witte letters op zwarte achtergrond kobo

Witte letters op een zwarte achtergrond instellen op Kobo ereaders

De afgelopen jaren kreeg ik meerdere malen de vraag of het mogelijk is om in plaats van zwarte letters op een witte achtergrond, een Kobo ereader zo in te stellen dat er witte letters op een zwarte achtergrond getoond worden. Dat is helaas geen optie binnen de instellingen van de software die gebruikt wordt door Kobo maar met een kleine aanpassing van een configuratiebestandje blijkt het wel degelijk mogelijk te zijn.

Hoewel zwarte letters op een witte achtergrond rustiger voor de ogen zijn, geven sommige mensen de voorkeur aan witte letters op een zwarte achtergrond tijdens het lezen. Ondanks de voordelen van een schermverlichting op de meeste recente modellen ereaders is het lezen in het donker bijvoorbeeld helemaal niet automatisch fijner met een witte – lichtgevende – achtergrond.

Het is de reden waarom veel ereading apps voor tablets en telefoons over een ‘nachtstand’ beschikken waarmee je dus wisselt naar witte letters op een zwarte schermachtergrond. Op ereaders tref je een dergelijke nachtstand echter (bijna?) nooit aan. In het verleden was het nog mogelijk om met een gehackte softwareversie een soort nachtstand te activeren op oudere modellen van Kobo ereaders maar die truc werkt al sinds de 2.6 versie van de software niet meer.

Kobo blijkt echter zelf een niet gedocumenteerde optie aan het configuratiebestand Kobo eReader.conf te hebben toegevoegd waarmee het scherm ‘geïnverteerd’ kan worden. Witte letters op een zwarte achtergrond in plaats van andersom.

Hoe stel je witte letters op een zwarte achtergrond in?

Let op: deze instelling wisselt zwart en wit om voor alles wat op een Kobo ereader getoond wordt. Het startscherm wordt wit-op-zwart, alle menuschermen en natuurlijk het scherm als je een boek leest. Het is niet te koppelen aan een menu-optie in de software en als je dus terug wilt naar zwart-op-wit zul je de gemaakte wijzigingen ongedaan moeten maken.

 • Koppel je Kobo ereader met de micro-usb kabel aan je computer;
 • Navigeer naar de map .kobo en ga vervolgens naar de Kobo submap (als je de .kobo map niet ziet op je ereader dan moet je op zoek gaan naar de instellingen op je computer om verborgen bestanden en mappen te laten tonen);
 • Open het Kobo eReader.conf bestandje in een teksteditor. Dat kan in WordPad hoewel ik het gratis Notepad++ aanraad;
 • Zoek in dit bestand naar de sectie [FeatureSettings] of voeg deze toe als die nog niet aanwezig is. Bij het aanpassen van sommige instellingen op je ereader wordt deze sectie automatisch aangemaakt in Kobo eReader.conf maar deze is lang niet altijd aanwezig;
 • Voeg op de volgende regel, meteen onder [FeatureSettings], de volgende instelling toe: InvertScreen=true zodat het er als volgt uitziet:
  
  [FeatureSettings]
  InvertScreen=true
 • Sla de wijzigingen op, sluit de teksteditor af en ontkoppel daarna je ereader.
 • Zet de ereader uit en start hem vervolgens opnieuw op zodat de ereader de nieuwe instellingen gebruikt en witte letters op een zwarte achtergrond toont.

witte letters op zwarte achtergrond kobo

Wil je liever weer zwarte letters op een witte achtergrond? Open dan het Kobo eReader.conf bestand opnieuw in een teksteditor en verwijder de regel met InvertScreen of verander het in InvertScreen=false. Sla de wijzigingen op, ontkoppel de ereader en start hem opnieuw op om terug te gaan naar de oorspronkelijke weergave.

Het zal je niet verbazen dat de schermverlichting minder effectief is bij een geïnverteerd scherm hoewel de witte letters natuurlijk wel feller weergegeven worden. De ComfortLight Pro schermverlichting – die het blauwe licht filtert – van een Aura ONE en Aura H2O Edition 2 verliest ook bijna alle voordelen.

