kobo software-update header

Software-update 4.5.9587 voor alle Kobo ereaders (behalve de Mini)

Met enige regelmaat komen er nieuwe software-updates beschikbaar voor de Kobo ereaders die problemen (moeten) oplossen en nieuwe functionaliteiten toevoegen. Op 18 juli is de software-update met versienummer 4.5.9587 vrijgegeven voor alle modellen Kobo ereaders (met uitzondering van de Kobo Mini). Dit is een kleine update maar verhelpt wel de problemen die geïntroduceerd werden door een eerdere versie die door Kobo sinds eind mei gepushed werd naar alle Kobo ereaders. Hoe installeer je dan deze update als je last hebt van die problemen?

Nieuwer was niet beter

Met software-update 4.4.9298 introduceerde Kobo een nieuw beginscherm en werden er allerlei nieuwe functies toegevoegd. De software versies van de diverse modellen ereaders liepen ondertussen nogal uiteen, afhankelijk van het specifieke model en in welke regio de ereader gekocht was en dat moet de reden zijn geweest dat Kobo besloot om een nieuwe update tegelijkertijd – en wereldwijd – naar alle modellen Kobo ereaders te versturen. Deze specifieke 4.4 update werd vanaf eind mei automatisch geïnstalleerd zodra je je ereader verbond met de wifi: 4.4.9344 voor de meeste modellen en 4.4.9349 voor de Aura ONE en Aura H2O Edition 2.

Op een groot aantal ereaders leverde dit echter nieuwe problemen op. Een aantal gebruikers meldden dat de schermverlichting aanbleef als de ereader in de slaapstand ging – bij sommigen ging de schermverlichting zelfs aan nadat je deze handmatig had uitgezet voordat je de ereader in de slaapstand zette – en velen rapporteerden een accu die in luttele uren volledig leegliep.

Mijn Aura ONE vertoonde datzelfde gedrag. De accu liep na een paar uur terug van 100% naar 15% en de schermverlichting bleef maar aangaan op het moment dat ik de hoes dicht deed. Terugzetten naar een oudere software versie had geen zin want iedere keer als ik de ereader synchroniseerde (voor de Kobo Plus boeken) werd de nieuwste versie automatisch geïnstalleerd. Het werd zo onwerkbaar dat ik de Aura ONE in de kast heb gelegd en verder ben gaan lezen op mijn Kindle. Wachtende op een nieuwe versie van de software die het probleem zou verhelpen.

Nieuw in 4.5.9587

Je zou zeggen dat na bijna twee maanden Kobo triomfantelijk van de daken zou schreeuwen dat alle problemen opgelost waren maar nee. Gisteren, 18 juli, was de nieuwe software-update te downloaden met een korte melding erbij:

Nieuw in versie 4.5:
Deze release bevat enkele verbeteringen achter de schermen om je te helpen als iets niet werkt zoals het hoort. Hoewel we deze updates alle liefde en aandacht geven, hopen we eigenlijk dat je er nooit echt gebruik van hoeft te maken. Als je echter wel ergens problemen mee hebt ondervonden, kun je het beste eerst een oplossing proberen te zoeken in onze Hulp-rubriek. Deze vind je linksboven in het hoofdmenu. Veel plezier met lezen!

Versie 4.5 verbetert vooral wat punten in de Hulp-rubriek en wijzigt een paar kleine dingetjes die met het synchroniseren te maken hebben. Zo vraagt je ereader bijvoorbeeld nadat je 60 dagen geen synchronisatie uitgevoerd hebt of je dit alsnog zou willen doen.

Heel goed verstopt op een mailinglijst voor beta-testers maakt Kobo echter wel gewag van een paar andere fixes:

 • Light could remain on when device should be sleeping, causing battery to drain
 • On some devices, swiping to adjust brightness could only go down to 1%, instead of 0%

Ik heb de 4.5 update handmatig geïnstalleerd op mijn Aura ONE en kan melden dat mijn problemen met zowel de schermverlichting als de accuduur verholpen zijn. Na 10 uur in de slaapstand en een half uur lezen was de accu met 2% afgenomen en daar kan ik mee leven :)

Hoe installeer je de software-update?

Nieuwe software-updates kun je op drie verschillende manieren installeren:

1. Synchroniseren van de ereader via wifi

Nieuwe updates worden automatisch verstuurd naar de ereaders als je een synchronisatie uitvoert. Het kan echter meerdere dagen duren (en vaak zelfs langer) voordat een software-update verspreid wordt naar jouw specifieke ereader in Nederland. Op het moment van schrijven is de 4.5 update nog niet beschikbaar op mijn Kobo ereaders via wifi. Je zult dus geduld moeten hebben totdat Kobo besluit de update via internet te verspreiden.

