omslagen header

Omslagen toevoegen aan (of wijzigen in) ebooks in Calibre

Wil je de (generieke) omslag van een ebook aanpassen naar een andere? Of een omslag toevoegen aan een zelfgemaakt ebook? In Calibre kun je heel eenvoudig omslagen van ebooks wijzigen of eraan toevoegen.

Omslagen

Bij papieren boeken moeten goede omslagen er voor zorgen dat een boek opvalt tussen al die andere boeken die mensen kunnen kopen of lenen. En natuurlijk zijn omslagen enorm handig om te (laten) zien welk boek je aan het lezen bent. Een goede omslag verkoopt dus eigenlijk zowel het boek als de persoon die het boek leest.

Bij ebooks werkt het allemaal een beetje anders natuurlijk. Die hebben geen omslag die altijd zichtbaar blijft tijdens het lezen. Tenzij je de omslag uitprint en om je ereader vouwt kan een ander niet zien welk boek je aan het lezen bent.

Toch hebben ebooks nog steeds een omslag die als afbeelding is toegevoegd aan het ebookbestand. En die vervult nog steeds een nuttige rol want die omslag wordt getoond in de bibliotheek van het apparaat of de app waarin je leest en is meestal ook te zien als je je ereader in de slaapstand hebt staan.

Jij bepaalt welke omslag

Bij papieren boeken heb je weinig keus. De uitgever bepaalt welke omslag het boek gaat hebben en daar kun je niets aan veranderen. Dat is ook geen probleem maar kan wel lastig zijn als je boeken in een serie leest of simpelweg de omslag niet zo mooi vindt. Zo kocht ik ooit alle zeven delen van The Death Gate boeken van Weis & Hickman maar lukte het me niet om deel 5 met de goede omslag te vinden. En dus heb ik zes pockets van de Amerikaanse uitgever en eentje van de Engelse uitgever.

Het voordeel van ebooks echter is dat je de omslag gewoon kunt aanpassen. Misschien omdat je deze niet zo mooi vindt. Misschien omdat die niet past bij de andere titels in dezelfde serie of wellicht omdat de uitgever geen (goede) omslag heeft toegevoegd aan het ebook. Het is zeldzaam maar als een ebook niet goed opgemaakt is dan is de omslag vaak het eerste waar je dat aan merkt. Zo heb ik de afgelopen jaren toch bij meerdere gekochte ebooks de omslag moeten fixen aanpassen.

Eenvoudig in Calibre

Maar hoe pas je nou de omslag aan? Of voeg je er eentje aan toe als er geen omslag is? Je kunt het handmatig doen in een ebookeditor zoals Sigil maar dat is behoorlijk veel werk en vereist dat je weet hoe de interne structuur van een EPUB bestand eruit ziet.

Handiger is het om de ebooks te importeren in Calibre en daar vervolgens de omslag te wijzigen. De omslag is namelijk onderdeel van de metadata van een boek en net zoals je de titel, auteur, serie en beschrijving kunt aanpassen van een boek, kun je dit ook met de omslag doen.

Stap 1. Selecteer het boek in de bibliotheek in Calibre en klik op Metadata bewerken

calibre metadata omslagen

(je kunt ook rechtsklikken op de titel in de bibliotheek en vervolgens kiezen in het menu voor Metadata bewerken en dan Metadata individueel bewerken)

Stap 2. Ga naar het opties onder Omslag wijzigen

calibre omslagen metadata bewerken
Onder Omslag wijzigen vind je diverse opties terug om de omslag – zoals die in Calibre weergegeven wordt – aan te passen. Je kunt de omslag Verwijderen maar deze wordt sowieso automatisch verwijderd zodra je een bestaande omslag aanpast.

