Tweetweekoverzicht week 30 2017: Microsoft Paint, wie wil er een ebook en welke bibliotheken lenen de meeste ebooks uit?

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.
Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.


MS Paint sentiment

En zo ontstond er ineens ‘heisa’ toen maandag Microsoft een lijst met programma’s aankondigde die geen onderdeel meer zouden gaan uitmaken van Windows 10 bij de komende update in de herfst. Daar stond namelijk ook Paint op en aangezien dat tekenprogramma al 32 jaar in Windows zat kwam er een storm van sentiment los. Er is werkelijk geen Windows gebruiker namelijk die niet ooit eens met Paint heeft zitten spelen (en er vermoedelijk al snel uitkwam dat je er bijster weinig mee kan).

Artikelen, blogs, vlogs, ik heb tientallen items voorbij zien komen over Paint. Genoeg in elk geval dat Microsoft zich haastte om te benadrukken dat Paint gewoon beschikbaar blijft. Niet als vast onderdeel van Windows 10 maar, net als vele andere programma’s, in de Windows Store.

Ebooks gaan echt niet weg

Soms krijg ik het idee dat traditionele uitgevers (en auteurs) het liefste zouden zien dat ebooks niet meer bestonden. Dat wordt vooral veroorzaakt doordat er al bijna 10 jaar lang allerlei artikelen en ‘onderzoekjes’ verschijnen die zich afvragen of ebooks (en ereaders) nog levensvatbaar zijn. Zo’n artikel verscheen vorige week ook op de site van The Bookseller en hoewel het probeert het vraagstuk objectief te benaderen zitten er ook nu weer diverse aannames in die duidelijk maken dat ebooks niet zo nodig hoeven van de auteur.

Nate Hoffelder van The Digital Reader ergerde zich er zelfs zo aan dat hij er over schreef en hij concludeert dat het toch vooral gaat om de vraag of de consument zit te wachten op ebooks en niet wat de industrie er van vindt.

Waar ik het helemaal mee eens ben. En toevallig zit ik heel erg te wachten op al die Engelstalige titels die ik anders nooit zou kopen.

Welke bibliotheek leent de meeste ebooks uit?

Ebooks kun je kopen maar je kunt ze ook lenen. Mark ging aan de slag met de gebruikscijfers van de KB over de eerste helft van 2017 en combineerde dat met de cijfers van de ledenaantallen om vast te stellen welke bibliotheek nou de meeste ebookleners heeft.

Zelf heb ik officieel geen toegang meer tot de gebruikscijfers – en ben ik iets meer geïnteresseerd in hoe ze gelezen worden en om ze te kunnen vergelijken met de verkoopcijfers van ebooks – maar officieus kan ik in elk geval nog wel zien hoe het met de totale aantallen is gesteld.

ebooks uitleningen tweetweekoverzicht

De enorme groei van 2015 en 2016 is in elk geval voorbij en hoewel dit jaar hoger zal uitkomen dan vorig jaar denk ik dat het aantal geleende ebooks komend jaar zal stabiliseren tussen de 3 en 3,5 miljoen. Tenzij er iets structureels gaat veranderen in het aanbod (van populaire titels) of het gebruiksgemak waarmee je geleende ebooks op je ereader kunt zetten. Inmiddels zijn er 2 miljoen ereaders in Nederland en het blijft een gedoe om geleende boeken erop te krijgen.

En verder nog …

Als je RSS feeds niet via een webreader wilt lezen …

Eindelijk TV programma’s (terug)kijken in Chrome

Nou vond ik Instant Search sowieso al irritant dus dat is geen probleem, Google.

Nou heb ik zo’n beetje de gehele shortlist van de Arthur C. Clarke Awards op mijn ereader staan om nog te lezen maar deze niet. Natuurlijk wint die dan ;)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top