@Getest op een Kobo Glo HD en Kobo Aura ONE. Laat me gerust weten of het ook op jouw Kobo ereader werkt.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (52) Write a comment

 1. Raymond, zelf heb ik een Kobo Glo HD die nog steeds draait op FW 3.17.3 (18-08-2015) – ik ben niet zo gek op al die FW updates en heb ook geen belangstelling voor synchronisatie van mijn boeken vanaf Bol- en Kobo-accounts want ik zet ze liever via Calibre als kepub op m’n reader – maar ik maak wel al sinds juli 2015 dankbaar gebruik van de night modus d.m.v. het destijds via MobileReads gedownloade bestandje kobo-nightmode_build13.zip met daarin het noodzakelijke KoboRoot.tgz. Je moest dit wel telkens na een FW-upgrade opnieuw op je reader installeren, heb ik toen begrepen, maar omdat ik nooit upgrade, heb ik daar geen last van.
  Wel heb ik in maart dit jaar begrepen van een lid van ons Boekenforum dat nadat hij FW-update 4.3.8871 op zijn Glo HD had gezet, de night mode niet meer werkte. Na enig zoeken vond ik dit voor hem:
  Op 29-01-2017 schreef ‘frostschutz’ op MobileRead: “Running 4.2.8283 firmware? Due to a framebuffer change in this firmware, anything older than January 2017 probably won’t work. Try this one.” en de link: https://github.com/gtalusan/kobo-nightmode/blob/master/installer/KoboRoot.tgz
  Het nieuwe KoboRoot.tgz archief bevat bestandsmappen gedateerd 07- en 08-01-2017 en zou voor de FW-versie(s) van 4.2.8283 (en recenter?) moeten werken op dezelfde manier zoals de eerdere KoboRoot.tgz. Mijn mede-forumlid reageerde op 9 maart j.l. in elk geval erg enthousiast: ‘nachtmodus werkt weer!’

  Reply

  • Dank voor de waardevolle toevoeging, Emmy! Als je vertrouwd bent met het handmatig updaten van je ereader dan is dit waarschijnlijk een betere optie voor de nachtmodus. Ik wist niet dat er een update was voor de software waarmee je dit kon doen.

   Overigens draait mijn Kobo Glo HD op versie 4.3 en werkt de handmatige optie daar in elk geval. Ik moet je trouwens gelijk geven als het gaat om het niet bijwerken van de software want het is de afgelopen maanden behoorlijk raak met de problemen die door al die updates geïntroduceerd worden.

   Reply

   • Graag gedaan, Raymond. Wat een bijkomend voordeel is t.o.v. de door jou beschreven aanpassing van het config-bestand, is dat in de KoboRoot.tgz aanpassing wél gewisseld kan worden tussen dag- en nachtmodus. Als je reader een lichtknopje heeft, kun je daarmee switchen (iets langer ingedrukt houden, geloof ik) en voor readers zonder lichtknopje zoals mijn Glo HD gebeurt de omschakeling bij lichtsterktes 11, 12 en 13 (11=afwisselen/toggle, 12=nightmode aan en 13=nightmode uit). Je hoeft dus niet telkens het configuratiebestand op je reader te wijzigen.
    Overigens is er in de nachtmodus wel wat meer ghosting en flitst er bij het bladeren af en toe iets wits door het beeld, maar daar raak je snel aan gewend :)

    Reply

    • Emmy, bedankt voor deze info! Alhoewel ik eerder met veel leesplezier gebruik maakte van de Nightmode instelling via ghithub.com op mijn Kobo Aura HD, durfde ik het op mijn nieuwe lichtknoploze e-reader niet aan.
     Na lang zonder te hebben gelezen, heb ik vanochtend toch maar de stoute schoenen aangetrokken en deze Nightmode instelling op mijn Kobo Aura H2O Edition 2 gezet. En ja hoor, het werkt! Zelfs met de nieuw verkregen firmware update 4.6.9995 van vanochtend!

