tolino vision 4 hd

De Tolino Vision 4 HD in de praktijk

Sinds 2014 worden de Tolino ereaders in Nederland verkocht via Libris en Blz. In 2016 kwam daardoor de Tolino Vision 3 HD al naar ons land toe maar ook de opvolger, de Vision 4 HD is inmiddels te koop via deze boekhandelketens. Maar hoe verhoudt deze 6″ ereader zich tot bijvoorbeeld de Kobo Aura Edition 2?

Tolino is een van oorsprong Duits ebookplatform dat in 2013 gelanceerd werd door retailers en ebookwinkels die een tegenhanger wilden bieden voor Amazon. Feitelijk een soort Duitse Bol.com waarmee Tolino bestaat uit een platform, ereading apps en ook ereaders.

Tot medio 2014 waren de Tolino ereaders niet leverbaar in Nederland. Dat veranderde toen Bol een samenwerking aanging met Kobo voor hun ebookwinkel en de ereaders. Tot dat moment werden de ereaders van Kobo via de Libris (en Blz) boekwinkels geleverd en dat betekende dat de boekwinkels op zoek moesten naar een nieuwe partner voor de ereaders. Dat werden de Tolino ereaders en vanaf eind 2014 werden de Tolino Shine en de Tolino Vision 2 verkocht via de Libris en Blz boekwinkels en websites.

Vorig jaar deed de eerste ‘HD’ ereader van Tolino zijn intrede en bleek de Tolino Vision 3 HD een uitstekend alternatief voor de Kobo Glo HD te zijn. Maar de tijd staat niet stil en inmiddels zijn zowel de Shine 2 HD als de Vision 4 HD in Nederland te koop via de Libris en Blz website. Beide zijn ereaders met een 6 inch HD scherm maar de Tolino Vision 4 HD is toch echt het paradepaardje met alle geavanceerde functies.

De Tolino Vision 4 HD samengevat

Specificaties:

 • Een uitstekend 6 inch scherm (Carta E-ink) met een HD resolutie van 1448×1072 pixels en 300 pixels per inch (hetzelfde als dat van de Kindle Paperwhite 3 en de Tolino Vision 3 HD maar beter dan dat van de Kobo Aura Edition 2!);
 • 8 GB interne opslag (waarvan 6 GB beschikbaar is voor ebooks) zonder mogelijkheid deze uit te breiden middels een micro-sd kaartje. Dat is 3 keer zo veel als bij de Tolino Vision 3 HD en anderhalf keer zo veel als bij de Aura Edition 2. Je krijgt ook nog eens 5 GB extra opslag via de Tolino Cloud);
 • lengte/breedte/dikte: 163 mm x 114 mm x 8,1 mm met een gewicht van 175 gram;
 • waterbestendig (zonder dat er klepjes bij de knoppen of usb aansluiting zitten);
 • Tap2flip: bladeren door te tikken op de achterkant van de ereader;
 • Frontale schermverlichting die met een eigen knopje aan- en uitgezet kan worden. Inclusief smartLight waarmee ook de kleurtemperatuur ingesteld kan worden (blauw licht filter);
 • Verkoopprijs van €159 bij Libris en Blz en een aantal geselecteerde Libris/Blz boekwinkels.

Pluspunten:

 • Hetzelfde hoge resolutie scherm als dat van concurrerende premium ereaders in combinatie met een uitstekende smartLight schermverlichting waarmee je ook blauw licht kunt filteren. Deze mogelijkheid tref je verder alleen aan bij de duurdere Aura ONE en Aura H2O Edition 2;
 • Waterbestendig en dus kun je zonder zorgen in bad lezen of aan het strand;
 • De Tolino software wordt regelmatig bijgewerkt en is zeer gebruiksvriendelijk (versie 10.0.1 kwam in april 2017 uit) met o.a. automatische en handmatige verzamelingen, screenshot functie en mogelijkheid om je eigen lettertypes toe te voegen;
 • Er zit nog een Home knop op de ereader waarmee je meteen terug gaat naar het startscherm;
 • Je kunt de ereader resetten met een ‘ouderwetse’ resetknop. En ja dat is tegenwoordig niet vanzelfsprekend meer;
 • Toegang tot Tolino Cloud, een webreader en online bibliotheek waar je tot 5GB aan ebooks kunt opslaan. Zowel bij Libris en Blz gekochte ebooks maar ook je eigen (elders gekochte) ebooks(!)

