vakantiebieb header

De Vakantiebieb (voor de jeugd) is weer geopend deze zomer

Vanaf vandaag is de VakantieBieb app weer gevuld met nieuwe titels om gratis te lezen. In eerste instantie met 35 titels voor de jeugd waarna op 1 juli er nog eens ruim 30 titels bijkomen voor volwassenen. Je hebt nog even de tijd om ze te lezen want de VakantieBieb sluit op 31 augustus 2017.

Geschiedenis

Inmiddels heeft de VakantieBieb al een hele geschiedenis. In de zomer van 2013 kwam de Bibliotheek met de eerste editie van de VakantieBieb app. Meer dan 50 Nederlandstalige ebooks werden als iOS en Android app ruim 7 weken gratis beschikbaar gesteld aan leden en niet-leden. Eind september 2013 kwam er een vervolg toen de VakantieBieb de digitale deuren opnieuw opende voor de herfstvakantie. Eind oktober sloten de deuren weer maar gingen ze van 9 december t/m 25 januari 2014 wederom open tijdens de kerstperiode met een recordaantal van 85 titels. In de zomer van 2014 volgde de tweede zomervakantie-editie die van 1 juli tot 31 augustus duurde.

Begin 2014 werd ook het ebookplatform van de bibliotheken gelanceerd en daarmee verschoof ook de focus van de VakantieBieb. Zowel de herfstvakantie als de kerstvakantie moesten het in 2014 zonder een eigen editie van de VakantieBieb doen en werd duidelijk dat een nieuwe editie pas in de zomer van 2015 zou terugkeren.

Die zomereditie bleek kreeg een nieuwe opzet waarbij er eerst titels voor de jeugd beschikbaar kwamen en later aangevuld werd met titels voor volwassen. De opzet bleek succesvol te zijn (2,2 miljoen gedownloade titels tegenover 1,5 miljoen in 2014) en daarmee ontstond de VakantieBieb zoals we die nu kennen: één editie in de zomer met een aanbod voor (eerst) jeugd en volwassenen.

In 2016 volgde dan ook de nieuwe editie met wederom 30 titels voor de jeugd op 1 juni en 30 titels voor volwassenen op 1 juli (titellijst als PDF). Nieuw was echter wel dat er deze keer gekozen werd voor 60 titels die ook op het ebookplatform van de Bibliotheek te lezen/lenen waren waardoor je na 31 augustus door kon lezen als je lid was van de bibliotheek. Het succes van 2015 kon uiteindelijk niet overtroffen worden maar met 1,9 miljoen gedownloade titels was de Vakantiebieb in 2016 zeer zeker succesvol.

VakantieBieb 2017

vakantiebieb 2017

Vanaf vandaag (1 juni) is de vijfde (zomer)editie van de VakantieBieb van start gegaan. Net als vorig jaren is het aanbod eerst een maand lang exclusief voor de jeugd met 35 titels. Deze zijn onderverdeeld in de leeftijdscategorieën 6-9, 9-12 en 12-18. Op 1 juli wordt het aanbod uitgebreid met nog eens 31 romans en informatieve titels voor volwassenen. De lijst met titels vind je hier als PDF.

Je hebt wederom tot 31 augustus de tijd om alles uit te lezen voordat de VakantieBieb weer sluit. Tenminste, als je geen lid bent van de bibliotheek want ook dit jaar zijn de meeste titels terug te vinden in de collectie ebooks om te lenen. In de onderstaande Excel lijst zijn deze titels als hyperlink aangegeven en ik zal deze lijst de komende maanden controleren en aanvullen waar dat nodig is.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [13.18 KB]



De VakantieBieb app is gratis voor zowel niet-leden als leden van de bibliotheek voor iOS en Android. Heb je de app(s) al geïnstalleerd, vergeet dan niet om ze te updaten zodat je de nieuw beschikbare titels ook te zien krijgt.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top