Boekenplog: Bibliotheek Schalkhaar

Ik ben dol op de grote bibliotheken die als boekentempels in de grote steden te vinden zijn. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag maar ook Arnhem en Amersfoort bijvoorbeeld. Je kunt er uren doorbrengen op meerdere verdiepingen en de gebouwen zijn zonder uitzondering ontworpen door de beste architecten. Vaak een lust voor het oog en altijd een paradijs voor boekenliefhebbers.

Maar toch heb ik stiekem liever die hele kleine bibliotheken. Die vaak in kleine gebouwtjes zitten die oorspronkelijk nooit als bibliotheekruimtes bedoeld zijn. Zonder tweede, derde, vierde of vijfde verdieping. Die niet 60 uur in de week geopend zijn en waar je een kleine collectie aantreft. Waar je het gewoon mee moet doen.

Dat zal komen omdat de bibliotheek waar ik als kind naar toe ging zo’n kleine dorpsbibliotheek was. Mariaparochie was/is piepklein en de bibliotheek was een klein (nood)gebouw die slechts twee middagen in de week geopend was. Dat maakte mij niet uit want ik vond het geweldig.

De bibliotheek in Mariaparochie is er inmiddels niet meer en ik woon zelf al weer vele jaren in Deventer. Maar gelukkig is er in (het nabijgelegen dorp) Schalkhaar – dat onder de gemeente Deventer valt – nog steeds een echte dorpsbibliotheek. Eerder deze week fietste ik daarom naar de bibliotheek Schalkhaar om een kijkje te nemen.

Bibliotheek Schalkhaar

De bibliotheek Schalkhaar blijkt in een langwerpig en plat gebouw(tje) te zitten aan de Lindeboomsweg. Het ziet er van buiten netjes uit hoewel het niet meteen opvalt dat je hier de bibliotheek kunt vinden.

Bibliotheek Schalkhaar

Nou ja, behalve dat het met grote letters op de gevel staat natuurlijk.

Bibliotheek Schalkhaar

De deur staat uitnodigend open. Geen automatische schuifdeuren maar een eenvoudige deurdranger :)

Bibliotheek Schalkhaar

De bibliotheek Schalkhaar deelt een ingang met brasserie, café en zalencentrum De Lindeboom die er letterlijk aan grenst. Nog geen 2 meter links van de ingang is het terras van De Lindeboom waar andere fietsers net zijn gaan zitten voor een koele versnapering. En zich afvragend waar ik in hemelsnaam naar toe loop vermoed ik.

Ik heb in elk geval alvast een suggestie voor waar we kerst kunnen vieren dit jaar. Daar kun je niet vroeg genoeg een besluit over nemen.

De bibliotheek is één van de vestigingen van de bibliotheek Deventer en kent beperkte openingsuren in de zomermaanden. Normaliter is de bibliotheek Schalkhaar echter maar liefst 51 uur per week open.

Bibliotheek Schalkhaar

Drie meter na de ingang heb ik een keuze te maken. Linksaf alsnog De Lindeboom in of rechtsaf naar de bibliotheek. Eigenlijk lust ik ook wel wat ijsthee of zo maar vooruit, ik kwam voor de bibliotheek natuurlijk.

Achter de beveiligingspoorten zie ik één redelijk grote ruimte waar de gehele bibliotheek in te vinden is. Lekker overzichtelijk!

Bibliotheek Schalkhaar

De ruimte blijkt ruwweg in twee delen opgesplitst te zijn. Links van de ingang staan de boeken voor volwassenen terwijl het rechterdeel voor de jeugd ingericht is.

Meteen links is de betaalautomaat te vinden, naast de grote letter boeken en het rek met de nieuwe aanwinsten. Zouden dat de twee populairste categorieën zijn?

Bibliotheek Schalkhaar

Reizen en geschiedenis doen het ook goed in Schalkhaar.

