Tweetweekoverzicht week 27 2017: OpenScore, Juke, gereglementeerde boekenprijzen in België, offline Booqees en NPO introduceert betaald terugkijken

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.
Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.


Digitale bladmuziek met CC0

OpenScore heeft als doel om alle bladmuziek van klassieke componisten als Mozart, Beethoven en Bach te digitaliseren en vrij te geven onder een CC0 verklaring. En met digitaliseren bedoelen ze niet om simpelweg oude bladmuziek in te scannen maar om ze interactief te maken zodat je er ook naar kunt luisteren, het kunt bewerken en natuurlijk kunt delen met anderen.

Daarvoor zijn ze met een Kickstarter campagne begonnen en die heeft inmiddels zijn financiële doel al behaald waardoor er nu (minstens) 25 werken op de lijst staan om naar OpenScore edities te worden omgezet.

Nieuwe muziekdienst Juke

Talpa Radio gaat samen met de Mediamarkt een nieuwe online muziekdienst beginnen, meldde NU.nl afgelopen week. Juke zou volgende week moeten lanceren en met een aanbod van 40 miljoen nummers (en de Talpa radiozenders) de strijd aangaan met Spotify, Apple Music, Groove, Google Play Music, Deezer en de handvol met diensten wiens naam ik nu even ben vergeten. De Talpa dj’s gaan afspeellijsten samenstellen, net als (Nederlandse) artiesten en daarmee lijkt de doelgroep vooral ook de luisteraars van de radiozenders te zijn.

Of er nog plek is voor nog een muziekdienst die een tientje per maand moet kosten? Ik vraag het me af maar de tijd zal het leren, nietwaar?

België heeft per 1 juli een wet op de vaste boekenprijs

In Nederland staat de Wet op de Vaste Boekenprijs ter discussie. In 2015 besloot de minister dat de wet met vier jaar verlengd zou worden waarna de toegevoegde waarde met duidelijke cijfers aangetoond moet worden.

België kende nooit vaste boekenprijzen maar daar is nu dus verandering in gekomen. Op 1 juli 2017 is de Gereglementeerde Boekenprijs ingevoerd die boekverkopers verplicht om nieuwe boeken te verkopen voor de prijs die bepaald is door de uitgever of importeur.

Hoewel dit op het eerste oog natuurlijk erg lijkt op de Nederlandse vaste boekenprijs, is het goed om te beseffen dat er een aantal  belangrijke verschillen zijn. Allereerst geldt de gereglementeerde prijs slechts voor de eerste zes maanden dat een boek op de markt komt. Daarnaast zijn (o.a.) school- en studieboeken uitgezonderd van de vaste boekenprijzen in België terwijl ebooks er juist wel onder vallen. In tegenstelling tot Nederland zul je nu dus geen acties meer in België zien waarbij er gestunt wordt met de prijs van ebooks.

Interessant is ook dat er, net als in Nederland, nog steeds wel kortingen gegeven mogen worden aan eindgebruikers en scholen. In België kan een consument echter 10% korting krijgen (5% in Nederland) terwijl openbare, onderzoeks- en onderwijsbibliotheken zelfs maximaal 20% korting kunnen krijgen.

Meer informatie is te vinden op de site waar ook de gereglementeerde prijzen opgezocht kunnen worden.

Booqees gaat offline .. lezen mogelijk maken

Booqees is een abonnementsdienst voor digitale kinderboeken en introduceert nu ook een abonnementsvariant waarmee de boeken offline gelezen kunnen worden. Het bestaande abonnement is nu omgedoopt tot Start abonnement en kost nog steeds €6,99 per maand. De nieuwe variant heet Plus en kost €8,99 per maand.

Behalve offline lezen kun je met het Plus abonnement ook met zijn drieën tegelijk gebruik maken van het abonnement, wat ideaal is voor een gezin met meerdere kinderen en wat het mijns inziens ook een stuk nuttiger maakt dan het gelimiteerde Start abonnement.

NPO introduceert betaald (terug)kijken in HD kwaliteit

Zoals de NPO vorig jaar al aankondigde hebben ze vorige week dan eindelijk hun videoplatform vernieuwd. Het is nu met een gratis account mogelijk om verder te kijken tussen apparaten, meerdere profielen aan te maken (voor o.a. je kinderen) en een eigen kijklijst te maken van favoriete programma’s.

Onder de noemer NPO Start Plus wordt echter ook een betaald abonnement geïntroduceerd. Voor €2,95 per maand kun je kijken zonder de reclames, eindelijk terugkijken in HD kwaliteit en bovenal VEEL langer terugkijken dan de ca. 7 of 10 dagen die je met de gratis versie (of Ziggo dienst) kreeg.

Ik las al veel gemopper over dat dit met belastingcentjes gefinancieerd wordt en waarom er betaald moet worden voor fatsoenlijke dienstverlening van de NPO. Als iemand die af en toe via Uitzending Gemist en Ziggo Replay TV oudere uitzendingen probeert terug te kijken zie ik echter de voordelen wel. Want met de bestaande diensten is het echt hit or miss met het terugkijken. Aangekochte series zijn soms kort en regelmatig helemaal niet terug te kijken en af en toe ontbreken er afleveringen van dagelijkse items om van die trage Ziggo boxen nog maar niet te spreken.

Het idee dat je nu gewoon hele seizoenen en afleveringen van maanden geleden kunt terugkijken in HD kwaliteit (wat overigens echt wel de norm zou moeten zijn in 2017), dat mag best een kleine 3 eurootjes per maand kosten wat mij betreft. Er komt ook nog een Apple TV app aan schijnt het en ik denk dat dit wel eens het moment zou kunnen zijn dat ik me toch aanmeld voor zo’n Start Plus abonnement.

En verder nog …

De details van de Open Acess overeenkomst met Elsevier mogen nu ook bekend worden gemaakt.

Winamp. Wie heeft het niet gebruikt in de jaren 90? In dit mooie overzichtsartikel kun je er alles over lezen.

Illegaal downloaden blijkt afgenomen te zijn. Maar wat zegt dat nou eigenlijk?

Alles wat je ooit over de blockchain wilde weten!

Op het officiële YouTube kanaal van Prince verschenen ineens zes muziekvideo’s van His Royal Badness. Dat is bijzonder omdat Prince zelf nooit toe stond dat zijn werken online gratis te beluisteren waren maar kennelijk is dat beleid na zijn dood iets versoepeld.

Het Nederlands Uitgeversverbond publiceerde een interessant rapport over de tijdbesteding van Nederlanders, omzetgegevens van uitgevers, reclamebestedingen, personeel enzovoorts. Te veel om te bespreken maar zeker boeiend om door te nemen. Je vindt de PDF op de site van het NUV.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top