad) en heb nog nooit zo’n dramatische vastloper gehad.

   Ik ben wel benieuwd wat je met studieboeken bedoelt hier want als er (veel) afbeeldingen in zitten dan is een ereader minder geschikt. Helemaal als ze in PDF formaat zijn bijvoorbeeld want ook daar zijn Kobo ereaders niet geweldig in.

   Wil je wel per se een ereader? Dan zou ik op dit moment de Aura H2O aanraden. Het iets grotere scherm maakt veel verschil mijns inziens en leest daardoor fijner. Als je je toch zorgen maakt over een eventuele vastloper, koop hem dan vooral bij een fysieke winkel die hier zelf ondersteuning op wil bieden en je niet simpelweg verwijst naar Kobo. Let op want de meeste winkels doen dat wel en het is zaak hier expliciet vooraf naar te informeren en afspraken over te maken.

   Reply

   • Bedankt voor je snelle reactie. De h2o (second edition neem ik aan?) zou dus de beste keus zijn. En de h2o i.v.m. de aura one?

    Met studieboeken bedoel ik vooral ebooks waar volgens mij weinig plaatjes in staan. Ik doe een studie met veel ‘droge stof’, dus vooral tekst. Ik heb 1 boek nodig van bookshelf, maar daar weet ik gewoon van dat ik die op mijn laptop moet draaien omdat het een interactief boek is. Rest kan volgens mij allemaal op een e-reader.

    Goede tip om het bij een fysieke winkel te kopen!

    Reply

    • De Aura ONE is nog wat groter inderdaad maar dat is, wat mij betreft, het enige echte voordeel t.o.v. de H2O (Edition 2). Het is vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur denk ik maar ik merk zelf dat ik de ONE meestal niet meeneem in mijn rugzak, juist omdat die een stuk groter is. Als dat je helemaal niet uitmaakt en je hebt er de (toch wel forse) aankoopsom voor over dan is de ONE natuurlijk een uitstekende keuze. De H2O is denk ik echter meer waar voor het geld uiteindelijk.

     Reply

   • Ik had een Kobo H20, die er binnen een half jaar mee ophield. Zonder enig probleem kreeg ik binnen 2 dagen al van Coolblue een nieuwe Kobo H2O, zelfs de versie 2, thuisgestuurd!

    Reply

  • Dag Anouk,

   De recente modellen van Kobo hebben geen expliciete aan/uitknop meer voor de verlichting maar als je de helderheid op 0% zet dan gaan de lampjes helemaal uit. Ik zie geen enkel miniem schijnsel zoals je dat met de Kindle modellen wel hebt als je het op 0% zet.

   Reply

 13. Hoi,

  Ik heb op dit moment een Kobo glo HD en daarvoor had ik een Kobo Aura die nu door mijn dochter gebruikt wordt.
  Is het volgens jou de moeite waard om een upgrade te doen naar de Kobo H2O edition 2? En zo ja, waarom?

  Groet,
  Karen

  Reply

  • Of zou het de moeite zijn te wachten tot er ClearInk ereaders op de markt komen? Wanneer denk je deze in de winkel zouden kunnen liggen?

   Reply

   • CLEARink ereaders (ereaders met kleuren e-ink schermen) zijn al jaren een soort belofte maar tot nu toe blijft het bij een wazige schets van iets dat ooit zou kunnen komen. Afgelopen zomer is de CLEARink schermtechniek gepresenteerd door het gelijknamige bedrijf maar is er geen enkele leverancier van ereaders die vooralsnog met een model gaat komen dat gebruik maakt van een kleurenscherm.

    En eerlijk gezegd denk ik dus niet dat ze er ooit gaan komen. Ereaders zitten in een prijssegment waarin ze – nu al – concurreren met goedkope Android tablets. Het lezen van een boek dat structureel kleur bevat (een studieboek met foto’s, comics of strips) gaat nooit beter en betaalbaarder op een ereader gebeuren dan het op een tablet kan.

    Ik kan niet bedenken waarom Kobo en Amazon dure kleurenschermen in hun ereaders zouden zetten. De prijs van ereaders gaat (fors) omhoog, de batterijduur gaat gegarandeerd omlaag en de kleurweergave gaat nooit het niveau en de kwaliteit benaderen van zelfs het goedkoopste LCD scherm.

    Romans bevatten, op de omslagafbeelding na, geen kleurenafbeeldingen en die lees ik nu al 10 jaar op een ereader. Strips, comics en studieboeken lees ik op een tablet waar ze veel beter uit de verf komen dan een ereader het ooit zou kunnen en ik zie het simpelweg niet veranderen de komende jaren. Amazon is het beste bewijs: ze verkopen veel Kindle ereaders in diverse prijsklasses maar hun bestverkopende leesapparaten zijn hun Fire tablets die goedkoper zijn dan de Kindles.

    Reply

    • Ik las dat de prijzen van de ClearInk schermen met de E-ink schermen zouden kunnen concurreren of wellicht zelf nog goedkoper. Dus dan zou het, als de ereader er niet (teveel) duurder door wordt, de helderheid verbetert, en de snelheid van de ereader omhoog gaat als consument in elk geval interessant zijn.

     Het gaat mij niet zo zeer om de kleur, alhoewel dat leuk zou kunnen zijn. Maar de meeste e-boeken zijn toch zwart wit. Nog wat helderder, scherper en sneller zou wel de moeite waard zijn.
     Was ook verbaasd dat Kobo de resolutie van de 6 inch ereaders weer heeft verlaagd tov de Glo HD.

     Reply

     • Ik kan het me bijna niet voorstellen dat kleurenschermen energiezuiniger, helderder, scherper en sneller gaan zijn maar ik ben helemaal bereid om aangenaam verrast te worden natuurlijk.

      Sneller zou wel een ding zijn. Er wordt ook al sinds 2015 gesproken dat er nieuwe en snellere processoren in ereaders komen maar ook dat is tot de dag van vandaag niet gebeurt. Kennelijk is het voor leveranciers niet interessant genoeg om ze gaan gebruiken en dat is interessant.