Minpunten:

 • Ongeveer 40% van het startscherm wordt geclaimd door de ebookwinkels van Libris en Blz die geïntegreerd zijn in de ereader. De integratie is logisch maar het is jammer dat de aanschafsuggesties een aanzienlijk deel van het scherm in beslag nemen (en niet uitgezet kunnen worden);
 • De prijs is relatief hoog voor een ereader met een 6″ scherm. Daar staat tegenover dat de Tolino Vision 4 HD beschikt over functies die je bij de concurrent alleen bij de (nog) duurdere modellen aantreft;
 • De ondersteuning. Je zult zelf het één en ander moeten uitvogelen, zoals hoe je Tolino Cloud in Nederland kunt vinden en gebruiken of hoe je eigen lettertypes kunt toevoegen want dat vind je niet in de handleiding terug (wel in de onderstaande bespreking). Waar je precies moet zijn voor garantie en support is ook niet duidelijk.

In de doos

tolino vision 4 hd in de doosAchter op de doos worden de specifieke kenmerken van de Tolino Vision 4 HD in zes talen opgesomd. Van smartLight tot de Tolino Cloud. Interessant is wel dat hier nu geen harde uitspraak gedaan wordt over hoe lang de accu meegaat op 1 lading. Dat is terecht mijns inziens aangezien dat heel erg afhankelijk is van hoeveel je leest en of je de wifi danwel de schermverlichting aan hebt staan.

Als je de doos open doet dan kijkt je Tolino je meteen aan. Het ‘gezicht’ van Tolino krijg je te zien op het scherm als de ereader in de slaapstand staat maar dus ook als de Vision 4 HD nog ingesteld moet worden. Op dit allereerste scherm wordt tevens met een pijltje gewezen naar de aan/uitknop voor het geval je die niet kunt vinden.

Behalve de ereader zelf tref je verder aan alleen een micro usb kabel aan in de doos en een boekje met wat basisinformatie.

Het uiterlijk en de hardware van de Tolino Vision 4 HD

tolino vision 4 hd

Het eerste dat je ziet van de Tolino Vision 4 HD is natuurlijk de voorkant. Het 6 inch E-ink scherm (capacitief) met een resolutie van 1448×1072 pixels loopt naadloos over in de rand zoals je dat van tablets gewend bent. Bij Kobo tref je dit alleen aan bij de Aura ONE (en bij de eerste editie van de Aura waar het niet goed werkte) en het zorgt er voor dat het bladeren en navigeren fijner aanvoelt.

De Tolino Vision 4 HD heeft, in tegenstelling tot veel andere modellen ereaders, nog diverse fysieke knoppen. Er is een home knop onder het scherm aanwezig waarmee je altijd terug gaat naar het startscherm. De term knop is niet helemaal terecht want het is een “aanraak” knop met een lampje dat gaat branden als je hem aanraakt maar dit werkt zonder enige problemen. Fysieke knoppen zijn echter wel bovenop de ereader te vinden. De aan/uit knop natuurlijk maar ook een aparte knop om de schermverlichting mee aan en uit te zetten.

Het is raar om het apart te benoemen maar de Tolino Vision 4 HD heeft nog wel een resetknop onderop zitten achter het piepkleine gaatje, naast de micro-usb aansluiting. Bij de (huidige) Kobo ereaders ontbreekt de resetknop namelijk.