2. Synchroniseren van de ereader via de Kobo Desktop

Gebruik je liever je computer om zowel je boeken als updates te synchroniseren? Dat kan met de Kobo Desktop applicatie voor Windows of Mac. Als je je ereader koppelt aan de computer zal de Kobo Desktop applicatie de software bijwerken zodra de update beschikbaar is. Dit is nu dus nog niet het geval op het moment van schrijven.

3. Rechtstreeks de software-update downloaden en handmatig installeren

Als je last hebt van de eerder genoemde problemen en je wilt zo snel mogelijk deze oplossen dan kun je de update rechtstreeks downloaden via de website van Kobo.

Nou heeft Kobo inmiddels al een groot aantal modellen ereaders geproduceerd die onderverdeeld zijn in verschillende generaties van hardware. Kobo noemt dit soort hardwaregeneraties ‘marks’ en hanteert de volgende indeling:

 • Mark 3 Hardware: De oorspronkelijke Kobo Touch met modelnummers N905 en N905B
 • Mark 4 Hardware: De Glo/Aura HD en het budgetmodel van de Touch met modelnummer N905C
 • Mark 5 Hardware: De 6,8? Aura H2O en eerste 6? Aura
 • Mark 6 Hardware: De Glo HD, de nieuwe budgetversie van de Touch 2.0, Aura ONE, Aura Edition 2 en Aura H2O Edition 2.

Let hierbij wel op dat je de goede versie gebruikt die voor jouw ereader gemaakt is. Een verkeerde versie installeren kan een vastgelopen ereader opleveren.

Je kunt deze als volgt handmatig installeren:

 • Als je de Kobo Desktop applicatie geïnstalleerd hebt, zorg er voor dat deze afgesloten is;
 • Verbind de Kobo ereader met je computer m.b.v. de usb-kabel (klik op Verbinden op de ereader zelf);
 • Pak het hierboven gedownloade zip-bestand uit en plaats alle bestanden (niet het zip bestand zelf!) in de .kobo map op de ereader;
  

  Als je geen .kobo map ziet op je ereader, zorg dan dat je in de Verkenner of Finder instelt dat je verborgen mappen en bestanden ook kunt zien

 • Verwijder het (USB) apparaat veilig in Windows (of op een vergelijkbare manier als je MacOS of Linux gebruikt);
 • Koppel de USB kabel af van zowel computer als ereader;
 • De ereader begint na enkele seconden zelf met de installatie van de nieuwe firmware.

Ondersteuning in Calibre

Een nieuwe software versie van een ereader betekent ook dat Calibre die versie expliciet moet ondersteunen voordat de ereader (weer) herkend wordt. In de volgende release van Calibre – 3.5 – wordt de driver voor de Kobo ereaders bijgewerkt maar tot die tijd kun je in de huidige versie van Calibre bij de instellingen van de Kobo driver aangeven dat deze moet proberen om de nieuwe firmware automatisch te ondersteunen. Dit werkt zonder problemen bij deze software-update.


Je vindt deze instelling terug onder Voorkeuren -> Plug-ins-> Apparaat verbinding plug-ins en dan bij de KoboTouch driver (of KoboTouch Extended als je deze gebruikt) kiezen voor Plug-in aanpassen. Op het tabblad Metadata, Op Apparaat & Geavanceerd staat deze onder Geavanceerde opties.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (15) Write a comment

 1. Beste Raymond.
  Bedankt voor de informatie.
  Zelf update ik de software alleen als de ereader binnen de garantietermijn van twee jaar valt.
  Helaas is mijn drie jaar oude Kobo Aura HD gecrashed tijdens de vorige software update. Op allerlei manieren geprobeerd te resetten maar de reader bleef dood. Na veel discussie met de Rakuten helpdesk en escalatie heb ik hiervoor €25 winkeltegoed gekregen. Een les die ik niet zal vergeten.
  Tegenwoordig ben ik erg tevreden met m’n Kobo Aura One. Alleen boeken via de PC en geen synchronisatie meer. Als me een software versie bevalt dat update ik de software niet meer.
  Vriendelijke groeten, Bert

  Reply

  • Dag Bert, ik snap het helemaal – zeker gezien je eerdere negatieve ervaring ermee – maar het updaten is geen keuze als je bijvoorbeeld lid bent van Kobo Plus omdat de boeken anders niet op je ereader terecht komen. Ik zit er zelf dus gewoon ‘aan vast’.

