Waar koop je de top 10 bestseller ebooks het goedkoopst in juli 2017? (plus de actuele ebookacties)

bestseller ebooks ebookactiesIn tegenstelling tot fysieke boeken vallen ebooks niet onder de Wet op de vaste boekenprijs. Dat betekent niet dat er veel met prijzen gestunt wordt maar toch kun je regelmatig Nederlandse ebooks voor (zeer) uiteenlopende prijzen aantreffen bij de ebookwinkels.

Elke maand kijk ik daarom naar de top 10 bestsellers uit de Bestseller 60, controleer of die ook als ebook te verkrijgen zijn en vergelijk de prijzen bij de verschillende ebookwinkels. Waar koop je de bestseller ebooks voor de laagste prijs?

Daarnaast zijn er altijd wel ebookacties gaande waarbij je (ook niet-bestseller ebooks) tijdelijk met flinke korting kunt kopen. Een overzicht van deze ebookacties vind je ook terug in dit artikel.

De huidige top 10 bestseller ebooks

De Bestseller 60 lijst, die opgesteld wordt door het CPNB op basis van verkoopgegevens van ruim 900 boekwinkels, gaat uit van de verkochte gedrukte boeken. Het levert natuurlijk wel een beeld op van wat (waarschijnlijk) de bestverkopende titels zijn, ongeacht of het papieren boeken of ebooks zijn.

Het is even zoeken deze maand maar er zijn een paar mooie dealtjes verstopt bij de diverse ebookwinkels! Deze week (week 29 2017) vormen de volgende titels de top 10 bestsellers:

 1. Nazomer door Esther Verhoef
 2. Goede dochter door Karin Slaughter
 3. Het leven van een loser deel 11: Drie keer niks door Jeff Kinney
 4. Het Paradijs door Suzanne Vermeer
 5. My Way door Monica Geuze
 6. De dorst door Jo Nesbø
 7. Het eiland door John Grisham
 8. De tolk van Java door Alfred Birney
 9. Sapiens door Yuval Noah Harari
 10. Het einde van de eenzaamheid door Benedict Wells

De ebookwinkels

Ook nu weer kijk ik naar de prijzen van bestseller ebooks bij Bol/Kobo (zelfde Nederlandstalige aanbod en prijzen), Bruna, Ebook.nl, Libris.nl, Amazon.nl en Google Play Books. De iBookstore van Apple laat ik buiten beschouwing aangezien ik principieel tegen de door hen gebruikte (en onverwijderbare) DRM ben.

Let op dat de prijzen sterk kunnen variëren en dat de in deze blogpost vermelde prijzen gelden op het moment van publiceren (20 juli 2017). Wil je op een later moment ebooks kopen voor de prijzen zoals ze hier vermeld worden? Dan kan het lonen om alsnog even goed rond te kijken waar dat ebook het goedkoopst te krijgen is.

In tabelvorm

bestseller ebooks juli 2017
Nazomer, Goede dochter en Het eiland zijn de nieuwe titels van respectievelijk Esther Verhoef, Karin Slaughter en John Grisham en het zal niemand verrassen dat die (voorlopig) overal voor de volle prijs verkocht wordt.
Er is een actie gaande waarbij er honderden (iets oudere en actuelere) bestsellers in de aanbieding zijn en daardoor zijn Het paradijs en My Way overal goedkoper te krijgen. Vooral als je My Way nog wilde aanschaffen is dit je kans want het scheelt letterlijk de helft deze weken. En zelfs 68% als je kijkt naar het verschil tussen de papieren en digitale editie van die titel.

Het enige wat verder opvalt is dat bij Bruna beide hierboven genoemde titels vijftig cent duurder zijn dan bij de overige ebookwinkels en dat Sapiens bij Bol/Kobo en Libris/Blz nog voor het volle tarief aangeschaft moet worden. Iets om dus op te letten.

‘De tolk van Java’ is deze keer de enige titel die beschikbaar is binnen het Kobo Plus abonnement terwijl er zelfs geen eentje te lezen is met Bliyoo abonnement. Voor de top 10 bestsellers hoef je deze keer dus niet bij een ebookabonnementdienst te zijn.

Conclusies?

Er is deze week wederom bijna geen voordeel te behalen door vergelijkend te winkelen en dat betekent dat het weinig uitmaakt bij welke ebookwinkel je je titels koopt. Het is alleen even opletten als je bij Bruna Het paradijs of My Way wilt aanschaffen of als je Sapiens wilt kopen. Die laatste is bij Bol/Kobo en Libris/Blz twee keer zo duur als bij alle overige ebookwinkels.

Kijk je naar de prijzen bij de ebookwinkels, dan betaal je €104,90 voor de 10 beschikbare digitale titels in plaats van €194,94 voor de papieren edities. Daarmee betaal je dus 53,8% van de prijs van de papieren versie voor de ebooks (vorige maand was het 60,5%).

Ebookacties

Uitgevers zijn voorzichtig met de prijzen van (bestseller) ebooks maar dat wil niet zeggen dat er niet regelmatig acties zijn waarbij ebooks wel degelijk voor (zeer) aantrekkelijke prijzen tijdelijk te koop zijn. Ook deze ebookacties probeer ik elke maand in kaart te brengen. Je vindt ze hieronder terug met een beschrijving en de datum tot wanneer de actie loopt:

Doorlopende deals

 • [doorlopend] Bij Kobo vind je dagelijks een nieuwe deal met meestal 50% korting;
 • [doorlopend] Bij ebook.nl is er elke week een dinsdagdeal met een titel die gedurende twee dagen tussen de 30% en 50% afgeprijsd wordt;
 • [doorlopend] Ebook.nl heeft nu een speciale pagina waar *alle* ebooks op te vinden zijn die op dit moment in de aanbieding zijn;
 • [doorlopend] Alle ebookacties bij Bruna staan gebundeld op één pagina;
 • [doorlopend] Via Bruna.nl is er één ebook elke week extra voordelig als eTopper;
 • [doorlopend] Bij Libris.nl is er elke week een Ebook van de week met een titel die meestal met 50% korting te krijgen is die week. De weekdeal wordt elke vrijdag ververst;
 • [doorlopend] Ebookalarm: Elke dag gaat een titel van Singel Uitgeverijen in de aanbieding en kun je die gedurende die dag voor 1,99 of 2,99 kopen via Kobo;
 • [doorlopend] Kindle deals van de maand. Elke maand gaan er tientallen Nederlandstalige ebooks in de aanbieding (gemiddeld 50% korting)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top