Tweetweekoverzicht week 21 2017: Ebookcijfers Rusland, Europese TDM exceptie, illegale ebooks via Marktplaats, Kobo Plus en Scribd abonneecijfers

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.
Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.


Russische ebookcijfers (met context)

Eén ding is me wel duidelijk geworden de laatste maanden als het over goed nieuws/slecht nieuws berichtgeving gaat van de ebookmarkten: de gepresenteerde cijfers zijn altijd zonder enige context en duiding, en in de meeste gevallen ernstig incompleet. Een beeld dat bevestigt wordt door het 2017 Global Ebook Report dat vorige week uitkwam. Het hangt er maar net van af hoe je er tegenaan kijkt en vooral wie die cijfers uberhaupt presenteert.

In het geval van Amerikaanse en West Europese berichtgeving zijn dat vooral de traditionele uitgevers. Die melden een terugloop in de populariteit waar ik zeker mijn vraagtekens bij zet. Maar ook andersom moet je kritisch zijn. In Rusland gaat het enorm goed met de verkoop van ebooks (met 60% gestegen in 2016) en dan zou je denken dat het allemaal wel goed komt met het digitale boek.

Echter, zoals het 2017 Global Ebook Report (wel) toelicht is 60% stijging heel gemakkelijk te verklaren als je bedenkt dat de boekenmarkt de afgelopen 10 jaar enorm in het slop heeft gezeten, net als de economie en de Russische munt, de roebel. Ebooks zijn daar al jaren enorm populair (70% van alle Russische lezers lezen ook ebooks) maar vooral omdat ze gemakkelijk gratis – illegaal – te downloaden zijn. Maar liefst 92% gaf in 2013 toe de ebooks illegaal te downloaden. In 2013 en 2014 werd ca. 90% van alle ebooks in Rusland illegaal gelezen en was de overige 10% in handen van LitRes, de grootste uitgeversgroep in Rusland.

En vanaf die situatie van slechts 10% legale ebooks in 2013 komt Rusland dus. De ebookmarkt voor consumenten stijgt inderdaad fors onder invloed van een aantrekkende economie maar de groei is dus groot omdat de markt heel klein is (3,1% van de legale boekenmarkt komt nu van ebooks). Het lijkt LitRes te zijn die met een immer groeiend aanbod ervoor zorgt dat er ook een beter alternatief is voor het illegaal downloaden. Het feit dat LitRes vorige maand nog een nieuw ebookformaat aankondigde zal ook primair bedoeld zijn om het illegaal downloaden moeilijker te maken.

Het gaat dus goed met de ebooks in Rusland maar je moet het wel in context zien.

Over de Europese TDM exceptie

In het voorstel van de Europese Commissie voor een nieuwe auteursrechtrichtlijn zit ook een deel dat het gemakkelijker moet maken voor onderzoekers om aan tekst- en datamining te doen. Tenminste, dat is wat het voorstel beoogt met een nieuwe uitzondering in de auteursrechtwetgeving maar de IPKat betwijfelt of individuele onderzoekers er wel wat aan gaan hebben.

Zelf ben ik ook niet optimistisch gestemd omdat de huidige formulering mij meer gericht lijkt op het beschermen van de belangen van uitgevers dan dat het mogelijkheden creëert voor onderzoekers. Hopelijk zal de definitieve versie na bespreking in het Europees Parlement beter aansluiten op de belangen van onderzoekers (en van de EU zelf).

Verkopen van illegale ebooks via Marktplaats

Ik vind dat je legaal gekochte ebooks moet kunnen doorverkopen (omdat ze sowieso jouw bezit zouden moeten zijn) maar de realiteit is anders helaas. Het doorverkopen van illegale ebooks kan echter hoe dan ook niet door de beugel. Na reuring op Twitter door diverse auteurs en een blogpost van Marcel van Driel ontstond er media-aandacht voor adverteerders die illegale ebooks verkopen via Marktplaats. Daar ziet Marktplaats in beginsel namelijk niets verkeerds in, ook al werken ze met Stichting Brein samen om honderden (duizenden?) advertenties op jaarbasis te verwijderen.