     Reply

     • Fijn dat het werkt, Hanna! Zelf heb ik eerder deze maand eindelijk dan toch ook eens voor een (handmatige) FW-upgrade naar v 4.9960 besloten i.v.m. de aangekondigde nieuwe functies (w.o. beheer van je e-boeken). Als gevolg hiervan was ik ook genoodzaakt de meer recente versie (jan. 2017) van KoboRoot.tgz te installeren en ook bij mij werkte dat probleemloos.

     • Hallo Hanna, ik heb net de Kobo Aura H2O ed 2 gekregen, en was in de volle veronderstelling dat de nachtmodus standaard witte letters op zwart was, maar blijkbaar dus niet :( Kan je nu nog wel wisselen met deze fix via het apparaat? Of moet je dan eerst de software patch weghalen? Dat zou ik wel onhandig vinden namelijk ;)

     • Hallo Marije, het mooie van deze fix is dat je nog steeds de standaard Kobo (oranje) nachtmodus kan gebruiken. Je kan dus kiezen voor de Kobo nachtmodus of de nachtmodus van deze fix. De omschakeling door middel van de lichtsterktes 11%, 12% en 13% werkt ook prima (11 = afwisselen, 12 = witte letters op zwarte achtergrond en 13 = standaard). Succes!

 2. Na installatie van het linkje op de Glo HD en Aura H2O kan je met het zonnetje de e-reader op stand 11 of 12 op nachtmodus zetten en op 13 weer in dagmodus
  Je kan ook 12 in nachtmodus en dan op 11 of 13 weer in dagmodus.

  Reply

 3. Beste Raymond,
  Sinds enkele weken heeft mijn schoonvader een Kobo Aura One. Hij leest graag op een zwarte achtergrond met witte letters. Via je bovenstaande post hebben wij dit voor hem geprobeerd te wijzigen, maar dat is ons nog niet gelukt. Na het aansluiten van de eReader op onze Apple laptop kunnen wij geen .kobo map vinden en hebben eerlijk gezegd ook heen idee waar die te zoeken. Kun jij ons verder helpen mijn schoonvader te helpen?

  Reply

  • Dag Wilma,

   Als je de .kobo map niet ziet op de Kobo na het aansluiten op een computer/laptop, dan zul je op zoek moeten naar de methode om verborgen mappen zichtbaar te maken want dat is de .kobo map namelijk. Op Windows computers is dat relatief eenvoudig (een vinkje in de instellingen) maar op Apple vereist dat meer werk kennelijk.

   Ik zeg kennelijk omdat ik geen Apple computer of laptop heb en dus niet bekend ben hiermee. In een eerdere blogpost heeft iemand de methode voor OSX 10.10 geplaatst en wellicht dat die ook voor jullie werkt? https://rsnijders.info/vakblog/2014/10/07/de-kobo-aura-h2o-de-praktijk/#comment-21035

   Anders wordt het googelen naar ‘zichtbaar maken verborgen mappen’ en de precieze versie van OSX dat op die laptop draait vrees ik.

   Reply

 4. Hallo Raymond,
  Al een aantal malen heb ik ge probeerd de aanpassing te doen op mijn Kobo Glo. Het is al een oude variant. Ik dacht dat het me gelukt was, maar na 1 bladzijde omslaan wordt de achtergrond weer wit! Heb je hier toevallig nog een tip voor?

  Reply

  • Hoi Leonie,
   Niet per se een tip want dat had/heb ik zelf niet eerder meegemaakt maar kun je controleren of de gewijzigde instelling – nadat de achtergrond weer wit is geworden – ook daadwerkelijk nog staat in het Kobo ereader.conf bestandje? Wellicht dat je ereader om 1 of andere reden die instelling weer overschrijft of blanco maakt?

   Als het er niet meer staat zou je nog kunnen proberen om het opnieuw aan te passen, het bestandje op te slaan en de Kobo eerst uit/aan te zetten om te kijken of die dan wel de instellingen behoudt.

   Houd je problemen dan zou je de door Emmy hierboven beschreven werkwijze kunnen proberen die niet afhankelijk is van instellingen in een config bestandje.