      En ja, je was niet de enige die verbaasd was over de stap van Kobo om de resolutie van het scherm van de Aura 2e Edition terug te schroeven t.o.v. de Glo HD. Kobo heeft – voor nu? – schijnbaar besloten om niet te investeren in betere 6 inch ereaders en zich te focussen op de twee grotere modellen.

  • Dag Karen,
   Als je tevreden bent met de Glo HD dan zie ik weinig redenen om een H2O Edition 2 te kopen. Het scherm van de H2O is iets groter en de schermverlichting is iets ‘sjieker’ maar dat zijn mijns inziens kleine verbeteringen waarvoor ik geen 180 euro zou neertellen.

   Ben je net zoals ik verslaafd aan ereaders kopen, ach, dan heb je mij niet nodig om je een reden te geven een extra ereader te kopen ;-)

   Reply

 14. ‘Het woordenboek werkt niet bij PDF’s, boeken die je uit een
  openbare bibliotheek hebt geleend of gratis eBooks die je
  op het internet hebt gevonden’,

  lees ik in de handleiding.

  Het laat voor mij de vraag open waar het woordenboek dan wél op werkt. Alleen betaalde boeken waar dan ook gekocht. Of toch alleen bij KOBO gekochte boeken?

  Kun je daar wat meer duidelijk over geven?

  Reply

  • @Rindert Deels kan ik dat. Ik heb het niet uitgebreid getest op allerlei soorten ebooks maar het woordenboek werkt gewoon met alle EPUB bestanden die ik er rechtstreeks, danwel via Calibre opgezet heb. Dat is dus inclusief de ebooks die ik bij andere ebookwinkels gekocht heb en de naar EPUB-geconverteerde-Kindle ebooks.

   PDF’s werkt inderdaad niet want daar kan de Kobo de losse woorden niet van herkennen. Als het in de handleiding staat zou het dus ook niet moeten werken met bij de bibliotheek geleende ebooks (die met Adobe DRM beveiligd zijn) maar dat kan ik noch bevestigen noch ontkennen aangezien ik geen geleend ebook op mijn Kobo heb staan.

   Reply

   • Top! Dat valt dus reuze mee.
    Bedankt voor je snelle reply, Raymond. Goed weekend!

    Reply

 15. Ik heb de reader inmiddels gekocht en de woordenboeken doen het uitstekend.

  Wat ik wel een enorme tegenvaller vind is de in mijn ogen echt totaal onbruikbare ondersteuning voor pdf. Mijn oude Sony PRS-T1 gaf dit formaat goed weer.

  Dom dat ik er maar zo vanuit ben gegaan dat Koreader al beschikbaar was voor dit model. Hopelijk krijgen ze dat nog voor elkaar.

  De Kobo gaat er in elk geval niet om terug: ik heb niet veel pdf bestanden en heb een goede manier van omzetten gevonden.

  Reply

  • Mbt de PDF ondersteuning: die is ronduit deplorabel op Kobo ereaders. Ik heb er enkele keren in blogposts op gewezen maar tegenwoordig maak ik er letterlijk geen woorden meer aan vuil. Zelfs op ereaders die het wel redelijk ondersteunen is de leeservaring slecht omdat de teksten natuurlijk niet aangepast kunnen worden door de ereader qua lettergrootte, marges enzovoorts. Ik ben (blijf) van mening dat je 10x beter uit bent met een goedkope tablet als je met enige regelmaat PDF’s wilt lezen.

   Reply

   • Kobo kan beter pdf-ondersteuning uit de lijst met specificaties halen :)
    Ik vind het ‘for all intents and purposes’ eigenlijk misleiding.

    Reply

    • Wat mij bij wel helpt, is een PDF converteren naar epub. Ik gebruik daarvoor vaak http://toepub.com/nl/. Het werkt niet altijd even goed, maar heel vaak is het veel beter leesbaar dan een PDF.

     Reply

     • Ik heb het niet online geprobeerd.

      Het nadeel van rechtstreekse omzetting is de grote regelafstand die dan ontstaat. Ik neem .docx als extra stap. Dit houdt de bladspiegel intact.

 16. Ik heb problemen met omslaan van de pagina’s op mijn Kobo Aura H2O Edition 2. Vaak gaan er 2 of meer pagina’s om ipv 1 pagina. Ik heb het omslaan al verzet vanuit het midden naar onder. Maar dat helpt ook niet.
  Opsturen duurt 6 weken is mij verteld. Is er soms een andere oplossing hiervoor en heeft u al ervaring met dit probleem?

  Reply

  • Dag Annette,

   Toevallig wel. Wat bij mij hielp was een niet-technische oplossing, namelijk het schoonmaken van het scherm met een middel waarmee ook beeldschermen worden gereinigd en een microvezel doekje. Elk scherm trekt gemakkelijk vuil en stof aan en dat is voor e-ink schermen niet anders. Je ziet het alleen heel slecht op zo’n scherm maar het heeft snel invloed op de aanraakgevoeligheid van het scherm. Oftewel, hoe het scherm reageert als je een pagina wilt omslaan.

   Met een goed microvezel doekje en een beeldschermschoonmaakmiddel ga je waarschijnlijk veel stof en vuil er vanaf halen en met wat geluk is je probleem daarmee verholpen.

   Reply

   • Het prettige van het Kepub formaat is dat je dan ook kan zien hoeveel bladzijden in een hoofdstuk zitten en op welke pagina je binnen het hoofdstuk bent. En bovendien werken de statistieken binnen een boek dan ook correct.
    Dus ik zou sowieso via Calibre in het Kepub formaat de boeken op de ereader zetten.

    Mijn nieuwe Kobo H2O edition 2 reader komt als alles goed is vandaag! Ben heel benieuwd.
    Krijgt mijn man mijn Glo HD ;-)

    Met de Glo HD heb ik trouwens het probleem dat de USB poort het niet altijd goed doet. Het is ook nog eens afhankelijk van welke kabel ik gebruik. Uiteindelijk lukt het gelukkig meestal wel om de reader met de computer te laten communiceren. En opladen lukt altijd wel. Zou de USB poort ergens te repareren zijn? Iemand ervaring?

