youtube kijkgeschiedenis header

Bekijken (en verwijderen) van je YouTube kijkgeschiedenis en reacties

Je vermoedde vast wel dat YouTube de zoekacties, de video’s die je bekeken hebt en de comments die je bij (andermans) video’s geplaatst hebt, allemaal bewaart. Maar wist je ook dat je zelf eenvoudig je YouTube kijkgeschiedenis kunt doorzoeken? Of dat je achteraf al je reacties op één plek kunt bewerken of verwijderen?

Ik denk dat ik niet de enige ben die wel eens een paar video’s bekijkt en enkele dagen later niet meer weet welke dat ook al weer waren. Gelukkig kun je heel gemakkelijk je YouTube kijkgeschiedenis terugvinden op de website en scrollen door alle video’s die je de afgelopen weken en maanden bekeken hebt.

Ik denk dat ik één van de weinigen ben echter die ineens allerlei meldingen krijgt in de mail omdat zijn dochter op haar iPad het YouTube kanaal van Enzo Knol is gaan volgen en daar ook reacties achterlaat. Op jouw account per ongeluk. En dat je dan op zoek moet naar die één of twee reacties onder een video waar er maar liefst 1900 staan omdat je daardoor die meldingen in je mail krijgt.

Gelukkig blijkt het overzicht van alle comments die je (account) geplaatst heeft op dezelfde plek te vinden zijn als je kijkgeschiedenis en zoekgeschiedenis. Hoog tijd om even vast te leggen waar dat precies zit in je account want ik kon het nog wel eens nodig hebben in de toekomst.

YouTube kijkgeschiedenis

youtube kijkgeschiedenisYouTube maakt er geen geheim van dat het je geschiedenis bewaart. Sterker nog, het beschouwt de lijst met alle bekeken video’s als een soort speciale afspeellijst en je vindt het daarom ook gewoon terug in het hoofdmenu als je ingelogd bent.

Onder Bibliotheek is Geschiedenis (History) meteen de eerste optie boven de automatische afspeellijsten Later bekijken en Aankopen (mits je films gekocht hebt via Google Play natuurlijk).

YouTube maakt de Geschiedenis ook nog toegankelijk via het menu dat je onder elke pagina op de site aantreft. Het is een beetje dubbelop maar ach ja.

youtube kijkgeschiedenis

Onder Geschiedenis vind je op het eerste tabblad Kijkgeschiedenis meteen de lijst met alle bekeken video’s terug:

youtube kijkgeschiedenis

Niet alleen kun je hier alle video’s nog een keer bekijken – van Let’s Go Crazy kun je toch nog nooit genoeg krijgen? – maar je kunt ze tevens één voor één verwijderen uit je Kijkgeschiedenis door op het kruisje achter de video te klikken. Dat is handig omdat YouTube alle bekeken video’s gebruikt voor de aanbevelingen op het startscherm en je wellicht geen zin hebt om die ene video (die uitlegt hoe je een radiator ontlucht) in 200 varianten terug te zien in de lijst met aanbevolen video’s.

Wil je de gehele kijkgeschiedenis (dus ALLE bekeken video’s) in één keer wissen? Dan kan dat ook met de knop Volledige kijkgeschiedenis wissen. Je kunt het ook pauzeren met de knop Weergavegeschiedenis onderbreken als je van plan bent om een hele reeks video’s te gaan bekijken waar je, eh, geen sporen van wilt nalaten.

Op het tweede tabblad Zoekgeschiedenis tref je een soortgelijke lijst en functies aan voor de zoekacties die je gedaan hebt op de YouTube site zelf. Let wel, als je dus in Google zoekt op YouTube video’s dan komen die zoekacties hier niet terecht. Hoewel Google natuurlijk ook alles bijhoudt wat je in de zoekmachine en in Chrome uitspookt.

Het derde tabblad bevat de Reacties die je allemaal hebt achtergelaten op YouTube video’s:

youtube kijkgeschiedenis

Iets wat ik nauwelijks doe en wat daardoor extra opvalt als er ineens reacties op video’s van Enzo Knol tussen zitten. Gelukkig kun je hier ook meteen de reacties Bewerken of Verwijderen.


#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top