Tweetweekoverzicht week 24 2017: Online videodiensten, open access in het hbo, Twitter is vernieuwd, geen lage btw op ebooks en onderzoeksrapport leenrechtvergoedingen

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.
Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.


Nederlanders betalen voor online videodiensten

Uit de nieuwste meting van de internationale studie GfK ViewScape blijkt dat 49% van de Nederlanders (18+, internetpopulatie) inmiddels naar betaalde online videocontent kijkt via een abonnement of losse verkoop. Dat meldde Gfk afgelopen week op hun website.

Het zal niemand verrassen dat vooral Netflix het zeer goed doet en mede verantwoordelijk is voor het succes van de overige videodiensten. 69% van de consumenten heeft één betaald VoD abonnement. 14% heeft er twee en 17% zelfs 3 of meer.

Zelf sta ik ook wel te kijken hoe snel dit uiteindelijk toch nog gegaan is. Mijn behoorlijk grote collectie dvd’s en blu-ray schijven liggen nu eigenlijk stof te vangen terwijl ik nu, net als vele anderen, nauwelijks toe kom aan alle leuke series en films die ik via de streaming diensten tot mijn beschikking heb. Ik zit in de 17% categorie met de drie videodiensten waar ik een abonnement op heb … en jij?

De toekomst van open access in het hbo is nu

We kunnen het allemaal nog zo graag willen in het hbo maar open access gaat echt niet vanzelf. Daarom zijn alle praktische (en een paar minder praktische :P) suggesties voor het faciliteren van open access in het hbo verzameld in een handreiking ‘De toekomst van open access in het hbo is nu‘. Deze tips en suggesties komen voort uit de discussies die gevoerd zijn tijdens het seminar ‘Open access doen we samen’ dat op 27 september 2016 plaatsvond.

Nu komt het vast goed met open access :)

Twitter is vernieuwd

Dat was even wennen afgelopen donderdag. Nieuwe iconen op de Twitter website en in Tweetdeck, retweet en like tellers worden nu real-time bijgewerkt en profielfoto’s zitten in rondjes ipv vierkantjes. Tenminste, op de website en Tweetdeck want als je tweets embedt dan zijn de profielfoto’s nog steeds vierkant zoals je in dit tweetweekoverzicht kunt zien.

Verder vind ik het wel een geslaagde zet en ziet het er toch een stuk frisser uit nu.

Verlaging btw op ebooks voorlopig van de baan

Het was ook te mooi om waar te zijn. Begin van deze maand stemde het Europese Parlement bijna unaniem voor een voorstel om de btw te kunnen verlagen op digitale publicaties. Nederland staat al sinds vorig jaar in de startblokken om gebruik te maken van deze optie en het btw-tarief gelijk te trekken tussen papieren boeken en ebooks. Het enige wat nog nodig was, was een stemming in de Europese Raad waar dan wel alle lidstaten unaniem moesten instemmen met deze wijziging in de Europese btw wetgeving.

En daar is het vooralsnog dus op gestrand want Tsjechië stemde als enige tegen waardoor het hele voorstel nu voorlopig van de baan is. Tot groot chagrijn van minister Dijsselbloem. En mij hoewel daar zich niemand wat van zal aantrekken natuurlijk.

In het najaar kan het voorstel opnieuw ingebracht worden hoewel dat me niet met hoop vervult dat het dan ineens wel unaniem goedgekeurd gaat worden. Een nogal triest voorbeeld van Europa op zijn kleinst.

Onderzoeksrapport ontwikkeling afdracht leenrechtvergoedingen

De Stichting Leenrecht int de leenrechtvergoedingen die bibliotheken betalen voor het (mogen) uitlenen van boeken maar constateert dat het aantal doorgegeven uitleningen de laatste jaren is afgenomen. Hierdoor zijn ook de inkomsten voor schrijvers en illustratoren stevig afgenomen.

Zowel de Stichting Leenrecht als Nederlandse boekenschrijvers leggen een link tussen de opkomst van de Bibliotheek op school – boekencollecties op scholen zijn uitgezonderd van de leenrechtvergoedingen – en de afgenomen inkomsten. Kreten als dat bezuinigingen bij bibliotheken worden afgewenteld op schrijvers worden hierbij niet geschuwd.

Minister Bussemakers heeft opdracht gegeven om te onderzoeken hoe het nu echt zit en afgelopen vrijdag ging een brief en het onderzoeksrapport naar de Tweede Kamer toe.

De belangrijkste bevindingen uit het rapport zijn:

  • Over de periode 2006-2015 is het aantal uitleningen gedaald van ongeveer 125 mln. naar ongeveer 80 mln.;
  • In dezelfde periode zijn de afdrachten van leengelden gedaald van circa €15 mln. naar circa € 11 mln.;
  • De daling is het grootst onder de uitleningen en afdrachten bij boeken voor volwassenen;
  • De gemiddelde inkomsten uit leenrechtvergoedingen waren voor rechthebbenden in 2014 op jaarbasis in reële termen € 775 lager dan in 2006;
  • Van de daling van leenrechtplichtige uitleningen van jeugdboeken is over de gehele onderzochte periode een aantal van circa 10 mln. toe te schrijven aan het ontstaan van bibliotheken op school;
  • Er zijn verschillen tussen de uitleendata van het CBS en de Stichting Leenrecht. Het rapport beschrijft een aantal factoren dat de verschillen voor een belangrijk deel verklaart.

Het rapport (PDF) is de moeite van het lezen waard en moet ook gelezen worden voordat je conclusies trekt uit de bovenstaande bevindingen. Het grootste probleem blijkt namelijk de registratie en de meetmethodieken te zijn van het aantal uitleningen. Hier worden door CBS en Stichting Leenrecht verschillende methodieken en definities voor gebruikt en als je appels met peren gaat vergelijken, dan kom je er nooit netjes uit met elkaar. De minister roept in de brief ook alvast de KB, Stichting Leenrecht en de VOB op om zo snel mogelijk tot een eenduidige registratie te komen.

En verder nog …

Nu kunnen Feedly Pro gebruikers ook items uit RSS feeds filteren (net als bij Inoreader). In theorie tenminste want ik heb die Mute Filters niet in mijn Pro account beschikbaar.

Je kunt het altijd proberen natuurlijk. Om een handelsmerk te krijgen op een handgebaar.

Nu mag Google bij verwijderde links niet eens meer linken naar het oorspronkelijke verwijderverzoek omdat de link daar ook in staat?
#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top