tolino vision 4 hd

De Tolino Vision 4 HD in de praktijk

Sinds 2014 worden de Tolino ereaders in Nederland verkocht via Libris en Blz. In 2016 kwam daardoor de Tolino Vision 3 HD al naar ons land toe maar ook de opvolger, de Vision 4 HD is inmiddels te koop via deze boekhandelketens. Maar hoe verhoudt deze 6″ ereader zich tot bijvoorbeeld de Kobo Aura Edition 2?

Tolino is een van oorsprong Duits ebookplatform dat in 2013 gelanceerd werd door retailers en ebookwinkels die een tegenhanger wilden bieden voor Amazon. Feitelijk een soort Duitse Bol.com waarmee Tolino bestaat uit een platform, ereading apps en ook ereaders.

Tot medio 2014 waren de Tolino ereaders niet leverbaar in Nederland. Dat veranderde toen Bol een samenwerking aanging met Kobo voor hun ebookwinkel en de ereaders. Tot dat moment werden de ereaders van Kobo via de Libris (en Blz) boekwinkels geleverd en dat betekende dat de boekwinkels op zoek moesten naar een nieuwe partner voor de ereaders. Dat werden de Tolino ereaders en vanaf eind 2014 werden de Tolino Shine en de Tolino Vision 2 verkocht via de Libris en Blz boekwinkels en websites.

Vorig jaar deed de eerste ‘HD’ ereader van Tolino zijn intrede en bleek de Tolino Vision 3 HD een uitstekend alternatief voor de Kobo Glo HD te zijn. Maar de tijd staat niet stil en inmiddels zijn zowel de Shine 2 HD als de Vision 4 HD in Nederland te koop via de Libris en Blz website. Beide zijn ereaders met een 6 inch HD scherm maar de Tolino Vision 4 HD is toch echt het paradepaardje met alle geavanceerde functies.

De Tolino Vision 4 HD samengevat

Specificaties:

 • Een uitstekend 6 inch scherm (Carta E-ink) met een HD resolutie van 1448×1072 pixels en 300 pixels per inch (hetzelfde als dat van de Kindle Paperwhite 3 en de Tolino Vision 3 HD maar beter dan dat van de Kobo Aura Edition 2!);
 • 8 GB interne opslag (waarvan 6 GB beschikbaar is voor ebooks) zonder mogelijkheid deze uit te breiden middels een micro-sd kaartje. Dat is 3 keer zo veel als bij de Tolino Vision 3 HD en anderhalf keer zo veel als bij de Aura Edition 2. Je krijgt ook nog eens 5 GB extra opslag via de Tolino Cloud);
 • lengte/breedte/dikte: 163 mm x 114 mm x 8,1 mm met een gewicht van 175 gram;
 • waterbestendig (zonder dat er klepjes bij de knoppen of usb aansluiting zitten);
 • Tap2flip: bladeren door te tikken op de achterkant van de ereader;
 • Frontale schermverlichting die met een eigen knopje aan- en uitgezet kan worden. Inclusief smartLight waarmee ook de kleurtemperatuur ingesteld kan worden (blauw licht filter);
 • Verkoopprijs van €159 bij Libris en Blz en een aantal geselecteerde Libris/Blz boekwinkels.

Pluspunten:

 • Hetzelfde hoge resolutie scherm als dat van concurrerende premium ereaders in combinatie met een uitstekende smartLight schermverlichting waarmee je ook blauw licht kunt filteren. Deze mogelijkheid tref je verder alleen aan bij de duurdere Aura ONE en Aura H2O Edition 2;
 • Waterbestendig en dus kun je zonder zorgen in bad lezen of aan het strand;
 • De Tolino software wordt regelmatig bijgewerkt en is zeer gebruiksvriendelijk (versie 10.0.1 kwam in april 2017 uit) met o.a. automatische en handmatige verzamelingen, screenshot functie en mogelijkheid om je eigen lettertypes toe te voegen;
 • Er zit nog een Home knop op de ereader waarmee je meteen terug gaat naar het startscherm;
 • Je kunt de ereader resetten met een ‘ouderwetse’ resetknop. En ja dat is tegenwoordig niet vanzelfsprekend meer;
 • Toegang tot Tolino Cloud, een webreader en online bibliotheek waar je tot 5GB aan ebooks kunt opslaan. Zowel bij Libris en Blz gekochte ebooks maar ook je eigen (elders gekochte) ebooks(!)

Minpunten:

 • Ongeveer 40% van het startscherm wordt geclaimd door de ebookwinkels van Libris en Blz die geïntegreerd zijn in de ereader. De integratie is logisch maar het is jammer dat de aanschafsuggesties een aanzienlijk deel van het scherm in beslag nemen (en niet uitgezet kunnen worden);
 • De prijs is relatief hoog voor een ereader met een 6″ scherm. Daar staat tegenover dat de Tolino Vision 4 HD beschikt over functies die je bij de concurrent alleen bij de (nog) duurdere modellen aantreft;
 • De ondersteuning. Je zult zelf het één en ander moeten uitvogelen, zoals hoe je Tolino Cloud in Nederland kunt vinden en gebruiken of hoe je eigen lettertypes kunt toevoegen want dat vind je niet in de handleiding terug (wel in de onderstaande bespreking). Waar je precies moet zijn voor garantie en support is ook niet duidelijk.

In de doos

tolino vision 4 hd in de doosAchter op de doos worden de specifieke kenmerken van de Tolino Vision 4 HD in zes talen opgesomd. Van smartLight tot de Tolino Cloud. Interessant is wel dat hier nu geen harde uitspraak gedaan wordt over hoe lang de accu meegaat op 1 lading. Dat is terecht mijns inziens aangezien dat heel erg afhankelijk is van hoeveel je leest en of je de wifi danwel de schermverlichting aan hebt staan.

Als je de doos open doet dan kijkt je Tolino je meteen aan. Het ‘gezicht’ van Tolino krijg je te zien op het scherm als de ereader in de slaapstand staat maar dus ook als de Vision 4 HD nog ingesteld moet worden. Op dit allereerste scherm wordt tevens met een pijltje gewezen naar de aan/uitknop voor het geval je die niet kunt vinden.

Behalve de ereader zelf tref je verder aan alleen een micro usb kabel aan in de doos en een boekje met wat basisinformatie.

Het uiterlijk en de hardware van de Tolino Vision 4 HD

tolino vision 4 hd

Het eerste dat je ziet van de Tolino Vision 4 HD is natuurlijk de voorkant. Het 6 inch E-ink scherm (capacitief) met een resolutie van 1448×1072 pixels loopt naadloos over in de rand zoals je dat van tablets gewend bent. Bij Kobo tref je dit alleen aan bij de Aura ONE (en bij de eerste editie van de Aura waar het niet goed werkte) en het zorgt er voor dat het bladeren en navigeren fijner aanvoelt.

De Tolino Vision 4 HD heeft, in tegenstelling tot veel andere modellen ereaders, nog diverse fysieke knoppen. Er is een home knop onder het scherm aanwezig waarmee je altijd terug gaat naar het startscherm. De term knop is niet helemaal terecht want het is een “aanraak” knop met een lampje dat gaat branden als je hem aanraakt maar dit werkt zonder enige problemen. Fysieke knoppen zijn echter wel bovenop de ereader te vinden. De aan/uit knop natuurlijk maar ook een aparte knop om de schermverlichting mee aan en uit te zetten.

Het is raar om het apart te benoemen maar de Tolino Vision 4 HD heeft nog wel een resetknop onderop zitten achter het piepkleine gaatje, naast de micro-usb aansluiting. Bij de (huidige) Kobo ereaders ontbreekt de resetknop namelijk.

Ook Tolino ziet geen heil in knoppen om mee vooruit en achteruit te bladeren maar heeft desondanks wel een extra manier toegevoegd om te bladeren als je niet wilt tikken op het scherm: op de achterkant van de ereader is een vlak aanraakgevoelig gemaakt en als je daar op tikt kun je ook vooruit bladeren. Deze tap2flip functie werkt redelijk goed hoewel ik soms meerdere malen moest tikken voordat die verder bladerde en je heel gemakkelijk per ongeluk bladert als je de ereader oppakt of neerlegt. Je hebt er ook niets aan als je de Tolino ereader in een hoes stopt maar gelukkig is de functie uit te zetten in de instellingen.

smartLight schermverlichting

tolino vision 4 hd smartlight

Hoewel de Vision 4 HD bijna dezelfde hardware heeft als zijn voorganger is er één heel groot verschil. Tolino heeft namelijk goed gekeken naar alle ontwikkelingen rondom het lezen met blauw licht en komt nu zelf met smartLight als antwoord op de ComfortLight Pro schermverlichting die door Kobo gebruikt wordt.

