Tweetweekoverzicht week 34 2017: DUO en Sonos willen je persoonsgegevens voor eigen doeleinden en Dutch Filmworks wil illegale downloaders gaan vangen

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.
Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.


Translink levert reisgegevens van studenten aan DUO

Het lijkt heel logisch. Het ‘voelt’ natuurlijk maar toch is het bedenkelijk. Of zelfs verboden. Het doorgeven van persoonsgegevens aan overheid of bedrijven om misstanden of fraude te bestrijden. Toch is dat precies wat Translink – het bedrijf verantwoordelijk voor de ov-chipkaart – deed: het verstrekte reisgegevens van studenten aan DUO. Deze studenten werden verdacht van frauderen met hun studiefinanciering en dan is een makkelijke route om te controleren of ze inderdaad regelmatig reizen van de plaats waar ze (claimen te) wonen naar de plaats waar de onderwijsinstelling staat. De afgelopen twee jaar werden de gegevens van maar liefst 377 studenten opgevraagd om die reden.

En tja, dat mag niet met de privacyregels die we in dit land hebben. Eén van de studenten in kwestie stapte naar de rechter en die gaf hem gelijk.

Translink kwam met een (nogal slappe) verklaring dat hun eigen juristen akkoord hebben gegeven omdat er volgens DUO een wettelijke grondslag voor deze verzoeken lag en de Dienst Uitvoering Onderwijs zelf benadrukt dat de methode wel door de beugel kan. En dat er veel gemeenschapsgeld mee gemoeid is.

Helaas voor DUO werkt privacywetgeving niet op basis van een afweging van financiële belangen met de belangen van burgers maar is dat nou net bedoeld om dit soort praktijken te voorkomen. Als het goed is komt DUO daar in het hoger beroep ook nog achter …

Sonos eist je gegevens voor werkende speakers

Het is niet alleen de overheid die graag je gegevens wil. Ook Sonos, maker van draadloze speakers, verzamelt een hoop gegevens die volgens hun noodzakelijk zijn om de speakers te laten werken. Het bedrijf introduceerde een nieuw privacybeleid waaruit blijkt dat gebruikers maar zeer beperkt kunnen voorkomen dat Sonos hun gegevens gebruikt en verwerkt. Ga je als koper van de zeer dure speakers niet akkoord met de voorwaarden? Dan zullen ze op termijn minder goed of zelfs niet meer functioneren volgens Sonos.

Je zou toch gewoon weer terugverlangen naar die ouderwetse speakers met draadjes. Waar je geen mailadressen, namen, IP-adressen en hoe je de apparaten gebruikt hoeft te verstrekken aan de leverancier.

Gecensureerde versies maken nog steeds inbreuk

Videostreamingdienst VidAngel richt zich op het aanbieden van films die gecensureerd zijn en waar het naakt, geweld en grof taalgebruik uit gehaald zijn. Daar is op zich niets mis mee – hoewel ik me kan voorstellen dat er niets meer overblijft van een gemiddelde Tarantino film – behalve dat VidAngel simpelweg een dvd of bluray kocht van elke film en deze vervolgens ripte & ‘opschoonde’.

En tja, dat is een regelrechte inbreuk op het auteursrecht en eentje die zo rechtstreeks als schoolvoorbeeld gebruikt kan worden. VidAngel poogde zich nog op het fair use beginsel te beroepen maar de rechter oordeelde dat het verwijderen van content niet genoeg was om tot een nieuw werk te komen.

Dutch Filmworks gaat nu officieel achter downloaders aan

Al geruime tijd is filmdistributeur Dutch Filmworks (DFW) met de voorbereidingen bezig om actief achter downloaders van (hun) films aan te gaan. Drie weken geleden kregen ze het groene licht van de Autoriteit Persoonsgegevens om ook IP-adressen te mogen verzamelen van mensen die films torrenten. Afgelopen week zocht de distributeur de pers op om met het belangrijkste deel van hun actie te komen: het schrik aanjagen van iedereen die wel eens iets downloadt.

Directeur Pruijssers laat weten dat mensen die worden betrapt op het downloaden van een DFW film een schriftelijk voorstel krijgen om te schikken voor de inbreuk op hun rechten. Wordt er niet geschikt? Dan kan er een rechtszaak gestart worden. DFW verwijst graag naar de hoge bedragen die in Duitsland opgelegd worden en benadrukt dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen mensen die vaak of een enkele keer een film downloaden.

Laat ik duidelijk stellen dat DFW het volste recht heeft om op te treden tegen illegale downloads van hun films en dat de maatregelen in beginsel niet onredelijk zijn. Ze zijn echter wel compleet onzinnig want het verzamelen van IP-adressen is zeer onnauwkeurige methode om te achterhalen wie (echt) iets downloadt en er zijn vele methoden om dit te camoufleren. Privé-trackers (torrent sites die alleen toegankelijk zijn voor leden), spoofen van IP-adressen, gebruik van proxies en VPN’s … het zijn allemaal methoden waarmee iedereen die regelmatig iets downloadt mee bekend is.

Waardoor je alleen die incidentele downloaders overhoudt. Benieuwd of DFW ook rekening houdt met de scenario’s waarbij onschuldige en onwetende mensen zo’n schikkingsvoorstel gaan krijgen omdat hun kinderen, buren, collega’s of wildvreemden via het IP-adres van hun computer iets gedownload hebben. Ik zie de journaal items nu al voor me. Over privacy gesproken …

En verder nog …

De verkoop van Kindle ereaders leverde Amazon 75 miljoen dollar op in het eerste half jaar van 2017. Veel geld maar minder dan ik had verwacht eigenlijk.

Is het al 22 jaar geleden dat ik via de schotel naar de lancering van Windows 95 zat te kijken en besloot dat ik een nieuwe pc ging kopen met het ongelofelijke besturingssysteem? Man, wat heeft dat wonderen gedaan voor het gamen op de pc :)

Het gaat goed met luisterboeken en dan vooral met de LuisterBieb app van de Bibliotheek. De KB deed onderzoek en kwam met een infographic over gebruik en waardering van de app.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

  1. Ten aanzien van dat Sonos verhaal, mijn complimenten aan Ancilla dat ze dit aan de orde stelt, ik had er nog nooit van gehoord. Ik denk dat je een gat in je hoofd moet hebben als je dit wetend toch tot aankoop van zo’n systeem over zou gaan. Zelf heb ik een half jaar geleden mijn eerste (grootbeeld) flatscreen gekocht. Maar heel bewust niet een of ander smart-gedoetje maar een standaard grootbeeld monitor zodat ik me niet eens hoef af te vragen of meneer Samsung of anderen het zouden kunnen presteren om zoiets te doen als een microfoon aan te zetten of te laten staan zelfs al staat het toestel uit. Want zo’n monitor heeft geen aansluiting met het internet en kan dus niets ongewenst aan derden doorspelen. Ik denk dat mensen hier veel te laks over doen, wel klagen-klagen-klagen maar er geen consequenties aan verbinden. En de daders die denken “ach laat ze maar wat mopperen, die domoren, uiteindelijk drijven we gewoon onze zin door!” Want wat geld oplevert heeft altijd voorrang, ongeacht de moraliteit ervan.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top