    Reply

   • Bedankt voor jullie tips, ga eerst proberen het scherm choon te maken en als dat niet werkt de e-pub bestanden omzetten naar Calibre. Waar kan ik daar een programma voor vinden @ Karen en Edward?

    Reply

  • Dat was bij mij opgelost toen ik niet meer rechtstreeks epub op de reader zette, maar via Calibre kepub gebruikte. Het eigen formaat van Kobo.

   Reply

  • Afgelopen jaren meerdere malen technische problemen gehad met mijn Kobo-readers.
   Eerste, een Kobo HD, ging binnen een half jaar kapot. Na veel gedoe met foto Klein, uiteindelijk een nieuwe gekregen die altijd goed heeft gefunctioneerd.
   Tweede een H2O (1e generatie) die na ‘startproblemen’ (meerdere harde resets) twee jaar goed heeft gefunctioneerd.
   Derde een H2O (2e generatie) gekocht bij Mediamarkt; deze had hetzelfde probleem dat jij beschrijft: omslaan van meerdere pagina’s heen of terug.
   Ook na ‘harde’ reset hetzelfde probleem en terug naar Mediamarkt. Hier bleek dat er een deal is met Kobo: defecte apparaten worden niet eerst nagekeken, maar teruggestuurd naar de importeur en vervangen. Kennelijk heeft Kobo de nodige ervaring met readers die – direct uit de doos – defecten vertonen.
   Ik heb gekozen voor een ONE, die tot nu toe goed functioneert (04-2017) …… maar incidenteel vastgelopen blijkt bij terugkomst uit slaapstand; langdurig op de (blauwe) aan/uit-knop doet het apparaat opnieuw opstart, waarna e.e.a weer goed functioneert.

   Reply

 17. Kan ik ook e-boeken van de bibliotheek op deze e-reader zetten?
  Want op jaarbasis ben ik goedkoper uit dan elke maand €10 te betalen.
  Want zij werken met een andere app neem ik aan?
  Misschien veel vragen.
  Ik lees uw reactie hopelijk
  Met vriendelijke groet André.

  Reply

 18. Vriendelijk bedankt voor de snelle reactie Raymond.
  Zal het eens goed bestuderen.
  Groet André.

  Reply

  • Dat was een reactie van Karen eerder :)

   Ik kan er nog even aan toevoegen dat een groot deel van de ebooks van de Bibliotheek (onlinebibliotheek.nl) op een ereader – ook de Kobo ereaders – gelezen kunnen worden. Het andere deel kan alleen maar via de Bibliotheek app gelezen worden op tablet of telefoon. Hoe je de ebooks op de ereader kunt zetten lees je hier: https://www.onlinebibliotheek.nl/klantenservice/e-books/e-reader.html

   Deze maand komt er nog een stap voor stap uitleg hier op Vakblog te staan hoe je dit kunt doen. Het stond toevallig op de planning :)

   Reply

   • Ja, dat zag ik toen ik weer op deze site terug was gekeerd. Dus nog bedankt voor de snelle reactie Karen. En ook nu Raymond bedankt voor deze reactie. Zie voor de toekomst wel hoe het verder gaat.
    André

    Reply

 19. Beste Raymond,

  Onlangs heb ik een H20 edition 2 gekregen ter vervanging van mijn Aura HD. Wat ik vervelend vind is dat mijn leesstatistieken niet worden meegenomen naar mijn nieuwe ereader. Ik heb Kobo al gemaild, maar zij geven aan dat dit ergens in de harddisk staat en zij niet weten waar…. Heb jij wellicht een oplossing hiervoor? Alvast hartelijk dank!

  Reply

  • Dag Gita,

   De leesstatistieken worden inderdaad opgeslagen op de ereader zelf. Tenminste, Kobo heeft er ooit voor gekozen om wel statistieken te synchroniseren middels een Kobo (of Bol) account maar doet dat alleen voor de boeken die bij hun in het ecosysteem zitten. Oftewel de boeken die je bij hun gekocht hebt.

   De boeken die je er zelf op zet tellen ook mee voor de leesstatistieken maar worden alleen in de database op de ereader zelf bewaard. Om precies te zijn in het sqlite.db bestand dat als verborgen bestand op je ereader te vinden is.

   In theorie zou je – nadat je er voor gezorgd hebt dat zowel de Aura HD als de H2O Edition 2 de exact dezelfde software versie hebben – het sqlite.db bestand moeten kunnen kopieren van de Aura HD naar de H2O Edition 2 (en dus de versie van de H2O overschrijven). Maar ik heb dit nooit geprobeerd en schat in dat het fifty-fifty kans is dat het gaat werken. Misschien dat die kans nog vergroot wordt als je er ook voor zorgt dat beide ereaders een identieke bibliotheek hebben voordat je gaat kopiëren (bijvoorbeeld door op beide ereaders geen enkel of slechts 1 of 2 boeken te zetten).

   Als het niet goed gaat en er rare meldingen komen kun je altijd nog de H2O terugzetten naar fabrieksinstellingen zodat je weer verder kunt. Hou er rekening mee dat het dus eigenlijk iets is dat Kobo expliciet niet ondersteunt (al weet de helpdesk zelfs dat niet eens).

   Reply

   • Beste Raymond, wat een snel antwoord. Dat bestand komt me inderdaad bekend voor. Ik zal er eens mee aan de gang gaan. Ik hoop dat het met jouw tips gaat lukken! Nogmaals dank!!

    Reply

 20. ‘Automatisch uitschakelen na’ geeft als maximumduur 60 minuten.

  Wat doet de reader als je hem lange tijd laat liggen? Trekt hij de batterij helemaal leeg of zit er toch een beveiliging hiertegen in?

  Reply

  • @Rindert In theorie zou een ereader die je gewoon laat liggen (terwijl die aan staat) geen energie moeten verbruiken. Het e-ink scherm heeft nou net als kenmerk dat het alleen maar een beetje stroom nodig heeft als die de pagina opnieuw moet opbouwen met tekst. Als die tekst er staat dan kost het geen stroom meer.