Concreet betekent het dat er nu meer LED lampjes aan alle kanten van het scherm zitten. Enerzijds een aantal witte LED lampjes die zorgen voor de helderheid van de verlichting en anderzijds een aantal LED lampjes die kleuren kunnen tonen. Deze lampjes kunnen schakelen in de hoeveelheid blauw licht die ze geven zodat je er voor kunt kiezen om ‘s avonds minder blauw licht te gebruiken in de schermverlichting.

Langdurige blootstelling aan blauw licht (vlak) voor het slapen remt de afgifte van melatonine (slaaphormoon) en kan leiden tot een kortere en/of onrustigere slaap. Hoewel nooit definitief vastgesteld is in welke mate dit schadelijk is, zijn er diverse apps voor tablets die een filter op het blauw licht kunnen zetten. Apple heeft deze functionaliteit oorspronkelijk geïntroduceerd in iOS 9.3 onder de naam Night Shift. Hierbij geeft het scherm van de telefoon of tablet minder of geen blauw licht af in de avonduren. Hoewel e-ink schermen van ereaders zelf geen licht geven hebben Kobo en Tolino beide blauwlichtfiltering in de schermverlichting toegepast op hun premium modellen.

Bij de instellingen voor de verlichting kun je een schuifje omzetten waardoor de ereader automatisch bepaalt hoeveel blauw licht er gefilterd wordt op basis van het tijdstip. Wil je dat liever zelf bepalen – en dat is wel zo handig als je bijvoorbeeld ‘s avonds in een goed verlichte ruimte leest – dan kun je zowel de helderheid als kleurtemperatuur handmatig instellen.

Tolino gebruikt vermoedelijk minder en andere LED lampjes dan Kobo voor hun Aura ONE en Aura H2O Edition 2 want daar waar Kobo ereaders (diep)oranje licht geven als je het blauw licht volledig wegfiltert, is dat bij Tolino donkergeel licht. Wat ik eigenlijk fijner vind lezen.

Waterbestendig

De Tolino Vision 4 HD is waterbestendig en ook al wordt hier geen certificering bij vermeld, het komt er volgens Tolino op neer dat de Vision 4 HD maximaal 30 minuten waterbestendig is tot 1 meter diepte in zoet water. Prima voor in bad maar het blijft een goed idee om de ereader niet in het zwembad te laten vallen.

De software

Alle Tolino ereaders maken gebruik van door Tolino zelf ontwikkelde software dat op Android is gebaseerd. Het startscherm is verdeeld in twee delen waarbij de bovenste 60% wordt gebruikt om de drie recenst gelezen titels te tonen en naar je eigen bibliotheek te verwijzen terwijl de onderste 40% gereserveerd is voor de ingebouwde ebookwinkel van Libris en Blz. Ongeacht of je daar wel of niet gebruik van wilt maken is die ebookwinkel niet te verwijderen van dat startscherm. Een Libris of Blz account is om die reden dan ook verplicht als je de Tolino ereader in gebruik wilt nemen hoewel niemand je natuurlijk verplicht om daar je ebooks te kopen.

Heb je al eerder ebooks gekocht bij Libris (of Blz) of ga je dat in de toekomst doen? Dan worden die ebooks automatisch opgenomen in je Tolino Cloud en gesynchroniseerd naar de Tolino Vision 4 HD.

Ongeacht waar ze vandaan komen, alle ebooks komen in de bibliotheek te staan en kunnen gesorteerd worden op datum-van-toevoeging, auteur en titel. De bibliotheek is onderverdeeld in tabbladen waarbij alle boeken op titel weergegeven worden op het eerste tabblad, gegroepeerd worden per auteur op het tweede tabblad en ze ook nog eens automatisch in verzamelingen gegroepeerd worden. Standaard wordt elke auteur ook zijn eigen verzameling en worden alle uitgelezen boeken verplaatst naar de verzameling Gelezen boeken. Natuurlijk kun je zelf je eigen verzamelingen aanmaken en dat werkt zeer snel en gemakkelijk.

De verzamelingen kun je (volgens mij) niet beheren in Calibre, al worden de Tolino ereaders verder zonder enige problemen ondersteund in Calibre.

tolino vision 4 hd

Ga je vervolgens een ebook lezen? Dan kun je met een eenvoudig menu boven in het scherm het beeld kantelen (als je liever de tekst in landscape formaat leest), navigeren door de inhoudsopgave, de lettertype en -grootte aanpassen, de helderheid van de schermverlichting instellen en het geopende boek doorzoeken. Onder in het scherm kun je scrollen door de pagina’s van het boek of bladeren door de hoofdstukken.

Het veranderen van de tekstweergave (lettergrootte en lettertype) is bijzonder eenvoudig. Elke titel wordt in een standaardweergave getoond maar met een slider kun je de lettergrootte aanpassen. Dat werkt adequaat maar een slider op een E-ink scherm is verre van ideaal. Gelukkig kun je ook in een aantal stappen de lettergrootte aanpassen door op de a of A te tikken.

Wil je liever een ander lettertype dan heeft Tolino zes – voor E-ink schermen geoptimaliseerde – lettertypes toegevoegd, waaronder OpenDyslexic dat beter geschikt is voor lezers met dyslexie. Elk lettertype heeft zijn eigen voordelen maar ik prefereer het Bitter lettertype dat ik ook op Kobo ereaders gebruik en lijkt op het door Amazon gebruikte Bookerly op de Kindle ereaders.

Ook op de Tolino Vision 4 HD kun je eigen lettertypes (TTF of OTF bestanden) toevoegen aan het mapje fonts op de reader nadat je die aangesloten hebt op een computer. Dit werkt echter niet vlekkeloos en consequent voor alle lettertypebestanden en je zult er mee moeten experimenteren om te kijken wat wel en niet goed werkt.

Als je toch de Tolino ereader aan je computer hebt gekoppeld, dan zie je ook een mapje DCIM staan. Dat is de Digital Camera IMages map waar normaliter foto’s in opgeslagen worden. Deze wordt door de Tolino Vision 4 HD gebruikt om de screenshots in op te slaan die je kunt maken. Door de aan/uitknop ingedrukt te houden verschijnt er een menu waarin je de optie krijgt om een screenshot te maken. De screenshots worden vervolgens als PNG bestanden in de DCIM map geplaatst.

Tolino Cloud

tolino vision 4 hd tolino cloud

De Tolino Cloud wordt door Libris en Blz vooral als webreader gepresenteerd. De url die in de handleiding staat brengt je naar een informatiepagina over Tolino Cloud en via die pagina kun je inloggen met ofwel je Libris danwel je Blz account. Je kunt dan je bij Libris of Blz gekochte ebooks in de browser lezen, net zoals je dat ooit kon met de inmiddels verdwenen Kobo Instant Reader.

Maar de Tolino Cloud is meer dan cloudopslag waar enkel en alleen je gekochte ebooks worden opgeslagen om te synchroniseren met je ereader. Je kunt namelijk je eigen ebooks uploaden naar de Tolino Cloud en deze worden vervolgens ook gesynchroniseerd naar de Tolino ereader via je account. Je hebt in totaal 5 GB aan opslagruimte en dat is voldoende voor duizenden ebooks.

In de webreader via MyTolino is het ook mogelijk om de ebooks in verzamelingen te ordenen en heb je (bijna) alle opties tot je beschikking die je ook op de ereader hebt. Let op dat Libris en Blz beide ook hun eigen versie aanbieden van de webreader waar je niet de optie hebt om de ebooks te ordenen of te downloaden naar je computer.

Bescherm je ereader

tolino vision 4 hd gecko hoes

Hoewel de Tolino Vision 4 HD prima tegen een (klein) stootje – en water – kan is een E-ink scherm niet heel erg robuust. Het maakt natuurlijk wel verschil of je een ereader dagelijks in een tas of rugzak propt of hem altijd op je nachtkastje hebt liggen maar voor veel mensen zal een beschermhoes geen overbodige luxe zijn.

Op de bestelpagina’s van Libris en Blz heb je de keuze tussen maar liefst 7 verschillende hoezen die allemaal afkomstig zijn van Geckocovers. Zelf doe ik hem altijd in mijn rugzak en wil ik een stevige hoes waar ik de ereader gemakkelijk uit kan halen. De Tolino Vision 4 HD gaat overigens automatisch in de slaapstand zodra je de beschermhoes sluit en je hoeft hem dus niet per se telkens uit te zetten.

Conclusies

Met de Vision 4 HD levert Tolino zijn zevende ereader af en in dit geval is zeven keer scheepsrecht. Het is Tolino eindelijk gelukt om een ereader met een 6 inch scherm af te leveren die wel eens de beste zou kunnen zijn die je op dit moment kunt kopen. De Tolino Vision 4 HD doet niets wat echt uniek is maar combineert alle mogelijke functies in één model en doet dat op een manier die gewoon uitstekend werkt.