Ook Tolino ziet geen heil in knoppen om mee vooruit en achteruit te bladeren maar heeft desondanks wel een extra manier toegevoegd om te bladeren als je niet wilt tikken op het scherm: op de achterkant van de ereader is een vlak aanraakgevoelig gemaakt en als je daar op tikt kun je ook vooruit bladeren. Deze tap2flip functie werkt redelijk goed hoewel ik soms meerdere malen moest tikken voordat die verder bladerde en je heel gemakkelijk per ongeluk bladert als je de ereader oppakt of neerlegt. Je hebt er ook niets aan als je de Tolino ereader in een hoes stopt maar gelukkig is de functie uit te zetten in de instellingen.

smartLight schermverlichting

tolino vision 4 hd smartlight

Hoewel de Vision 4 HD bijna dezelfde hardware heeft als zijn voorganger is er één heel groot verschil. Tolino heeft namelijk goed gekeken naar alle ontwikkelingen rondom het lezen met blauw licht en komt nu zelf met smartLight als antwoord op de ComfortLight Pro schermverlichting die door Kobo gebruikt wordt.

Concreet betekent het dat er nu meer LED lampjes aan alle kanten van het scherm zitten. Enerzijds een aantal witte LED lampjes die zorgen voor de helderheid van de verlichting en anderzijds een aantal LED lampjes die kleuren kunnen tonen. Deze lampjes kunnen schakelen in de hoeveelheid blauw licht die ze geven zodat je er voor kunt kiezen om ‘s avonds minder blauw licht te gebruiken in de schermverlichting.

Langdurige blootstelling aan blauw licht (vlak) voor het slapen remt de afgifte van melatonine (slaaphormoon) en kan leiden tot een kortere en/of onrustigere slaap. Hoewel nooit definitief vastgesteld is in welke mate dit schadelijk is, zijn er diverse apps voor tablets die een filter op het blauw licht kunnen zetten. Apple heeft deze functionaliteit oorspronkelijk geïntroduceerd in iOS 9.3 onder de naam Night Shift. Hierbij geeft het scherm van de telefoon of tablet minder of geen blauw licht af in de avonduren. Hoewel e-ink schermen van ereaders zelf geen licht geven hebben Kobo en Tolino beide blauwlichtfiltering in de schermverlichting toegepast op hun premium modellen.

Bij de instellingen voor de verlichting kun je een schuifje omzetten waardoor de ereader automatisch bepaalt hoeveel blauw licht er gefilterd wordt op basis van het tijdstip. Wil je dat liever zelf bepalen – en dat is wel zo handig als je bijvoorbeeld ‘s avonds in een goed verlichte ruimte leest – dan kun je zowel de helderheid als kleurtemperatuur handmatig instellen.

Tolino gebruikt vermoedelijk minder en andere LED lampjes dan Kobo voor hun Aura ONE en Aura H2O Edition 2 want daar waar Kobo ereaders (diep)oranje licht geven als je het blauw licht volledig wegfiltert, is dat bij Tolino donkergeel licht. Wat ik eigenlijk fijner vind lezen.

Waterbestendig

De Tolino Vision 4 HD is waterbestendig en ook al wordt hier geen certificering bij vermeld, het komt er volgens Tolino op neer dat de Vision 4 HD maximaal 30 minuten waterbestendig is tot 1 meter diepte in zoet water. Prima voor in bad maar het blijft een goed idee om de ereader niet in het zwembad te laten vallen.

De software

Alle Tolino ereaders maken gebruik van door Tolino zelf ontwikkelde software dat op Android is gebaseerd. Het startscherm is verdeeld in twee delen waarbij de bovenste 60% wordt gebruikt om de drie recenst gelezen titels te tonen en naar je eigen bibliotheek te verwijzen terwijl de onderste 40% gereserveerd is voor de ingebouwde ebookwinkel van Libris en Blz. Ongeacht of je daar wel of niet gebruik van wilt maken is die ebookwinkel niet te verwijderen van dat startscherm. Een Libris of Blz account is om die reden dan ook verplicht als je de Tolino ereader in gebruik wilt nemen hoewel niemand je natuurlijk verplicht om daar je ebooks te kopen.

Heb je al eerder ebooks gekocht bij Libris (of Blz) of ga je dat in de toekomst doen? Dan worden die ebooks automatisch opgenomen in je Tolino Cloud en gesynchroniseerd naar de Tolino Vision 4 HD.

