tolino tips trucs

Tolino tips en trucs

Je hebt een Tolino ereader in je bezit? Dan ben je misschien wel geïnteresseerd in uitleg over hoe je het optimale uit deze ereader kunt halen. En hoe je bepaalde dingen (handiger) kunt doen. Hopelijk heb je dan wat aan de onderstaande Tolino tips en trucs.

De onderstaande tips en trucs zijn voor Tolino ereaders met de recentste firmware (versie 10.0.1), zoals de Shine 2HD, Vision 3HD en Vision 4HD. De software-updates worden automatisch gedownload en geïnstalleerd maar kun je ook zelf downloaden en handmatig installeren.

Een Tolino account is hetzelfde als een Libris of Blz account

Tolino is een van oorsprong Duits ebookplatform maar de bijbehorende ereaders worden in meerdere Europese landen verkocht. Als je voor het eerst de ereader configureert wordt er weliswaar gevraagd om een Tolino account maar aangezien het ebookplatform niet in Nederland beschikbaar is, wordt er in Nederland samen gewerkt met de Libris en Blz boekwinkelketens.

Oftewel, je zult een account op libris.nl of blz.nl moeten aanmaken. Dit heeft als bijkomstigheid dat alle ebooks die je via deze ebookwinkel koopt, via de cloud automatisch gesynchroniseerd worden met je ereader. Mits je internet aanzet op de ereader natuurlijk.

Leen ebooks bij de Bibliotheek en zet ze op je Tolino ereader

Je kunt ebooks kopen maar je kunt ze natuurlijk ook lenen bij de bibliotheek! Om ze op je ereader te krijgen zul je (helaas) ook aan de slag moeten met Adobe Digital Editions omdat geleende ebooks nou eenmaal voorzien zijn van Adobe DRM. Die DRM zorgt ervoor dat de ebooks na drie weken automatisch niet meer te lezen zijn.

Je vindt de uitleg van de Bibliotheek hier. Adobe Digital Editions (ADE) herkent de Tolino ereaders zonder problemen maar je kunt ook bij de Instellingen -> Mijn accounts een optie vinden om je Adobe ID en bijbehorend wachtwoord rechtstreeks in te vullen als je liever niet Adobe Digital Editions gebruikt om de ebooks op je ereader te zetten. Je kunt dan de in ADE gedownloade ebooks rechtstreeks naar je ereader slepen in de Windows Verkenner of Finder op een Mac.

tolino screenshot

Screenshots maken van je Tolino ereader

Bij bijna alle modellen ereaders moet je erg ingewikkeld doen om even snel een schermafdruk te maken van wat je op de ereader ziet. Bij Tolino ereaders gaat dat heel gemakkelijk. Hou de aan/uitknop een paar seconden lang ingedrukt en in het menu Wat wilt u doen? dat je vervolgens ziet kies je voor de knop Screenshot. Na een seconde flitst het scherm even en is alles wat je op het scherm ziet opgeslagen als een afbeelding. De screenshots vind je terug in de map DCIM als je je ereader verbindt met een computer.

Handig om, zoals hierboven, te laten zien waar je bepaalde instellingen kunt terugvinden maar ook om een interessante passage in het boek dat je leest te bewaren voor later.

Gebruik Calibre om de ebooks op je Tolino ereader te beheren

Natuurlijk komen de bij Libris of Blz gekochte ebooks automatisch op je ereader terecht, kun je via Adobe Digital Editions de bij de bibliotheek geleende ebooks versturen en de overige ebooks gewoon via je computer op je ereader zetten. Dat werkt allemaal prima om snel aan het lezen te kunnen gaan.

Wil je echter liever niet alle ebooks bewaren op je ereader maar bij voorkeur op één plek op je computer hebben? Dan is Calibre echt iets voor jou. Calibre is gratis software en een uitstekende manier om uitgebreide beschrijvingen mee te geven aan ebooks en het overzicht te behouden op alle ebooks die je gekocht hebt. Ook als ze niet van Libris of Blz afkomstig zijn.

Marianne heeft zelfs uitgevogeld hoe je de Verzamelingen kunt beheren met Calibre zodat je daar precies kunt aangeven welke ebooks bij elkaar in een verzameling geplaatst moeten worden op de ereader.