De smartLight schermverlichting, de mogelijkheid om lettertypes toe te voegen, de waterbestendigheid, het automatisch ordenen van (gelezen) boeken in verzamelingen, de screenshot-functie, de uitstekende leessoftware en de handige combinatie met de Tolino Cloud zijn allemaal goede redenen om te kiezen voor de Tolino Vision 4 HD. De hardware is beter dan de Aura Edition 2 en je moet uitwijken naar de Aura H2O Edition 2 of de Aura ONE wil je de vergelijkbare functies op een Kobo ereader terug zien. Dat is ook voldoende onderbouwing voor het feit dat je 159 euro moet neerleggen voor de Tolino Vision 4 HD, al ben ik bang dat veel mensen zullen oordelen dat het (te) duur is voor een ereader met een 6 inch scherm.

De Tolino software heeft mijns inziens ook een streepje voor op de Kobo software dankzij de automatische verzamelingen, de mooie integratie met de Tolino Cloud die ook het beheren van je boeken via de browser mogelijk maakt en de screenshot functie waar ik van gecharmeerd ben.

Over streepjes gesproken, net zoals bij Kobo en Kindle is er geen optie om het afbreken van woorden uit te kunnen zetten. Dit is bij Tolino ereaders extra vervelend aangezien de standaardinstellingen (bij mij tenminste) zorgen voor extreem veel afgebroken woorden in Nederlandstalige boeken. Gelukkig kun je dit met enkele handmatige aanpassingen van bestanden naar je eigen hand zetten.

Ik ben minder gecharmeerd van de aanschafsuggesties in de ebookwinkel van Libris/Blz die zo’n groot deel van het startscherm innemen. De integratie met Libris/Blz zelf daarentegen is geen nadeel, vooral als je daar je ebooks koopt. Dankzij de koppeling met de relatief open Tolino Cloud kun je echter zonder problemen je elders gekochte ebooks opslaan en laten synchroniseren met je ereader. Daar zouden Kobo en Amazon nog van kunnen leren.

De Tolino Vision 4 HD is alleen te koop via de sites van Libris en Blz (alsmede een selectief aantal boekwinkels van beide ketens). Dat betekent dat de meeste mensen minder bekend zullen zijn met Tolino ereaders. Dat is jammer want als je op zoek bent naar een nieuwe ereader dan zou je absoluut de Tolino Vision 4 HD mee moeten nemen in je afwegingen.

@ Met grote dank aan Libris voor het verstrekken van de Tolino Vision 4 HD en Geckocovers voor het beschikbaar stellen van de Luxe beschermhoes. Foto’s (in hoge resolutie) van de Tolino Vision 4 HD kun je in het album op Flickr vinden.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (64) Write a comment

 1. Bedankt voor je uitgebreide review! Er zijn maar weinig tijdschriften en journalisten die de moeite nemen om e-readers te bekijken, heb ik de indruk. Gelukkig volg ik jouw blog; je verhaal is voor mij erg nuttig.
  Als lezer vind ik het wel vervelend dat je overal maar een account aan moet maken. En je wordt zo verschrikkelijk afhankelijk gemaakt van een bedrijf. Zo’n bedrijf kan met een druk op de knop, al je betaalde boeken uit je biebje gooien. Als je dan geen backup hebt gemaakt, dan zit je mooi met de gebakken peren.
  Soms denk ik vertwijfeld, dat ik maar weer gewone boeken ga lezen. Als ik die weggooi of weggeef doe ik dat tenminste zelf.
  Nu heb ik een Kobo-reader. Door het feit dat ik ook mijn andere boeken in de Tolido-cloud kwijt zou kunnen, vermoed ik dat dit inderdaad wel eens mijn volgende e-reader zal worden. Ik meen dat je voor de Icarus geen account hoeft te hebben, klopt dat? Maar gezien jouw eerdere review hierover twijfel ik wel.

  Reply

  • Backups maken is het devies. Overigens begrijp ik dat eigenlijk vooral Kindle zulke streken uithaalt. Ik las dat ze zelfs boeken waarvoor je betaalde van je Reader wissen wanneer ze achteraf vinden dat het in de regio waar je woont (of verblijft?) niet verkocht had moeten worden. Maar uiteraard wel zonder je een cent van je geld terug te geven. Stel je voor dat boekhandels een razzia bij je thuis konden houden om er fysiek boeken uit je kast te komen trekken waarvan ze vinden dat je ze niet (meer) zou mogen hebben. Te krankzinnig voor woorden toch? We leven in een steeds ondredelijker en waanzinniger wordende wereld. Maar door alles maar te pikken en alles maar steeds van hun kant te bekijken vragen we er wel zelf om. Toen ik voor de keuze stond koos ik niet alleen Kobo omdat die er het beste uitzag maar ook per se geen Kindle omdat ik bij het zoeken naar informatie een aantal van deze “ontvreemdings-verhalen” tegenkwam. Ik steel niet en verwacht dus ook dat een ander me niet besteelt. Zo simpel is het.

   Reply

  • @Peter Hoewel je accounts moet aanmaken/hebben voor bijna alle modellen ereaders betekent het niet dat je overgeleverd bent aan de grillen van zo’n leverancier. In het geval van Tolino is het niet meer dan een vehikel voor automatisch synchroniseren van gekochte boeken (en werkt dat zelfs voor boeken die je elders gekocht hebt). Maar zelfs bij Kobo en Kindle betekent het niet dat je per se boeken bij hun moet kopen om het op de ereaders te kunnen lezen.

   Uiteindelijk blijft het je eigen keuze om inderdaad backups te maken – wat met de Nederlandstalige titels bij alle ebookwinkels muv Amazon te doen is – of er voor te kiezen om je ebooks aan te schaffen en opgesloten te laten in het ecosysteem van een leverancier zoals bij Kindle en vooral Apple. Ik koop zelf ebooks bij vele webshops en dat betekent dat mijn samengevoegde bibliotheek niet bij 1 partij kan staan … en dat is de reden waarom ik ze allemaal op 1 plek op mijn harde schijf heb staan.

   Ik weet het zelf ook niet meer zeker maar de Icarus vereist inderdaad geen account omdat die niet gekoppeld is aan een leverancier van ebooks. Aan de andere kant kun je daar dus de leesapps van Kobo, Kindle, Bliyoo en de Bibliotheek op gebruiken en heb je daar wel degelijk de respectievelijke accounts voor nodig.

   Reply

 2. Dank voor deze beschrijving. Mij moet wel van het hart dat ik het een totaal verkeerde situatie vind dat e-readers feitelijk als kruiwagens voor het bedrijfsleven worden verkocht. Stel je voor dat je alleen maar tv toestellen van de AVRO, KRO of RTL kopen kon en dat die dan hun programma informatie onverwijderbaar op het scherm brachten als je je tv aan zou zetten. Volslagen krankzinnig, niet? Het is mijns inziens even krankzinnig dat E-Readers niet “net-neutraal” (als ik dat woord maar even mag pikken) op de markt gebracht worden.

  Overigens, Microsoft kreeg enorme boetes toen ze hun browser standaard in hun Windows installatiepakket hadden zitten. Ik vind het wonderlijk en krankzinnig dat wat Microsoft niet mag nu wel door de fabrikanten van E-Readers wordt gepresteerd. Het lijkt me meer dan dringend dat de Europese Commissie eens het hoofd buigt over deze misstand. Net zoals ik zelf beslis hoe ik mijn radio of tv toestel qua programmakeuzes etc inricht moet het ook zo zijn dat een E-Reader een neutraal apparaat is. Eerst koop je het apparaat wat je het beste ligt qua functies, en daarna kijk je wie het voor jou meest passende aanbod aan boeken aanbiedt en abonneer je je daarop of koop je daarvan. Dit gemonopoliseer is in mijn ogen enorm weerzinwekkend.

  Reply

  • @Paul Ik snap de gedachte en frustratie maar het is natuurlijk in dit geval zo dat het iedereen vrij staat om met een ereader op de markt te komen. Er zijn ook voldoende ‘net-neutrale’ ereaders op de markt (geweest) want zowel Icarus, BeBook, Pocketbook en Cybook zijn allemaal leveranciers van ereaders waar geen ebookwinkel aan gekoppeld is. Plus ik vergeet er vast nog een paar.

   Dat juist de modellen succesvol zijn die een sterke integratie hebben met een ebookwinkel zegt wat over die markt. Namelijk dat veel mensen dit gebruiksgemak – en dat heeft het wel degelijk – prefereren boven een neutrale ereader waar ze zelf hun ebooks op moeten zetten. De Kindle is daar een prachtig voorbeeld van want van de miljoenen gebruikers wereldwijd is slechts een miniem klein percentage uberhaupt geïnteresseerd in het maken van backups. Het feit dat je op elk apparaat wat je hebt de bij Amazon gekochte titels kunt lezen wordt als veel groter voordeel ervaren.