   Reply

 2. Ik moet de vorige update nog binnen halen, maar met jouw berichten over die update zit ik te twijfelen of ik niet gewoon nog even wacht zodat ik meteen deze kan binnenhalen

  Reply

 3. altijd wachten. Leven met de accuduur is te doen: zonder lezen ? wordt er 1% per dag gepakt. Paar uur lezen per dag dan moet aura one na 4 dagen aan de stekker. En dan dacht ik dat de kindle voyage matig was…..

  Reply

 4. na de ”update” kent mijn pc de ereader niet meer…..kan er dus geen boeken meer opzetten vanuit de bibliotheek van adobe digital???? iemand tips/trucs?

  Reply

  • @Marjolein Na elke update moet driver van de ereader opnieuw geïnstalleerd worden, iets dat automatisch gebeurt zodra je deze met de kabel aan je pc koppelt. Dat ging met 3 ereaders vlekkeloos bij mij maar als die een probleem oplevert dan is de snelste oplossing om simpelweg een andere USB poort te proberen. Dat dwingt Windows in elk geval om opnieuw te kijken wat er aan de hand is.

   Werkt dat ook niet dan zul je in Apparaatbeheer (ik ga er vanuit dat je Windows gebruikt) een niet werkend apparaat zien bij de USB apparaten. Rechtsklik dan op het niet werkende apparaat, kies ervoor om het stuurprogramma te verwijderen en dan zal Windows ook opnieuw proberen om je ereader te herkennen.

   Reply

 5. Top, het is gelukt! Bedankt voor de uitgebreide instructie. Ik dacht al bijna dat ik een nieuwe ereader zou moeten gaan kopen voor mijn vakantie, maar met deze updates zijn de issues met batterij en licht hopelijk opgelost.

  Reply

 6. Top, het licht gaat weer uit en de batterij gaat langer mee. Ik zie in je artikel dat de sterkte van het licht op 0% kan. Dat is bij mijn oude Kobo Glo nog nooit mogelijk geweest. De lichtmodus staat bij mij op 1% en verschuift zo nu en dan automatisch naar 2%. Is daar misschien een oplossing voor?

  Reply

 7. Hallo ik vind de laatste versie maar niets, mis het startscherm.
  Kan ik een oudere versie installeren

  Alvast bedankt

  Herman

  Reply

  • Dag Herman, dat kun je proberen door simpelweg de bovenstaande methode voor het handmatig installeren van software-updates uit te voeren met een oudere versie die nog niet het nieuwe scherm heeft. Zoals versie 4.3 bijvoorbeeld https://rsnijders.info/vakblog/2017/03/03/software-update-4-3-8871-kobo/

   Het is echter maar de vraag of je dit moet willen. Je zult namelijk de wifi permanent moeten uitlaten want anders zal de nieuwste update automatisch geïnstalleerd worden op het moment dat de wifi aan gaat. Je wilt misschien niet het nieuwe startscherm maar je mist ook alle functionaliteiten die Kobo invoerde na de 4.3 versie en wellicht dat sommige belangrijker voor je zijn dan je nu denkt?

   Eigenlijk zou ik je aanraden om te wennen aan het nieuwe startscherm want vroeger of laat zul je denk ik geen keus hebben ….

   Reply

 8. Beste Raymond,
  ik weet niet of je nog actief bent in deze blog maar probeer het toch maar ;)
  Ik probeer al een hele tijd mijn Kobo HD glo te koppelen met de PC en kan hem dat wel verbinden en laden maar hij ziet hem niet. Heeft waarschijnlijk met windows 10 te maken maar ik krijg het niet voor elkaar. Al diverse “oplossingen’ geprobeerd echter zonder resultaat. Schijf verwijderd, opnieuw opstarten, kobo app verwijderd etc. Heb hem alleen nog niet gereset naar fabrieks instellingen in de hoop dat dat niet nodig is. Heb jij nog alternatieven?
  Groeten,
  Jaap

  Reply

  • Hoi Jaap,

   Ik ben nog zeker actief op mijn eigen blog ja ;) Ik denk dat het geen softwareprobleem is maar een hardware issue. Om precies te zijn zou ik eerst een nieuw/ander usb kabeltje proberen en, als dat geen soelaas biedt, een andere usb poort van je pc te proberen. Vaak is het 1 van deze twee dingen.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top