Gebruik Tolino Cloud om de ebooks op je Tolino ereader te beheren

tolino vision 4 hd tolino cloud

Geen zin om met Calibre aan de slag te gaan? Dan kun je de clouddienst van Tolino gebruiken om de ebooks op je ereader te beheren. Je krijgt namelijk 5GB opslagruimte bij je (Libris/Blz) account en hoewel de Tolino Cloud door Libris en Blz gebruikt wordt om de bij hen gekochte boeken te synchroniseren, kun je je elders gekochte ebooks daar ook uploaden.

Alle ebooks die je uploadt in jouw stukje cloud kun je weer downloaden op je Tolino ereader. Je kunt zelfs Verzamelingen aanmaken en beheren in de Tolino Cloud zonder ingewikkelde instellingen in Calibre te veranderen.

Lees je ebooks in de browser met de Tolino webreader

Staan je ebooks in de Tolino Cloud? Dan kun je ze downloaden en synchroniseren naar je ereader maar je kunt ze ook meteen lezen in de browser. Sterker nog, de clouddienst is eigenlijk bedoeld als webreader en je kunt op die manier prima al je ebooks in de browser lezen.

tolino webreader

Afbreken van woorden uitzetten op Tolino ereaders

Ook Tolino ereaders hebben helaas geen optie om gemakkelijk woordafbreking in ebooks uit te zetten. Erger je je ook aan die raar afge-broken woorden aan het einde van zi-nnen? Dan kun je de woordenlijsten die voor het afbreken van woorden gebruikt worden bewerken op het apparaat zelf.

Deze ‘afbreekwoordenboeken’ staan in een verborgen map genaamd .tolino als je de ereader aansluit op je computer. Die map kun je zichtbaar maken in de Verkenner (als je Windows gebruikt) door in de opties te zoeken naar het zichtbaar maken van verborgen items. Dit zit op verschillende plekken afhankelijk van de versie van Windows die je gebruikt.

In de .tolino map staan een aantal andere mappen. De woordenboeken zitten in de hyphenDicts submap en heten hyph_de.dichyph_en.dichyph_nl.dic en nog een aantal andere met verschillende landcodes. In een (goed opgemaakte) EPUB wordt een taalcode opgenomen waardoor de ereader weet welk afbreekwoordenboek gebruikt moet worden.

Als je het afbreekwoordenboek voor de taal die jij gebruikt opent in een teksteditor (neem geen Notepad maar WordPad of anders het gratis Notepad++) dan zie je op de eerste regels LEFTHYPHENMIN en RIGHTHYPHENMIN staan, gevolgd door een getal. Dit geeft aan hoeveel tekens er minimaal links en minimaal rechts van het scheidingsteken moeten staan. Hoe kleiner die waarde, hoe sneller er afgebroken wordt. Voor het Nederlands (hyph_nl.dic) staan die beide op 2 waardoor au-tomatisch bijvoorbeeld toegestaan is.

Als je beide waarden verhoogt dan zal er minder snel (of niet) afgebroken worden. Ik heb zowel het woordenboek voor Engels als Nederlands op LEFTHYPHENMIN 8 en RIGHTHYPHENMIN 8 gezet. Vergeet niet om het bestand – of bestanden – op te slaan om de wijzigingen te bewaren.

De afbreekwoordenboeken maken echter deel uit van de Tolino software en na herstarten zal de ereader de oorspronkelijke waarden terugzetten. Om dat te voorkomen moet je de aangepaste woordenboeken op alleen lezen zetten. In Windows doe je dat door te rechtsklikken op het bestand, te kiezen voor Eigenschappen (Properties) en dan op het eerste tabblad onderaan bij de attributen Alleen lezen (Read-only) aan te vinken.

Heb je dit allemaal gedaan? Koppel dan je Tolino ereader af, zet hem uit en dan weer aan om de nieuwe woordenboeken te laden. Als je een boek opent zul je zien dat alleen heel erg lange woorden nog afgebroken worden.

Voeg je eigen lettertypes toe

Standaard heeft de Tolino zes – voor E-ink schermen geoptimaliseerde – lettertypes beschikbaar voor het lezen maar je kunt er ook je eigen lettertypes aan toevoegen die dan ofwel in TTF formaat danwel in OTF formaat moeten zijn.

Daarvoor hoef je slechts de lettertypebestanden in de map ‘fonts’ te plaatsen die je op de ereader ziet staan als hem verbonden hebt met een computer. Vervolgens kun je dat lettertype selecteren tijdens het lezen van het boek.