   Reply

 5. Hallo Raymond,
  Ik heb precies het zelfde probleem als Leonie.
  Heb dus toen geprobeerd wat Emmy voorstelde maar dan gebeurd er helemaal niks.
  Heb je misschien nog een andere oplossing?

  Reply

 6. Bij de H2O zonder lichtknopje werkt het omschakelen naar de dag modus niet.
  Heb het geprobeerd met het zonnetje?maar werkt niet… Kun je alleen maar schuiven dit toch geen 11…12…Of 13 stand op

  Reply

 7. Bij de H2O zonder lichtknopje werkt het omschakelen van de nacht naar de dag modus niet.
  Heb de laatste KoboRoot.tgz
  Heb het geprobeerd met het zonnetje?maar werkt niet… Blijft in de nacht modus…Kun je alleen maar schuiven toch? Er zit toch geen 11…12…Of 13 stand op..

  Gr Carla

  Reply

 8. @Carla Ik heb zelf geen H2O maar mijn Glo HD heeft ook geen lichtknopje. Zie je naast de lichtschuifbalk links en rechts geen min- en plusteken? Daarmee kun je nauwkeurig der lichtstand op 11, 12 of 13 zetten. Zelf gebruik ik eigenlijk continu de nachtmodus en als de reader om de een of andere reden weer eens gereset is en in de normale stand is terechtgekomen, stel ik de lichtstand in op 11, waarna de reader overschakelt naar de nachtmodus. Daarna corrigeer ik de lichtstand naar 10 of 14 (in elk geval níet naar 12 of 13). Het is alleen oppassen dat je niet door vertical swipen aan de linkerrand van je scherm de lichtsterkte (ongewild) beïnvloedt. Als je toch weer wilt terugwisselen naar de dagmodus, zet je de lichtsterkte weer even op 11, laat je scherm wisselen en zet de lichtsterkte weer terug op alles behalve 11, 12 of 13.

  Reply

 9. @Carla Sorry, er staan (in elk geval op mijn Glo HD) geen min- en plussymbooltjes, maar links en rechts van de schuifbalk respectievelijk een klein en groot zonsymbooltje. Maar daarop telkens klikken wijzigt stap voor stap het lichtpercentage zodat je dit nauwkeurig kunt instellen.

  Reply

  • @emmy…. Ja heb ik ook Emmy.. maar hij gaat niet terug naar de witte normale modus… Zou af en toe ook nog fijn zijn

   Reply

 10. Wat gek, @Carla. In principe moet een scherm in nightmodus, zodra je de lichtstand naar instelling 11 wijzigt en terugkeert naar je scherm, moeten switchen naar de dagstand. Zekerheidshalve daarna nog eens de lichtinstelling wijzigen naar de gewenste lichtsterkte m.u.v. waarden 11, 12 en 13 en weer ter bevestiging terugkeren naar je normale leesscherm (dat dan nog steeds in dagmodus staat).
  Om vanuit de dagmodus de nachtstand weer te activeren doe je hetzelfde: je stelt de lichtsterkte in op waarde 11 en keert terug naar je leesscherm, dat dan zou moeten inverteren. Voor de zekerheid de lichtsterkte weer even corrigeren naar alles behalve 11, 12 en 13 en dan weer terugkeren naar je normale leesscherm, dat als het goed is de witte letters op donkere achtergrond zou moeten hebben behouden.
  Na uitschakelen en opnieuw inschakelen cq na een reset start de reader normaliter altijd op in de dagstand.

