instagram computer

Foto’s uploaden naar Instagram vanaf je computer

Ondanks de enorme populairiteit van Instagram bleef het bedrijf jarenlang vasthouden aan het oorspronkelijke beleid dat je alleen foto’s kon uploaden vanuit de iOS of Android app. Via de website kon je wel je tijdlijn bekijken (en met een handige plugin zelfs Stories gebruiken) maar de foto’s die op je computer staan kon je niet delen met anderen. Op 8 mei jl. introduceerde Instagram zonder veel ophef echter alsnog de mogelijkheid om foto’s te uploaden via mobiele versie van de website. En dan is het natuurlijk niet heel moeilijk om dat met o.a. Chrome en Firefox ook vanaf je computer te doen.

Mobiele site van Instagram op je desktop

In de praktijk zul je niet snel vanaf je telefoon of tablet gebruik maken van de mobiele website van Instagram. Je kunt daar immers gewoon de app op installeren natuurlijk. Maar goed, dankzij deze mogelijkheid is het nu wel mogelijk om ook vanaf je computer foto’s te plaatsen op je Instagram account omdat bijna alle browsers zich voor kunnen doen als mobiele browsers.

Het verschilt echter per browser hoe je dit het gemakkelijkste doet. Enerzijds heb je bij bijvoorbeeld Firefox eigenlijk een aparte plugin nodig om gemakkelijk te wisselen naar een mobiele versie en anderzijds kun je in Chrome (en Edge) eenvoudig switchen met behulp van de ingebouwde tools voor ontwikkelaars van websites.

In Firefox

Als je in Firefox via het menu Add-ons naar de Extensions gaat dan kun je daar een User Agent Switcher plugin zoeken en installeren. Je vindt er meerdere met een vergelijkbare naam maar allemaal doen ze hetzelfde: ze laten Firefox zich voordoen als een mobiele browser. Ik heb zelf de User-Agent Switcher (revived) plugin gebruikt maar de andere plugins werken ook zonder problemen.

Na installatie komt er een icoontje bij in de menubalk en als je dan naar een website gaat – www.instagram.com natuurlijk – kun je de mobiele versie van de site krijgen door simpelweg op dat icoontje te klikken en een mobiele browser te kiezen uit het bovenste rijtje.

firefox instagram upload

Herlaad vervolgens de site en je zult zien dat de menuknoppen, die je kent uit de app, er ineens bijgekomen zijn.

firefox instagram upload

Klik op het icoontje van het fototoestel om vervolgens een foto te selecteren vanaf je computer en te uploaden.

Alle opties die je bij het plaatsen van foto’s hebt in de apps ONTBREKEN in de mobiele versie. Dat betekent dus geen filters, geen mogelijkheden om de foto nog te bewerken en je kunt foto’s ook niet tegelijkertijd plaatsen op Facebook en/of Twitter.

In Chrome

Chrome heeft al een tool ingebouwd om een site te bekijken alsof je een mobiele browser gebruikt zodat ontwikkelaars kunnen testen hoe hun sites eruit zien op de diverse apparaten. Ga naar www.instagram.com en activeer de Developer Tools door op F12 te drukken.

instagram mobile chrome

Klik op het icoontje van de twee mobiele apparaten (of de sneltoets Ctrl+Shift+M) om in het linkerdeel van de scherm de mobiele weergave te openen. Je kunt nog een specifiek apparaat selecteren maar allemaal geven ze de mobiele site van Instagram weer en krijg je dezelfde knoppen als in de app te zien te zien. Inclusief de knop waarmee je foto’s kunt uploaden.

In veel gevallen is het nodig om eerst het scherm te verversen met F5 zodat de knoppen ook zichtbaar worden.

instagram mobile chrome

Je moet helaas altijd de Developer Tools open laten staan om de mobiele site te kunnen gebruiken (als je de tools sluit met nogmaals F12 dan wordt de site weer als desktopversie getoond). Het goede nieuws is wel dat de instellingen onthouden worden en dat je de volgende keer op de site alleen maar op F12 hoeft te drukken om meteen de mobiele site te zien te krijgen.

In Microsoft Edge kun je eveneens de Developer Tools gebruiken door op F12 te drukken. Ga vervolgens naar het Emulation tabblad en kies bij Device voor een willekeurig mobiel apparaat om de mobiele versie van de Instagram site te krijgen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (37) Write a comment

 1. Een website voor een mobiel apparaat is vaak overzichtelijker op de pc voor gebruikers van schermleesprogramma’s. Wij gebruiken met onze cliënten vaak m.facebook.com Het is heel handig om te weten dat je dan de mogelijkheid hebt om een ontwikkelaarstool te gebruiken. Heeft Internet Explorer ook een dergelijke tool?

  Reply

  • @Els Internet Explorer heeft (bijna) dezelfde developer tools als Edge en Chrome. In dit geval dus F12 en het tabblad Emulation, waar je kunt kiezen voor een Browser Profile van Windows Phone. Dat geeft dus op Facebook dus inderdaad de m.facebook.com versie!

   Reply

 2. Dank voor de tip! Echter de F12 knop doet nu niks meer nadat ik het icoontje heb gedrukt. Er komt geen balk tevoorschijn waarmee ik de foto kan uploaden. Wat kan ik het beste doen?