   Dit soort monopolisten ontstaan niet doordat ze diensten en apparaten op de markt zetten die ze door de strot duwen van klanten maar doordat mensen er evident op zitten te wachten. Ik ben zelf ook tegenstander van die koppelverkoop en het feit dat gekochte boeken bij veel leveranciers opgesloten zitten in hun eigen ecosysteem maar heb de afgelopen jaren ook geleerd dat ik bij een heel kleine minderheid behoor ….

   Reply

   • Ik betwijfel of je daar gelijk in hebt. Want als dat zo is dan had Microsoft zich met een reeks van argumenten in dezelfde stijl kunnen verweren. Want je hoeft geen Windows te installeren, er zijn een heel aantal Linux varianten verkrijgbaar en nog wel gratis ook. En je kunt in plaats van een IBM PC bijvoorbeeld een Apple kopen.

    Het gaat er mij om dat de fabrikant zijn produkt gewoon neutraal als Reader op de markt zou moeten brengen zonder je met zijn voorgekookte soepje te overgieten. Want je moet er best een hele hoop voor doen en ontdekken om uit hun klauwen te geraken. Als ik me bedenk wat een gedoe het was voordat ik erachter kwam hoe je precies tewerk moest gaan om een niet bij die Kobo winkel gekocjht boek erin te stoppen. En ik zou nog niet weten hoe ik me op dat ding met een concurrerende e-boekhandel zou kunnen verbinden.

    Het lijkt me dat dat feitelijk nog veel dwangmatiger is dan de manier waarop Microsoft zijn eigen browser bevoordeelde bij installatie. Het is nooit voor wie dan ook een noemenswaardig probleem geweest om andere browsers in Windows te installeren, van Netscape tot Mozilla Firefox en ga zo maar door. Een volledig transparant systeem, alles wat iets als een Kobo Reader volledig mist.Het gros van de mensen waaronder ook mijn echtgenote zou daar nooit en te nimmer uitgekomen zijn en zijn dan min of meer gedwongen om hun e-books te betrekken van het bedrijf dat hun Reader maakte. Ik vind dit absoluut onacceptabel. Ik denk dat ik eens navraag hoe je dat in Brussel aanhangig kunt maken.

    Reply

    • Het Microsoft voorbeeld dat je geeft is van een totaal andere orde. Er is (Europese) anti-trust wetgeving die het concurrentiebeginsel beschermt en als je dan je ene product een voorkeursbehandeling geeft in het andere (veelgebruikte) product dan kan/zal daar tegen opgetreden worden. Zo ook bijvoorbeeld Google die recentelijk nog een miljardenboete om de oren kreeg wegens het voortrekken van Google diensten in de eigen advertentiedienst.

     Kobo verbieden om een eigen ereader uit te brengen die aangesloten is op hun eigen ebookwinkel is geen anti-trust. Er zijn vele andere modellen ereaders te verkrijgen, inclusief de keuze uit meerdere modellen die neutraal zijn. Dat is dus geen oneerlijke concurrentie want er is geen enkele wetgeving die leveranciers verplicht hun apparaten open en transparant te maken, laat staan dat ze moeten verbinden met de honderden webshops die er wereldwijd zijn. Zo lang consumenten vrijelijk de keuze hebben om wel of niet voor een apparaat te kiezen – en snappen waar het voor bedoeld is – is er geen probleem. Niemand die Apple kan dwingen om de bij hun gekochte ebooks beschikbaar te maken op je Kobo ereader want je weet vooraf dat je die boeken alleen maar op Apple apparaten kunt lezen. En jij hebt de keuze om ze vervolgens wel of niet daar aan te schaffen.

     Iemand zei laatst tegen me dat hij het schandalig vond dat je Kobo Plus boeken alleen maar op Kobo ereaders kon raadplegen en dat het ook op zijn oude Sony ereader zou moeten kunnen. Ik antwoordde dat ik het vroeger ook heel vervelend vond dat ik mijn Video2000 videobanden niet in een VHS speler kon afspelen. Dat vond hij een raar antwoord maar toch is het van toepassing mijns inziens. De definitie van de ebookdienst van Kobo is dat het ‘ebooks zijn die je alleen op een Kobo apparaat kunt lezen’, net zoals mijn Video2000 banden alleen in een Philips V2000 apparaat gelezen konden worden. Het geeft mij als consument geen recht om de gekochte content op een ander apparaat te mogen lezen.

     Was het maar waar overigens want dan zou ik een ebook niet eens meer hoeven kopen als ik het papieren exemplaar in de kast had staan.

     Maar goed, ik ben geen expert op anti-trust wetgeving dus wellicht zie ik het helemaal verkeerd natuurlijk. Ik kan het zeer waarderen als ereaders wel degelijk meer open zouden worden dus ik ben benieuwd of je navraag iets gaat opleveren!

     Reply

     • Misschien heb je om formele redenen gelijk, maar gevoelsmatig klopt het van geen kanten. Want feitelijk koop je een Reader niet om zijn verknooptheid met een of ander boekenaanbod waar je bij aankoop doorgaans nog niets van weet maar om de eigenschappen van de Reader zoals je deze ervaart.

      Maar feitelijk moet het grote verdienen door de fabrikant met jouw aankoop nog beginnen. En dat is waar het enorm wringt. Ik ervaar het als een vorm van misleiding, ik had er zelf geen idee van dat ik me in een dergelijk wespennest begaf toen ik de Reader die optisch gezien het mooiste en rustigste beeld gaf kocht. Als volslagen leek op dit gebied ging ik ervan uit dat het een toestel was waarop je een aantal e-book bestanden kon wegzetten net zoals je een aantal mp3 files in een mp3 player stopt.

      Het verhaal van de Betamax player kan ik ook niet echt volgen omdat het daarbij ging om cassettebanden die fysiek andere afmetingen hebben. Je weet van tevoren dat het een niet op het andere past. Maar de betere Readers worden doorgaans allemaal omschreven als een apparaat waarmee je alle gangbare e-book formaten en zelfs computer tekst formaten op op kunt slaan en lezen. Maar goed, voor dat laatste zullen er wellicht wel vertaalprogramma’s bestaan. Dat weet ik verder niet.

      IK denk sowieso dat op velerlei gebied veel te weinig eisen gesteld worden aan commerciële producten van welke aard dan ook. De tijd dat we achteloos met het milieu en met grondstoffen om konden gaan is voorbij. Ik weet zeker dat we naar een tijd toe moeten waarbij de belangen van de mens en wereld voor moeten gaan op kortzichtig eigenbelang van producenten. Hoofdzaak moet zijn dat producten niet alleen zo langdurig mogelijk meegaan maar ook zo breed mogelijk ingezet kunnen worden. Iemand die meent dat fabrikanten het volste recht hebben om producten te maken die elkaars uitwisselbaarheid uitsluiten heeft oogkleppen op in relatie tot onze toekomst. Mensen op zo’n manier dwingen om een reeks van gelijkaardige apparaten te kopen om te lezen wat er ook met een enkel apparaat gelezen kan worden vind ik ronduit kortzichtig en immoreel.

 3. Hoe zit het met de woordenboeken op de Tolino? Ik ben de Kobo werkelijk kotsbeu met al zijn streken en overweeg het wel eens om te veranderen.
  In België wordt de Tolino via de Standaard boekhandel verkocht en ik vraag me af of die er ook hun reclame er op pleuren.

  Reply

  • Je kunt gewoon de woordenboeken per gewenste taal downloaden bij de instellingen op de Tolino ereaders. Wat ik zelf nog wel aardig vind is dat je de woordenlijsten ook daadwerkelijk kunt openen en evt. aanpassen op de computer hoewel ik vermoed dat het niet echt de bedoeling is :)

   Zoals je hierboven kunt zien en lezen wordt ca. 40% van het beginscherm gereserveerd voor de ebookwinkel van de partij die de Tolino ereader verkoopt. Hier is dat Libris/Blz en in België inderdaad Standaard Boekhandel. Ik neem aan dat in België dan de koppeling met hun ebookwinkel gemaakt wordt. Los van het startscherm heb je er verder overigens geen last van.

