In het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.
Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.
In het nieuws de afgelopen week:
Nieuwe filters in Twitter
Twitter now lets you mute notifications from people who don’t follow you https://t.co/QJg490EveO
— Raymond Snijders (@rsnijders) July 10, 2017
Twitter heeft nieuwe filters toegevoegd om notificaties onzichtbaar te maken in je tijdlijn. Sinds een paar maanden kon je al bij de notificaties instellen dat je geen mentions meer ziet van mensen die je zelf niet volgt maar nu heeft Twitter ook de optie toegevoegd om geen mentions meer te zien van mensen die jou niet volgen.
Die optie is erbij gekomen om het onaantrekkelijker te maken voor mensen om grote hoeveelheden accounts te volgen, vervolgens massaal te ontvolgen en daarna weer nieuwe accounts te volgen (om zo zelf veel volgers te krijgen en weinig mensen die je zelf volgt). Maar maakt Twitter mijns inziens wel een stuk asocialer als veel mensen besluiten deze optie aan te vinken: het maakt het namelijk ook onmogelijk om te reageren op tweets als je dat account niet volgt.
Als je de optie aanvinkt om geen mentions te zien van mensen die je zelf niet volgt en geen mentions te zien van mensen die jou niet volgen, dan vraag ik me af wat je uberhaupt nog op Twitter te zoeken hebt.
Over populaire boeken bij ebookabonnementsdiensten
Je kunt veel lezen maar (lang) niet alle populaire titels bij abonnementsdiensten voor ebooks https://t.co/HqAhBLy5Uz (€ via NRC.nl)
— Raymond Snijders (@rsnijders) July 11, 2017
NRC keek afgelopen week in een aantal artikelen (artikel 1, 2 en 3) naar de diverse abonnementsdiensten voor ebooks. Om precies te zijn keken ze vooral naar de mate waarin bestsellers en met prijzen beloonde titels te lezen zijn in Kobo Plus, Bliyoo, Bookmate en bij de Bibliotheek.
De conclusie is dat het met de 74 geselecteerde titels op deze lijst nogal tegenvalt met de beschikbaarheid: nog geen derde is te lezen via deze diensten.
Niet verrassend – wat mij betreft – maar wel goed om weer eens te benadrukken dat al deze diensten wat eerlijker zouden moeten zijn over hun aanbod om te voorkomen dat mensen met onrealistische verwachtingen een abonnement afsluiten. Want natuurlijk ga je niet voor een laag vast bedrag per maand alle bestsellers lezen die je maar wilt. Dat zijn de titels die maximaal een half jaar winst opleveren voor een uitgever en waar ze weinig belang bij hebben om die (ook) in een abonnementsdienst aan te bieden. Eerlijk gezegd vind ik een derde van die 74 titels nog best wel veel overigens. Voordat je die 25 titels uitgelezen hebt ben je ook wel een jaartje verder lijkt me.
Wil je altijd de nieuwste bestsellers lezen? En meteen een boek gaan lezen zodra je hoort dat die een prijs gewonnen heeft? Dan zijn ebookabonnementsdiensten simpelweg niet de oplossing. Die diensten zijn perfect als je altijd wat te lezen wilt hebben en juist niet per se de populairste en bekendste titels hoeft te lezen.
Maar ja, ik snap ook wel dat je met die constatering geen tienduizenden mensen gaat overhalen om een tientje per maand te gaan betalen.
Over ebookabonnementsdiensten en tanken
Raymond boos omdat autobezitters voorgetrokken worden ;) [Saskia Noort boos om gratis e-books bij tankbeurt] https://t.co/GBRiB0Io4o
— Raymond Snijders (@rsnijders) July 11, 2017
Bookchoice (voormalig Elly’s Choice) timmert aan de weg. Behalve dat ze nu een vinger in de pap hebben bij uitgever Atlas Contact – waar ook nog een heuse rel ontstond – zijn ze ook creatief hun abonnementen aan het slijten via Texaco. Als je 20 liter tankt dan krijg je een code voor een gratis maand Bookchoice en kun je daarnaast doorsparen voor vier gratis maanden.
Daar wordt Saskia Noort woedend van en ergens snap ik dat wel. Als ik een auteur was die van zijn vak moest leven zou ik waarschijnlijk ook anders tegen ebooks en ebookabonnementsdiensten aankijken. Aan de andere kant gaat het om een legale dienst met legale ebooks en heb ik moeite om dit anders te zien dan een simpele promotie van Bookchoice die wellicht een aantal nieuwe leden gaat opleveren nadat de gratis maand(en) voorbij is (zijn).