  Reply

  • F12 opent (en sluit) alleen maar de developer tools. Als je op het icoontje hebt geklikt voor de mobiele weergave zul je zien dat de Instagram site zelf nu de menuknop vertoont waarmee je foto’s kunt plaatsen. Zie daarvoor de pijl bij de tweede afbeelding in de blogpost hierboven.

   Reply

 3. Werkt niet meer, eerst wel maar krijg nu geen plusje meer te zien in Google Chrome…

  Reply

 4. Hallo, precies geprobeerd zoals omschreven maar ik krijg alleen de verkleinde versie van de normale website, dus NIET de app versie en dus geen knop om foto’s te uploaden…
  Wat gaat er scheef? Heb de laatste versie van Chrome.

  Reply

 5. Voor mij werkt dit in Chrome
  F12 (developers mode)
  grijze balk boven in klikken (eventueel kiezen voor bijv laptop 1024 px)
  vernieuwen F5
  De icoontjes verschijnen onderin

  Reply

 6. Dag Raymond,
  Ik wil op Instagram (op mijn tweede, via mobiel gekoppelde account) nieuwe foto’s uploaden. Ik volge de procedure als omschreven maar de foto’s worden steeds op mijn eerste account geplaatst. Heb jij enig idee hoe dit te verhelpen/ aan te passen?

  Reply

  • Dag Eric,
   Ik heb er zelf geen ervaring mee – en heb ook geen tweede account – maar het eerste dat ik zou proberen is om in de browser in te loggen met dat tweede account. De webversie kan niet switchen tussen twee accounts en het lijkt me dat je expliciet ingelogd moet zijn met ofwel het ene danwel het andere account wil je via bovenstaande methode foto’s plaatsen.

   Reply

 7. Nou…het werkt bij mij niet. Icoontje verandert wel in Firefox icoon, Instagram blijft zoals het is…geen extra functies als de mobiele versie.

  Reply

 8. Beste Raymond,
  Sinds kort volg ik een beroemd persoon op Instagram heb een profielfoto van mijzelf aangemaakt als ik een reactie schrijf op de foto die zij heeft geplaatst kan diegene dat dan ook zien en kun je bij diegene ook zelf een foto plaatsen? Alvast bedankt voor je antwoord!
  Met vriendelijke groet,
  Hedda

  Reply

  • Hoi Hedda,

   Als je reageert dan wordt je profielfoto bij de reacties getoond als er op de reacties “doorgeklikt” wordt. In de tijdlijn van foto’s wordt op ruimte bespaard en zie je alleen maar de namen van de mensen die een like achterlaten en de naam plus reactie van de laatste die gereageerd heeft (er staat dan ‘Alle x reacties bekijken’ om alle reacties te lezen). Tik je daar op dan worden ook mini-profielfoto’s getoond bij de reacties.

   En helaas kun je geen foto’s plaatsen bij je reactie nee. Dat doet Instagram expres om te voorkomen dat mensen foto’s daar gaan plaatsen ipv onder hun eigen account.

   Reply

 9. Je kunt ook foto’s via je PC emailen naar je zelf en als je dan ook mail op je telefoon hebt en Instagram natuurlijk! Je opent de foto in je mail {in je telefoon} tik vervolgens op de foto en dan zie je rechtsboven de drie puntjes, die klik je aan en dan kies je voor delen je krijgt dan alle opties te zien hoe je hem wilt delen!!
  Zo doe ik het tegenwoordig, je hoeft dan niets te veranderen aan de software op je PC!

  Reply

 10. Bij de nieuwere updates van instagram is het mogelijk om meerdere foto’s in 1 post te plaatsen. Helaas lukt dit niet via deze manier op mijn computer.. iemand tips? alvast bedankt!

  Reply

 11. Fijn dat het zo kan. Ik kan telkens maar 1 foto selecteren. Is daar ook een methode voor dat ik meerder foto’s ineens kan plaatsen. met mijn telefoon krijg ik die optie meteen, op de computer kan ik deze optie niet vinden

  Reply

 12. rinus van de wiel 3614 heb ook een degelijk .ww.maar het werkt niet .alles te omslagtig voor a 86j wil gewoon wat foto`s uploaden van com naar instagram.

  Reply

 13. Het is gelukt. Mijn vraag is of het mogelijk is om in Chrome een aanklikbare url aan te maken bij de foto. Het plaatsen van iconen en hashtags is eveneens handig alhoewel ik denk dat dit alle drie niet kan. Spijker me anders even bij indien ik het niet goed heb :-)

  Reply

 14. Ook mij is het gelukt dus nu kan ik ook gewoon foto’s van mijn laptop uploaden. Maar kan iemand mij ook vertellen hoe je dan meerdere foto’s in een post kan krijgen? Daar ben ik nog niet achter. Ik hoop op tips!!

  Reply

 15. Hallo, Ik heb uw raad gevolgd en ik kan goed fotos naar instagram via mijn laptop loaden, maar het probleem is, ze worden in de telefoonap en ipadap veels te groot alfgebeeld, zodat je ze maar half op instagram ziet !

  Reply

 16. Hallo nogmaals met Alfred, ik heb de oplossing gevonden, je moet niet de upload knopje (camerara) links boven in de hoek gebruiken !, maar je je avatar aan kliken en dan profile, dan scrol je iets naar beneden en dan zie je vanzelf weer een uploadcamera met de tekst foto posten, (gebruiklijke procedure) thats it !!

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top