Aanpassen kan op twee manieren: je kunt een afbeelding, die je bijvoorbeeld via Google Images gedownload hebt, als omslag importeren door op Bladeren [A] te klikken. Maar je kunt ook Calibre zelf laten zoeken naar omslagen door op Omslag downloaden [B] te klikken.

calibre omslagen downloaden
Calibre doorzoekt dan zelf de metadata-bronnen voor relevante omslagen. Standaard zit daar in elk geval Google en Amazon bij maar je kunt zelf bronnen verwijderen en toevoegen bij Voorkeuren -> Metadata downloaden (kopje Delen).

Bij Voorkeuren->Plug-ins->Nieuwe plug-ins verkrijgen kun je ook BOL_NL als plugin toevoegen waardoor je Bol.com als bron voor metadata kunt gebruiken in Calibre. Inclusief omslagen van Nederlandse boeken.

In het bovenstaande voorbeeld zijn er twee alternatieve omslagen voor het boek Broken Monsters. Als je er eentje kiest uit een metadatabron – en op OK klikt – wordt de omslag van het boek in Calibre gewijzigd in degene die je uitgekozen hebt.

Boeken bijschaven oftewel, de omslag in het ebookbestand opslaan

Nu is de omslag van het boek wel gewijzigd of toegevoegd in Calibre maar is die omslag alleen daar zichtbaar. De omslag staat als cover.jpg in de map van het ebook maar is niet aangepast in het EPUB bestand zelf.

Blijft het boek in je Calibre bibliotheek staan en gebruik je Calibre om het ebook op je ereader te zetten? Dan ben je klaar en zal de aangepaste/nieuwe omslag zichtbaar zijn in Calibre en op je ereader. Wil je echter ook de omslag in het gedownloade EPUB bestand zelf opslaan? Lees dan even verder.

Calibre heeft de beschikking over een aantal geavanceerde opties waarmee je EPUB bestanden kunt bewerken. Hiermee kun je o.a. lettertypes toevoegen in een EPUB bestand, een inlegvel met al je eigen metadata toevoegen maar dus ook de omslag die je in Calibre gebruikt opslaan in het ebookbestand.

Deze geavanceerde opties voor het aanpassen van ebooks zijn standaard niet zichtbaar maar de menu-optie Boeken bijschaven (Polish books) kun je eenvoudig zelf toevoegen aan de menubalk.

Ga naar Voorkeuren en Werkbalk, en kies dan voor de De hoofdwerkbalk om nieuwe knoppen toe te kunnen voegen.

calibre boek bijschaven inlegvel

Voeg de knop voor Boeken bijschaven toe door ze van de linkerkolom naar de rechterkolom te klikken

calibre boek bijschaven inlegvel
De knop verschijnt helemaal onderaan in de rechterkolom en dat betekent dat de knop helemaal rechts te zien zal zijn in het hoofdmenu van Calibre. Dit kun je zo laten maar je kunt het in dit scherm ook naar een andere (hogere) plek slepen mocht je dat prettiger vinden. Klik op Toepassen om de nieuwe knop Boeken bijschaven definitief toe te voegen.

calibre boeken bijschaven inlegvel
Stap 3. Selecteer één of meerdere boeken in de bibliotheek waar je de omslag van aangepast hebt en klik op Boeken bijschaven.

calibre omslagen boek bijschaven

Stap 4. Selecteer (alleen) de optie Omslag in boekbestand bijwerken en klik op OK.

Calibre vervangt nu de omslag die in het EPUB bestand staat door de versie die je in Calibre gebruikt en maakt een nieuw EPUB bestand aan. Het oorspronkelijke bestand is nog steeds beschikbaar met de bestandsextensie ORIGINAL_EPUB.

calibre formaten omslagenJe kunt beide bestanden – dus met aangepaste en originele omslagafbeelding – in de map vinden van het boek. Klik op de link achter Pad: om deze map te openen in de Verkenner.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (11) Write a comment