   In de praktijk werkt het natuurlijk anders. Ereaders draaien op een Android of Linux gebaseerd besturingssysteem en ook al hoeft de ereader niets te doen, een klein beetje stroom verbruikt die dan toch. Het is dus niet zo dat je een ereader volledig opgeladen maandenlang in de kast kan leggen en dat je dan daarna gewoon met een volle batterij verder kunt lezen.

   Echter, de ene ereader is wel aanzienlijk zuiniger dan de andere. Kindle ereaders bijvoorbeeld doen echt heel lang met een volle batterij als je ze niet gebruikt. Ik heb mijn Kindle Voyage wel eens twee maanden ongebruikt in de kast laten liggen en kon daarna nog steeds een paar dagen lezen voordat ik hem weer moest opladen. Nu heb je met een Kindle ook niet eens een keuze want ze hebben geen aan/uitknop en kunnen niet uitgeschakeld worden.

   Kobo (en Tolino) ereaders zijn in mijn ervaring nog steeds wel redelijk zuinig maar lopen sneller leeg dan Kindle ereaders als je ze niet gebruikt. Ik heb nooit een test gedaan maar ik denk dat ze na 1 of 2 weken alsnog leeg zouden zijn. Maar ach, ik zet ze gewoon uit want die knop heb je niet voor niets als je weet dat je de komende weken of maanden niet gaat lezen.

   Sinds een paar jaar zit de door jou genoemde optie van automatisch uitschakelen in sommige ereaders. Die zit er vooral in om marketing redenen mijns inziens want als je een gemiddelde ereader een dag laat liggen in de aan-stand of slaapstand – mits de wifi en schermverlichting niet aan staat natuurlijk – dan merk je daar echt nauwelijks iets van qua batterij.

   Maar ja, 1 van de belangrijkste verkoopargumenten bij ereaders is dat ze ‘heel lang meegaan’ op een volle batterij en dan is het kennelijk een reden voor fabrikanten om een automatisch uitschakelenfunctie toe te voegen waardoor de batterijduur bespaard wordt of je het wil of niet. Want je kunt die functie zelf niet uitschakelen.

   Zelf zet ik, als ik klaar ben met lezen, mijn ereader handmatig op de slaapstand en zorg ik er voor dat de functie voor automatisch naar en uit de slaapstand zetten via de hoes is uitgeschakeld zodat die niet per ongeluk uit de slaapstand komt in mijn rugzak. Dat zorgt er ook voor dat ik geen last heb van automatisch uitschakelen want dat wordt niet getriggerd als de ereader in de slaapstand staat.

   Reply

 21. Bedankt voor je antwoord, Raymond.

  Jammer dat zo’n auto-off niet is ingebakken: (te) diep ontladen is dacht ik niet goed voor de levensduur van de batterij.

  Er zit dus niks anders op dan dat ik er zelf aan denk … :)

  Ik probeer daarom altijd bij 30 à 40 procent weer op te laden. Mijn oude ereader schakelde na 2 dagen standby uit. Af fabriek en niet te wijzigen.

  De H202 gaat na 15 minuten in de slaapstand en, indien geactiveerd, na 1 uur uit. Omdat ik dat te kort vind gebruik ik het niet.

  Reply

  • Waarom vind je een uur te kort? Zet je de ereader ergens neer om een pagina te bekijken? Of doe je soms langer dan 1 uur over het lezen van 1 pagina? Het uur gaat in vanaf het moment dat je het scherm niet hebt aangeraakt. Dus het is niet zo dat de ereader in de slaapstand gaat wanneer je een uur aan het lezen bent.
   Verder was ik juist in de veronderstelling dat het voor batterijen juist goed is om deze helemaal leeg te maken voor deze weer op te laden.

   Reply

   • Ik bedoelde met dat uur de tijdsduur voordat de reader uitschakelt. Dus niet ‘slaapstand’.

    De reader zelf vraagt dan helemaal geen stroom meer en het enige verlies aan batterijvermogen is dan de natuurlijke leegloop.

    Over hoe goed om te gaan met batterijen kun je eindeloos veel vinden … Ik heb er zelf geen kaas van gegeten maar heb op grond van leeswerk voor mijn telefoon, notebook en ereader genoemde gewoonte aangenomen.

    ‘A partial discharge reduces stress and prolongs battery life, so does a partial charge. Elevated temperature and high currents also affect cycle life.

    Note: 100% DoD is a full cycle; 10% is very brief. Cycling in mid-state-of-charge would have best longevity.’

    http://batteryuniversity.com/learn/article/how_to_prolong_lithium_based_batteries

    Reply

 22. Wat ik vervelend vind aan de H2O 2017: als ik de reader 180 graden draai, dan draait de inhoud op het scherm niet mee. Dit doet mijn Kindle Oasis wel, maar die heeft weer geen Comfortlight blauw licht correctie, vandaar de aanschaf van de Kobo.
  Ik vond dat roteren handig omdat je met de hoes er omheen je vinger tussen de hoes kan houden, dus makkelijker vasthouden met 1 hand zonder kramp.

  En ik mis de hardware page turn knoppen van de Kindle, ook erg handig met 1 hand doorbladeren.
  Dus niet 100% tevreden…
  Batterijduur Kobo lijkt wel veel beter, ook bediening lichtsterkte is veel beter dan het vele klikken naar optie bij de Kindle.

  Goede blog overigens Raymond, complimenten!

  Reply

 23. THX
  Ik had hem al gekocht en kan helemaal beamen wat je hier schrijft
  Na een SONY PST1 is dit een giga verbetering

  Reply

 24. Goedemiddag,
  Ik ontving vandaag mijn Aura H20 2nd edition (firmware 4.6.10197) . Het lukt echter niet om met MacOs High Sierra 10.13.3 een verbinding tot stand te brengen met Calibre (3.19.0) met de Kobo plug ins. De e-reader is wel benaderbaar via Finder

  Hoe zou ik Calibre de e-reader kunnen laten herkennen?
  Vriendelijke groet

  Reply

  • Calibre zou de Aura H2O gewoon moeten herkennen want die ondersteuning is ingebouwd. Ik denk dan toch dat er bij de installatie van de Kobo plugins (bijv. de KoboTouch Extended) iets niet goed is gegaan. Je zou nog kunnen proberen om alle plugins even te disablen en te verifieren dat de reguliere KoboTouch plugin wel ingeschakeld is. Die zorgt namelijk voor de herkenning van de Kobo ereaders.

