kobo cadeaukaart header

Ebooks kado geven met de Kobo cadeaukaart

Een papieren boek cadeau geven is eenvoudig. Iemand een ebook cadeau geven is dat niet. Als je zelf het cadeau aanschaft staat jouw naam en mailadres in het ebook opgenomen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Nederland is echter het land van de prepaid- en cadeaukaarten en je kunt bij de BCC en Mediamarkt inmiddels een Kobo cadeaukaart kopen waarmee de ontvanger voor een bepaald bedrag zelf ebooks kan kopen op Kobo.com

Geef een boek cadeau

Hoe fijn en handig ik ebooks ook vind, er gaat toch niets boven het cadeau geven van een fysiek boek. Zorgvuldig uitgezocht, mooi cadeaupapiertje erom heen en – als je het goed doet – een klein verhaaltje erbij waarom je dat boek uitgezocht hebt voor hem of haar.

Toch zijn er inmiddels 2 miljoen ereaders in omloop in Nederland, doen zowel de Bibliotheek als de diverse ebookabonnementsdiensten het goed en worden er steeds meer ebooks verkocht (pdf). Het is dan geen raar idee (meer) mijns inziens om in plaats van een papieren boek, een ebook uit te zoeken en dat vervolgens cadeau te geven.

Daar zitten wel wat haken en ogen aan vast. Dankzij de beveiliging die ingebouwd is in ebooks kun je niet eventjes een ebook kopen bij een winkel en dat vervolgens aan een ander geven. Op buitenlandse ebooks zit een technische beveiliging die dat voorkomt terwijl Nederlandse ebooks voorzien zijn van een watermerkbeveiliging waardoor de naam en het mailadres van de koper zichtbaar en onzichtbaar in het ebookbestand zijn opgenomen. Sommige uitgevers voegen er ook nog een aparte bladzijde aan toe met uitleg dat het gekochte boek alleen maar gelezen mag worden door degene die het gekocht heeft. Niet echt een topcadeau dus vrees ik.

Ebooks laten kopen door een ander

Nee, een ebook zal dus gekocht moeten worden door degene die het gaat lezen en dat betekent dat je het beste een tegoedbon of cadeaukaart kunt geven. Zoals de Boekenbon die je behalve bij de boekwinkels ook kunt inwisselen in de webshops van o.a. Bol, AKO, Read Shop, Bruna, Blz en Libris en waar je dan natuurlijk ook ebooks voor kunt kopen.

Maar ja, als je echt een ebook cadeau wilt geven dan wil je misschien liever een bon geven waar de ontvanger alleen maar ebooks mee kan kopen. En geen koptelefoon bijvoorbeeld zoals ik vorig jaar nog bij Bol kocht met behulp van een een boekenbon :-)

Kobo cadeaukaart

kobo cadeaukaart

Vorige maand viel mijn oog ineens op een aantal cadeaukaarten van Kobo bij de Mediamarkt. Nederland is echt het land van prepaid- en cadeaukaarten en bij veel winkels tref je grote rekken vol met tientallen soorten cadeaukaarten aan. Ik heb geen idee sinds wanneer deze Kobo cadeaukaarten verkrijgbaar zijn in Nederland maar hoe dan ook, in essentie is een Kobo cadeaukaart natuurlijk een ebook cadeaukaart aangezien je alleen ebooks kunt kopen op de Kobo website.

Volgens Kobo zijn de cadeaukaarten in Nederland alleen bij de BCC en Mediamarkt te koop. Via de site van Kobo kun je overigens ook digitale cadeaukaarten kopen maar daarmee koop je feitelijk alleen een cadeaucode die je dan via mail kunt/moet versturen. Niks mis mee maar in deze blogpost focus ik me alleen op de fysieke cadeaukaart.

Een Kobo cadeaukaart geven betekent wel dat de ontvanger een account moet hebben (of aanmaken) op de site van Kobo maar dat is uiteindelijk slechts een minuutje werk. Als je, tegelijkertijd met de cadeaukaart, ook nog één of enkele titels als suggestie meegeeft dan heb je volgens mij een prima cadeautje gegeven. Mits je wel even van te voren controleert of de persoon ook een (Kobo) ereader heeft …

kobo cadeaukaart voorachterkant
De cadeaukaarten zelf zijn niet echt spannend. Ze komen in drie varianten en kleuren: de groene kaart van 10 euro, de blauwe kaart van 25 euro en de oranje kaart van 50 euro.