Bibliotheek Schalkhaar

Net als Spannende verhalen, Literatuur en Cultuur. En all you need is Liefde & Leven natuurlijk.

Bibliotheek Schalkhaar

Mens & Maatschappij is wat verdekt opgesteld, net als de Romantische verhalen. Daarvoor moet je toch verder de ruimte in lopen zodat iedereen goed kan zien dat je daar aan het snuffelen bent.

Bibliotheek Schalkhaar

Aan de rechterkant is mijn collega bibliotheekliefhebber inmiddels al druk aan het grasduinen. Euh, wat doe jij daar bij de Liefde? Wordt het tijd voor dat praatje?

Bibliotheek Schalkhaar

De aandacht gaat (gelukkig) al snel naar de stripboeken. Phew.

Bibliotheek Schalkhaar

Ik ben geen fan van het retailconcept maar voor kinder- en jeugdboeken werkt het altijd uitstekend. De kleuren spatten er van af!

Bibliotheek Schalkhaar

Aan het einde van het deel voor de jeugd is een voorleeshoek voor de kleintjes gemaakt. Collega bibliotheekliefhebber merkt op dat hij de enorme zitzak mist die hij kent van de bibliotheek Colmschate maar verder kan het zijn goedkeuring wegdragen.

Bibliotheek Schalkhaar

De wijkwinkel is de plek voor vragen over wonen, welzijn en zorg voor de hele gemeente Deventer en die kun je terugvinden in alle vestigingen van de bibliotheek Deventer. Er zijn vandaag geen vragen kennelijk want er is niemand.

Bibliotheek Schalkhaar

Aan de andere (linker)zijde achteraan is de informatiebalie te vinden met daarachter een balie tafel van Publiekszaken van de gemeente Deventer. Aan die tafel is het wel heel gezellig want daar zit een groepje ouderen zachtjes te praten. Verder is het dus behoorlijk rustig in de bibliotheek.

Bibliotheek Schalkhaar

Maar goed daarmee heb ik de hele bibliotheek gezien volgens mij. Vanaf de voorleeshoek kijk je er overigens wel meteen heel anders op en lijkt het deel voor de jeugd ineens een stuk groter te zijn.

Bibliotheek Schalkhaar

Collega bibliotheekliefhebber is ondertussen aan het snuffelen tussen de dvd’s en komt met een exemplaar aangezet die hij thuis verder wil bestuderen. Helaas heb ik de bibliotheekpassen niet bij me en dus gaat het terug de rekken in. Maar niet voordat mijn oog valt op de barcode waar Dorpsbibliotheek Schalkhaar op staat vermeld. Op de één of andere manier vind ik het nu nóg gezelliger in deze bibliotheek.

Bibliotheek Schalkhaar

Voor een klein wandje – waardoor je een beetje privacy hebt vlak voor de in-/uitgang – staat de zelfuitleenbalie waar we de dvd hadden kunnen lenen als ik wel een bibliotheekpas had meegenomen. Met schattig opstapje voor de kleinere leners.

Bibliotheek Schalkhaar

Dan staan we toch weer bij de uitgang en verlaten we de bibliotheek Schalkhaar. Ik doe nog een poging om collega bibliotheekliefhebber te overtuigen een drankje te drinken op het terras van De Lindeboom maar hij is onverbiddellijk. Er moeten nog minstens een paar fietsroute-knooppunten bezocht worden en hij wil er zo snel mogelijk aan beginnen.

Bibliotheek Schalkhaar

Ons rode stalen ros hadden we achter de bibliotheek geparkeerd en tevreden fietsen we samen het dorp weer uit. Schalkhaar heeft een prachtige dorpsbibliotheek die mij in elk geval terug doet denken aan ‘vroeger’ en waar ik zeker terug ga komen. Met bibliotheekpas en met genoeg tijd om wel even wat te gaan drinken bij de buren.

De bovenstaande foto’s heb ik gemaakt op 7 augustus 2017. De volledige set is te bekijken op Flickr
#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top