  Reply

 11. @emmy.. Ik heb wel de H2o… De geen licht knopje en geen standen… Alleen vegen aan de zijkant of via home screen licht instellen.. maar dan ook alleen schuif balk
  Gr Carla

  Reply

 12. PS @emmy….na in en uitschakelen cq zelfs na synchroniseren ook niet terug naar dag stand…
  Gr C

  Reply

 13. Tja @Carla, dan weet ik het eerlijk gezegd ook niet. Ik ken de H2O-reader verder niet, dus weet niet in hoeverre de lichtinstelling afwijkt van mijn Glo HD. Die heeft ook geen lichtknopje en ik kan mijn lichtsterkte ook alleen instellen via het zonnesymbooltje óf in het hoofdscherm óf in het leesscherm zelf. Dat toont inderdaad een schuifbalk, met links een klein zonnetje en rechts een groter, en direct boven de schuifbalk wordt het percentage van de lichtsterkte aangegeven. Klikken op het linker zonne-icoontje vermindert de sterkte per procent; klikken op het rechter zonne-icoontje vergroot de lichtsterkte per procent, maar als jij zegt dat de H2O dat niet heeft…

  En heb je nog in de .kobo-map van je reader gekeken of dit:

  # when brightness is set to 11% : special action, toggle night toggleNightMode
  11 = toggleNightMode
  12 = enableNightMode
  13 = disableNightMode

  ergens in je nightmode config.-bestand staat? Het gaat dan om het bestand ‘nightmode(.ini)’, niet het bestand nightmode.sh

  Verder weet ik het helaas ook niet. Misschien dat er iemand anders is met een H2O waar deze nachtmodus wél werkt…

  Reply

 14. Had je dat dan nog niet gedaan, @Carla?
  In elk geval:

  Ga naar b.g. site, download het bestand KoboRoot.tgz (je vindt de downloadknop halverwege de webpagina aan de rechterzijde, links naast de knop History) en sla dit op waar je het gemakkelijk kunt terugvinden.
  Sluit je reader aan op de pc en klik op Verbinden
  Kopieer het gedownloade bestand KoboRoot.tgz ONUITGEPAKT naar de map .kobo op het station van je reader (let op: dit is standaard een verborgen map, zorg er evt. dus eerst voor dat verborgen mappen in je Verkenner o.d. worden getoond)
  Ontkoppel je reader via Apparaten veilig verwijderen
  Als het goed is zou je reader nu automatisch een herstart moeten maken waarna de Nightmode zou moeten zijn geïnstalleerd. Als de reader NIET automatisch herstart, kun je een herstart forceren.

  Hopelijk lukt het nu. Succes!

  Reply

 15. PS: Ik ben er van uitgegaan dat jouw H2O draait op FW 4.2.8432 (dec. 2016/jan. 2017 ?) of recenter.
  Als de FW onverhoopt van oudere datum is, heb je een ander KoboRoot.tgz bestand nodig (build 13).

  Reply

 16. @emmy…. Nee idd omdat ik niet echt durfde? dat andere vrij simpel…. Net zoals het weer te herstellen.. Wist niet precies wel bestandje… Van januari ’16 heb ik hem aangekocht… Welke heb ik dan nodig?

  Reply

 17. @emmy…. Nee idd omdat ik niet echt durfde? dat andere vrij simpel…. Net zoals het weer te herstellen.. Wist niet precies wel bestandje… Van januari ’16 heb ik hem aangekocht… Welke heb ik dan nodig?
  Gr Car

  Reply

 18. @emmy…. Nee idd omdat ik niet echt durfde? dat andere vrij simpel…. Net zoals het weer te herstellen.. Wist niet precies wel bestandje… Van januari ’16 heb ik hem aangekocht… Welke heb ik dan nodig?
  Gr Car

  Reply

 19. @emmy…grrr 3x geplaatst.. Build13 dus…Trouwens…Moet ik de andere setting eerst veranderen …invertscreen=true naar invertscreen=false ?
  Alvorens het bestandje toe te voegen?
  Gr C

  Reply

 20. De aankoopdatum is niet bepalend voor de versie van de Firmware (al ligt het voor de hand dat je voor een reader gekocht ná voorjaar 2017 hoogstwaarschijnlijk het KoboRootz.tgz-bestandje van de eerdere link nodig hebt. Maar voor jouw reader hangt het ervan af of je ‘m geregeld hebt gesynct en nieuwe FirmWare updates hebt geïnstalleerd (of automatisch hebt laten installeren.
  Kijk daarom via Home->Instellingen->Synchroniseren of je het vakje Automatische sync Via Home->Instellingen->Informatie over het apparaat kun je onder Details van de software zien op welke FW-versie van welke datum jouw reader draait.
  Mocht dat een lagere versie zijn dan 4.2.8432, dan heb je de Nightmode Build 13 nodig. Die vind je hier: https://github.com/gtalusan/kobo-nightmode/blob/master/kobo-nightmode_build13.zip
  Let op: Dit te downloaden bestand is een ZIP en bevat drie mappen: uninstaller, installer en extra. Het noodzakelijke KoboRootz.tgz-bestand dat je in je .kobo-map van je reader moet plaatsen, staat in de map installer.