Op de achterkant staan de algemene voorwaarden en natuurlijk de code zelf die onder een kraslaagje zit. De algemene voorwaarden staan, zoals je zou verwachten, in een piepklein lettertype maar zijn wel even de moeite van het lezen waard. Hierin staat namelijk dat je het tegoed alleen maar kunt gebruiken voor ebooks en niet voor abonnementen. Oftewel, je kunt je Kobo Plus abonnement er niet mee betalen. Het zou me overigens niet verbazen als voor Kobo Plus ooit nog een aparte cadeaukaart komt maar voor nu kun je alleen maar ebooks kopen met de Kobo cadeaukaart. Tenminste, als je de kaart gebruikt binnen twee jaar na activering (wat bij de aankoop gebeurt) want daarna verloopt de code.

Inwisselen van de cadeaukaart

Kobo.com is de enige ebookwinkel waar je zowel kortingscodes als cadeaukaartcodes kunt gebruiken bij het afrekenen. Je zult dus daarom eerst één of meerdere ebooks moeten kopen zodat je in het scherm terecht komt waar je betaalmethode gekozen kan worden.

1. Op de informatiepagina van de titel die je wilt kopen, klik je op Toevoegen aan winkelwagen of Kopen. Je wordt vervolgens doorgestuurd naar Afrekenen.

kobo cadeaukaart

2. Klik op Cadeaukaart toevoegen onder het kopje Samenvatting betaling.

kobo cadeaukaart

3. Kras het laagje weg op de achterkant van de cadeaukaart en tik de code in het veld van Nummer Kobo-cadeaukaart. Let op dat je slechts één code kunt gebruiken dus als je meerdere cadeaukaarten (en codes) hebt dan zul je dat moeten spreiden over meerdere aankopen. Klik daarna op Toepassen om het bedrag van de cadeaukaart te verrekenen met het totaalbedrag van je bestelling en vervolgens op Aankoop voltooien om de bestelling af te ronden.

kobo cadeaukaart bestelbevestiging

En klaar is Kees. Of wie je de cadeaukaart dan ook maar gegeven hebt. Heeft die persoon een Kobo ereader met hetzelfde account dan wordt het ebook verstuurd naar de ereader. Anders kan het gekochte boek worden gedownload uit de bibliotheek en op een ander merk ereader geplaatst worden.

Nog wel even opletten!

Het ligt voor de hand dat je een aanvullende betaalmethode nodig hebt in je Kobo account als het bedrag van de cadeaukaart(en) niet voldoende is. In het geval van Kobo ben je daarbij beperkt tot een creditcard en dat is wel iets om te weten aangezien niet iedereen daarover beschikt (die je een cadeaukaart geeft).

Iets wat minder duidelijk is, is dat een resterend tegoed – omdat het bedrag van de cadeaukaart hoger is dan wat je aan ebooks hebt uitgegeven – automatisch als shoptegoed wordt toegevoegd aan je account. Daar krijg je geen enkele melding van en je moet maar net weten dat er zoiets bestaat als een shoptegoed.

In mijn geval had ik een cadeaukaart van 10 euro en blijft er na besteding van 7,99 euro dus nog 2,01 euro over. Je vindt het saldo van het shoptegoed terug bij de accountinstellingen onder het tabblad Betaalgegevens. Dit tegoed wordt bij een volgende aankoop automatisch toegepast en kan dan eventueel aangevuld worden met een nieuwe cadeaukaart of een betaling via creditcard.

kobo cadeaukaart shoptegoed

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (10) Write a comment

 1. Cadeaubonnen, ik heb dat altijd zo’n krankzinnige typisch Nederlandse gewoonte gevonden. Je geeft iemand geld om voor zichzelf een cadeau te kopen maar je dwingt hem wel dat in de winkel van jouw keuze te gaan doen.
  Eind van het liedje: bonnen raken kwijt doordat mensen het uitstellen, raken vergeten, of je krijgt een bon van een winkel waar je eigenlijk niets van je interesse kunt vinden.

  De gedachte dat een gewoon bankbiljet geven op een of andere manier vulgair is en dat het veel edeler is wanneer je datzelfde bedrag in een door jou afgedwongen winkel te besteden geeft is weer zo’n typisch voorbeeld van hoe de commercie ons te grazen neemt. Misschien dat het elders bestaat maar ik ben het buiten Nederland nog nooit tegengekomen. In landen als de VS of Roemenie is het volstrekt normaal om iemand een felicitatiekaart te geven met daarin een geldbedrag. Alleen bij ons wordt die nodeloos de ontvanger beperkende waanzin normaal gevonden.