 1. Mooie methode!
  Weet je heel toevallig ook een manier om de boekomslag van het meest recente boek op een Kindle Paperwhite zichtbaar te maken wanneer de reader in stand-by staat? Het is namelijk bijzonder onpraktisch (en wat mij betreft ook zeer ongewenst) dat de Kindle deze alleen maar bij het allereerste begin van een boek toont, om vervolgens alleen nog maar onbeduidende plaatjes te tonen bij het openen vanuit de stand-by…

  Reply

  • Sorry maar nee en voor zover ik weet kan het uberhaupt niet. Amazon heeft die optie simpelweg niet aan staan en reserveert de afbeeldingen op het lock/standby scherm voor bijvoorbeeld advertenties als je (in Amerika) een goedkopere versie van een Kindle koopt waarbij je dus advertenties krijgt.

   Ik neem aan dat een handig iemand de software van Kindle ereaders gehacked heeft en dat het dan wel kan maar daar waag ik me niet aan. Amazon zal het mogelijk moeten maken vrees ik voordat ik iig omslagen zie van de Kindle boeken op mijn lock/standby scherm.

   Reply

 2. Inspirerend stukje, Raymond.
  Ik wil gewoon de titel van het boek in grote letters op de omslag. Want de originele omslagen zijn op de e-reader soms moeilijk te lezen.
  Je wijst me nu de weg om zelfgemaakte omslagen (ik werk met Photoshop) als jpg bestandje in de epub- versie te plaatsen en dat dan als omslag te kiezen.
  Ik ga proberen of dat lukt!

  Reply

  • Dag Ad, dat zou gewoon moeten lukken! Als je overigens op ‘Omslag aanmaken’ klikt bij de metadata, dan genereert Calibre zelf een omslag met (redelijk grote) titel, auteur en eventuele seriegegevens als je die ingevuld hebt.

   Reply

   • Geprobeerd, en gelukt!
    De alternatieve omslagen die Calibre geeft blinken ook niet uit door contrast en vormgeving, vandaar.
    Probeerde het al eerder, maar jouw artikel wees me de weg om de nieuwe omslag ook daadwerkelijk zichtbaar te maken.

    Reply

 3. Dag Raymond,

  Ik gebruik versie Calibre 3.34 op dit moment. Ik zie een reductie van de afbeelding/het aantal pixels van de omslag als ik hem vanuit de bibliotheek naar het apparaat stuur (kobo aura one). Ik verwacht dat je dit kunt instellen, maar kan niet vinden waar dit zou moeten. Kun jij mij helpen? B.v.d.

  Reply

  • Hoi Jack.

   Calibre hanteert een maximum grootte van de cover afbeelding inderdaad. Dat is om te voorkomen dat het programma blijft hangen op de soms extreem grote omslagen die gebruikt worden door sommige uitgevers. Ik ben ze wel eens tegengekomen met een 4K resolutie waarbij de cover ruim 100MB groot was (en het boek zelf nog geen 2MB).

   Enfin, dat doet Calibre al bij het importeren van het boek en niet tijdens het versturen. De instellingen hiervoor zijn goed verstopt in Preferences -> Tweaks -> The maximum width and height for covers saved in the calibre library (ik ben even te lui om te checken hoe dat met de NL taalversie heet).

   Ik weet even niet meer wat de default waarde hier is (ik heb het ooit zelf aangepast naar 1650,2200) maar je kunt hier de maximale grootte zelf definiëren. Let op dat dit dus niet de afbeeldingen vergroot als ze kleiner zijn dan dat formaat en dat je wel het 1:1.33 aspectratio hanteert dat voor het tonen van omslagen in de meeste apps en ereaders gebruikt wordt.

   Reply

 4. Hoi Raymond, zou u mij kunnen willen helpen? Ik heb vanmorgen de calibre update gedaan maar nu geeft de calibre bibliotheek de titels van de boeken niet meer weer. Dus wel van de boeken nog die er al op stonden maar niet van titels die ik er net opgezet heb. Weet u wat ik daaraan kan doen?

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top