Waar koop je de top 10 bestseller ebooks het goedkoopst in mei 2017? (plus de actuele ebookacties)

bestseller ebooks ebookactiesIn tegenstelling tot fysieke boeken vallen ebooks niet onder de Wet op de vaste boekenprijs. Dat betekent niet dat er veel met prijzen gestunt wordt maar toch kun je regelmatig Nederlandse ebooks voor (zeer) uiteenlopende prijzen aantreffen bij de ebookwinkels.

Elke maand kijk ik daarom naar de top 10 bestsellers uit de Bestseller 60, controleer of die ook als ebook te verkrijgen zijn en vergelijk de prijzen bij de verschillende ebookwinkels. Waar koop je de bestseller ebooks voor de laagste prijs?

Daarnaast zijn er altijd wel ebookacties gaande waarbij je (ook niet-bestseller ebooks) tijdelijk met flinke korting kunt kopen. Een overzicht van deze ebookacties vind je ook terug in dit artikel.

De huidige top 10 bestseller ebooks

De Bestseller 60 lijst, die opgesteld wordt door het CPNB op basis van verkoopgegevens van ruim 900 boekwinkels, gaat uit van de verkochte gedrukte boeken. Het levert natuurlijk wel een beeld op van wat (waarschijnlijk) de bestverkopende titels zijn, ongeacht of het papieren boeken of ebooks zijn.

Het is even zoeken deze maand maar er zijn een paar mooie dealtjes verstopt bij de diverse ebookwinkels! Deze week (week 20 2017) vormen de volgende titels de top 10 bestsellers:

 1. De tolk van Java door Alfred Birney
 2. My Way door Monica Geuze
 3. Zondagochtend breekt aan door Nicci French
 4. Ach, moedertje door Hugo Borst
 5. Het Paradijs door Suzanne Vermeer
 6. Het einde van de eenzaamheid door Benedict Wells
 7. Ik zie je op het strand door Jill Mansell
 8. Je ziet mij nooit meer terug door Sonja Barend
 9. In het water door Paula Hawkins
 10. Gewoon Mies door Mies Bouwman

De ebookwinkels

Ook nu weer kijk ik naar de prijzen van bestseller ebooks bij Bol/Kobo (zelfde Nederlandstalige aanbod en prijzen), Bruna, Ebook.nl, Libris.nl, Amazon.nl en Google Play Books. De iBookstore van Apple laat ik buiten beschouwing aangezien ik principieel tegen de door hen gebruikte (en onverwijderbare) DRM ben. De iBookstore is, net als o.a. de sites van AKO en ECI, wel onderdeel van de ebookprijsvergelijker Boogsy.

In het onderstaande overzicht neem ik ook de goedkoopste prijs op per titel zoals ze bij Boogsy vermeld worden en vermeld ik als dat een ebookwinkel is die niet in het bovengenoemde rijtje voorkomt.

Let op dat de prijzen sterk kunnen variëren en dat de in deze blogpost vermelde prijzen gelden op het moment van publiceren (17 mei 2017). Wil je op een later moment ebooks kopen voor de prijzen zoals ze hier vermeld worden? Dan kan het lonen om alsnog even goed rond te kijken waar dat ebook het goedkoopst te krijgen is.

In tabelvorm

bestseller ebooks
De Tolk van Java won de Libris Literatuurprijs 2017 en kwam meteen op de eerste plek terecht in de Bestseller 60. Normaliter zou zo’n boek wekenlang voor de volle prijs overal verkrijgbaar zijn maar in dit geval lopen de prijzen (en beschikbaarheid) enorm uiteen. De titel maakt onderdeel uit van het Kobo Plus aanbod maar is bij Bol en Amazon (ook) voor 7,99 euro te koop. Bij Ebook.nl en Libris betaal je echter maar 5,99 euro terwijl je bij Google Play Books zelfs compleet achter het net vist.

De overige 9 titels zijn bijna overal voor de identieke prijs te koop maar er zijn nog 2 uitzonderingen voor de koopjesjagers: Ik zie je op het strand is – om onbekende redenen – maar liefst 8 euro goedkoper bij Amazon dan bij de overige ebookwinkels en Gewoon Mies is bij Google Play Books een stuk goedkoper vergeleken met de rest.

De tolk van Java, My Way en Gewoon Mies zijn beschikbaar binnen het Kobo Plus abonnement terwijl die laatste twee titels (ook) met een Bliyoo abonnement te lezen zijn. Je kunt dus wel degelijk bestseller ebooks lezen via een ebookabonnementdienst.

Conclusies?

Er is deze week wel wat voordeel te behalen door vergelijkend te winkelen. Drie titels zijn (fors) goedkoper te vinden en dat maakt het de moeite waard om even goed rond te kijken voordat je een ebook koopt.

Kijk je naar de prijzen bij de ebookwinkels, dan betaal je €107,02 voor de 10 beschikbare digitale titels in plaats van €188,43 voor de papieren edities. Daarmee betaal je dus 56,8% van de prijs van de papieren versie voor de ebooks (vorige maand was het 62,2%).

Ebookacties

Uitgevers zijn voorzichtig met de prijzen van (bestseller) ebooks maar dat wil niet zeggen dat er niet regelmatig acties zijn waarbij ebooks wel degelijk voor (zeer) aantrekkelijke prijzen tijdelijk te koop zijn. Ook deze probeer ik elke maand in kaart te brengen. Je vindt ze hieronder terug met een beschrijving en de datum tot wanneer de actie loopt:

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top