  Reply

  • @Paul: ik kan wel een heeel klein beetje met je meegaan. Maar ik ben een Nederlander, nietwaar? Het is waar, ook mijn Thaise geliefde geeft gewoon geld in een envelopje aan haar Thaise vriendinnen bij een feestje of verjaardag. Maar waarom is een cadeaubon dan zo krankzinnig (misschien wel vulgair) voor jou? Als je een boek koopt voor iemand, kan hij dat boek toch ook niet meer gebruiken om iets te kopen wat hem beter uit komt? Ik kan me voorstellen dat je een kado koopt, om iemand een plezier te doen. Maar ook om te laten zien dat je hem of haar een beetje kent. Ja, en soms ken je zo iemand niet zo heel goed. Je weet dat je kennis graag leest, maar je wil hem niet het verkeerde boek geven, want misschien vindt hij of zij dat boek helemaal niet leuk, of misschien vindt het feestvarken het boek zó leuk, dat hij het al lang gelezen heeft! Zonde van het geld, zeggen wij Nederlanders dan! Ach, en Nederlanders zijn zo slecht niet, hoor. Wacht maar even, en de rest van de wereld doet precies hetzelfde.

   Maar, wat zien die dingen er saai uit! Kijk eens naar de foto’s die Raymond van die kaartjes heeft gemaakt. Dat zijn duidelijk geen kado’s; die koop je voor jezelf. Een beetje creativiteit mag toch wel?
   En als je toch digitaal gaat, kun je dan niet een mooie greetz- of Hallmark kaart verzinnen met een e-book kadobonnetje erbij? Of zelfs met bonnetje -of kortingscode- voor een helemaal door jou speciaal uitgezocht e-book?

   Voor mij is de conclusie duidelijk: Nederlandse marketeers zijn de saaiste ter wereld.

   Reply

   • Hoi,
    Ik vrees dat je de zaken omdraait. Ik heb NOOIT beweerd dat cadeaubonnen vulgair zouden zijn. Maar toen ik er al jaren geleden tegen protesteerde en vroeg waarom je iemand in ‘s hemelsnaam zou dwingen hoe hij zijn cadeaugeld zou uitgeven kreeg ik als ANTWOORD dat het vulgair zou zijn. Waarbij ik echt het verschil niet zag tussen een bankbiljet met een bedrag erop of een biljet van een winkel met een bedrag erop.

    Overigens, het klinkt misschien gek maar ik zal wel nooit wennen aan die krankzinnige Nederlandse gewoonte dat je niet alleen de jarige zelf maar de hele goegemeente eromheen (partner, ouders, kinderen, neefjes en nichtjes en tegenwoordig zelfs vrienden en kennissen ook dient te feliciteren met het feit dat er iemand jarig is. Buitenlanders weten zich geen raad met die situatie en ik hoewel geen buitenlander voel me er ook uitermate onbeholpen bij. Om het dan nog maar niet te hebben over het feit dat Nederlanders die te kust en te keur lopen te roepen dat mensen uit het buitenland zich toch zo aan onze samenleving moeten aanpassen zelf zodra ze in het buitenland komen de mensen daar proberen te dwingen om elkaar 3 keer te zoenen in plaats van een of twee “want dat doen we zo in Nederland” wordt er dan trots aan toegevoegd. Kennelijk totaal vergetend dat je volgens je eigen leefregels je in het buitenland aan HUN gewoontes zou moeten houden en niet dat je de jouwe afdwingt.

    Nee, die grafische kunstwerkjes, voor zover daar al sprake van is, mag je wat mij betreft prachtig uitleven op de mooist denkbare verjaarskaart die je geeft. Maar als je ziet hoeveel van die verdomde cadeaubonnen we hier nog hebben, een aantal nog met gulden-bedragen erop, en andere met V&D, dan snap je dat ik het dood- en doodzonde van het geld vind. Niet dat ik er nooit iets mee had kunnen doen, maar je ziet altijd dat wanneer je in een winkel komt waar je zoiets had uit kunnen geven dat je die dan net niet bij je hebt. En om alleen om die reden dan eerst de hele weg terug naar huis te gaan afleggen om ze te halen dat is dan ook vaak net weer een stap tever.

    Nee, stuur dan maar liever alleen maar een kaartje zonder iets als je te beroerd bent om echt over een origineel cadeau voor iemand na te denken. Overigens maakte ik ook al meermaals mee dat mensen die bonnen op zich als cadeau aan de volgende jarige doorschuiven. Maar goed, ik ben allang op een leeftijd gekomen waarbij ik niet op cadeautjes zit te wachten bij mijn verjaardag dus het is niet uit eigenbelang, ik vind het alleen zonde als mensen zo hun cadeautje niet aan de jarige maar een of andere winkelketen blijken gegeven te hebben.

    Reply

 2. @Raymond, ik ontving een kobo cadeaubon op mijn email. Ik gebruik sinds kort een kobo reader, maar ben daarop ingelogd het account van mijn vrouw (zij had al eerder een kobo reader). Het lukt mij momenteel niet als ik op de knop “nu inwisselen” druk om dit te doen door in te loggen op het account van mijn vrouw. Weet jij of er een check plaatsvindt tussen het mailadres waarop ik de bon ontving en het emailadres van de account waarop ik in probeer te loggen?

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top