Ongeacht waar ze vandaan komen, alle ebooks komen in de bibliotheek te staan en kunnen gesorteerd worden op datum-van-toevoeging, auteur en titel. De bibliotheek is onderverdeeld in tabbladen waarbij alle boeken op titel weergegeven worden op het eerste tabblad, gegroepeerd worden per auteur op het tweede tabblad en ze ook nog eens automatisch in verzamelingen gegroepeerd worden. Standaard wordt elke auteur ook zijn eigen verzameling en worden alle uitgelezen boeken verplaatst naar de verzameling Gelezen boeken. Natuurlijk kun je zelf je eigen verzamelingen aanmaken en dat werkt zeer snel en gemakkelijk.

De verzamelingen kun je (volgens mij) niet beheren in Calibre, al worden de Tolino ereaders verder zonder enige problemen ondersteund in Calibre.

tolino vision 4 hd

Ga je vervolgens een ebook lezen? Dan kun je met een eenvoudig menu boven in het scherm het beeld kantelen (als je liever de tekst in landscape formaat leest), navigeren door de inhoudsopgave, de lettertype en -grootte aanpassen, de helderheid van de schermverlichting instellen en het geopende boek doorzoeken. Onder in het scherm kun je scrollen door de pagina’s van het boek of bladeren door de hoofdstukken.

Het veranderen van de tekstweergave (lettergrootte en lettertype) is bijzonder eenvoudig. Elke titel wordt in een standaardweergave getoond maar met een slider kun je de lettergrootte aanpassen. Dat werkt adequaat maar een slider op een E-ink scherm is verre van ideaal. Gelukkig kun je ook in een aantal stappen de lettergrootte aanpassen door op de a of A te tikken.

Wil je liever een ander lettertype dan heeft Tolino zes – voor E-ink schermen geoptimaliseerde – lettertypes toegevoegd, waaronder OpenDyslexic dat beter geschikt is voor lezers met dyslexie. Elk lettertype heeft zijn eigen voordelen maar ik prefereer het Bitter lettertype dat ik ook op Kobo ereaders gebruik en lijkt op het door Amazon gebruikte Bookerly op de Kindle ereaders.

Ook op de Tolino Vision 4 HD kun je eigen lettertypes (TTF of OTF bestanden) toevoegen aan het mapje fonts op de reader nadat je die aangesloten hebt op een computer. Dit werkt echter niet vlekkeloos en consequent voor alle lettertypebestanden en je zult er mee moeten experimenteren om te kijken wat wel en niet goed werkt.

Als je toch de Tolino ereader aan je computer hebt gekoppeld, dan zie je ook een mapje DCIM staan. Dat is de Digital Camera IMages map waar normaliter foto’s in opgeslagen worden. Deze wordt door de Tolino Vision 4 HD gebruikt om de screenshots in op te slaan die je kunt maken. Door de aan/uitknop ingedrukt te houden verschijnt er een menu waarin je de optie krijgt om een screenshot te maken. De screenshots worden vervolgens als PNG bestanden in de DCIM map geplaatst.

Tolino Cloud

tolino vision 4 hd tolino cloud

De Tolino Cloud wordt door Libris en Blz vooral als webreader gepresenteerd. De url die in de handleiding staat brengt je naar een informatiepagina over Tolino Cloud en via die pagina kun je inloggen met ofwel je Libris danwel je Blz account. Je kunt dan je bij Libris of Blz gekochte ebooks in de browser lezen, net zoals je dat ooit kon met de inmiddels verdwenen Kobo Instant Reader.

Maar de Tolino Cloud is meer dan cloudopslag waar enkel en alleen je gekochte ebooks worden opgeslagen om te synchroniseren met je ereader. Je kunt namelijk je eigen ebooks uploaden naar de Tolino Cloud en deze worden vervolgens ook gesynchroniseerd naar de Tolino ereader via je account. Je hebt in totaal 5 GB aan opslagruimte en dat is voldoende voor duizenden ebooks.

In de webreader via MyTolino is het ook mogelijk om de ebooks in verzamelingen te ordenen en heb je (bijna) alle opties tot je beschikking die je ook op de ereader hebt. Let op dat Libris en Blz beide ook hun eigen versie aanbieden van de webreader waar je niet de optie hebt om de ebooks te ordenen of te downloaden naar je computer.