Let wel op want voor normale tekst, cursief en vetgedrukt van één lettertype zijn aparte lettertypebestanden nodig. Ik heb zelf wisselend succes gehad met het uitproberen van diverse lettertypes en de Tolino ereaders zijn ook nog eens erg kritisch. Ik kreeg regelmatig een foutmelding dat sommige bestanden niet geladen konden worden zonder dat duidelijk werd *welk* bestand het niet deed. Wil je echter het Bookerly en het Roboto lettertype toevoegen? Dan kun je deze downloaden en uitpakken in de fonts-map. Deze twee lettertypes werken zonder problemen bij mij.

Pas de leesinstellingen aan. Per boek.

Als je een ebook opent op een Tolino ereader dan worden de standaardweergave gebruikt. Het standaardlettertype zoals dat in het ebook zelf wordt aangegeven en ook de standaard regelafstand, uitlijning en paginamarge.

In de praktijk komt dat meestal neer op Hele Kleine Lettertjes en zinnen die heel dicht op elkaar staan. Verrassend genoeg zijn er veel mensen die dan gewoon beginnen te lezen en er niet eens aan denken om die weergave aan te passen.

Tik in het menu op de letter A om naar het menu van de Tekstweergave te gaan en wijzig het lettertype naar eentje die beter geschikt is voor lezen op een ereader. Dat kan één van de zes voorgeïnstalleerde lettertypes zijn (Bitter is mijn favoriet) maar natuurlijk ook eentje die je zelf geïnstalleerd hebt. Klik daarna bij Regelafstand, Uitlijning en Paginamarges op één van de drie icoontjes die erachter staan om de weergave van de tekst naar eigen smaak aan te passen. Zijn de letters dan nog te klein? Dan kun je met het schuifje de lettergrootte ook nog aanpassen.

tolino screenshot

De ereader onthoudt helaas niet je instellingen en dat betekent dat je het voor elk boek opnieuw moet instellen. Na een paar boeken lezen tik je in een paar seconden alle instellingen naar de door jouw gewenste weergave en zul je zien dat het aanzienlijk fijner leest.

Heb jij nog handige Tolino tips en trucs die iedereen zou moeten weten? Laat het dan weten in de comments!
#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (83) Write a comment

  • Hallo ik heb een vraagje ik wil graag. Een zwarte achtergrond en witte letters is dit mogelijk. Mvg Anna

   Reply

  • Ik bezit een Tolino schine 2. Perongeluk heb ik op fabrieksinstellingen gedrukt met als gevolg dat al mijn boeken weg zijn. Kan ik dat terugzetten op een gemakkelijke manier? Frieda

   Reply

 1. Beste Raymond,

  Zie je dat je altijd een antwoord hebt. Ik heb eergisteren een Tolino e-reader gekocht, en vandaag zie ik dat je er blog over schrijft. Bedankt!
  Nadine

  Reply

 2. Beste Raymond,

  onder aan mijn Tolino Vision 4 staat altijd halverwege de openingspagina een lijn waar dan o.a. staat:
  Lees wat je wilt, waar je wilt en hoe je wilt.
  . met u Tolino heeft u etc. etc.
  .

  Heb jij enig idee hoe ik deze regels verwijderd krijg zodat ze niet meer in beeld komen?
  Groet en alvast bedankt,
  Theo

  Reply

  • Dag Theo,

   Ik heb dat zelf niet in mijn startscherm. Daar staat boven/onder de lijn ‘Naar mijn boeken’ en ‘Naar de webwinkel’ omdat het onderste deel van het scherm gereserveerd is voor de Tolino webwinkel (Libris/Blz in Nederland).

   Zou je eventueel een foto kunnen maken van die pagina? En die mailen naar reacties (at) pm.me?

   Reply

 3. Beste Raymond,
  Mijn Tolino vision2 slaat steeds trager de pagina’s om, je moet echt geduld hebben om verder te lezen. De nieuwste update staat er op en is het geheugen nog lang niet vol. Weet jij hier een oplossing voor ?

  Reply

  • Helaas is er weinig meer te bedenken dan het terugzetten van je ereader naar de fabrieksinstellingen. Dat zou het weer wat sneller moeten maken maar je moet dan helaas wel je boeken daarna terugzetten. Mocht je er honderden op hebben staan, zet dan ook alleen de boeken terug die je de komende maanden wilt gaan lezen.

