send firefox

Bestanden veilig versturen met Send

Met de nieuwe – experimentele – dienst Send van Mozilla (de makers van Firefox) kun je tot aan 1 GB aan bestanden beveiligd versturen naar anderen. Het bijzondere van Send is echter dat de bestanden automatisch van de dienst verwijderd worden zodra de ontvanger ze gedownload heeft. Of na 24 uur als niemand ze downloadt.

Send je bestanden

Als je bestanden via een downloadlink wilt versturen naar anderen dan heb je tegenwoordig volop keuze in gratis en betaalde diensten. Zo is er WeTransfer natuurlijk waar je met een gratis account 2GB aan bestanden kunt versturen maar ook FileSender als je in het hoger onderwijs werkzaam bent.

Mozilla meent echter dat er nog genoeg ruimte is voor een nieuwe dienst en introduceert in het kader van hun Testpilot programma een nieuwe dienst om bestanden te delen. Send is een eenvoudig platform dat, ondanks de URL, vanuit alle browsers te gebruiken is en waar je eenvoudig een bestand van maximaal 1GB kunt uploaden.

Het gaat dus om één bestand dat maximaal 1GB groot mag zijn. Heb je meerdere (kleinere) bestanden die je wilt versturen? Maak er dan eerst een ZIP bestand van.

send

Na het uploaden krijg je een link die dus verwijst naar het bestand op de servers van Send en die je via mail of social media kunt versturen naar de ontvanger.

send

Het bijzondere van Send is dat de bestanden zo kort mogelijk beschikbaar blijven. Dat in tegenstelling tot WeTransfer, FileSender en alle andere alternatieve diensten die juist gericht zijn op het minimaal beschikbaar stellen van de bestanden voor een week. En waar de betaalde varianten de gedeelde bestanden zelfs nog langer beschikbaar houden.

Bij Send worden de bestanden maximaal 24 uur bewaard op de servers en worden ze onmiddellijk verwijderd zodra één iemand ze gedownload heeft via de verstuurde link.

Dat betekent dat Send dus niet geschikt is om documenten, foto’s of andere bestanden naar meerdere ontvangers te versturen via welk medium dan ook. Het is echter wel handig als je even een paar (grote) bestanden hebt die je wilt versturen naar één persoon en waarvan je liever niet hebt dat ze nog een week ergens op een server op internet staan.

En dat is eigenlijk wel een fijn idee, nietwaar?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top