Liggende pagina’s invoegen in Word

Hoe verander je de pagina-instelling van één of enkele pagina’s in Word zodat je een liggende pagina kunt toevoegen (of juist een staande pagina) in een document? Ik moet er iedere keer weer naar zoeken dus het werd hoog tijd om het vast te leggen in een korte handleiding.

Ik heb het niet zo vaak nodig maar met enige regelmaat is het handig om één of enkele pagina’s in liggend formaat op te nemen in een Word document. Bijvoorbeeld als je een uitgebreide tabel met veel kolommen in wil voegen of een foto/afbeelding die zelf ook in liggend formaat is gemaakt.

Je kunt dan proberen om alle tekst en afbeeldingen te selecteren en vervolgens daar de pagina-instelling van aan te passen maar dat gaat bijna altijd mis (bij mij). Helemaal als je daarna nog een wijziging in het document gaat aanbrengen. De truc is dat je in Word een ‘onzichtbare’ markering moet aanbrengen zodat alles wat na die markering komt altijd in de afwijkende pagina-instelling wordt getoond.

Stap 1. Open het document in Word (2007 t/m 2016) en zet de cursor op de (eerste) pagina die liggend moet worden.

Als je even wilt uitproberen hoe dit werkt kun je gemakkelijk een Word document met willekeurige tekst vullen door =rand(20,10) op een regel te zetten en vervolgens op Enter te drukken. Word genereert dan automatisch een tekst van – in dit geval – 20 alinea’s die elk uit 10 regels tekst bestaan. Of =lorem(20,10) als je liever 20 alinea’s vol met de bekende lorem ipsum tekst wilt.

Stap 2. Ga in het lint naar Indeling. Klik dan op Eindemarkeringen, kies voor Sectie-einden en dan Volgende pagina.

(en omdat ik de Engelse versie van Word gebruik is het daar naar Layout, vervolgens naar Breaks en onder Section Breaks kies je dan voor Next Page.)

word liggende pagina's section breaks

Hiermee is die onzichtbare markering aangebracht (sectie-einde) en kun je de nieuwe pagina-instelling doorvoeren.

Stap 3. Ga op hetzelfde tabblad Indeling (of Pagina-instelling in oudere versies van Word) naar Afdrukstand en kies daar voor Liggend.

(en in mijn Engelse versie van Word 2016 is het Layout, vervolgens naar Orientation en Landscape.)

word liggende pagina's section breaks

Alles wat na die markering komt wordt nu op liggende pagina’s getoond. Dat geldt dus ook als je bijvoorbeeld de inhoud van een ander document in de nieuwe sectie plakt.

Let op dat alle pagina’s die na de geplaatste sectie-einde komen dus in liggend formaat zijn. Wil je slechts één of enkele liggende pagina’s en daarna weer ‘gewoon’ staande pagina’s?

Herhaal dan dezelfde stappen. Zet de cursor op de eerste pagina die weer in staand formaat moet zijn, plaats wederom een sectie-einde voor Volgende pagina en kies dan bij de Afdrukstand voor Staand.

word liggende pagina's#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (17) Write a comment

 1. Handige blog! Dit is letterlijk een van de meest gestelde vragen aan het einde van ieder semester door afstuderende studenten. Vervolg vraag is dan altijd “hoe krijg ik de paginanummers weer kloppend”. Tip voor een mogelijk vervolg op deze blog?

  Reply

 2. Super handig, maar mijn pagina nummers beginnen bij die nieuwe sectie dan ook weer op 0 in plaats van dat ze doortellen. Iemand een idee hoe je de nummering door kan laten gaan?

  Reply

 3. Wooohooo Hartelijk Dank!
  Ik dacht dat het me nooit zou lukken na veel you tube video’s die ik niets van begrijp. De jouwe is simple en duidelijk ??
  Dank je wel

  Reply

 4. Wil je 1 pagina liggend maken?
  Ga naar Indeling -> marges -> aangepaste marges -> klik op liggend.

  Reply

 5. Pagina liggend maken?
  op het einde van de pagina ervoor:
  Marges -> aangepaste marges -> tab marges op liggend klikken -> tab indeling -> ‘toepassen op’ vanaf dit punt
  Daarna op het einde van de liggende pagina
  Marges -> aangepaste marges -> tab marges op staand klikken -> tab indeling -> ‘toepassen op’ vanaf dit punt

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top