   Reply

 4. Beste Raymond,
  Sinds een paar dagen heb ik de Tolino HD4 (mijn vorige ereader Sony TR2 – herkende geen boeken meer)…
  Nu een vraag kan ik boeken van de bibliotheek direct downloaden op mn ereader? Of heb ik hiervoor altijd mn pc nodig?

  Reply

 5. Beste Raymond, ik zit met een tolinoprobleem. Misschien kan jij mij vandaag nog helpen anders wordt het morgen naar de Standaard lopen in de hoop dat ze het daar weten ! Probleem: ik heb een boek gekopieerd naar mijn ereader en bij het losmaken van de kabel met de pc gebeurde er totaalniets meer op mijn tolino. Het scherm blokkeert volledig. Ik probeerde al een harde reset ( startknop + lichtknop) maar dat helpt niet. Op internet hebben ze het ook op een resetknop onderaan de reader die je met een paperclip kan in gang duwen maar die vind ik niet. kan u mij advies geven ter zake? Ik lees dat u veel met dit toestel bezig bent en goeie tips kent. Ik kijk uit naar je reactie ! Alvast mijn dank en vriendelijke groet

  Reply

  • Dag Jan,

   Als je de Tolino Vision 3 of 4 hebt/bedoelt, dan heb je wel degelijk die resetknop onderaan de ereader zitten. Het is een piepklein gaatje waar je inderdaad een opengevouwen paperclip (of een knopspeld of een stevige naald) in kunt duwen. Je voelt dan een klikschakelaartje die je in kunt drukken en die de ereader reset. Het is dus geen knopje maar een miniscuul klein gaatje wat je zoekt.

   Overigens klinkt het een beetje alsof je Tolino zich verslikt in het verwerken van het boek dat je er op wilde zetten. Als het je lukt je ereader weer werkend te krijgen – en het boek is niet zichtbaar – dan zou ik het niet nog eens proberen met dat specifieke boek eigenlijk.

   Reply

 6. Beste Raymond,

  De tolino vision 4 hd aangeschaft. Een hele update vanaf mijn kindle 4. Via jouw site veel informatie ingewonnen om uiteindelijk voor de Tolino te kiezen.

  Ik stoor me wel aan een paar dingen en misschien zijn die door wat ingewikkeldere instellingen (zoals jouw tip over afbreken van woorden) te wijzigen.

  Kan ik het “notitie kwastje” verbergen. Door me eraan.
  Boeken beginnen soms erg laag met tekst (kunnen makkelijk aantal regels eerder). Is dit te forceren zodat tekst altijd zo hoog mogelijk begint?

  Alvast bedankt.

  Reply

  • Dag Jan,

   Icoontjes verbergen, dat heb ik nog nergens terug kunnen vinden vrees ik. Ook de bovenmarge die gebruikt wordt kun je niet op de Tolino aanpassen. Echter, je kunt het wel in het ebook zelf aanpassen, al vereist dit dat je de css in het epub bestand zelf moet aanpassen in een epub editor zoals Sigil of Calibre.

   Je kunt bijvoorbeeld deze code aanpassen/toevoegen in een ebook om een veel kleinere marge aan de bovenkant te krijgen:

   @page {
   margin-top:5pt;
   }

   Het “goede” nieuws is dat je dit min of meer automatisch kunt laten doen door Calibre, als je dat gebruikt. Bij de conversie-instellingen van EPUB naar EPUB kun je het bovenstaande stukje code laten toevoegen aan elk boek dat je converteert.

   Je zult er zelf mee moeten spelen vrees ik want ik heb er geen enkele ervaring mee. Het zou echter moeten werken denk ik dus het kan de moeite waard zijn om het te proberen.

   Reply

 7. Beste Raymond,
  Ik heb een Tolino Van een paar jaar oud. De waterdichte versie. Fusion denk ik.
  Nu werkt het touch screen ineens niet meer. Ik heb decrest met de paperclip al gedaan. Werkt niet.
  Denk je dat het scherm kapot Is?
  Ik vind het zo jammer.
  Alvast bedankt!
  Met vriendelijke groet,
  Anja

  Reply

  • Dag Anja,

   Het is lastig om vast te stelen dat het scherm defect is als het niet reageert maar er lijkt definitief iets niet meer te werken. Het zou ook nog de accu kunnen zijn bijvoorbeeld. Het enige wat je kunt proberen (helaas) is om je Tolino een paar uur aan de oplader te hangen en dan – terwijl die nog aangesloten is – proberen de ereader aan te zetten en/of te resetten met de paperclip.

