Tweetweekoverzicht week 32 2017: Verkopen van inloggegevens streamingdiensten, nieuwe Outlook.com, Disney begint eigen videodienst en de Lotte en Roos ebooks

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.
Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.


Verkopen van Netflix accounts is inbreuk op auteursrecht?

“BREIN heeft een handelaar in gestolen log-in gegevens geïdentificeerd en aangesproken. Hij heeft geschikt voor een bedrag van 10.000 euro. De 26-jarige man uit Zwolle beheerde een online winkel waar hij voor een fractie van de echte prijs abonnementen verkocht op verschillende legale streamingdiensten voor films, series en muziek.” (bron)

Natuurlijk is het goed dat het doorverkopen van inloggegevens voor diensten als Netflix en Spotify wordt aangepakt. Het is één ding dat je je eigen account deelt met familie of vrienden maar iets compleet anders als een derde jouw inloggegevens achterhaalt en doorverkoopt aan wildvreemden. Prima dat Brein daar achteraan gaat.

Maar is dat het faciliteren van ‘zonder toestemming gebruik maken van auteursrechtelijk beschermde content’? Brein gebruikt al jaren lang het auteursrecht als stok om mee te slaan maar hoe het beschikbaar maken van legale accounts voor legale streamingdiensten een inbreuk op het auteursrecht oplevert, dat ontgaat me volledig.

Tweakers vroeg dat ook aan Brein en kreeg het antwoord van Tim Kuik: “Als je bijvoorbeeld kijkt naar het Svensson-arrest van het EU-Hof dan staat daarin dat je mag linken naar auteursrechtelijk beschermde inhoud, tenzij er bijvoorbeeld sprake is van het omzeilen van een paywall. In het huidige geval biedt de man in feite een manier aan om zo’n beperkingsmaatregel te omzeilen.”

Wat weer een voorbeeld is van het uitleggen van een Europese uitspraak in het eigen voordeel zonder dat dit getoetst kan worden natuurlijk. De Europese rechter heeft veel gezegd over de auteursrechtelijke status van linken maar qua omzeilen van een paywall wordt er mijns inziens op geen enkele wijze zelfs maar gesuggereerd dat legale accounts voor legale streamingdiensten hier onder kunnen vallen. De rechter had – nogmaals mijns inziens – voor ogen dat links waar bijv. inloggegevens van een ander in verwerkt zijn zodat je niet hoeft in te loggen inbreuk kunnen maken. Of als links naar een werk met behulp van een proxy een paywall omzeilen. Hoe dan ook, links naar een specifiek werk dus. Geen legale accounts voor legale diensten.

Computervredebreuk? Waarschijnlijk. Schending van de algemene voorwaarden van de diensten in kwestie? Zeker weten. Inbreuk op auteursrecht? Echt niet.

Nieuwe versie van Outlook.com in beta

Ik heb al meer dan 20 jaar een Hotmail account en ook al gebruik ik vaker Gmail, ik koester dat oude accountje nog steeds. Hotmail werd eerst Live en toen Outlook.com en het is eigenlijk altijd een eenvoudige maildienst gebleven zonder dat er veel franje en functies aan werd meegegeven.

Daar lijkt Microsoft nu een eind aan te willen maken want afgelopen week werd de nieuwe versie van Outlook.com gelanceerd als beta voor een kleine groep gebruikers. Het moet vooral sneller zijn (hoewel ik daar geen klachten over had) maar vooral meer functionaliteiten gaan bieden qua integratie met andere Office 365 diensten. Ondanks het feit dat ik toevallig ook een betalende Office 365 gebruiker ben zit ik daar niet per se op te wachten maar vooruit, wie weet zitten er handige functies tussen die verder gaan dan dat bijlagen in mailtjes opgeslagen kunnen worden in Onedrive. Waar ik ook niet op zat te wachten overigens.

Je kunt overigens de beta bekijken door in te loggen in de webmail en vervolgens in de URL het deel met ‘owa’ te vervangen door ‘mail’ Dus van https://outlook.live.com/owa/ naar https://outlook.live.com/mail/ (let op de afsluitende slash). En nee, rechtstreeks linken naar die URL werkt niet en de volgende keer zul je hetzelfde trucje moeten doen want Outlook onthoudt het niet.

Disney begint met een eigen streamingdienst

Groot nieuws afgelopen week. Disney begint in 2019 met een eigen videodienst en zou daarom al hun films en series van Netflix afhalen. Half Nederland zou klaar staan om hun Netflix abo op te zeggen als hun kinderen niet meer naar Frozen en Vaiana konden kijken (terwijl ze zelf naar de Star Wars en Marvel films kijken) als je de media mocht geloven.

Al snel werd echter duidelijk dat de soep niet zo heet gegeten wordt als je niet in Amerika woont. De videodienst van Disney richt zich alleen op Amerika en dat betekent dat de Disney films en series gewoon op Netflix zullen blijven in Nederland. Waarschijnlijk.

Lotte en Roos ebooks kopen is best lastig

Eén van de titels in de VakantieBieb waar ik op zat te wachten was het eerste deel van de Lotte en Roos boeken van Marieke Smithuis: De meisjes tegen de jongens. De drie boeken waren niet eerder als ebook beschikbaar en ik was aangenaam verrast dat het eerste boek dit jaar deel zou gaan uitmaken van het VakantieBieb aanbod.

Ik ben bijna klaar met het voorlezen/samen lezen van het boek en zo blij met het fijne boek dat ik ging kijken of de drie delen nu ook te koop zijn. Op de site van uitgever Querido zag ik goed nieuws want deel 1, 2 en 3 zijn alle drie (alsnog) digitaal uitgebracht. Te koop bij zo’n beetje alle ebookwinkels die je maar kunt bedenken en waar naar toe wordt gelinkt vanaf de boekpagina’s zelf. Heel erg netjes zelf en iets waar andere uitgevers nog wat van kunnen leren.

Maar toen ik ging nadenken en nakijken bij welke ebookwinkel ik de ebooks wilde gaan kopen liep ik tegen wat raars op. De drie delen zijn namelijk helemaal niet te koop bij al die ebookwinkels waar naar gelinkt werd. De ene ebookwinkel heeft alleen de eerste twee delen in het assortiment zitten (Bol, Kobo en Google Play Books) terwijl anderen alleen het derde deel hebben (Libris, Blz, Bruna en Ebook.nl). Het eerste deel zit dus zoals gezegd in de VakantieBieb tot eind augustus en het derde deel zit in Bruna’s Bliyoo.

Ik heb de eerste twee delen bij Kobo gekocht en het is natuurlijk geen probleem om het derde deel ergens anders te halen maar ik heb Querido toch gevraagd waar het mis gaat. Met de hoop dat ik deel 3 straks ook gewoon bij Kobo kan kopen zodat ik alles tenminste in 1 account heb staan.

En verder nog …

En daar kom je nu mee?!

Ik mag toch hopen dat de honderden games die ik in mijn Steam, GOG, Playstation en Xbox accounts heb staan daar ook gewoon blijven staan.

Waar zijn al die miljoenen door Google gescande boeken nou eigenlijk?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top