witte letters op zwarte achtergrond kobo

Witte letters op een zwarte achtergrond instellen op Kobo ereaders

De afgelopen jaren kreeg ik meerdere malen de vraag of het mogelijk is om in plaats van zwarte letters op een witte achtergrond, een Kobo ereader zo in te stellen dat er witte letters op een zwarte achtergrond getoond worden. Dat is helaas geen optie binnen de instellingen van de software die gebruikt wordt door Kobo maar met een kleine aanpassing van een configuratiebestandje blijkt het wel degelijk mogelijk te zijn.

Hoewel zwarte letters op een witte achtergrond rustiger voor de ogen zijn, geven sommige mensen de voorkeur aan witte letters op een zwarte achtergrond tijdens het lezen. Ondanks de voordelen van een schermverlichting op de meeste recente modellen ereaders is het lezen in het donker bijvoorbeeld helemaal niet automatisch fijner met een witte – lichtgevende – achtergrond.

Het is de reden waarom veel ereading apps voor tablets en telefoons over een ‘nachtstand’ beschikken waarmee je dus wisselt naar witte letters op een zwarte schermachtergrond. Op ereaders tref je een dergelijke nachtstand echter (bijna?) nooit aan. In het verleden was het nog mogelijk om met een gehackte softwareversie een soort nachtstand te activeren op oudere modellen van Kobo ereaders maar die truc werkt al sinds de 2.6 versie van de software niet meer.

Kobo blijkt echter zelf een niet gedocumenteerde optie aan het configuratiebestand Kobo eReader.conf te hebben toegevoegd waarmee het scherm ‘geïnverteerd’ kan worden. Witte letters op een zwarte achtergrond in plaats van andersom.

Hoe stel je witte letters op een zwarte achtergrond in?

Let op: deze instelling wisselt zwart en wit om voor alles wat op een Kobo ereader getoond wordt. Het startscherm wordt wit-op-zwart, alle menuschermen en natuurlijk het scherm als je een boek leest. Het is niet te koppelen aan een menu-optie in de software en als je dus terug wilt naar zwart-op-wit zul je de gemaakte wijzigingen ongedaan moeten maken.

 • Koppel je Kobo ereader met de micro-usb kabel aan je computer;
 • Navigeer naar de map .kobo en ga vervolgens naar de Kobo submap (als je de .kobo map niet ziet op je ereader dan moet je op zoek gaan naar de instellingen op je computer om verborgen bestanden en mappen te laten tonen);
 • Open het Kobo eReader.conf bestandje in een teksteditor. Dat kan in WordPad hoewel ik het gratis Notepad++ aanraad;
 • Zoek in dit bestand naar de sectie [FeatureSettings] of voeg deze toe als die nog niet aanwezig is. Bij het aanpassen van sommige instellingen op je ereader wordt deze sectie automatisch aangemaakt in Kobo eReader.conf maar deze is lang niet altijd aanwezig;
 • Voeg op de volgende regel, meteen onder [FeatureSettings], de volgende instelling toe: InvertScreen=true zodat het er als volgt uitziet:
  
  [FeatureSettings]
  InvertScreen=true
 • Sla de wijzigingen op, sluit de teksteditor af en ontkoppel daarna je ereader.
 • Zet de ereader uit en start hem vervolgens opnieuw op zodat de ereader de nieuwe instellingen gebruikt en witte letters op een zwarte achtergrond toont.

witte letters op zwarte achtergrond kobo

Wil je liever weer zwarte letters op een witte achtergrond? Open dan het Kobo eReader.conf bestand opnieuw in een teksteditor en verwijder de regel met InvertScreen of verander het in InvertScreen=false. Sla de wijzigingen op, ontkoppel de ereader en start hem opnieuw op om terug te gaan naar de oorspronkelijke weergave.

Het zal je niet verbazen dat de schermverlichting minder effectief is bij een geïnverteerd scherm hoewel de witte letters natuurlijk wel feller weergegeven worden. De ComfortLight Pro schermverlichting – die het blauwe licht filtert – van een Aura ONE en Aura H2O Edition 2 verliest ook bijna alle voordelen.

@Getest op een Kobo Glo HD en Kobo Aura ONE. Laat me gerust weten of het ook op jouw Kobo ereader werkt.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (53) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top