Tweetweekoverzicht week 23 2017: iCloud terabytes, audioboeken in de lift, piraterij van studieboeken en hogeschoolbibliotheken samen sterk voor open access

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.
Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.


Goedkoop 2TB opslag in iCloud

Ik zit prima met OneDrive maar ik moet toegeven dat Apple een interessante zet gedaan heeft afgelopen week door het 1TB aanbod uit hun prijsmodel van iCloud te halen en het 2TB aanbod voor die prijs te doen. Effectief krijg je voor het tientje per maand nu dus 2TB ipv 1TB bij Apple. Aangezien iCloud ook voor Windows beschikbaar is en er vanaf iOS 11 ook een beter bestandsbeheer komt, kan het dus best een prima alternatief zijn voor iedereen met een iOS apparaat.

Betaal jij voor een cloudopslagdienst en zo ja, welke?

Het gaat goed met audioboeken

In Amerika gaat het heel erg goed met de verkoop van audioboeken (of luisterboeken) en dat is in Nederland niet anders. Ik koop zelf (heel af en toe) een titel bij Audible maar lees toch het liefste gewoon zelf mijn boeken. Storytel geeft geen precieze cijfers prijs maar ik vermoed dat zij ook voor een deel verantwoordelijk zijn voor het succes van audioboeken in Nederland. Het zou niet gek zijn als iedereen, die ik tegenkom in de trein met een koptelefoon op, stiekem van een goed boek aan het genieten was ;)

Piraterij van studieboeken

Het gaat niet goed met de verkoop van studieboeken in Amerika en uitgevers blijven iedere keer met wat nieuws komen om te ‘voorkomen’ dat boeken illegaal (gekopieerd en) aangeschaft worden. Op digitaal gebied lijkt de focus op DRM te liggen en het uitbouwen van digitale studieboeken tot complete leeromgevinkjes terwijl twee uitgevers nu bedacht hebben dat er een keurmerk moet komen op papieren exemplaren. Kennelijk leeft daar het idee dat studenten het belangrijker vinden dat het keurmerk er op zit en niet wat ze er voor moeten betalen.

In Nederland heb ik dit soort gekke voorbeelden nog niet gezien maar worstelen de educatieve uitgevers ook al jarenlang met een krimpende markt. Er is ook nog geen werkbare aanpak gevonden voor het verkopen van digitale versies van studieboeken en als je het mij vraagt gaat die werkbare aanpak er ook niet komen zolang uitgevers overtuigd zijn van dat het aanbod de vraag bepaalt. Terwijl in de praktijk geen student een studieboek aanschaft zonder dat dit van een docent hoeft. En in een tijd waar docenten steeds vaker met artikelen werken in hun leeromgevingen, steeds minder vaak dure boeken (willen) voorschrijven en er ook steeds meer alternatieven beschikbaar komen voor dit soort onderwijsmateriaal hebben studenten minder behoefte aan de dure studieboeken. En dan is een keurmerkje op een boek echt geen reden om het dan wel spontaan (legaal) aan te gaan schaffen denk ik.

Hogeschoolbibliotheken samen sterk voor open access

Het zijn niet alleen de universiteiten die zich hard (moeten) maken voor open access, ook de hogescholen hebben een eigen reden om van open access publiceren de norm te maken. Het delen van kennis met de beroepspraktijk staat voorop en daarom zetten hogeschoolbibliotheken zich al jaren in om kennisproducten als scripties, leermateriaal en vak-/onderzoekspublicaties open access beschikbaar te maken.

De route om dit te bereiken is wel een hele andere dan die van de universiteiten en door de hogeschoolbibliotheken wordt dan ook de ‘groene’ route nagestreefd die het verspreiden en delen van publicaties door medewerkers en studenten van de hogescholen via repositories mogelijk maakt, al dan niet na een embargoperiode. Daar zijn nog flink wat hindernissen in te nemen en de samenwerkende hogeschoolbibliotheken willen met betere voorlichting met name de medewerkers in het hbo stimuleren hier ook actief een bijdrage aan te leveren. Aan de andere kant willen de bibliotheken afspraken met uitgevers gaan maken om namens al die auteurs in het hbo het mogelijk te maken dat gepubliceerde werken ook in de repositories van de hogescholen opgenomen kunnen worden.

Ik had het genoegen mee te mogen schrijven aan het statement van het Samenwerkingsverband Hogeschoolbibliotheken en zal me, als voorzitter van de SHB werkgroep Licenties, ook bezig gaan houden met het maken van afspraken met de Nederlandse uitgevers.

Als er al vrijwilligers zijn bij de uitgevers om open access afspraken te maken? ;-)

En verder nog …

Er komt eindelijk een app voor Amazon Prime Video op de Apple TV. Maar wanneer?

Provider Eweka weigert voor een tweede keer klantgegevens aan Stichting Brein af te staan maar moet van de rechter wederom bakzeil halen. Desalniettemin vind ik het heel goed dat een provider weigert dit te doen zonder dat het door de rechter bevolen wordt. Nee, illegaal verspreiden van beschermde werken is niet OK maar je privacybeginsels verkwanselen is dat evenmin.

Taylor Swift brengt haar muziek terug naar de muziekdiensten nu ze optimaal verdiend heeft met de verkoop van haar albums. Gelijk heeft ze natuurlijk.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top