   Reply

   • Ja maar is dat beginscherm juist niet cruciaal voor de gebruiker? Het is in principe al heel erg veel kleiner dan de desktop van een Windows computer. Ik zou de reacties van mensen weleens willen meemaken als ze te horen kregen dat Microsoft het voortaan zo regelt dat de gebruiker over 40% van zijn desktop (dus beginscherm) niets meer te vertellen heeft. We zij veel te makke schapen in de handen van het bedrijfsleven geworden. Dat zou nog enigszins goed te praten zijn als die Readers gratis werden uitgedeeld maar als ik zie wat voor kapitaal ik voor mijn Kobo Aura One moest neerleggen zou ik het zonder meer normaal vinden dat je zoiets dan naar eigen behoefte in kunt richten. Dus ervoor kon kiezen om die 40% NIET op je beginscherm te hoeven zien maar er iets anders naar eigen keuze op kon laten verschijnen.

    Reply

  • @ladyavenue: U schreef “Ik ben de Kobo werkelijk kotsbeu met al zijn streken en overweeg het wel eens om te veranderen.”

   Als bezitter van een Kobo zou ik heel graag weten welke ervaringen U heeft gemaakt die U tot deze uitspraak brachten. Zelf heb ik weliswaar een heidense tijd gehad bij het ingebruik nemen van dat apparaat (deels omdat er tijdens mijn werken eraan een radicale softwareverandering plaatsvond zonder dat Kobo mij daar iets van liet weten met als gevolg dat ik ergens een tijdlang tussen de oude en de nieuwe software in bleef hangen) maar sinds dat hele gedoe is me verder niets nadeligs meer overkomen met die Kobo Aura One. Maar ik ben uiteraard wel benieuwd wat me zou kunnen overkomen en U kennelijk overkomen is.

   Reply

 4. Ik heb een Kobo Glo, nu bijna een jaar en alles werkte goed tot ik besliste om gebruik te maken van de Kobo Plus dienst om een maand gratis uit te proberen.
  Ik heb er nooit kunnen van genieten omdat het absoluut niet functioneerde om het even welke richtlijnen ik volgde.
  Sindsdien is de Kobo nogal nukkig. Werkt niet meer met Calibre. Ik moet de boeken er zo op plaatsen met drag en drop. Ik heb geen statistieken meer en na het opladen zet alles zich weer naar nul. Dus geen aantekeningen meer, geen bladwijzers en alle boeken ongelezen.
  Ik denk dat ik terug moet naar de fabriekswaarden om de Kobo weer normaal te kunnen gebruiken.
  Ik heb al ervaringen met e-readers sinds 2005 (Cybook, Sony…) en heb zoiets nog nooit meegemaakt.

  Reply

 5. Prima review! Ik heb op basis hiervan de Tolino aangeschaft. Ik heb wel een kleine aanvulling. Ik heb na lang googelen een oplossing gevonden om verzamelingen te beheren via Calibre. Ik heb in Calibre een kolom Genre met vastgestelde waarden aangemaakt. Daarin zet ik mijn verzamelingen. Die exporteer ik met een aangepast sjabloon, te vinden onder Apparaat / Dit apparaat instellen, naar de reader. De boeken komen in de map Verzamelingen, met de genres als submappen op de reader die ze automatisch als verzamelingen ziet.
  Natuurlijk moet je dan wel elk boek in de metadata voorzien van een genre.

  Ik heb de oplossing hier gevonden:
  https://www.mobileread.com/forums/showthread.php?p=3389295

  Mijn sjabloon ziet er zo uit:
  Verzamelingen / {#genre} / {Title} {series:|| } {series_index:0>2s|[|] } {authors}

  Werkt perfect!

  Reply

 6. Hey,

  Heeft deze reader de functie dat hij nog aangeeft hoeveel tijd resteert in het hoofdstuk of boek?
  dat vind ik echt een must…

  Reply

  • Nope. De Tolino laat alleen zien hoe ver je in het boek bent op basis van virtuele paginanummers. De Kobo en Kindle ereaders hebben (in ieder geval) instellingen om de resterende tijd te tonen dus als het een must voor je is, dan zit je bij Tolino verkeerd.

   Reply

 7. Ik heb de hoop dat de kranten binnenkort allemaal in epub zullen gaan verschijnen. Kan de Tolino ook foto’s laten zien? ik zag dat de Kobo meer bestandsformaten aankan en twijfel nu tussen een beter scherm en meer formaten.

  Reply

  • NRC publiceert hun kranten al 10 jaar in ebookformaat (ik heb nog Handelsblad op mijn allereerste ereader gelezen in 2007) en voor zover ik weet zijn ze nog steeds de enige die dat doen. Weinig kans dat de andere kranten ooit nog volgen dus lijkt me.

   En nee, de Tolino laat geen losse foto’s zien. De Kobo ereaders hebben weliswaar support voor JPG bestanden maar ja, het is mijns inziens behoorlijk zinloos op foto’s te willen gebruiken op een ereader aangezien het trage zwart-wit e-ink scherm niet echt geschikt is om hoge resolutie foto’s op te willen bekijken.

   Als foto’s deel uitmaken van de epub (zoals bij een krant of een biografie bijvoorbeeld) is het nog wel te doen overigens en dan maakt het ook meteen niet uit welk merk ereader je hebt. De Tolino Vision 4 HD ondersteunt vanzelfsprekend wel het tonen van foto’s die in een epub bestand zitten.

   Reply

 8. Ik heb dus besloten voor de Tolino, nu enkele dagen in huis maar ik kan de boeken niet downloaden die ik heb geupload in de cloud.
  Vreemd genoeg synchroniseert hij de boeken wel maar daarna meldt de tolino een verbindingsfout. Ik heb al intensief contact met de helpdesk die het ook nog niet snappen. Bovendien was er van de week een probleem bij de webreader begreep ik.
  Is er iemand die dit ook heeft meegemaakt en wellicht een oplossing gevonden heeft?
  ik kan wel via de kabel boeken erop zetten en lezen maar dat kon mijn 10 jaar oude e-reader ook al. daarvoor heb ik geen nieuwe gekocht.

  Reply

  • Had ik ook, maar is opgelost door te resetten naar de fabrieksinstellingen en daarna (weer) de boeken over te zetten.

   Reply

   • dat heb ik ook gedaan hoor, keer of 10 schat ik. Maar dat werkte dus ook niet.

    Na alle positieve berichten hier ga ik er opnieuw een aanschaffen en het nog eens proberen. Ik ben meer in Calibre gedoken en ga het daarmee proberen. Bedankt voor alle uitleg en hulp tot nu toe.

    Reply

 9. Ik heb ook de Tolino 4 HD aangeschaft. Wat mij opvalt is het zeer onrustige beeld bij overgangen en soms traag reageren van het ‘touch screen’ (soms moet ik drie of vier ‘drukken’ voor er wat gebeurt). Wat overgangen betreft als ik bijvoorbeeld van een menu onderdeel naar een andere ga, is de overgang traag, flikkerig (ik bedoel soms krijg ik eerst even het negatief beeld te zien en dan normaal beeld of omgekeerd) en als ik blader door een boek zie ik soms vage zinnen tussen de donkere zinnen staan, dan wordt het beeld even zwart en dan zijn de vage zinnen verdwenen. Het is net alsof het scherm te langzaam opbouwt of de software te traag reageert. Ik heb de mijne teruggestuurd en een nieuwe gekregen maar die heeft voor mij dezelfde klachten. Dit hoort toch niet of wel?

  Reply

  • Dag Rino,

   Het is (helaas) wel zoals het hoort. Na 10 jaar op een ereader lezen ben ik er helemaal aan gewend geraakt maar een e-ink scherm werkt op een totaal andere manier dan de schermen op bijvoorbeeld je telefoon of tablet. Het is heel erg energie-zuinig maar het nadeel is dat het veel trager reageert en ook een stuk minder gevoelig voor aanraken is dan andere soorten schermen.

   Kort gezegd bouwt het scherm de pagina op door duizenden bolletjes zwart danwel wit te laten worden. Vroeger moest bij elke nieuwe pagina het scherm ‘gereset’ worden en dat zag je dan terug als even kortstondig zwart flitsen van het scherm. Tegenwoordig hoeft dat flitsen maar eens in de zoveel pagina’s te gebeuren maar dat kan betekenen dat je soms nog een soort schaduw ziet staan van de tekst van een vorige pagina omdat het beeld niet gereset is. Na het zwart worden – het resetten – verdwijnt dat keurig.

   Het slechte nieuws is dus dat het zo hoort. Het goede nieuws is dat je bij de instellingen op je Tolino kunt instellen dat het scherm vaker ververst moet worden. Juist de Tolino neemt het standaard erg ruim waardoor je dit effect sneller krijgt. Je kunt spelen met de instellingen maar zelf laat ik het scherm elke 10 pagina’s verversen en zou dat waarschijnlijk op elke 5 pagina’s zetten als die optie bestond.

