Boekenplog: Little Free Library in Coffee Together Deventer

“Haal een boek, breng een boek” is het principe van de ruilbibliotheken die de afgelopen jaren overal in Nederland opgedoken zijn. In 2012 schreef gastschrijver Jo Han een vijfdelige reeks artikelen over dit fenomeen (deel 1, 2, 3, 4 en 5) waar ik inhoudelijk verder niets aan toe te voegen heb. Ze zijn er met allerlei benamingen zoals Minibiebs, Boekspots en Little Free Libraries maar allemaal zijn ze gebaseerd op hetzelfde concept: zet ergens een kleine – of grote – boekenkast neer en laat mensen boeken meenemen die door anderen gebracht zijn.

Op één bezoekje na aan de Boekspot op het station van Utrecht, heb ik eigenlijk nooit heel veel aandacht besteed aan dit soort ruilbibliotheken. Het idee om boeken weg te doen vond ik maar raar en aangezien mijn boekenkasten allemaal vol waren had ik ook geen behoefte om boeken te halen bij een ruilbibliotheek. Ik koop niet voor niets ebooks zeg maar.

Maar de tijden veranderen en omdat ik alsnog ruimte wil maken in mijn boekenkasten heb ik besloten om de komende maanden flink te gaan snoeien in de (naar het Nederlands vertaalde) boeken die ik toch nooit meer lees. Of ga herlezen.

Natuurlijk kan ik de boeken bij het oud papier dumpen of inleveren bij een kringloopwinkel maar het idee om ze voor een ander achter te laten in een ruilbibliotheek sprak me meer aan. Ik ging dus op zoek naar een ruilbibliotheek in Deventer en trof die aan in Coffee Together, een koffiehuis in de Lange Bisschopstraat 40.

ruilbibliotheek coffee together

Ik heb geen idee hoe groot de ruilbibliotheek is en natuurlijk heb ik vooral dikke pillen die ik wil weg doen. Ik besluit daarom met slechts twee boeken te beginnen. Beide in de jaren 90 gekocht, beide SF en ze pasten nog net in mijn rugzak.

Coffee Together

Het is maandagochtend 11.30 en de binnenstad van Deventer is nog bijzonder rustig. Coffee Together zit halverwege de Lange Bisschopstraat en aangezien ik ook enorm veel zin in koffie heb loop ik snel naar binnen. Ik had al via via gehoord dat de Little Free Library – de boekenkast – op de eerste verdieping staat en ik loop dus gelijk de wenteltrap omhoog.

Coffee Together

Het uitzicht op de begane grond mag er zijn.

Coffee Together

Net als de eerste verdieping zelf.

Coffee Together

Maar dit is waar ik voor kom natuurlijk. De Little Free Library. Twee bescheiden boekenkastjes die aan elkaar geschoven zijn.

Coffee Together

Take a book, leave a book. Maar het zal vast wel OK zijn dat ik geen boek meeneem en er twee achterlaat?

Coffee Together

Redelijk vol maar er is nog meer dan genoeg plek voor de twee boeken.

Coffee Together

Tadaa!

Coffee Together

Als er dan toch een tafeltje voor de boekenkasten staat dan is dat de plek waar ik mijn bestelde cappucino ga opdrinken natuurlijk. Zonder boek uit de kast maar met mijn Kindle.

Over twee vliegen in één klap gesproken. Ik heb zowel een uitstekende plek gevonden om koffie te drinken in mijn eigen stad als een plek waar ik de komende tijd nog een flinke stapel boeken naar toe kan brengen. Mocht je een keer in de buurt zijn, ga dan vooral een keer langs bij Coffee Together en de Little Free Library boven.

Helemaal als je zin hebt in een Nederlandstalig SF boek.

De bovenstaande foto’s heb ik gemaakt op 31 juli 2017. De volledige set is te bekijken op Flickr
#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top