   Werkt het dan nog steeds niet dan is inderdaad ofwel het scherm of waarschijnlijk de accu de dader. Het maakt dan ook niet heel veel verschil want je zit dan met een dode ereader ….

   Reply

 8. Dank je voor het snelle antwoord, Raymond.
  Ik heb hem aan de lader gehangen tot hij vol was, Daarna eraf gehaald. Even later was de accu ineens helemaal leeg. Weer opgeladen. En toen deed alles het weer.
  Raar toch? Of loopt de accu toch op zijn eind? Dat zal even afwachten zijn.

  Reply

 9. Mijn tolino shine vind ik erg donker worden terwijl de lichtstand in de hoogste stand staat. Hoe kan ik het beeld lichter krijgen?

  Reply

 10. hallo,

  ik heb een vraagje kan ik het account van libris omzetten naar een account van de standaard boekhandel?

  Reply

  • Nee niet zo maar. Het apparaat moet volgens mij ‘gekoppeld’ worden aan de Standaard boekhandel infrastructuur want ik herinner me nog een gevalletje van iemand die het precies andersom wilde doen. Ik zou een mailtje sturen naar de helpdesk van Standaard want die kunnen je vast en zeker verder helpen!

   Reply

 11. Hallo ,
  Ik heb me recent een TOLINO 4HD aangeschaft , maar weet niet hoe ik op 2 verschillende
  boeken met een bladwijzer kan werken . Als ik bij een 2de boek een nieuwe bladwijzer plaats , verdwijnt automatisch de bladwijzer in het 1ste boek ? Ik kan me niet voorstellen dat dit onmogelijk zou zijn met een bladwijzer in verschillende boeken te werken ? Of als je met 2 pers elk een ander boek leest op dezelfde reader … lijkt me niet logisch ?
  Wat is de juiste werkwijze ?
  alvast bedankt ,
  groeten , Geert ,

  Reply

 12. Beste Raymond,

  Aanpassen van de grootte van lettertypes in het bestand fonts/size.cvs. Nu geen belachelijk grote en kleine letters meer. In plaats daarvan een betere keuze van “gemiddelde” grootte.

  Beschrijving gevonden in duitse site:
  https://allesebook.de/anleitung/eigene-schriften-kindle-tolino-pocketbook-kobo-978617/
  Werkt op mijn Tolino Shine. Waarschijnlijk ook op andere Tolino ereaders.

  Mijn originele bestand fonts/size.cvs:
  Bitter,16,18,20,23,26,31,38,48,64
  Droid Serif,16,18,20,23,26,31,38,48,64
  Fira Mono OT,15,17,19,22,26,31,38,48,64
  Fira Sans OT,16,18,20,23,26,31,38,49,65
  OpenDyslexic,15,17,19,22,25,29,36,46,63
  Source Sans Pro,18,20,22,25,29,34,42,53,67
  Vollkorn,19,21,23,26,30,36,44,56,70

  Mijn aangepaste bestand fonts/size.cvs
  Bitter,20,21,22,23,24,25,26,27,28
  Droid Serif,21,22,23,24,25,26,27,28,29
  Fira Mono OT,22,23,24,25,26,27,28,29,30
  Fira Sans OT,22,23,24,25,26,27,28,29,30
  OpenDyslexic,20,21,22,23,24,25,26,27,28
  Source Sans Pro,24,25,26,27,28,29,30,31,32
  Vollkorn,23,24,25,26,27,28,29,30,31
  Roboto,21,22,23,24,25,26,27,28,29
  Bookerly,21,22,23,24,25,26,27,28,29

  Met vriendelijke groeten, Erik

  Reply

 13. Beste Raymond,
  Ik heb zojuist een tweedehands Tolino Vision 4 HD gekocht. Hij is in prima staat, dus ik ben er blij mee. Maar, nu blijkt mij installeren en opstarten dat ik alleen in de Duitse boekhandels (of de Oostenrijkse of Zwitserse) kan inloggen …. De taal is wel gewoon Nederlands …
  Hoe kan ik hem omzetten naar een Libris.nl account?
  En weet je ook hoe ik hem terugzet naar fabrieksinstellingen (dus alle accounts en voorgaande instellingen wissen)? Misschien helpt dat al.
  Alvast dank,
  Anna Maria

