In het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.
Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.
In het nieuws de afgelopen week:
https://t.co/QbCfsWOPAS nieuw online platform voor Scandinavische thrillers. https://t.co/NLZL2UXqNz pic.twitter.com/P2lm7ZPLXZ
— DutchCowboys (@dutchcowboys) June 26, 2017
Lumiere verzorgt de distributie en verkoop van zo’n beetje alle Scandinavische series in Nederland/België en is al jaren bezig met het bestrijden van alle piraterij die plaatsvindt op hun dvd’s en blurays. Hoewel diverse series ook via streaming diensten als Netflix beschikbaar zijn, gaat Lumiere nu all-in met hun eigen videoplatform: Lumiereseries.
In tegenstelling tot Videoland of Netflix koop je bij Lumiereseries simpelweg de series waarin je geïnteresseerd bent en hou je toegang tot die series voor zolang het platform bestaat. Je koopt de series per seizoen via de website en daar betaal je tussen de 13 en 20 euro voor, afhankelijk van de serie. Kijken kan dan ook via de website, via de Lumiere apps of op de TV als je over een Apple TV of Chromecast beschikt.
Het is interessant dat Lumiere niet voor een all-you-can-watch abonnement is gegaan maar vermoedelijk was de inschatting dat ze op dat punt de concurrentie niet aan zouden kunnen gaan met Netflix en wijselijk is er daarom gekozen voor een aanschaf model per seizoen en per serie. Eigenlijk net zoals je de dvd’s en blurays zou kopen met als voordeel dat de digitale versies wel een stuk goedkoper zijn dan hun tegenhanger op fysieke schijven. En ik moet zeggen, er zitten leuke series tussen!
Kluitman en KB gaan digitaliseren
KB en uitgeverij Kluitman tekenen digitaliseringsovereenkomsthttps://t.co/JaKPE2QOGE pic.twitter.com/KBiC7jEfZu
— Vakblad IP (@IPnieuws) June 27, 2017
Het idee dat het hele fonds van kinderboekenuitgever Kluitman (1940-2000) gedigitaliseerd gaat worden, daar word ik vrolijk van. In mijn eigen jeugd prijkte het Kluitman logo op honderden boeken in mijn boekenkasten en het idee dat ze behouden blijven voor de toekomst is al net zo mooi als het idee dat ik een groot aantal klassiekers opnieuw kan gaan lezen als ebook.
Ruim 1800 boeken zullen uiteindelijk gratis te vinden zijn via Delpher, meer dan 700 titels komen begin 2018 beschikbaar als e-book voor de leden van de online Bibliotheek. De nog steeds goedlopende titels van de Kameleon kunnen straks als ebook gekocht worden.
Het waren de boeken van de Kameleon die ik jarenlang met zak- en verjaardagsgeld bij elkaar gespaard heb en ook al zijn er al lang ‘onofficiële’ ebookversies van in omloop, ik verheug me op de officiële en hopelijk mooi opgemaakte ebooks die volgend jaar zullen komen.
Ik neem tenminste aan dat Kluitman beter met hun titels omgaat dan Overamstel dat met de Bob Evers serie gedaan heeft ….
Metropolitan Museum of Art collectie op Archive.org
The Metropolitan Museum of Art Makes 140,000+ Images from Its Collections Available on https://t.co/JCzs0DCtNY https://t.co/Kp1e0HmiPr
— Raymond Snijders (@rsnijders) June 28, 2017
The Metropolitan Museum of Art heeft al jarenlang een uitgebreide collectie met vrij te gebruiken afbeeldingen op de eigen website staan. Afgelopen week ging het museum echter een samenwerking met The Internet Archive aan en stelde het een collectie van ruim 140.000 afbeeldingen en foto’s beschikbaar via Archive.org.
En verder nog …
NWO kondigt aan dat #openaccess stimuleringsfonds voor publicaties en conferenties per 1 januari zal worden beëindigd. #NWO @NWONieuws pic.twitter.com/JXJYVw2uPP
— Jeroen Sondervan (@jeroenson) June 26, 2017
Geen aparte subsidie voor open access publiceren meer via NWO. Open access publiceren moet nu zo normaal zijn dat er geen extra stimulans meer voor nodig is.
Reactie VOB onderzoek vergoedingen leenrecht (via debibliotheken.nl) https://t.co/iEpoxUGJf6
— Raymond Snijders (@rsnijders) June 27, 2017
Ook de VOB reageert op het onderzoek van de leenrechtvergoedingen. Zie de twee vorige edities van het tweetweekoverzicht voor meer achtergronden.
Should robot artists be given copyright protection? https://t.co/PWPiGvxCgl
— Raymond Snijders (@rsnijders) June 27, 2017
Auteursrecht is voorbehouden aan mensen maar wat als robots unieke werken beginnen te creëren?
Amazon is renaming Kindle Books to Digital Books https://t.co/PSvJe93MaH
— Raymond Snijders (@rsnijders) June 27, 2017
What’s in a name? Amazon lijkt te verkennen of het van de merknaam Kindle af moet stappen.
Europese Commissie legt Google een boete van 2,4 MILJARD euro op. Je kunt ook overdrijven denk ik dan https://t.co/cyq3ntoR80
— Raymond Snijders (@rsnijders) June 27, 2017
De Europese Commissie legt internetgigant Google een recordboete op van 2,42 miljard euro omdat het bedrijf de zoekresultaten van zijn eigen Google Shopping voortrekt.
American Chemistry Society Files Suit Against Sci-Hub https://t.co/zOg0XxDhYf
— Raymond Snijders (@rsnijders) June 29, 2017
Nu wil ook de American Chemical Society geld zien van Sci-Hub.
#
[Vakblog] Tweetweekoverzicht week 26: Lumiereseries, Kluitman/KB en Metropolitan Museum foto’s op Internet Archive https://t.co/gzEBoTDpGW
Nieuw op Vakblog: Tweetweekoverzicht week 26 2017: Lumiereseries videoplatform, Kluitman en KB gaan digitaliseren… https://t.co/XQtFuBXdpQ