Notities en markeringen in Kindle ebooks bewaren en beheren

Bij Kobo ereaders moet je veel moeite doen om de notities en markeringen (highlights) die je in een ebook kunt maken te exporteren. Amazon maakt het hun gebruikers aanzienlijk eenvoudiger en verzamelt alle reacties, notities en markeringen die je maakt in (één van) de Kindle apps of ereader op 1 handige website. Die site is recentelijk vernieuwd waardoor je nu nog gemakkelijker per boek kunt bekijken welke aantekeningen je erbij gemaakt hebt.

Waarom notities en markeringen maken?

Soms kom je gewoon een zinnetje of alinea tegen die eruit springt. Het zou een prachtige quote zijn bijvoorbeeld. Of het geeft heel mooi weer waar het boek over gaat. Vooral bij non-fictie boeken heb ik dat eigenlijk best wel vaak en dan is het heel gemakkelijk om in de (Kindle) leesapp of op de ereader even het zinnetje of de alinea te markeren. En eventueel een korte notitie toe te voegen waarom ik het de moeite van het markeren waard vond.

Wat je misschien niet weet is dat al deze notities en markeringen ook automatisch bewaard worden in je Amazon account. Daar waar je bij andere ereaders en leesapps nog flink je best moet doen om ze te exporteren naar bijvoorbeeld je computer toe, gebeurt dat dus eigenlijk helemaal vanzelf als je aantekeningen maakt in je Kindle ebooks.

Kindle.amazon.com

Hoewel je al je Kindle aankopen terugvindt in je Amazon account onder ‘Je content en apparaten beheren‘ heeft Amazon ook een aparte Kindle site waar je ook al je gekochte ebooks kunt terugvinden.
kindle notities en markeringen

Kindle.amazon.com is de plek waar je boeken als gelezen kunt markeren, je beoordelingen terugvindt en waar je deze informatie – samen met de notities en markeringen – ook publiek kunt delen. Standaard zijn deze namelijk alleen voor jezelf zichtbaar.

kindle notities en markeringen

Klik je daar één van de gekochte boeken aan, dan zie je wat jij – maar ook anderen – hebben gemarkeerd aan tekst in het boek inclusief eventuele notities die jij (en anderen) gemaakt hebben bij het boek. Je eigen notities en markeringen kun je hier ook weer delen met de rest van de wereld maar dat is volledig optioneel.

Read.amazon.com/notebook

Wil je alleen maar je eigen notities en markeringen zien en dus ook alleen maar de boeken waarin je die gemaakt hebt? Dan heeft Amazon daarvoor een nieuwe site gemaakt. Via read.amazon.com/notebook heb je alles op één plek bij elkaar staan per boek.

kindle notities en markeringen

Je kunt hier de markeringen kopiëren maar ook openen in de Kindle app (op een computer moet dan Kindle for PC geïnstalleerd zijn), alsnog voorzien van een notitie of in zijn geheel verwijderen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

  1. Dat is heel handig voor bij Amazon gekochte boeken. Maar wat met markeringen en notities in elders gekochte (en vervolgens naar MOBI of AZW geconverteerde) boeken op de Kindle? Kan dat via Calibre of moet dat op een andere manier?

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top