  Puntje van aandacht voor beide versies (zowel die vóór als vanaf FW 4.2.8432) is dat je na een FW-update het KoboRootz.tgz bestand opnieuw in de .kobo-map op je reader moet plaatsen.

  Reply

 21. Aha! Heb je de e-reader configuratie gewijzigd volgens Raymonds instructie in het openingsbericht? Geen wonder dat je de nightmodus dan niet kunt switchen via lichtsterkte 11%…
  Voordat je de nightmodus van ‘mijn’ bestandjes installeert, kun je dan eerst beter

  [FeatureSettings]
  InvertScreen=true

  geheel verwijderen.

  Reply

 22. @Emmy… Super… Gedaan en werkt nu perfect… In vijf minuten klaar… Top… Thanks

  Reply

 23. @Carla Geweldig dat het nu toch gelukt is! Het probleem zat hoogstwaarschijnlijk in het feit dat je de e-reader config had aangepast met ‘InvertScreen=true’. Daarmee zet je het scherm feitelijk permanent op de nachtstand (witte letters op zwarte achtergrond) en alleen door je reader opnieuw te koppelen, het e-reader config bestandje te openen in bijv. Kladblok en die regel aan te passen naar ‘InvertScreen=false’ komt ‘ie pas weer in de dagstand (normaal scherm, zwarte letters op witte achtergrond).
  Deze methode gaat veel eenvoudiger: gewoon switchen met je lichtknop (als je die tenminste hebt op je reader) en anders via de toggle-stand (lichtsterkte 11%). Eventueel kun je ook lichtsterkte 12% gebruiken om de nachtmodus aan te zetten en 13% om die weer uit te zetten, maar zelf gebruik ik alleen stand 11% om te wisselen als ik dat wil.
  Het enige nadeel is dat er wat ghosting optreedt en af en toe bij het omslaan van de pagina’s nu en dan heel kort even een wit beeld langsflitst, maar daar wen je gauw aan en dan valt het niet eens meer op (zelfde idee als je langs een spoorbaan woont, dan hoor je de treinen ook niet meer langsrazen ;) ).
  Én natuurlijk dat je na installatie van een nieuwe FW-versie (of na een fabrieksreset) het koboroot.tgz-bestandje opnieuw in je .kobo-map moet zetten. Misschien dus verstandig om zowel het bestandje uit de Build 13 alsook het bestandje dat je moet gebruiken voor FW 4.2 en recenter, ergens goed op je pc te bewaren.

  Reply

  • @Emmy…. Klopt.. Ik had het wel veranderd in fal se… Maar het tgz bestandje gewoon naar de Kobo gekopieerd… Niet in het mapje “kobo.” gezet.. Dus daarom werkte het niet… Nu functioneert alles… Ook met stand 11/12/13… Heb wel de laatste software zag ik… Dus kon gewoon de nieuwste erop zetten. Bestandje idd opgeslagen op de pc…Nogmaals bedankt.. ? fijn weekend nog…gr Carla

   Reply

  • Hi Emmy…Kan het zijn dat de nachtmodus niet meer werkt na de laatste update?…. Heb hem wel weer opnieuw erop gezet maar werkt niet meet…. Misschien de verkeerde link nu of veranderd misschien weet jij hiervan

   Gr C

   Reply

 24. Hallo Carla,
  Eerlijk gezegd heb ik geen idee. Ik heb even gekeken op de site van MobileRead maar heb in de gauwigheid geen meldingen gezien dat na een bepaalde FW-upgrade deze nachtmodus niet meer zou werken.
  Zelf heb ik al geruime tijd geen Kobo FW upgrades uitgevoerd…