   Reply

 10. Goedemiddag,
  Nu dacht ik hier de oplossing te vinden voor mijn twijfel maar ik zie door het bos de bomen niet meer.
  Ik lees al 5 jaar op mijn oude, trouwe Sony en neem geen papieren boek meer in de hand. Mijn goeie Sony begint echter oud te worden en de batterij gaat minder lang mee (alhoewel…nog steeds een tweetal weken). Hetgeen ik er het grootste nadeel aan vind is dat er geen verlichting in zit.
  Ik overweeg nu de aankoop van een nieuwe Ereader en twijfel tussen de Kobo aura HO edition 2 en de Tolino vision 4 HD.
  Voor mij is het echt een must dat ik eender waar boeken kan aanschaffen en die direct in mijn Calibre bib kan zetten. Daar pas ik dan de metadata aan en dan pas plaats ik ze op mijn reader.
  Kan dit bij de Tolino (waar precies toch mijn voorkeur naar uit gaat) ? En zet de Standaard boekhandel daar ook reclame op ?
  Ik zet mijn boeken in Calibre alfabetisch op auteur en dit met de familienaam eerst. Vervolgens zet ik ze in een map “ongelezen” en zo komen ze dan ook in mijn reader terecht. Als ik een boek gelezen heb verplaats ik die in mijn reader naar de map “gelezen”. Dit wil ik uiteraard zo blijven doen maar heb nu sterk mijn twijfels of dit met de Tolino kan.
  Ik ben absoluut geen computerwonder dus vandaar dat ik een beetje tilt sla als ik dit alles lees.
  Overigens, hartelijk bedankt voor uw blog. Ik heb er al héél veel aan gehad.

  Reply

  • Dag Ria,

   Als je al gewend bent om je ebooks in Calibre te zetten en dan naar de ereader te versturen dan kan het eigenlijk niet meer mis gaan. Calibre ondersteunt werkelijk alle ereaders die er zijn en je kunt de titels probleemloos naar de Tolino sturen. Het is exact dezelfde wijze als dat ik het doe.

   De Tolino heeft zelfs nog een extra voordeel als ik je vraag lees. Alle gelezen boeken worden automatisch naar de ingebouwde categorie ‘Gelezen’ verplaatst die je als tabblad terugvindt in de bibliotheek. Dat werkt echt heel fijn vind ik zelf.

   Mbt eventuele reclame: het beginscherm van de Tolino ereaders is onderverdeeld in twee delen waarbij de onderste helft (zo’n 40%) is gereserveerd voor de boekwinkel die er mee geassocieerd is. In Nederland Libris/Blz en in Belgie is dat Standaard. Er komt geen reclame maar er worden suggesties voor aan te schaffen boeken gegeven. Aangezien ik altijd met een boek bezig ben kom ik bijna nooit op dat startscherm en zie ik die suggesties dus ook nauwelijks.

   Reply

   • Dank U !!!!! Het is echt een pak van mijn hart dat ik mijn normale werkwijze verder ga kunnen gebruiken.
    Ik heb lang getwijfeld tussen de Kobo H2O edition 2 en de Tolino maar na het lezen van al Uw nuttige tips en schitterende uitleg gaat mijn voorkeur precies toch
    meer naar de Tolino. Ik koop regelmatig boeken bij “de Standaard boekhandel” dus misschien is die reclame voor boeken dan wel nuttig(of verleidelijk).
    Voor de prijs moet ik het niet doen want deze Tolino kost bij de Standaard €179!
    Waarom kost in België alles altijd meer ????

    Nogmaals hartelijk dank!!
    Ria

    Reply

    • Dag Ria,
     Misschien omdat ze in België geen maandenlange wachtlijsten bij de ziekenhuizen heeft zoals in Nederland? Of ligt het toch niet aan de belastingdruk?

     Wel een tip: wat je ook koopt, bekijk het eerst zelf in vergelijking met andere merken en modellen. Er zijn best grote verschillen qua formaat, qua contrast en rustig woordbeeld, enzovoorts. Pas als je er een hoop naast elkaar ziet worden de verschillen zeer veel duidelijker en zie je wellicht een model dat je echt een comfortabel gevoel geeft. Voor mij gaf dat zonder meer de doorslag! Ik gaf wel veel meer uit dan ik van plan was maar op de lange termijn is het dat waard.

     Reply

 11. Goedenavond,
  Hier ben ik dan terug. Juist voor mijn verjaardag de Tolino vision 4HD gekregen!
  En ….ik zit hier natuurlijk al te prullen.
  Als ik op mijn Tolino verzamelingen verwijder die ik niet nodig heb maar automatisch aangemaakt werden na verbinding met mijn callibre,(per auteur wordt er een verzameling aangemaakt) verschijnen die telkens terug nadat ik opnieuw verbinding gemaakt heb met mijn callibre.
  De aangemaakte labels in Callibre neemt hij niet automatisch over. Op mijn Sony had ik bv een map “ongelezen”. In mijn Callibre kreeg elk nieuw boek het label “ongelezen”. Bij het overzetten van Callibre naar reader werden deze dan ook automatisch in de map “ongelezen” gezet. Bij Tolino lukt dit dus spijtig genoeg niet.
  Nu moet ik dus elke keer zelf doen. Dit slaagt wel dik tegen of doe ik iets ni juist ?

  Groetjes,
  Ria

  Reply

  • Dag Ria,

   Ik heb zojuist geprobeerd om via Calibre verzamelingen op de Tolino te zetten en je hebt gelijk, dat werkt dus niet. En dat ligt niet aan jou maar het feit dat de Tolino plugin in Calibre geen verzamelingen ondersteunt. Ik had het niet eerder geprobeerd (omdat ik meerdere merken ereaders door elkaar gebruik werken verzamelingen helemaal niet handig voor mij) en wist niet eens dat Calibre de Tolino ereaders niet op deze manier ondersteunt. Anders had ik je dat vooraf even gemeld :(

   Ik vrees dat het handmatig moet totdat (ooit?) Calibre het wel gaat ondersteunen op Tolino ereaders.

   Reply

   • De oplossing staat ergens tussen de reacties hier:

    Prima review! Ik heb op basis hiervan de Tolino aangeschaft. Ik heb wel een kleine aanvulling. Ik heb na lang googelen een oplossing gevonden om verzamelingen te beheren via Calibre. Ik heb in Calibre een kolom Genre met vastgestelde waarden aangemaakt. Daarin zet ik mijn verzamelingen. Die exporteer ik met een aangepast sjabloon, te vinden onder Apparaat / Dit apparaat instellen, naar de reader. De boeken komen in de map Verzamelingen, met de genres als submappen op de reader die ze automatisch als verzamelingen ziet.
    Natuurlijk moet je dan wel elk boek in de metadata voorzien van een genre.

    Ik heb de oplossing hier gevonden:
    https://www.mobileread.com/forums/showthread.php?p=3389295

    Mijn sjabloon ziet er zo uit:
    Verzamelingen / {#genre} / {Title} {series:|| } {series_index:0>2s|[|] } {authors}

    Werkt perfect!

    Reply

    Bron: https://rsnijders.info/vakblog/2017/07/29/tolino-vision-4-hd-review/

    Reply

 12. Dag Ria en Raymond,

  Ik ben het met bovenstaande niet helemaal eens. Het is mogelijk om Calibre zo in te stellen dat verzamelingen werken. Zie mijn eerdere post.

  Nog even een aanvulling daarop, als je met meerdere bibliotheken werkt moet je de instellingen voor elke bibliotheek aanpassen. Maar dan werkt het ook perfect!

  Reply

  • Marianne, je hebt helemaal gelijk, excuses! Omdat de Tolino plugin geen tabblad Verzamelingen had ging ik iets te kort door de bocht maar ik was vergeten dat je het al werkend had!

   Reply

 13. Heel hartelijk bedankt Raymond en Marianne.
  Ik ga het straks zeker proberen.

  Ria

  Reply

 14. Hallo! Ik heb het nieuwe model Tolino Epos bij Conrad gekocht. Deze is groter, vindt ik fijner lezen. Verder wordt hij nog alleen in Duitsland verkocht. Ik kan mij nu niet aanmelden voor de Tolino Cloud of mytolino omdat ik geen ander land dan duitstalig kan kiezen maar ik kon wel nederlands als taal kiezen. Maar onderin beeld staat dus een hele rij duitstalige boeken op de homepage. Als ik de aanmelding probeer te voltooien op de ereader heeft hij uiteraard een probleem met mijn adres (postcode bijv.) Bij Conrad hebben ze geen andere oplossing voor me dan linkje van deze blog te sturen?. Ik wilde nu juist alles in een Cloud hebben en niet op harddrive. Als ik wist hoe ik land kan veranderen zou ik al geholpen zijn, toch koppelen aan computer?

