gratis ebooks standard ebooks header

Gratis ebooks (niet illegaal) van goede kwaliteit bij Standard Ebooks

Hoewel je letterlijk tienduizenden ebooks gratis (en legaal) kunt vinden op sites zoals Project Gutenberg, valt de kwaliteit ervan vaak tegen doordat er niet geïnvesteerd is in een goede opmaak en controle van de teksten. Standard Ebooks is een site en project waar met behulp van vrijwilligers deze gratis ebooks alsnog gecontroleerd en geoptimaliseerd worden voor het lezen op verschillende ereaders.

Gratis ebooks verdienen ook aandacht

Iedereen weet waarschijnlijk wel dat boeken beschermd worden door het auteursrecht maar vroeger of laat eindigt die bescherming en zijn de boekteksten vrijelijk te gebruiken door iedereen. Dat betekent dat uitgevers klassieke titels van bijvoorbeeld Jane Austen, Jules Verne of Robert Louis Stevenson opnieuw kunnen uitbrengen zonder dat er nog rechten betaald hoeven te worden.

En er zijn ook veel klassieke titels die op die manier voortleven maar ja, voor die boeken moet je dan alsnog weer betalen want de uitgever doet het ook niet voor niets natuurlijk. Als je dan naar de gratis versies gaat zoeken kom je snel uit op (o.a.) Project Gutenberg waar je meer dan 54.000 titels als digitale teksten kunt vinden in diverse formaten.

big time gratis ebooks

Dat is een prima manier om gratis ebooks te lezen maar logischerwijs is er niet veel tijd en moeite geïnvesteerd in al die tienduizenden boeken waardoor de opmaak vaak (erg) kaal en niet heel consequent is. Je kunt ze prima lezen in een browser of de ereader van je keuze maar heel veel meer dan de kale tekst krijg je feitelijk niet. Om van ‘luxe’ zaken als een omslag maar niet te spreken.

Standard Ebooks

Dat is wat Standard Ebooks wil veranderen met behulp van vrijwilligers. Zoals ze zelf zeggen:

Standard Ebooks takes ebooks from sources like Project Gutenberg, formats and typesets them using a carefully designed and professional-grade style guide, lightly modernizes them, fully proofreads and corrects them, and then builds them to take advantage of state-of-the-art ereader and browser technology.

Oftewel, dat wat een uitgever normaliter doet – zou moeten doen tenminste – wordt nu door vrijwilligers gedaan. Alle teksten worden opgemaakt en gecontroleerd aan de hand van eenduidige afspraken, voorzien van een omslag en vervolgens geoptimaliseerd voor de verschillende soorten ereaders.

gratis ebooks standardebooks_downloadformats

Behalve een reguliere EPUB versie is er voor elk boek ook een KEPUB versie beschikbaar die geoptimaliseerd is voor Kobo ereaders en een AZW3 versie die voor de Kindle gemaakt is. Zelfs de thumbnail van de omslag wordt meegeleverd omdat Kindle geen afbeelding toont als je zelf Kindle boeken op je ereader zet.

Bij elk ebook(bestand) wordt ook veel aandacht besteed aan de metadata. Alle titels krijgen een korte beschrijving mee inclusief de hoeveelheid woorden en indicatie van de leestijd en het leesniveau.

gratis ebooks standardebooks_boekbeschrijving

Ook de EPUB, KEPUB, EPUB3 en AZW3 bestanden zijn voorzien van alle benodigde metadata die o.a. in Calibre automatisch getoond worden:

gratis ebooks fritz_bigtime_calibre

De collectie

Standard Ebooks richt zich (voorlopig?) op titels die in Amerika in het publieke domein zitten. Aangezien Amerika een zeer lange periode kent voordat titels in het publieke domein kunnen komen, betekent dat vooral dat je hier de echte Engelstalige klassiekers zult aantreffen. Ook al is er wel degelijk iets recenter materiaal beschikbaar.

Op het moment van schrijven zijn er 103 titels te vinden in de collectie maar ik neem aan dat dit de komende maanden en jaren verder uitgebreid zal worden. Zeker als er meer vrijwilligers een bijdrage gaan leveren om hun eigen favoriete titels via Standard Ebooks beschikbaar te maken.

Kom je als lezer toch nog een (tik)fout tegen? Dan kun je die ook melden zodat uiteindelijk – op lange termijn – hopelijk alle legale gratis ebooks in perfecte kwaliteit te downloaden en te lezen zullen zijn.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top