En dan ben ik eerder boos dat alle mensen die geen auto hebben – en dus geen 20 liter gaan tanken – uitgesloten worden van deze actie :) Gelukkig heb ik al zelf een abonnement.
En nog een keer over de selfie van een aap
Did you hear the one about a monkey suing a photographer for infringement? https://t.co/mKGb0LJThS
— Raymond Snijders (@rsnijders) July 12, 2017
Er komt maar geen einde aan. Een aap maakt een aantal foto’s (selfies) en er ontstaat een jaren durende discussie over het auteursrecht op die selfies. De hele discussie over het auteursrecht van de apenselfies is de afgelopen jaren al meerdere keren gevoerd maar zelfs nadat iedereen – op de fotograaf na – het er wel over eens was dat de foto’s vrij zijn van auteursrecht, besloot dierenrechtenorganisatie PETA er nog een PR-schepje bovenop te gooien en de rechter te vragen het auteursrecht aan de kuifmakaak toe te kennen.
Daar was de rechter begin 2016 echter snel klaar mee aangezien er al een duidelijke uitspraak lag van de US Copyright Office dat een aap niet over een auteursrecht kan beschikken.
Ook al vertelt elke copyright deskundige en rechter precies hetzelfde verhaal, PETA weet echter niet van opgeven. Ze zijn namelijk in hoger beroep gegaan tegen die uitspraak en dat betekent dat een hoger hof er nu nogmaals naar moet gaat kijken.
Of zij nu wel in gaan op de vraag of het mogelijk moet zijn onder het Amerikaanse recht dat dieren over auteursrecht kunnen beschikken? Het verandert niets aan het feit dat het nu in elk geval niet mogelijk is. Tenzij Trump een nieuwe executive order tekent en volgende week dieren en robots zelf ook auteursrechthebbenden kunnen zijn. Niets verbaast me meer.
En verder nog …
11,700 Free Photos from John Margolies’ Archive of Americana Architecture: Download, Use & Re-Mix https://t.co/wMXolIMijB
— Raymond Snijders (@rsnijders) July 10, 2017
Een prachtige collectie foto’s van John Margolies van duizenden bijzondere gebouwen in Amerika. Vrij te gebruiken via The Library of Congres.
Windows Phone Is Dead As Microsoft Ends Support https://t.co/Pf8oXMnA8o
— Raymond Snijders (@rsnijders) July 13, 2017
End of the line voor Windows Phone 8.1 maar Windows 10 Mobile leeft gewoon door.
Op 6 augustus is het weer zo ver! #deventerboekenmarkt https://t.co/IxhNPeAL39
— Raymond Snijders (@rsnijders) July 15, 2017
Op 6 augustus is het weer zo ver: de Deventer Boekenmarkt!
E-readers tot 150 euro – Welke leest het lekkerst weg? https://t.co/ACLQN5ik1f pic.twitter.com/4yd542qtpk
— Tweakers (@tweakers) July 14, 2017
Tweakers vergelijkt de Kindle Paperwhite, Kobo Aura 2nd Edition, Pocketbook Touch HD en de Icarus New Illumina met elkaar om te bepalen welke het fijnste leest. Ze vinden het, net als ik, ook een minpunt dat je op de Kobo ereaders geen woordafbreking kunt uitzetten en linken zelfs naar een artikel dat ik hierover schreef om het toch voor elkaar te krijgen :)
#
[Vakblog] Tweetweekoverzicht week 28: Twitterfilters, ebookabonnementsdiensten in het nieuws & auteursrecht van apen https://t.co/zPPmhEzcl0
Nieuw op Vakblog: Tweetweekoverzicht week 28 2017: Twitterfilters, ebookabonnementsdiensten in het nieuws en nog… https://t.co/OWtRazDAOG
Had je gezien dat die fotograaf niet bij het hoger beroep aanwezig kon zijn omdat hij bijna failliet is door deze rechtszaak en zijn vliegticket dus niet kon betalen? Ik vind het echt geen stijl wat die peta doet…
Ik had dat niet gezien nee maar het is sowieso op alle niveau’s belachelijk wat PETA aan het doen is over de rug van zowel het dier als de fotograaf. Als ik een foto van mezelf zou maken en jou zou vragen om de knop in te drukken omdat de zelfontspanner stuk is, dan is de praktijk dat het auteursrecht van die foto gewoon bij mij ligt. Waarom ineens die aap auteursrechten moet krijgen van PETA – terwijl de wetgever hier glashelder over is – is puur politiek en PR.