Tweetweekoverzicht week 20 2017: Vlaams ebookpilotproject, Facebook vs NL privacywet, 2017 Global Ebook Report, Twitter en privacyinstellingen plus einde geoblocking voor betaalde video- en muziekdiensten

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.
Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

Ebook pilotproject bij Vlaamse bibliotheken

In Nederland worden sinds januari 2014 ebooks uitgeleend door de bibliotheken via een (eigen) landelijk platform maar in Vlaanderen ligt die situatie wel een stuk anders. Er startte weliswaar een beperkte pilot (ook) in 2014 maar het feit dat ik nooit meer iets over de resultaten hiervan gehoord of gelezen heb, doet vermoeden dat het geen groot succes is geworden. Niet heel raar vind ik want er waren slechts 400 titels aanwezig in het aanbod en die konden alleen geleend worden na aanschaf van een ebookstrippenkaart van 5 euro.

Enfin, ruim drie jaar later is er een nieuwe pilot gestart in Vlaanderen en hoewel er nu minder bibliotheken bij betrokken, ligt de lat wel hoger. De bibliotheken willen (pdf) een bestaand platform (cloudLibrary van Bibliotheca) uittesten. ervaringen opdoen en delen met andere bibliotheken en bovenal onderhandelen met uitgevers om ook een groot aanbod van Nederlandstalige titels aan te kunnen bieden in Vlaanderen.

Door het huidige gebrek aan Nederlandstalige titels hebben de bibliotheken gekozen om tijdens de pilot Engelstalige boeken aan te bieden. Elke bibliotheek heeft zijn eigen keuze gemaakt voor het eigen publiek maar de aangeschafte collecties zullen voor elkaars leden toegankelijk worden gemaakt. Wel op basis van one copy, one use (ebooks kunnen gereserveerd en dus ook uitgeleend zijn) maar zijn tenminste ook te lezen in zowel een app als ereader. Om er voor te zorgen dat het aanbod ook op peil blijft kunnen de leden van de vijf Vlaamse bibliotheken maximaal drie boeken tegelijk lenen voor een periode van maximaal 3 weken.

Facebook overtreedt de privacywet in Nederland

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) onderzocht (pdf) hoe Facebook omgaat met de persoonsgegevens van de 9,6 miljoen gebruikers in Nederland en komt tot de conclusie dat Facebook in strijd handelt met de Wet bescherming persoonsgegevens. Facebook stelt niet onder het Nederlandse recht te vallen maar daar is de AP niet van onder de indruk. De organisatie onderzoekt of de overtredingen nu nog steeds gaande zijn en wil sancties opleggen als dit het geval is. Wordt dus vervolgd.

2017 Global Ebook Report

Het is al behoorlijk lastig om een goed beeld te krijgen van de Nederlandse ebookmarkt (CB publiceert geen specifieke cijfers met duidelijke toelichting en vanuit de bibliotheken komen er ook maar beperkt gegevens beschikbaar) maar het is nog veel lastiger in andere landen. Dat is wel ongeveer de conclusie uit het Global Ebook Report dat jaarlijks door Rüdiger Wischenbart gepubliceerd wordt.

De 2017 editie – waar ik op zat te wachten – is sinds vorige week beschikbaar en ook nu weer vergelijkt Wischenbart op een groot aantal thema’s de ebookmarkten wereldwijd. Vooraf wordt meteen het voorbehoud gemaakt dat onderling vergelijken van de diverse landen onmogelijk is door het ontbreken van een eenduidige manier van meten in die landen. Laat staan dat er dus conclusies te trekken zijn over de globale markt.

Desondanks geeft het rapport een mooi inzicht in hoe de ebookmarkten er in andere landen uitziet, welke ontwikkelingen daar te zien zijn en is het een goede bron (nou ja, het is ook werkelijk de enige) om ontwikkelingen in Nederland mee te kunnen duiden. Ik heb het rapport aangeschaft en hoop het in toekomstige blogposts te kunnen gebruiken als achtergrondmateriaal.

Twitter biedt meer instellingen over gebruik van jouw data

Vorige week kreeg iedereen die naar de Twitter site ging een popup over de wijzigingen in de privacy-instellingen. Met een nieuwe privacyreglement en nieuwe instellingen om te kiezen of je wel of niet gepersonaliseerde advertenties wilt zien, wil Twitter meer controle geven aan eindgebruikers over het gebruik van hun data.

Aan de andere kant wordt het, door de introductie van een nieuwe categorie in je instellingen, ook meteen duidelijk hoeveel Twitter van je weet, ook al zet je alle personaliseringsopties uit. Het benoemt nu doodleuk mijn telefoonnummer, mobiele provider en wanneer mijn abonnement geactiveerd is. Ook de laatste 50 logins op je account kun je raadplegen en vanzelfsprekend weet Twitter op welke plaatsen je regelmatig twittert. Tot slot meldt Twitter dat ik met mijn account onderdeel uitmaak van maar liefst 4152 doelgroepen van 1347 adverteerders. Ik vrees dat ik mijn laatste advertentie nog niet gezien heb en dat Twitter me alleen wat controle gegeven heeft zodat ik nog beter in de databases van adverteerdeerders opgenomen kan worden.

Einde geoblocking voor betaalde video- en muziekdiensten in Europa

Eén van de belangrijkste voorwaarden voor een Europese Digital Single Market is logischerwijs het weghalen van alle muurtjes tussen de digitale markten in Europa. Geoblocking is zo’n muur en het is de techniek die er voor zorgt dat je content van (betaalde) video- en muziekdiensten in 1 land niet kunt gebruiken in een ander land. Uitgevers en filmmaatschappijnen baseren daar hun licentiemodellen ook op en dat is de reden waarom je in elk land ter wereld een ander aanbod in bijvoorbeeld Netflix hebt. En je dus je Nederlandstalige content niet “mee kunt nemen” als je naar het buitenland gaat.

Afgelopen week nam het Europese Parlement een nieuwe richtlijn aan die een specifiek muurtje weghaalt in Europa. Specifiek gaat het hier om het aanbod van betaalde video- en muziekdiensten in Europa waardoor je dus straks wel degelijk toegang houdt tot jouw films, series en muziek in ander Europese landen. Om het bij Netflix als voorbeeld te houden: je blijft toegang tot het Nederlandse aanbod houden, ook al ben je in een ander Europees land.

Helaas lost deze richtlijn het probleem van geoblocking niet volledig op want alle gratis diensten zijn niet verplicht zich aan deze regels te houden. Oftewel, Uitzending Gemist in het buitenland gebruiken is er nog steeds niet bij hoewel ik heel benieuwd ben of ik wel via Ziggo TV kan (terug)kijken mocht ik me ooit nog eens in een ander Europees land bevinden.

En verder nog …

Als je, om wat voor reden ook, je Android telefoon geroot hebt (jezelf meer rechten gegeven hebt op het toestel) dan kun je de Netflix app niet meer downloaden uit de Play Store.

Lees jij ebooks op een Windows 10 apparaat? Dan zijn dit de apps die je daarvoor kunt gebruiken.

Nou heeft Nederland Leest me waarempel enthousiast gekregen.

Elsevier wil geld zien van Sci-Hub en Libgen!

Ik bereid me voor op een blogpost over het auteursrecht op grappen als deze rechtszaak is afgelopen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top