   Reply

 25. Vriendelijk dank voor de snelle reactie.
  Ik heb nu KePub Metadata Reader, KePub Metadata Writer en Kobo Touch Extended plugin uitgeschakeld. Kobo Reader Device Interface heb ik ingeschakeld gelaten. Mac opnieuw gestart, e-reader losgekoppeld en opnieuw verbonden. De e-reader wordt echter nog niet herkend. Heb je misschien nog suggesties?

  Reply

 26. De oplossing was gelegen in de update van vrijdagmorgen Release: 3.20 [23 Mar, 2018]. De reader wordt nu wèl herkend.

  Reply

  • Interessant want de changelog vermeldde alleen een fix voor de Aura 2 met 4.6 firmware. Kennelijk zat er toch iets fout met de combinatie van Calibre en Kobo ereaders die nog op de 4.6 firmware zitten (ipv de recentste 4.7.10413 versie). Maar wel fijn dat het weer werkt!

   Reply

 27. Tweakers schrijft dat deze typen – afgezien van het scherm (en verlichting), behuizing en geheugen – dezelfde hardware bevatten.

  “De verschillen met de goedkopere Kobo Aura Edition 2 zijn in alle opzichten flink. Zo is het scherm groter en de resolutie hoger. Daarnaast is het goedkope model niet waterdicht en heeft het geen instelbare kleurtemperatuur voor de achtergrondverlichting. De hardware is grotendeels gelijk, met een 1GHz-processor en 512MB ram, maar het duurdere model heeft 8GB opslagruimte; bij de goedkopere Aura is dat 4GB.”

  https://tweakers.net/reviews/5573/4/premium-e-readers-amazon-kindle-voyage-vs-kobo-aura-h2o-kobo-aura-h2o-edition-2.html

  Reply

 28. Goed stuk. Maar waarom moet je toch steeds een account hebben en een verplichting boeken via zo’n store aan te schaffen. Met allemaal ingewikkelde toestanden als DRM etc. Als ik een mp3 speler koop speelt hij MP3’s die ik er heen sleep. Ongeacht de herkomst. Dat zou een E reader ook moeten doen met E pubs. Want hoe krijg ik die boeken er op die ik gekregen heb. Misschien niet helemaal legaal, maar oude SF, ingescand etc. En mijn Lonely planet boeken, mijn via Itunes aangeschafte boeken.

  Is er geen alternatief dat gewoon E pubs afspeelt zonder heisa ?

  Reply

  • Tja, er zijn meerdere soorten ereaders en ereading apps natuurlijk. Kobo en Amazon maken hun ereaders omdat ze die als onderdeel zien van hun ecosysteem van digitale content. Oftewel, die zijn primair bedoeld om bij hun gekochte ebooks op te kunnen lezen en daar hoort een nauwe integratie met hun ebookwinkels bij – inclusief het feit dat je met een account moet inloggen. Ja, je kunt er ook andere ebooks op lezen maar daar ligt de focus van Kobo en Amazon natuurlijk niet op. Hun businessmodel is het verkopen van content en de apparaten die ze erbij maken ondersteunen dat verhaal, niet jouw wens om een neutrale ereader te willen kopen :)

   Je noemt overigens via iTunes gekochte boeken en Apple is natuurlijk nog een graadje erger dan Kobo en Amazon. De boeken die je daar koopt kun je sowieso op geen enkel ander apparaat dan een Apple device lezen.

   Alternatieven zijn er wel zeker. Icarus maakt ereaders die niet gekoppeld zijn aan een ebookstore en als je via een Android of iOS tablet wilt lezen dan zijn er vele ereading apps die ook ‘neutraal’ zijn, zoals Moonreader voor Android en Marvin voor iOS.

   Reply

 29. Hai Theo,

  Tip: geen Kobo kopen ;-))
  Ik heb nu een Aura One … en daar dik tevreden mee, maar niet geregistreerd bij Kobo met mijn gangbare mailadres maar een ‘andere’. Dus mijn evt. aanschaffingen bij Kobo en/of Bol lopen via een andere mailaccount.
  De belangrijkste reden voor de gang van zaken bij Kobo en het ‘synchroniseren’ is gewoon geld! Uiteindelijk moeten ze het hebben van de verkoop van eboeken en – met name – het koboplus-abonnement bij Kobo en Bol.com. Wat mij betreft geen optie, want: je zit er aan vast! Zodra je het abonnement van 9,99 p.mnd. opzegt, zijn de boeken in je ‘bibliotheek’ bij Kobo en/of Bol niet meer leesbaar op de cover en de titelpagina na.
  Ik lees op mijn reader alleen maar boeken ‘in eigendom’, en dat zijn er inmiddels heel wat …….

  Reply

  • Teun, Raymond

   Dank voor de opmerkingen. Icarus readers zijn ofwel niet meer verkrijgbaar of prijzig. Dus ik kijk naar een Pocketbook (die is water en stofbestendig) en anders toch maar een Kobo one met inderdaad een ander email. Als je er inderdaad ook op een andere manier boeken op kunt lezen dan is het een reader als ieder ander zolang je de account negeert neem ik aan. En de kwaliteit van de Readers wordt toch wel geprezen

   Reply

 30. Misschien dat ik het probleem niet goed begrijp, maar… je kunt toch heel makkelijk Calibre gebruiken om boeken op je Kobo reader te zetten? Raymond heeft een aantal prima artikelen geschreven waar je veel aan hebt (bijvoorbeeld ook om via Calibre Verzamelingen op een Kobo reader te maken). Ik heb heel veel baat gehad bij de volgende artikelen van Raymond:
  https://rsnijders.info/vakblog/2016/07/16/kobo-tips-en-trucs/ (het onderdeel over Calibre)
  https://rsnijders.info/vakblog/2014/05/02/kobo-ebooks-calibre-plugin/
  https://rsnijders.info/vakblog/2016/08/10/kobo-collections-verzamelingen-calibre/

  Reply

  • Calibre kende ik niet. En was een beetje afgehaakt toen het over de Kobo account ging en Calibre dus ook niet in deze blog gezien. Ik heb inmiddels een Pocketbook gekocht en ga Raymonds nuttige adviezen met Calibre gebruiken.