  Reply

 25. Fijn! Dit precies wat ik zocht!

  Ik was gewend aan het lezen op een iPad in de nachtmodus. Sinds kort heb ik een Kobo Clara HD en vind 2% verlichting ‘s avonds nog steeds aan de felle kant. Vandaar dat ik op zoek was naar een manier om te kunnen schakelen naar witte letters tegen een zwarte achtergrond. Maar omdat ik ook zwart-op-wit wil kunnen lezen, was Raymonds ‘permanente’ aanpassing niet geschikt.

  Installeren van KoboRoot.tgz werkt prima (zichtbaar maken van verborgen mappen op Mac OS is eenvoudig: cmd + shift + >). Vanavond deze hack maar eens aan een praktijktest onderwerpen.

  Reply

 26. Dag dag, ik heb/had een (oude) Glo die nog onder 2.6.1 draaide. Incl “nightmode”, of hoe je ‘witte letters op een zwart scherm’ ook wilt noemen. Ideaal. Na het vervangen van de batterij: inderdaad, 4.12 firmware op de Glo. Geen ene mogelijkheid meer om de nightmode erop te krijgen.
  Veel geprobeerd, uren bezig geweest, ook bijv via: https://www.reddit.com/r/kobo/comments/4c6dre/kobo_touch_downgrading_firmware/
  maar het wil niet lukken. Nu lijkt de Glo ook de WiFi niet meer te vinden, en kan ik de firmware alleen via de pc mbv bol.com-kobo setup werkend krijgen. En dan werkt deze truc met welke .tgz ook niet meer.

  Kan iemand me een helpen?
  Onbegrijpelijk dat Kobo hier niet standaard witOp zwart levert.
  Ik KAN gewoon niet anders ‘s avonds meer lezen. Iedere hulp is welkom! bedankt

  Reply

 27. Met de laatste software updates is het inverted instellen een stuk makkelijker.
  Sinds zomer 2019 is er een toevoeging aan de ontwikkelaarsmodus waarmee je de inverted mode aan kan zetten (en ook weer uit). Dus je hoeft na een software update geen bestanden of configuraties meer aan te passen!

  Van:
  http://blog.the-ebook-reader.com/

  How to Enable Developer Settings

  To view the hidden developer settings menu, all you have to do is type devmodeon into your Kobo device’s search bar.

  Then go to Settings > Device information > Developer options > View.

  From there you can access a bunch of hidden settings, including inverted mode to get white text on a black background. Simply check the box and back out of the menu and inverted mode will be enabled.

  You probably don’t want to mess with the other settings unless you know what you’re doing, but what’s the worse that can happen? Alternately you can turn developer options off by typing devmodeoff in the search bar.

  Reply

 28. Ik kon hem niet vinden met devmodeon in de searchbar, dus bij deze even mijn manier van vinden:
  Ga naar home > instellingen > Informatie over het apparaat > Developer options en dan kan je Invert screen aanzetten.

  Reply

  • Hoi Jolien,

   Klopt, nadat je in de search devmodeon hebt ‘gezocht’, heb je het menu item in de settings geactiveerd. Dus het lijkt alsof de ‘zoekopdracht’ niks doet, maar eigenlijk geef je het commando om deze functie aan (of uit met devmodeoff) te zetten.

   Veel leesplezier in de donkere modus!

   Reply

 29. Oh zoooo, dat was me niet helemaal duidelijk in het verhaal. Had eerst wel via dat bestandje gedaan, maar dat wilde sinds vandaag ineens niet meer werken en hij was alleen nog maar wit. Was toch vrij tevreden met mezelf als nitwit dat ik de rest wel gevonden had ?

  Reply

 30. Ik heb net een GLO HD gekocht. Een zwart scherm is op deze reader op geen enkele wijze in te stellen maar wel met bovenstaande commando in het bestandje eReader.conf.
  Bedankt Raymond!

  Theo

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top