kindle collecties header

Je Kindle ebooks indelen in collecties (mappen)

Als je tientallen of honderden Kindle ebooks in je Amazon account hebt staan kan het al snel onoverzichtelijk worden. Via de Amazon website kun je je Kindle ebooks indelen in zelf aan te maken collecties die vervolgens als mappen getoond worden op je ereader of in de apps. 

Wat zijn collecties?

Collecties zijn feitelijk mappen die je op een Kindle ereader kunt aanmaken om je bibliotheek met boeken te kunnen onderverdelen naar zelf gekozen categorieën. Bijvoorbeeld alle ebooks van je favoriete schrijver of alle ebooks in de verschillende genres die je graag leest. Je vindt de mogelijkheid om nieuwe collecties aan te maken in het hoofdmenu van elke Kindle ereader en in het submenu van elke titel in de bibliotheek heb je de optie om dat boek toe te voegen aan een collectie van je keuze.

Hoewel collecties handig zijn om je ebooks in mappen onder te verdelen is het zeer bewerkelijk als je het op de Kindle ereader zelf doet. Het e-ink scherm reageert nou eenmaal niet zo snel en als je tientallen boeken wilt toevoegen aan, verplaatsen naar of verwijderen uit een collectie dan ben je lang bezig.

Dat is de reden dat Amazon de mogelijkheid om collecties aan te maken – en je boeken in te delen in die collecties – heeft toegevoegd aan het Je content en apparaten beheren menu van je Amazon account. Alle collecties en indelingen worden vervolgens automatisch gesynchroniseerd naar je ereader en eventuele Kindle apps die je gebruikt zodat je alles op één plek kunt beheren.

Bij Kobo ereaders kun je de Verzamelingen – die precies hetzelfde doen als Kindle collecties – beheren met behulp van Calibre. Hoewel er een speciale plugin is voor Calibre om collecties mee te beheren op een Kindle vereist dit helaas dat je een zgn. jailbreak hebt uitgevoerd op je Kindle (het hacken van je eigen ereader). Ik heb geen zin om dit te doen en daarom beheer ik de collecties via de website van Amazon.

Stap 1. Ga naar ‘Je content en apparaten beheren’ in je Amazon account

Op de Amazon website staat rechtsbovenaan ‘Je account’. In dat menu kies je voor Je content en apparaten beheren om naar … eh … je content en apparaten te gaan. Je komt automatisch terecht op het eerste tabblad met het overzicht van alle (gekochte) boeken in je account.

Stap 2. Kies voor het laten zien van de collecties

kindle collecties

Standaard worden alle boeken getoond. Kies achter Tonen voor Collecties om deze te zien te krijgen inclusief de knop om een nieuwe collectie aan te maken.

Stap 3. Maak de collecties aan die voor jou handig zijn

kindle collecties

Je kunt nu alle collecties – de mappen waar we straks de boeken in gaan stoppen – gaan aanmaken. Je kunt er net zo veel aanmaken als je wilt maar hou er wel rekening mee dat het hebben van veel collecties ook meer werk oplevert als je vaak boeken koopt. Zelf heb ik er slechts drie: Nog te lezen, Gelezen en Ooit nog herlezen. Ik download slechts de boeken naar mijn ereader die ik nog wil (her)lezen en verwijder ze dus als ik ze gelezen heb. Voor mij is dat meer dan voldoende.

Stap 4. Voeg alle boeken toe aan één of meerdere collecties

Heb je de collecties aangemaakt? Dan kun je achter Tonen weer kiezen voor Boeken en beginnen met indelen van al je boeken in 1 of meerdere collecties. Dat kan door in het overzicht per boek op de grijze knop met de drie puntjes te klikken en te kiezen voor Toevoegen aan collecties.

kindle collecties

Maar handiger (en vooral sneller) is het om een selectie te maken in de lijst en dan de knop Toevoegen aan collecties te gebruiken om ze in één keer toe te voegen aan de juiste collecties. Let op dat je er slechts maximaal 10 kunt selecteren en dat ze dan vanzelfsprekend allemaal in dezelfde collectie(s) komen. Nog een extra reden om niet te gedetailleerde collecties te maken.

kindle collecties
Zodra je al je boeken hebt gedaan ben je ook klaar! Je kunt nog even terug switchen naar de weergave van de collecties om te controleren hoeveel boeken er in elke categorie staan.

kindle collecties

Op je Kindle ereader

Als je je Kindle ereader daarna verbindt met de wifi zullen de collecties automatisch gesynchroniseerd worden.

kindle collecties

Selecteer in het hoofdscherm/je boekenoverzicht de menu-optie waar nu (vermoedelijk) All items staat en kies daar voor Collections. Ja, ik heb mijn Kindle in de Engelse taal staan maar het staat in het Nederlands op precies dezelfde plek.

In de weergave van de collecties zie je dan jouw collecties terug komen als mappen. Klik je op één van die mappen, dan krijg je alle boeken te zien die je daar dus in geplaatst hebt.

In de Kindle apps

In de Kindle apps voor iOS en Android heten collecties ineens Verzamelingen in het hoofdmenu.

kindle collecties

Nu weet ik precies hoeveel boeken ik nog moet lezen ;)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

 1. Vraagje: kun je ook collecties maken van de niet bij Amazon gekochte, maar via Calibre naar MOBI formaat geconverteerde ebooks?

  Reply

  • Jazeker maar niet via de Amazon website. Als ze op je Kindle staan dan kun je ze natuurlijk gewoon op de ereader zelf toevoegen aan 1 van de collecties maar die titels worden dan niet gesynchroniseerd naar andere apparaten en apps.

   Je kunt de naar MOBI geconverteerde ebooks ook rechtstreeks vanuit Calibre naar je Kindle mailen [https://rsnijders.info/vakblog/2016/04/29/ebooks-via-mail-versturen-calibre/] en dat heeft het voordeel dat ze als Document opgeslagen worden in de Amazon cloud. Je kunt ze in dat geval wel degelijk via de Amazon website (en dus de hierboven beschreven methode) toevoegen aan collecties.

   Reply

 2. Dank voor je antwoord, Raymond. Die tweede optie klinkt aantrekkelijk. Ga ik uitproberen.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top