   Reply

 31. Ik heb een Kobo H2O edition 2 (en een Kobo Aura en een Kobo Glow HD die ondertussen door dochter en man worden gebruikt). Ook net als Teun een emailadres gebruikt bij activeren dat niet mijn reguliere emailadres is.
  ePubs kan je prima via Calibre (gratis programma) op de eReader zetten. Meest handige is dan om ook de Kobo plugins te downloaden, zodat Calibre er voor zorgt dat het boek optimaal gebruik maakt van de leesmogelijkheden van de Kobo.
  Ik vind het hele fijne ereaders en kijk voor een volgende ook zeker weer naar wat Kobo aanbiedt (en meteen naar de meest actuele van eventuele andere merken).

  Reply

 32. Ik heb in 4 weken ook 4 Kobo H2O 2ed gehad, allemaal hetzelfde probleem, accu binnen 48 uur leeg. Gisteren de laatste via de MediaMarkt gekocht, opgeladen en na een uur lezen accu al op 95%. De 3e die ik aanschafte alleen bij het invoeren van de wificode en accountgegevens accu al 98%, na 2 uur lezen accu op 78%. Als ik Kobo mail wat ik kan verwachten krijg ik een vaag antwoord dat het er aan ligt hoe je de ereader gebruikt, als ik die vraag beantwoord krijg ik hetzelfde antwoord. Ik ze de vraag zeker 5x gesteld maar ze knippen en plakken het antwoord gewoon.
  Ik gebruik de ereader als volgt: Wifi uit, geen boekomslag, slaapstand 15 min of handmatig, klein lettertype, verlichting uit of minimaal. Ik heb nu de H2O 1ed maar deze wordt minder, als de accu bijna leeg is dan vervagen de letters, dus ik dacht ik schaf nu al vast een nieuwe aan, is er iets mee zit ik er in de vakantie niet mee te klooien. Is dit een herkenbaar probleem?

  Reply

  • Hoe meet je de maximale accu duur dan? Is na 48 uur, waarbij de Kobo deels in de slaapstand staat, de accu leeg? Of extrapoleer je de tijd (na 1 uur 95%, dus na 20*1 uur lezen op 0%)?

   Ik lees dat de tijden die de ereader fabrikanten aangeven ten aanzien van accu duur, gebaseerd zijn op een gemiddelde leesduur van 30 minuten per dag. Dus als aangegeven wordt dat de accuduur 2 maanden is, dan zou je er 30 uur mee kunnen lezen voordat de accu weer opgeladen moet worden. Zie ook http://blog.the-ebook-reader.com/2017/03/17/how-many-weeks-does-your-ebook-readers-battery-stay-charged/

   Ik heb geen problemen met mijn Kobo H2O ed 2 welke ik afgelopen zomer via bol.com heb aangeschaft. Ik heb ook niet het gevoel (heb het niet gemeten) dat ik heel erg vaak de accu moet opladen.

   Weet wel dat bijv mijn Kobo Aura HD de vulling van de accu niet goed weer gaf. Die deed er heel lang over om tot 40% te komen. En dan opeens was de accu leeg.

   succes!

   Reply

   • Beide, en ik vergelijk het met de H2O 1ed. Als ik daar ongeveer 10 uur mee gelezen heb is de accu misschien 2% leeg.

    Reply

    • Wow die accu van je 1ed is, als de batterijweergave correct werkt en lineair afneemt, geweldig!
     Daar kan je met 1 keer opladen 500 uren mee lezen. De fabrikant zou dit dan weergeven als een accuduur van 1000 dagen (als je rekent met 30 min lezen per dag), dus bijna 3 jaar

     Reply

     • Dat gaat niet helemaal op, hoe leger de accu hoe sneller deze leeg gaat, maar ik kan er zeker 14 dagen mee lezen en niet zoals de H2O 2ed 2 à 3 dagen. Ik heb meer Kobo’s gehad en allemaal kon ik minstens 14 dagen mee lezen. Als ik er een week mee kon lezen zou ik al tevreden zijn. In oktober ga ik naar Suriname, de kans is groot dat ik halverwege de vlucht niet meer kan lezen als die accu zo snel leeg is.

 33. Hai,
  Controleer of de laatste software-updates zijn geïnstalleerd.
  Op deze vakblog vind je de laatste update.
  Dit heeft bij mij – weliswaar met de Aura one – geholpen; na de update was de accuzuur aanmerkelijk verbeterd, al moet ik hem vaker opladen dan de H2O ed. 1

  Reply

 34. Nou … accuduur nogmaals (op de iPad wordt accuduur automatisch gecorrigeerd in accuzuur ….)

  Reply

 35. Hai,

  Te gek voor woorden …..
  Ik had ook 2x een H2O ed. 2 bij de Mediamarkt gekocht met beide problemen (niet de accuduur overigens) bij de tweede keer retour toen de One gekocht.
  Maar het is natuurlijk te gek dat je een One zou moeten kopen omdat de H2O consequent problemen geeft ….
  Wellicht maar een poosje wachten en je geld terug? (Hoewel juist dát bij de Mediamarkt nogal problematisch is: geld terug …..)

  Reply

 36. Ik heb ze alle 4 terug gestuurd/gebracht. (1xBol.com, 2x plaatselijk EP en 1x MM) Niet een keer problemen gehad met het terugkrijgen van het geld. MM Groningen doet absoluut niet moeilijk.

  Reply

 37. Hallo Allemaal,

  Misschien niet de juiste plaats hier, maar zie zo snel even geen andere mogelijkheid dus wil ik graag de volgende vraag eens aan jullie stellen;

  Welke e-reader zouden jullie mij adviseren?

  Jaren geleden heb ik een Sony PRS-T3 gekocht, boeken erop gezet en vervolgens…..nooit gebruikt! Op vakantie ging/gaat er altijd een boodschappenkrat “echte” boeken mee..