Bescherm je ereader

tolino vision 4 hd gecko hoes

Hoewel de Tolino Vision 4 HD prima tegen een (klein) stootje – en water – kan is een E-ink scherm niet heel erg robuust. Het maakt natuurlijk wel verschil of je een ereader dagelijks in een tas of rugzak propt of hem altijd op je nachtkastje hebt liggen maar voor veel mensen zal een beschermhoes geen overbodige luxe zijn.

Op de bestelpagina’s van Libris en Blz heb je de keuze tussen maar liefst 7 verschillende hoezen die allemaal afkomstig zijn van Geckocovers. Zelf doe ik hem altijd in mijn rugzak en wil ik een stevige hoes waar ik de ereader gemakkelijk uit kan halen. De Tolino Vision 4 HD gaat overigens automatisch in de slaapstand zodra je de beschermhoes sluit en je hoeft hem dus niet per se telkens uit te zetten.

Conclusies

Met de Vision 4 HD levert Tolino zijn zevende ereader af en in dit geval is zeven keer scheepsrecht. Het is Tolino eindelijk gelukt om een ereader met een 6 inch scherm af te leveren die wel eens de beste zou kunnen zijn die je op dit moment kunt kopen. De Tolino Vision 4 HD doet niets wat echt uniek is maar combineert alle mogelijke functies in één model en doet dat op een manier die gewoon uitstekend werkt.

De smartLight schermverlichting, de mogelijkheid om lettertypes toe te voegen, de waterbestendigheid, het automatisch ordenen van (gelezen) boeken in verzamelingen, de screenshot-functie, de uitstekende leessoftware en de handige combinatie met de Tolino Cloud zijn allemaal goede redenen om te kiezen voor de Tolino Vision 4 HD. De hardware is beter dan de Aura Edition 2 en je moet uitwijken naar de Aura H2O Edition 2 of de Aura ONE wil je de vergelijkbare functies op een Kobo ereader terug zien. Dat is ook voldoende onderbouwing voor het feit dat je 159 euro moet neerleggen voor de Tolino Vision 4 HD, al ben ik bang dat veel mensen zullen oordelen dat het (te) duur is voor een ereader met een 6 inch scherm.

De Tolino software heeft mijns inziens ook een streepje voor op de Kobo software dankzij de automatische verzamelingen, de mooie integratie met de Tolino Cloud die ook het beheren van je boeken via de browser mogelijk maakt en de screenshot functie waar ik van gecharmeerd ben.

Over streepjes gesproken, net zoals bij Kobo en Kindle is er geen optie om het afbreken van woorden uit te kunnen zetten. Dit is bij Tolino ereaders extra vervelend aangezien de standaardinstellingen (bij mij tenminste) zorgen voor extreem veel afgebroken woorden in Nederlandstalige boeken. Gelukkig kun je dit met enkele handmatige aanpassingen van bestanden naar je eigen hand zetten.

Ik ben minder gecharmeerd van de aanschafsuggesties in de ebookwinkel van Libris/Blz die zo’n groot deel van het startscherm innemen. De integratie met Libris/Blz zelf daarentegen is geen nadeel, vooral als je daar je ebooks koopt. Dankzij de koppeling met de relatief open Tolino Cloud kun je echter zonder problemen je elders gekochte ebooks opslaan en laten synchroniseren met je ereader. Daar zouden Kobo en Amazon nog van kunnen leren.

De Tolino Vision 4 HD is alleen te koop via de sites van Libris en Blz (alsmede een selectief aantal boekwinkels van beide ketens). Dat betekent dat de meeste mensen minder bekend zullen zijn met Tolino ereaders. Dat is jammer want als je op zoek bent naar een nieuwe ereader dan zou je absoluut de Tolino Vision 4 HD mee moeten nemen in je afwegingen.

@ Met grote dank aan Libris voor het verstrekken van de Tolino Vision 4 HD en Geckocovers voor het beschikbaar stellen van de Luxe beschermhoes. Foto’s (in hoge resolutie) van de Tolino Vision 4 HD kun je in het album op Flickr vinden.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (63) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top