  Reply

  • Ik had hetzelfde probleem met een Tolino Vision, gekocht bij Libris. Heb daarover contact gehad met Libris (ebook@libris.nl). Zij hadden het serienummer nodig om de ereader te kunnen overzetten. Misschien kunnen ze jou ook helpen.

   Reply

   • Dank voor je antwoord Herman, hier ga ik mee aan de slag. Had al de plaatselijke boekhandelaar gebeld, ook wederverkoper van Tolino, die had nog nooit van de Epos gehoord.

    Reply

  • Dag Tanja,

   Het is een vervelend probleem inderdaad. De Tolino ereaders zijn primair bedoeld voor de Duitse markt maar worden dankzij afspraken met Standaard in België en Libris/Blz in Nederland ook buiten Duitsland verkocht. Het punt is alleen dat ereaders in landen buiten Duitsland met hun serienummers gekoppeld moeten worden aan de desbetreffende partners zodat de ‘boekwinkel’ op het startscherm ook gekoppeld wordt en er ingelogd kan worden op de Tolino ereaders met een account van die partij in Nederland. Op een Kobo ereader kun je dat met een verborgen bestandje zelf aanpassen maar bij Tolino werkt dat niet zo (volgens mij want ik heb het niet kunnen vinden).

   Zoals Herman al aangeeft is je beste optie om te informeren of Libris je uit de brand kan helpen zodat je ook met een Libris account (dat als Tolino account dan dient) kunt inloggen op je Epos. Daarmee zou je probleem verholpen moeten zijn. Nou is de Epos niet te koop in Nederland via Libris dus het is geen garantie dat ze het uberhaupt kunnen koppelen aan een Libris account maar vragen kan in elk geval!

   Reply

   • Beste Raymond en Herman,
    Ik heb inmiddels contact gehad met Libris, die mijn bericht weer doorstuurden naar Tolino. Op dit moment kunnen ze de Epos nog niet configureren voor de nederlandse markt. Maar ze hebben meteen een testmodel besteld en ze houden me op de hoogte van de ontwikkelingen.
    Ik heb inmiddels een boek van de bibliotheek geleend via de wifi op de Tolino, dat kan dus wel maar gaat moeizaam op zo’n e-ink scherm. Voorlopig zal t dus via de computer en software als Calibri moeten.
    Bedankt voor jullie hulp!

    Reply

    • Het is mij wel gelukt mij aan te melden in Duitsland, bij Thalia. Probleem is inderdaad de postcode, maar een fictieve postcode van 5 cijfers werd geaccepteerd.
     En eenmaal aangemeld bij Thalia kun je in de Tolino Cloud komen.

     Reply

 15. Ook ik heb op basis van dit review de Tolino Vision 4HD aangeschaft. Echter van de “verzamelingen” wordt ik wanhopig. Ik heb in Calibre alles lekker geordend met tags, maar daar doet Tolino niets mee. De oplossing van Marianne klinkt hoopvol, maar het lukt mij niet. Marianne schrijft; “Ik heb in Calibre een kolom Genre met vastgestelde waarden aangemaakt.”
  Daar loop ik al vast, ik kan vinden ‘aangepaste kolom aanmaken’ maar wat voor type moet het dan zijn?

  Reply

 16. Ik heb het uiteindelijk toch gevonden en hieronder beschrijf ik hoe ik dat heb gedaan. Volgens mij werkt deze methode bij een lege e-reader, ik weet niet wat er gebeurt als je de e-reader al hebt gevuld. Ik heb ‘m terug naar fabrieksinstellingen gezet. (let op! Je ben dan al je boeken kwijt als je die niet op een andere locatie hebt staan) En daarna opnieuw aangemeld, gcontroleerd op updates. Je kunt ook eerdst alleen de boeken verwijderen en dan opnieuw beginnen:
  In Calibre ga je naar Voorkeuren > wijzig gedrag van Calibre > Voeg eigen kolommen toe:
  Opzoeknaam: genre (met kleine letters!)
  Koptekst van kolom: Genre
  Kolomtype: Tekst, maar met een vast aantal toegestane waarden
  Beschrijving:
  Waarden: (de namen van je “verzamelingen”, bijvoorbeeld;) Autobiografisch,Filosofie,Geschiedenis,Horror,Humor,Literaire Thriller,
  Knop ok> Knop Toepassen, waarna Calibre moet herstarten.

  Vervolgens zul je binnen Calibre de kolom Genre moeten vullen, dit gaat het snelst als je gebruik maakt van “metadata op groepsniveau bewerken.

  Daarna moet in Calibre nog worden ingesteld hoe de boeken (met genre) moeten worden overgebracht naar de e-reader. Voorkeuren > wijzig gedrag van Calibre > Boeken naar apparaten sturen:
  {#genre}/{auteurs}/{title}

  Dan stel je in Calibre het apparaat in: Marianne schrijft hierboven haar suggestie. Ik heb een ander template gebruikt.
  Klik in de menubalk op de knop Apparaat > Dit apparaat instellen:
  {#genre}/{auteurs}/{title}
  Dan geeft Calibre aan dat ze moet herstarten.
  Vervolgens kun je de boeken naar de e-reader sturen.

  Ik heb gebruik gemaakt van deze pagina’s:
  https://papierlos-lesen.de/ebooks-auf-dem-ereader-organisieren/
  https://papierlos-lesen.de/genial-sammlungen-auf-dem-tolino-mit-calibre-verwalten/

  Succes!

  Reply

 17. Ik twijfel tussen aanschaf van Tolino vision 4 HD of Kobo Aura H2O edition 1 of edition 2.

  Vooral de vrees voor vastlopers tijdens een vakantie zonder laptop bij me houdt me bezig…
  Hoe vaak gebeurt zoiets bij een Tolino of Kobo? Maakt dat nog uit qua stabiliteit bij deze 2 merken?

  Is de oude Kobo H2O edition 1 met micro sd card dan toch te prefereren, omdat je dan ook nog alles op je sd card kan zetten en dat als “back up” bij je hebt?

  Of maak ik me druk om iets wat in de praktijk eigenlijk niet voorkomt??

  Reply

  • Wat ik bij je eerdere vraag ook al aangaf: ik denk dat het qua stabiliteit niets uitmaakt. Ja, er is een kans dat een ereader vastloopt maar of die groter is dan de kans dat de ereader gestolen wordt of op een andere manier kaduuk gaat betwijfel ik ten zeerste. Mij is het nooit overkomen en hoewel dat morgen zo anders kan zijn, maak ik me daar nu geen zorgen over. Je kunt simpelweg vooraf geen garantie krijgen dat het je niet overkomt …

   Reply

 18. Onder andere door uw review ben ik een maand geleden voor een tolino vision 4 HD gegaan via de belgische boekhandel ‘standaard boekhandel’.
  Voordien had ik een kobo die het jammer genoeg binnen de 9 maanden onherstelbaar begeven had (gelukkig binnen de garantieperiode).
  Ik vind weliswaar dat de batterij niet lang meegaat. Ik zet steeds de wifi uit als ik die niet nodig heb, lees gemiddeld een uur per dag en moet elke 2 weken opladen. Mijn kobo hoefde ik slechts eenmaal om de 4-5 weken op te laden.
  Ook heb ik problemen met de slaapstand en de hoes. De reader gaat automatisch in slaapstand en opent dan normaal gezien terug als ik de hoes open. Echter meestal staat de reader al aan terwijl de hoes nog gesloten is en vaak is er dan ook automatisch een paar blz’n vooruit of achteruit gebladerd. Daarom zet ik de reader nu steeds helemaal uit als ik stop met lezen maar dit vind ik persoonlijk niet zo leuk want het inschakelen neemt steeds een tijdje in beslag.
  Derde probleem: vaak heb ik voor dat de de letters van 2 pagina’s door elkaar staan. Dan moet ik eventjes een pagina teruggaan en weer verder. Daarmee is het probleem opgelost. Echter ook niet zo leuk.
  Hebt u daarmee ervaring? Bvb wat ervaart u als gemiddelde batterijduur van de tolino of de andere ‘kwaaltjes’ waar mijn tolino mee kampt? Moet ik deze eens resetten? Of moet ik er gewoon mee leren leven dat het allemaal iets trager verloopt en ik vaker de reader aan de kabel moet leggen.
  Alvast bedankt voor uw reactie.
  (pas op ik heb ook positieve punten aan de e-reader hoor ;-) – maar soms twijfel ik of ik de verkeerde keuze maakte om over te schakelen op tolino).