Behalve dat ik vind dat dit één van de weinige activiteiten van Stichting Brein is waar hun (vaak nare) aanpak mij niet naar genoeg kan zijn, verbaas ik me vooral over de houding van Marktplaats. Natuurlijk, als een particulier besluit een paar ebooks te koop aan te bieden, dan hoeft dat niet per se illegaal te zijn. Nogmaals, ik ben zelf groot voorstander van dat het moet kunnen. Maar de praktijk is dat alle ebooks voorzien zijn van een (watermerk)beveiliging die het minimaal onaantrekkelijk maakt om te (ver)kopen. En dus zou je als Marktplaats rustig kunnen oordelen dat de kans dat het om illegale ebooks gaat (zonder beveiliging) enorm groot is en dat het standaard niet moet kunnen om een advertentie te plaatsen waarin je ebooks te koop aanbiedt.

Ik neem aan dat Marktplaats met een automatische of handmatige filtering werkt waardoor advertenties als ‘500 gram cocaïne aangeboden’ snel geweerd kunnen worden. Voeg ebooks, e-books, e-boeken en eboeken toe aan dat filter en je komt een heel eind denk ik om de legale ebookmarkt voor zowel uitgevers, auteurs als consumenten een stuk gezonder te maken.

Ruim 25.000 betaalde abonnementen op Kobo Plus

Drie maanden na de lancering van Kobo Plus blijken ruim 35.000 mensen een proefabonnement genomen te hebben en is 70 tot 75% overgegaan op een betaald account. Volgens Marjolein Verkerk, woordvoerder van Bol, voegt een klant in de eerste maand gemiddeld 10 boeken (optimistisch) toe aan de Kobo Plus-boekenplank hoewel ze geen gegevens verstrekte over hoeveel er nu daadwerkelijk ook gelezen werd tot 20%. Dit zou naar verluiden namelijk de grens zijn waarbij er ook uitbetaald wordt aan de uitgevers.

Verkerk meldt ook een gestage stijging in het aantal beschikbare titels in Kobo Plus en dat kan ik bevestigen. Op 22 februari zaten er 37.145 titels in Kobo Plus waaronder 16.106 Nederlandstalige en vandaag waren dat er meer dan 91.000! Deze groei komt vooral door de enorme uitbreiding in Engelstalige (meer dan 66.000 nu) titels. Er zitten nu echter wel 17.840 Nederlandstalige titels in en dat is een stijging van ruim 10% in drie maanden tijd.

Overigens is Kobo Plus nu echt heel interessant geworden als je, zoals ik, Engelstalige SF & fantasy leest. Er zitten nu ruim 10.000 titels in het Kobo Plus aanbod van voornamelijk Amerikaanse indie auteurs maar daar zitten juweeltjes tussen! Die juweeltjes vinden daarentegen is nu de uitdaging want hoe houd je hier in hemelsnaam nog overzicht op?

Scribd heeft een half miljoen abonnees

Over Engelstalig aanbod gesproken: ik was verrast door het enorme aantal betalende gebruikers dat ebookabonnementsdienst Scribd tegenwoordig heeft. Scribd zat namelijk redelijk in de problemen het afgelopen jaar en bracht meerdere malen wijzigingen aan in zowel het aanbod als hun hele model. Blijkbaar hebben deze aanpassingen (geen onbeperkt lezen meer bijvoorbeeld) wel een positief effect gehad want Scribd meldt dat ze 500.000 abonnees hebben die maandelijks $8,99 betalen voor de dienst.

En daarmee is Scribd weer winstgevend geworden.

En verder nog…

Charlie Jane Anders wint met All The Birds in the Sky de Nebula van 2017!

Extratorrent stopt er (ineens) mee. De beheerderders hebben misschien ook te veel series om te kijken op Netflix? Of ben ik de enige met dat probleem?

Nu kun je je oude foto’s archiveren – uit je tijdlijn halen – zonder ze daadwerkelijk te wissen.

Netflix voor Xbox games? Voor een tientje per maand kun je ruim 100 titels downloaden en spelen op je Xbox One.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top