Tweetweekoverzicht week 31 2017: Schadevergoeding voor linken, 60 miljoen Spotify-gebruikers, Dutch Filmworks wil downloaders opsporen en Sci-Hub is populairder dan ooit

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.
Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.


Schadevergoeding voor linken naar beschermde werken

In Frankrijk veroordeelde de rechter de eigenaar/beheerder van een forumwebsite – waar links naar illegale software gedeeld werd – tot het betalen van een schadevergoeding van 13 miljoen euro. En 1 jaar celstraf.

Los even van de inhoud van deze zaak – die al sinds 2009 speelt – is het interessantste dat voor het eerst sinds de reeks aan uitspraken van het Europese Hof over het linken naar (illegale) content, een rechter oordeelt over de schade die rechthebbenden oplopen als er links naar illegale beschermde werken openbaar gemaakt worden. Deze ging namelijk akkoord met een calculatie die in juli 2015 gemaakt was en wat neerkomt op de volgende formule:

(bron: IPkat)

Elke link naar een beschermd werk is 2 euro waard waarbij de rechter ‘rekening’ houdt dat niet iedereen die de link volgt, ook daadwerkelijk het beschermde werk zal downloaden. De helft lijkt wel redelijk te zijn?

Ik betwijfel of dit een norm gaat worden maar het zet in elk geval de toon voor wat ongetwijfeld een lange reeks rechtszaken die door belangenorganisaties gevoerd gaan worden tegen websites waar links naar illegale werken op te vinden zijn.

60 miljoen betaalde gebruikers voor Spotify

Vijf maanden geleden verkondigde Spotify nog dat ze de grens van 50 miljoen betalende gebruikers gepasseerd waren. De groei is er nog lang niet uit kennelijk want afgelopen week bleken er alweer 60 miljoen betalende gebruikers te zijn. In totaal zijn er 140 miljoen actieve gebruikers/accounts en daarvan betalen er dus 60 miljoen elke maand een bedrag aan Spotify.

Een indrukwekkend aantal waarmee Spotify nog steeds ruim twee keer zo veel betalende gebruikers heeft als Apple Music. Die meldde afgelopen maand nog 27 miljoen betalende gebruikers aan zich gebonden te hebben.

Dutch Filmworks gaat (nu echt?) downloaders opsporen

Distributeur Dutch Filmworks heeft al langere tijd plannen om mensen die illegaal downloaden op te gaan sporen. Vorig jaar gaven de internetproviders aan geen zin te hebben om mee te werken en de verzamelde IP-adressen van torrende downloaders te vertalen naar de namen en adressen van abonnees. Maar Dutch Filmworks gaat door met de plannen en heeft de (voorgenomen) toestemming gekregen van de Autoriteit Persoonsgegevens om de gegevens te verzamelen van personen die bestanden uitwisselen via het internet door middel van bittorrent netwerken. Tenminste, als ze inbreuk maken op de rechten van Dutch Filmworks.

Dit verandert nog steeds niets aan het feit dat providers als enige naw-gegevens kunnen koppelen aan de verzamelde IP-adressen en dat ze dat waarschijnlijk niet gaan doen zonder een oordeel van de rechter.

Wat alleen maar toe te juichen is want een IP-adres identificeert alleen maar een computer en niet de persoon die aan het downloaden is. Het lijkt me uitstekend om per geval de rechter te laten beoordelen of de inbreuk op de rechten zwaarder weegt dan de privacy van de persoon die wellicht niet eens degene is die de inbreuk heeft gepleegd. Om nog maar niet te spreken over downloaden via VPN’s, gedeelde internetverbindingen of publieke wifi.

Overigens is het ook interessant of het besluit van de Autoriteit Persoonsgegevens zelf ook nog ter discussie gesteld wordt. Vorige maand besloot bijvoorbeeld de voorzieningenrechter in Arnhem dat de AP onterecht toestemming had gegeven aan de gemeente Arnhem om persoonsgegevens op te mogen slaan op een vuilnispas.

Sci-Hub is populairder (en beter) dan ooit

Ondanks de pogingen van uitgevers zoals Elsevier om Sci-Hub uit de lucht te halen (en schadevergoedingen te claimen) blijkt dat het beter dan ooit gaat met de site die (illegaal) wetenschappelijke artikelen beschikbaar stelt. Uit een onderzoeksrapport blijkt de naamsbekendheid en populariteit van Sci-Hub ook juist toegenomen te zijn door de rechtszaken die zijn aangespannen. Niet alleen dat, er zijn grote bedragen anoniem gedoneerd aan de site en de dekking van de diverse wetenschappelijke vakgebieden is alleen maar gestegen.

Volgens de auteur van het rapport lijkt Sci-Hub vooral door onderzoekers gebruikt te worden om de (soms onhandige) betaalmuren te omzeilen maar dat betekent nog steeds dat Sci-Hub een stevig plekje veroverd heeft in de wereld van wetenschappelijke literatuur.

Ook al is het illegaal.

En verder nog …

Een decennium op Twitter. En jij? Ook nog steeds actief?

Lekker griezelen deze kinderboekenweek!

Hopelijk blijft het kinderboekenleenmuseum Stichting ‘t Oude Kinderboek behouden voor/in Deventer!

Samen kijken is toch veel leuker en goedkoper?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top