  Reply

  • Ook mijn Tolino moet ik (gevoelsmatig want ik heb het nooit echt getest en vergeleken) iets vaker opladen dan mijn Kobo’s maar dat ligt ook echt wel aan de software versies die er op dat moment op staat en de leeftijd van de ereaders. Van resetten wordt de batterijduur in elk geval niet beter en ik ben bang dat het iets is waar je simpelweg mee moet leven …

   Het probleem met de slaapstand en de hoes is (helaas) ook wel een bekende. Afhankelijk van hoe sterk het magneetje in de hoes is kan het dus zijn dat die niet goed in de slaapstand gaat, of juist wel in de slaapstand gaat omdat de achterkant van de hoes tegen de ereader aan komt enz. Het ligt echt aan de hoes en niet aan de ereader. Ik heb zelf de gewoonte ontwikkeld om tijdens het lezen geen hoes te gebruiken en aan het einde van de dag inderdaad de Tolino uit te zetten. Dat is te verhelpen door een betere hoes maar je weet pas of de hoes ‘goed’ is als je het kunt proberen en dat is meestal niet mogelijk.

   M.b.t. de letters die door elkaar lopen, daar is gelukkig wel iets aan te doen. Bij de Instellingen (en dan Leesinstellingen) kun je aanpassen hoe vaak het scherm ververst moet worden. Standaard staat die op ‘Nooit’ geloof ik maar dat zou ik dus lager zetten. Ik heb het op ‘Na 10 pagina’s’ gezet en dat werkt prima voor mij.

   Reply

 19. Alvast erg bedankt voor uw antwoord! Ik kan alvast de leesinstellingen aanpassen en met uw reactie over de hoes kan ik ook wel weg.
  Zolang ik de reader thuis heb, heb ik de hoes ook niet nodig. Vooral voor verplaatsingen ter bescherming van mijn reader heb ik die eigenlijk gekocht.

  En wat de batterij betreft is het bij mij ook eerder gevoelsmatig dat ik hem meer moet opladen.
  Ik moet er gewoon rekening mee houden als ik op verplaatsing ga dat ik de batterij tijdig moet opladen.

  En over het algemeen ben ik wel tevreden over de tolino.

  Reply

 20. 2 vragen:

  Kun je met wifi je boeken uit de Tolinocloud zo op je Tolino zetten?

  En worden ook je aangemaakte verzamelingen in de cloud gesaved zodat je verzamelingen bij een keer terugzetten naar de fabrieksinstellingen niet kwijt bent?

  Reply

  • @Anita 2 antwoorden:

   1) Jazeker. Zolang je dus maar ingelogd bent met je Tolino (Libris) account kun je dus rechtstreeks boeken op je ereader vanuit de cloud zetten

   2) Correct. Zowel de boeken als ook de indelen in verzamelingen staan opgeslagen in de Tolinocloud en ergo kun je die terugzetten mocht je je ereader teruggezet hebben naar de fabrieksinstellingen.

   Reply

   • Dankjewel, jammer dat Kobo dit niet heeft

    Ik lees Kobo Plus op nijn Kobo Aura H2O edition 2, maar denk erover om op een Tolino mijn andere boeken te gaan lezen en dan heb ik meteen een reserve ereader. Want bv nu had ik pech met de Kobo en is hij retour gegaan (liep 5 x vast).

    Op de Kobo moet ik al mijn eigen boeken weer in verzamelingen zetten en via Calibre lukt het me niet. Dit is dus wel echt een groot voordeel van de Tolino!

    Reply

 21. Ik heb de Tolino Vision 4 HD gekocht en ik heb hem helaas tot 2 x teruggestuurd. Er bleek een softwarefout in te zitten…

  Hierdoor reageerde de tap2flip bij de eerste Tolino superovergevoeligheid en werden er al bladzijden omgeslagen als de ereader op mijn schoot lag en ik hem niet eens aanraakte. Bij de tweede Tolino deed de tap2flip het helemaal niet.

  Bij beide Tolino’s viel me op dat de leesinstellingen zeer traag reageren. Ook het instellen van de lettergrootte via 2 vingers bewegen op het beeldscherm gaat erg langzaam en werkt niet zo gebruiksvriendelijk als bij de Kobo.
  Verder was zeer irritant dat ik heel vaak de melding “even geduld” kreeg en hierbij was “even” een lange tijd! Ik weet niet of dit alles ook komt door de softwarefout of dat dit altijd zo is, maar ik vond het zeer storend.

  De Tolinocloud werkt geweldig inderdaad, daar zou Kobo een voorbeeld aan mogen nemen!

  Erg teleurstellend dat die bug er in zit nu en Libris gaf aan dat een nieuwe update best lange tijd op zich zou kunnen laten wachten. Dus helaas, hij gaat jammer genoeg terug…

  Reply

  • ook ik heb een Tolino teruggestuurd omdat de tap to flip het niet deed.
   Een nieuwe deed het evenmin. Omdat ik de site en de tolino sowieso erg prettig vind heb ik het maar geaccepteerd, Misschien komt er nog eens een update. ik gebruikte het tap to flip niet zo vaak.
   prima apparaat maar nog wat vervelende foutjes.

   Reply

 22. Gisteren in Duitsland een TOLINO VISION 4 HD gekocht
  MAAR aanmelden is een probleem: het systeem accepteert ons adres in Belgie niet.
  Hoe kan ik dat oplossen ?

  Reply

  • Je Tolino is vermoedelijk ‘gekoppeld’ aan het land waarin je het gekocht hebt – Duitsland dus – en het vereist dan dus een Duits adres op het account waarmee je inlogt. Daarmee heb je dus twee mogelijkheden:
   1) Je plukt een willekeurig Duits adres uit een online telefoonboek en gebruikt dat voor je account. Het is immers niet alsof je fysieke boeken laat versturen (wellicht dat je een .com mailadres moet gebruiken zoals eentje van Gmail of Outlook.com)
   2) Je neemt contact op met je lokale Standaard boekhandel. Zij zijn volgens mij nog steeds wederverkoper van Tolino in België en via hen zou het mogelijk moeten zijn om je ereader te laten omzetten/registreren voor gebruik in België. Ik weet dat niet 100% zeker maar heb het van een andere Belgische Tolino gebruiker gehoord.

   Reply

 23. Hoi Raymond.

  Ik heb de Tolino 4 HD gekocht.
  Is het ook mogelijk om boven/onderin de titel van het boek weer te geven?
  En kan ik het aantal lesuren ergens bekijken?

  Groetjes,
  Ingrid

  Reply

 24. Hoi Raymond. Ik lees beurtelings op de Tolino 3 en de Kobo Clara HD. Beiden fijne readers. De Tolino is voor mij prettiger aan mijn ogen. En ik vind het prettig om met een tik op de pagina te zien hoeveel pagina’s een hoofdstuk nog telt.
  De tap-to-flip functie werkt zelfs met hoes nog prima.
  Grote voordeel van mijn Kobo is dat ik de korte inhoud van een boek kan zien als ik kort op het boek tik.
  Zit deze functie wellicht ook ergens in de Tolino verborgen????
  (Tolino is af en toe zeer vriendelijk geprijsd in Duitsland, dus een aankoop van de 4 overweeg ik zeker als ook de samenvatting zichtbaar wordt.)

  Reply

 25. Wanneervis deze review geschreven? in de review is sprake van ‘vorig jaar’ ‘t ja wanneer was dat?

  Reply

 26. Hoi Raymond,
  Ik zag dat er inmiddels een Tolino Vision 5 te koop is, de Tolini Vision 4 HD wordt niet meer door Libris geleverd. Ken jij deze nieuwe ereader al, hij doet me denken aan de Kobo Libra H2O. Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt!
  Groeten Anita

  Reply

 27. Als je de Tolino mee “on the road” neemt dan leer je hem pas echt kennen.
  Ik had zowel de 2 als de 4 HD en beiden gingen binnen de drie maanden stuk aan hetzelfde euvel. Zwarte vegen op het scherm en geen beeld meer. Volgens de Standaardboekhandel, de verkoper, was dit te wijten aan schermbreuk en zij wilden het probleem, wegens zinloos, zelfs niet voorleggen aan de hoofdzetel.
  Beide Tolino’s waren nochtans voorzien van de , door hen, aangeraden (dure) harde bescherming en werden nooit getransporteerd zonder dat die goed gesloten was.
  Voor mij een te mijden product, om van de klantenservice nog maar te zwijgen

  Reply

 28. Hallo Raymond
  Ik heb pas op mijn Tolino vision 4 HD de fabrieksinstellingen teruggezet voor de tweede keer. Nu is echter de ruimte om boeken er op te zetten kleiner geworden. Er staan nu 2140 boeken op. En Calibre geeft aan dat het geheugen vol zit. Er zouden ongeveer 6000 boeken op moeten kunnen.
  Ik vraag me af of het geheugen niet goed opgeschoond is.
  Heb jij tips hoe ik dit zelf kan doen?
  (Ik heb aardig ervaring met computers.)
  Met vriendelijke groet Anne

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top