  Afgelopen weken kreeg ik ineens toch de geest (er was even sprake van een vliegvakantie) en is de reader aan een nader onderzoek onderworpen. Wilde er wat recente boeken van de bieb opzetten, wat niet heel vlot ging. Daar las ik ook dat Sony geen readers meer maakt en ze dus ook niet meer ondersteund worden.
  Aangezien het wel een beetje soepel moet gaan allemaal, vond ik MP een goede plaats voor de Sony, om dan daarna een andere daarvoor in de plaats te kopen.
  Kobo leek mij dan de beste keus.

  Maar nu lees ik hier van alles over abonnementen, andere emailadressen dan de reguliere om dingen te omzeilen etc, en nu vraag ik me dus af welke dan in mijn geval het beste zou zijn. Ik wil wel graag onder de 200 euro blijven qua aanschaf.

  Alvast bedankt voor jullie reacties, en als ik hier niet goed zit dan hoor ik het ook graag!

  Reply

  • Hoi Erna,

   Je kunt helemaal los gaan met ebookabonnementsdiensten, verwoed proberen om Kobo niets van je leesgedrag te laten meten en het zo volledig mogelijk naar je eigen hand zetten van alles wat je doet op een ereader maar in de basis is het redelijk simpel.

   Koop je ebooks bij Amazon, of wil je dat doen, dan zijn de Kindle ereaders meteen de beste keuze. Die zijn gemaakt om supermakkelijk de bij Amazon gekochte ebooks op te lezen.

   Hoewel je nog een paar andere merken in Nederland hebt, heeft Kobo een oppermachtige positie hier dankzij hun samenwerking met Bol. Voor hun ereaders hoef je eigenlijk alleen maar naar de gewenste grootte van het scherm te kijken (en je budget). Wil je een zo groot mogelijk scherm omdat je niet per se een ereader in je jas hoeft te proppen of met 1 hand wilt lezen? Dan is de Aura ONE je beste en enige keuze.

   Wel zo mobiel en licht mogelijk? Dan heeft Kobo vanaf volgende week de Clara HD in het assortiment zitten (https://rsnijders.info/vakblog/2018/06/02/de-kobo-clara-hd-in-de-praktijk/). Toch een tussenmaatje? Dan is de H2O Edition 2 een fijne keuze. Ze hebben alle drie een uitstekend HD scherm dat vele malen fijner leest dan je Sony PRS-T3 en de nieuwste schermverlichting met blauwfilter.

   Ongeacht of je wel iets wilt doen met Kobo Plus, ebooks lenen van de bieb of alleen elders gekochte/verkregen titels wilt lezen, dat kun je op alle Kobo ereaders dus laat dat gerust uit je eigen overwegingen. Succes en alvast veel leesplezier!

   Reply

 38. Hai Erna,

  Ik heb zelf afgelopen jaren al Kobo-readers gehad.
  Op dit moment heb ik de Aura One …. en die bevalt me prima.
  De Aura 2, en de Aura H2O v. 2 zijn op dit moment de meest ‘actuele’ en de H2O zou keurig binnen jou budget passen. Het belangrijkste verschil tussen de drie is de schermgrootte.
  Ik heb mijn Kobo-reader geregistreerd onder een ánder mailadres dan dat waarmee ik – eventueel – boeken download en/of aanschaf bij Kobo.
  Ik synchroniseer ook niet, maar bewaar al mijn ebooks op mijn computer en kopieer die met het kabeltje tussen de reader en de laptop. Ook verwijder ik gelezen boeken op deze manier van de reader.
  Ik doe niet aan abonnementen (via Kobo en Bol) ….. dat is me veel te duur en wil je het nog eens beëindigen, dan ben je al je boeken weer kwijt.
  Wel ben ik lid van Bookchoice; je krijgt dan 96 boeken per jaar voor zo’n 48 euro …. dus twee kwartjes p.st. en ik ben lid van de online-bibliotheek.

  Reply

  • Ah dankjewel Teun!
   Dat stelt al wat meer gerust gelukkig :-)
   En hier kan ik wat mee, om het ook zo goed mogelijk aan te pakken. Ben idd ook lid van de Bibliotheek waar ik e-books kan lenen.

   Heb een 2dehands Aura One op het oog, wie weet wordt dat hem wel, dat is in feite de “beste” als ik het zo hier en daar lees (uiteraard met ook wat minpuntjes).

   Reply

 39. De H2O ed 2 bevalt mij prima. Het ‘nachtlicht’ (in de avond wordt het blauwe licht langzaam vervangen door meer oranje licht) is prettig. Verder zijn de ontwikkelingen op gebied van ereaders de laatste jaren niet zo groot.
  Deze week heeft Kobo ook een nieuwe ereader uitgebracht: de Kobo Clara HD, zie bijv hier een review https://www.techradar.com/reviews/kobo-clara-hd-review
  Prijs is 129 euro, niet waterdicht, maar verder lijkt ie prima.

  Reply

 40. Ik zie geregeld Kobo-readers op marktplaats staan.
  Zelfs de ‘nieuwste’ serie – Aura 2; H2O 2 en de One.
  Ben soms op zoek voor kennissen….
  Het eerste wat ik vraag: zit de aankoopnota erbij ….. en die blijkt dan niet aanwezig! Mijn advies: niet doen.
  Ik ben met een nieuwe Kobo regelmatig terug geweest omdat er iets mee mis was. Kobo kent de problemen en heeft afspraken met leveranciers (o.a. Mediamarkt en BCC) dat ze direct omgeruild kunnen worden.
  Maar als je geen aankoopnota hebt wanneer je er eentje koopt via Marktplaats kan je dat natuurlijk vergeten.

