goodreads scanner

Boeken scannen met de Goodreads app (en toevoegen aan je boekenplanken)

Met de Goodreads app kun je heel snel boeken scannen en toevoegen aan je boekenplanken. Handig om snel een leeslijst te maken van je eigen boeken of als je interessante titels tegenkomt in boekwinkel of bibliotheek.

Goodreads

Goodreads is een sociaal netwerk voor boekenliefhebbers maar heeft ook een enorme database van boeken in vele talen. De site is inmiddels al weer jaren onderdeel van Amazon en dat heeft het alleen maar groter gemaakt. Zo groot zelfs dat je aardig je best moet doen om titels te vinden waar geen beschrijving van gemaakt is of een beoordeling over gegeven is. En ja, dat geldt ook voor Nederlandstalige titels.

Van bijna alle edities zijn ook de covers geupload door de miljoenen gebruikers en dat maakt het mogelijk dat Goodreads een tijdje geleden een nieuwe functie toevoegde aan hun app: een scanfunctie. Door de camera van je telefoon (of tablet) te gebruiken kan de app de voorkant – of de streepjescode op de achterkant – van het boek scannen en matchen met wat er in hun eigen database staat.

Als je, zoals ik, vooral ebooks leest is dat niet meteen een functie die je vaak zult gebruiken maar desondanks kan die zeker van pas komen.

Als ik in een bibliotheek of boekhandel (of in de boekenkast van een ander) een interessant boek tegenkom, kan ik het exemplaar scannen en meteen de beschrijving op Goodreads bekijken, inclusief de beoordelingen die anderen er aan gegeven hebben. Wil ik het boek gaan lezen – of later kopen als ebook – dan kan ik hem meteen aan één van mijn boekenplanken toevoegen op Goodreads.

Scannen maar!

goodreads scanner

Als je de app opent dan vind je het Scan icoontje onderaan naast de zoekfunctie. De eerste keer zal de app om toestemming vragen om de camera te mogen gebruiken. Richt vervolgens je telefoon of tablet op de voorkant van het boek en een wolk van blauwe puntjes verschijnt om de afbeelding in te scannen.

In de meeste gevallen verschijnt binnen enkele seconden al een kaartje met gegevens van het boek onder in het scherm met de titel, auteur, de gemiddelde beoordeling en hoeveel mensen er een beoordeling gegeven hebben. Je krijgt dan ook de optie om het meteen aan je Want to Read boekenplank toe te voegen. Of aan een andere boekenplank natuurlijk als je die al eerder aangemaakt hebt.

goodreads scanner

Soms herkent de Goodreads scanner de voorkant van een boek niet en verschijnt de suggestie om de barcode te scannen. Die staat meestal op de achterkant van het boek en zoals bij het bovenstaande boek al blijkt, kan dat inderdaad helpen om een boek alsnog te vinden.

De gescande boeken worden bewaard in het History tabblad zodat je achteraf ook nog de boeken kunt toevoegen aan je boekenplanken. Of als je het simpelweg als een soort lijstje wilt gebruiken natuurlijk.

Wil je al je eigen boeken catalogiseren in de Goodreads app op die manier, houd er dan rekening mee dat er maximaal 100 boeken bewaard worden. Het is dan handig om vooraf eerst een aparte boekenplank te maken en dan telkens na het scannen van 100 titels deze toe te voegen aan die specifieke boekenplank.

Op het History tabblad heb je namelijk ook de mogelijkheid om ze alle 100 tegelijk te selecteren en in één keer toe te voegen aan een boekenplank. Als je de titels daarna weer uit de History verwijdert kun je de volgende 100 boeken inscannen.

@afbeelding in de header via Pixabay met CC0 verklaring

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top