Tweetweekoverzicht week 35 2017: Philips DRM verlichting, Google kan watermerken verwijderen, nieuwe privacywet en zorgen over de Europese auteursrechtrichtlijn

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.
Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.


Bootleg video’s voorkomen met behulp van DRM verlichting

Ik dacht dat ‘Ambilight’ vooral technologie was die ingezet werd om de verkoop van lampen nieuw leven in te blazen als onderdeel van de thuisdisco maar dat blijk ik onderschat te hebben. Dankzij ‘speciaal’ licht kunnen er geen goede opnames gemaakt worden van bioscoopfilms vanuit de zaal volgens Philips. En zou dit de piraterij een stuk minder moeten maken.

Nu dacht ik ook dat het maken, downloaden en kijken van deze zogenaamde cam-rips – altijd al van dubieuze kwaliteit – achtergebleven was in de 20ste eeuw maar is dat kennelijk nog steeds een ding. Dus kom er maar in, anti-piraterij lampjes, als een soort DRM op vertoningen.

Google ontwikkelt manier om watermerken in foto’s te verwijderen

Het handhaven van je auteursrecht op je foto’s op internet is geen sinecure. Er lijkt een soort consensus te zijn dat als het om foto’s en afbeeldingen gaat, iedereen zonder gewetensbezwaren andermans materialen gebruikt. Zonder te checken of dat uberhaupt wel mag.

Het is de reden dat fotografen en bedrijven die foto’s verkopen op internet, gebruik maken van watermerken in de foto’s. Je kent ze wel, vaak grote logo’s die in foto’s worden gezet online en die gebruikers moeten stimuleren om de oorspronkelijke versie zonder watermerk aan te schaffen. Of op zijn minst te ontmoedigen dat anderen de foto’s jatten en zonder naamsvermelding voor hun eigen doelen gebruiken.

Onderzoekers bij Google hebben een algoritme ontwikkeld waarmee een computer dergelijke watermerken zelf kan verwijderen en dat leidde tot wat reuring op het internet omdat het idee ontstond dat geen foto meer veilig was. Onnodige reuring want de software is niet vrijgegeven en werkt bovendien alleen maar met grote sets met foto’s (minstens 50) die een identiek watermerk hebben. PlagiarismToday behandelt de vele manieren om te vookomen dat dergelijke software – als het ooit vrijgegeven wordt – de watermerken op jouw foto’s kan verwijderen en concludeert dat het alleen maar kan leiden tot een verbetering in het gebruik van die watermerken. Geen enkele reden om je zorgen te maken dus.

Van die nieuwe privacywet gaan we nog wel wat merken

In Nederland treedt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) op 25 mei 2018 in werking en vervangt dan de huidige Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Ik schreef een artikel voor de IP met daarin kort wat er allemaal gaat veranderen maar één ding is zeker, het gaat enorm veel impact hebben op hoe ‘zaken altijd geregeld’ waren rondom privacy. Van grote bedrijven die veel gegevens verzamelen over reizigers tot kleine scholen die een klassenfoto maken en vervolgens online zetten.

Gaat het wel goed komen met de nieuwe Europese auteursrechtrichtlijn?

Ik heb al diverse keren geschreven over de plannen van de Europese Commissie om de auteursrechtwetgeving te verbeteren maar ben tot nu toe niet onder de indruk. De nieuwe voorgestelde onderwijsexceptie lijkt eerder een knieval te zijn naar de rechthebbenden toe en als de recent gelekte plannen (pdf) een indicatie zijn, dan is er serieus reden om aan te nemen dat de lobby van de entertainmentindustrie alle Europese besluitmakers in de zak heeft.

Jawel, alle nachtmerries lijken uit te gaan komen met een focus op het verplicht controleren van geupload materiaal op mogelijke auteursrechtinbreuk door de honderden platformen die er zijn. En het codificeren van het feit dat zelfs een link naar materiaal inbreukmakend kan zijn, danwel een vergoeding dient op te leveren voor uitgevers. Een ridicuul voorstel dat niet te handhaven zal zijn maar wel het internet een aanzienlijk onaangenamere plek zal maken om te zijn. Of zaken te doen als je een bedrijf bent.

En ik weet niet of dit nog goed komt.

En verder nog …

Komt Amazon nu wel naar Nederland (met meer dan alleen ebooks) of niet? Dit is geloof ik de derde of vierde keer dat ik zo’n bericht lees. Waarom zou Amazon dat doen nadat Amazon.de ook Nederlandstalig gemaakt is?

Goed, er is een recht om vergeten te worden in/door Google maar het is geen vanzelfsprekendheid.

Nieuw logo en YouTube ziet er (iets) anders uit. Waarvan akte.

Terry Pratchett is één van mijn favoriete schrijvers en de goede man is net zo eigenzinnig in zijn dood als hij in zijn leven was. Hij had er geen zin in dat na zijn dood nog onafgerond werk van hem zou gaan rondslingeren en hij bedong dat de harde schijf van zijn computer op spectaculaire wijze vernietigd moest worden. Met een stoomwals. Aldus geschiedde …

In een tijd van digitale leeromgevingen en digitaal lesmateriaal kan er meer misgaan dan vroeger. In dit geval bleken de inlogcodes nog niet allemaal te kloppen maar het is vast goedgekomen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top