  Reply

 41. Iedereen bedankt voor de reacties, hier ben ik echt mee geholpen!

  Na jouw reactie Raymond, bedacht ik dat de Clara dan vast wel wat voor mij zou zijn, zeker gezien het feit dat ik de Sony nooit gebruikt heb en het nog maar af te wachten is of deze wel echt gebruikt gaat worden is het misschien slimmer om niet meteen een hele dure aan te schaffen… Daarnaast; ik heb niet bepaald grote handen, dus een handzaam formaat zou prettig zijn en ik wil hem wel graag mee kunnen in bijv een tas. Aan de waterkant of in bad zal ik niet heel veel te vinden zijn (denk ik nu) dus werd ik enthousiast voor de Clara. En nu na het lezen van diens review en die van de Illumina, ben ik toch weer meer geneigd voor de H2O te kiezen.. Het zal waarschijnlijk nog even wikken en wegen worden tussen deze 2, ben ook altijd wel gevoelig voor hogere schermresolutie bijv.
  Met Amazon heb ik tot nu toe bijzonder weinig gedaan, ik verwacht niet dat dat anders gaat worden, dus in ieder geval maar beter geen Kindle.

  Hoe dan ook, deze site zal ik zeker vaker bezoeken, wat een schat aan informatie! Echt heel fijn voor iemand als ik, die de weg nog moet vinden.

  Reply

 42. Erna,
  Nog even over het gewicht en de omvang ….
  Wanneer je de reader in een cover duwt vermeerder je het gewicht vaak met de helft …. en dat is meer dan het verschil in gewicht tussen de Clara en de One!
  Ik gebruik heel soms – kamperen enzo – washandjes van de Action. Pas zelfs de One – mits niet in de kookwas – nog in. Zes kleurtjes voor een paar euro ;-)
  Zelfs de One past in mijn binnenzak … dus over compactheid tov een gewoon boek: geen enkel probleem. Ze passen allemaal (bijna) overal in ……

  Reply

 43. Ik heb op mijn computer een groot bestand boeken staan. Kan ik die ook downloaden op deze e-reader of kan ik alleen via kobo of Bol.com boeken op de e-reader kopen? Mijn oude e-rader is na jaren defect (van samsung nog) en kijk nu rond naar een nieuw exemplaar.

  Reply

  • Hai,

   Het beste is om boeken nooit op je ereader te bewaren, maar er op een pc/mac/laptop een ‘hoofdmap’ voor aan te maken, daar al je boeken bewaren, en de boeken die je – actueel – wilt lezen naar je reader te kopiëren.
   Je kunt dat simpel doen, door een kabeltje tussen de reader en de pc/mac/laptop.
   Bij de Kobo-readers zie je dan ‘gewoon’ de hoofdmap van de reader als schijfletter in de verkenner staan, waarheen je boeken kunt kopiëren.
   Je hebt er dus geen enkel ander programma, app of wat dan ook voor nodig.
   Groet, Teun

   Reply

  • Helemaal eens! Calibre is enorm handig en dan worden de epubs op zo’n manier op de Kobo gezet dat ook alle Kobo functionaliteiten (bijv percentage gelezen en aantal uren nog te lezen) kunnen worden gebruikt. Bovendien ziet de opmaak er beter uit.

   Reply

 44. beste raymond,

  dank voor je uitgebreide review. wat ik nog mis is welke betafuncties erop zitten. ik heb nu de aura hd maar daarvan is het scherm stuk, dus ben ik op zoek naar een ander model. zit b.v. sudoku op de h2o?

  bvd
  tom wiggers

  Reply

  • Hoi Tom,

   De reden dat ik er de betafuncties niet bij heb gezet (bij geen enkele ereader review overigens) is dat Kobo ze soms aanpast in updates. Ik heb geen eigen exemplaar van de H2O Edition 2 maar Sudoku zit in elk geval niet op de Clara HD. Volgens mij was de eerste H2O het laatste model ereader waar je games kon terugvinden bij de betafuncties.

   Reply

 45. Haha … dat is al lang niet meer zo.
  Er worden geen games meer op de readers geplaatst.
  Daar is een e-ink scherm ook helemaal niet zo geschikt voor; het was dus meer een ‘verkoop-gadget’.
  Maar waarom wil je eigenlijk een e-reader: voor de spelletjes of om boeken te lezen zoals je dat het meest vergelijkbaar met papieren versies doet.
  Misschien moet je toch maar beter een mini-tablet aanschaffen …. !!!

  Reply

 46. Ik ben helemaal niet zo tevreden over de KOBO. Als ze werken is het ideaal en ben blij. Maar ik moet zo’n beetje om de twee jaar een nieuwe aanschaffen. En ja, dan toch maar weer een KOBO. De laatste ging onlangs stuk. Eerst kon ik bovenin de tekst niet meer lezen, een dag later kreeg alleen nog een wit scherm. En dus maar weer een nieuwe besteld. Het was een drama om de nieuwe H20 (nu versie 2) aan de praat te krijgen. Dat had met het KOBO account te maken. Die kun je belachelijk genoeg niet op twee readers gebruiken en op de e-reader die stuk was had ik mij niet af kunnen melden. Gelukkig heeft mijn man dit voor mij opgelost, omdat ik er helemaal gek van werd. Nu ben ik een paar weken aan het lezen. Meestal lees ik ‘s avonds in bed nog even. Hooguit een half uurtje. En dan begint de ellende weer. Na een paar dagen gelezen te hebben is de batterij leeg. Dit gebeurt een paar keer, terwijl ik dacht dat ik ‘m niet goed had opgeladen. Maar nee, het probleem blijft zich voordoen. Balen! Ik stuur de e-reader retour. Ik hoop dat ik mijn geld terug krijg en op tijd een nieuwe kan kopen voor mijn vakantie van volgende week.

  Reply

 47. Ik heb 4!! H2O 2e editie gehad, allemaal hetzelfde probleem, binnen (op z’n langst) 2 dagen de batterij leeg. Heb in alle gevallen of geld of een nieuwe gekregen. Ik heb uiteindelijk de Clara gekocht, wel iets kleiner maar ik vind dit juist prettiger, houd gemakkelijker vast. Prima e-reader ook voorzien van comfortlight. Ik heb als back-up een Glo HD allebei met hetzelfde account, dat kan dus wel.

  Reply

 48. Ik zit de verschillen tussen editie 1 en 2 te lezen, maar lees nergens of editie 1 ook ePub kan lezen, of kan alleen editie 2 dit?

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top