victorines victorine van schaick

De inzendtermijn voor de Victorines 2017 is geopend!

Het bestuur van het Victorine van Schaickfonds roept wederom bibliothecarissen, informatiespecialisten, documentalisten en al die andere duizenden informatieprofessionals (in opleiding), op om mee te dingen naar één van de Victorines van 2017. Doe mee of draag iemand anders voor uiterlijk op 29 september 2017.

Heb je een interessant artikel geschreven over een ontwikkeling in het informatievak? Of een bijzondere presentatie gemaakt & gehouden? Of wellicht hou je een website, blog of YouTube kanaal bij die een bijdrage levert aan de innovatie van het informatievak in de ruimste zin van het woord?

Wellicht heb je een onderzoeksrapport of scriptie geschreven over de gevolgen van de nieuwe privacywetgeving in bibliotheken en archieven? Of heb je gepubliceerd over open access, veranderende zoekmethoden en zoekmachines of misschien over de rol van informatieprofessionals in een maatschappij waar elke burger toegang heeft tot gigantische hoeveelheden informatie?

Dan kun je je publicatie of initiatief nomineren voor één van de drie Victorines die door het Victorine van Schaickfonds worden uitgereikt. De Victorine voor de beste publicatie bestaat uit € 2000,- en de Victorine van Schaick Penning, de Victorine voor het meest innovatieve initiatief is goed voor € 1500,- en als je de Victorine voor de beste scriptie in de wacht sleept levert dat € 1000,- op.

Wil je kans maken op de Victorines voor dit jaar? Dan moeten die publicaties en innovatieve initiatieven nu al gepubliceerd zijn. Inzendingen moeten na 31 december 2015 geschreven of ontwikkeld zijn. Voor bachelorscripties, master’s theses of proefschriften geldt dat deze na 31 december 2015 verdedigd of gewaardeerd moeten zijn.

Heb je dus zelf iets geschreven na 31 december 2015 of heb je een heel interessant artikel, boek, rapport of blog gelezen waarvan je vindt dat die wel een stukje erkenning verdient? Meldt het dan (met link of bijlage) voor 29 september a.s. bij de secretaris van het Victorine van Schaickfonds. De drie Victorines zullen worden uitgereikt tijdens het KNVI-congres 2017 op donderdag 9 november in Nieuwegein.

Wie wonnen de Victorines vorig jaar? De Victorine voor beste publicatie ging naar Peter Verhaar, als bibliothecaris werkzaam bij de Universiteitsbibliotheek Leiden, voor zijn proefschrift ‘Affordances and Limitations of Algorithmic Criticism’, een onderzoek naar de mogelijkheden en beperkingen van het gebruik van algoritmen in de literaire kritiek.

victorines 2016

De Victorine voor het meest innovatieve initiatief ging naar Bianca Kramer en Jeroen Bosman van de bibliotheek van de Universiteit Utrecht voor hun initiatief voor een onderzoek onder wetenschappers over de gehele aardbol naar nieuw ontwikkelde tools die zij gebruiken om hun werk te stroomlijnen. Een eervolle vermelding ging overigens naar teamleider Alda de Weger en haar collega’s van de mediatheek van de Fontys Hogeschool voor hun project ELLES. De Victorine voor de beste scriptie ging naar Marjolein Wiersma voor haar scriptie ‘Stories on Screen: Reading Books in the Age of Digitization’ (PDF). Zij deed onderzoek naar het lezen van verhalende teksten van papier en van scherm.

De jury bestaat uit het bestuur van het fonds (daar maak ik ook deel van uit al moet die pagina echt eens bijgewerkt worden) en ik denk dat ik namens dat bestuur kan zeggen heel benieuwd te zijn naar alle inzendingen!

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top