  Reply

  • Hoi Anna Maria,

   Tolino ereaders zijn ‘gekoppeld’ aan de infrastructuur van de boekhandels in het land waarin ze verkocht worden. Je tweedehands Vision 4 is dus oorspronkelijk verkocht in Duitsland en dan verwacht die dus een login voor de Duitstalige boekwinkels. Je zal contact moeten opnemen met Libris om je Tolino te laten registreren voor gebruik met je Libris.nl account. Het gemakkelijkste is om dat met een mailtje via ebook@libris.nl te doen denk ik.

   Bij Instellingen->Overige instellingen vind je de optie om de Tolino terug te zetten naar de fabrieksinstellingen want dat is bij een tweedehands ereader sowieso wel een goed idee. Veel leesplezier in elk geval!

   Reply

   • Dank je wel Raymond,
    Ik heb Libris een mail gestuurd en ze gaan het doorgeven aan Tolino.
    Hoop dat het zo goed komt.
    Vreemd overigens dat een reader zo land gebonden is …
    Hartelijke groet,
    Anna Maria

    Reply

    • Beste Raymond,
     Het is gelukt! Tolino heeft mijn eReader omgezet voor gebruik bij de Nederlandse boekhandels (Libris en BLZ). Het enige dat nodig was, was dus een emailtje met serienummer van de Tolino (gewoon een foto gemaakt van de pagina “informatie en help” en die gemaild).
     Je moet hem daarna wel terugzetten naar fabrieksinstellingen en dus opnieuw je boeken installeren.
     Misschien hebben andere Tolino gebruikers hier ook wat aan.
     Groet,
     Anna Maria

     Reply

 14. Hallo, bestaat er een mogelijkheid om boeken en publicaties vanop een Ipad over te zetten neer mijn shine ” reader. Heb deze gisteren cadeau gekregen en weet nog lang niet alle mogelijkheden. Dank, Koos

  Reply

  • Nee helaas niet. Een iPad heeft geen mogelijkheid om boeken over te zetten naar welk apparaat dan ook (en dat is bewust zo gemaakt). Je zult die boeken en publicaties, voor zover mogelijk en beschikbaar, vanaf een computer op je Shine moeten zetten vrees ik.

   Reply

   • Het lukte mij bij dus wel totdat ik een nieuwe update van iOS heb gedownload. Het werkte voor die tijd als een speer.

    Reply

 15. Beste Raymond,

  Ik heb een nw tolino vision 3 HD(op marktplaats gekocht) maar doet niets meer batterij direct weer leeg binnen een dag. Alles teruggezet naar fabrieksinstellingen reset geprobeerd. Niks nada niks wat kan ik nog doen?

  Reply

  • Dag Anna,

   Ik vrees dat er weinig is wat je kunt doen want het klinkt alsof de batterij simpelweg niet meer goed is en die kun je zelf niet vervangen. Tolino heeft ook geen helpdesk of iets dergelijks in Nederland dus je enige optie is toch om verhaal te halen bij de verkoper.

   Reply

 16. Beste Raymond,

  Weet jij of je boeken terug naar calibre kan verplaatsen vanaf tolino vision 4HD?
  De boeken die ik aankocht komen rechtstreeks op mijn tolino en vind ik niet meer op mijn mac.

  Bedankt voor je reactie.
  Inès

  Reply

  • Dag Ines, ik heb het simpelweg nooit geprobeerd maar als je in Calibre naar je Tolino gaat (er komt een knop bij voor het gekoppelde apparaat in Calibre) dan zie je alle boeken staan. Afhankelijk of ze beveiligd zijn zou je ze dan kunnen kopieren naar de Calibre bibliotheek toe.

   Wat voor mij beter werkt is simpelweg de boeken downloaden uit mijn account bij de boekwinkel waar ik ze gekocht hebt. In mijn geval was dat Libris, waar ik kan inloggen en de gekochte boeken kan downloaden naar mijn computer (en Calibre) toe.

   Reply

 17. Beste Raymond,

  Ik heb een tolino 4 gekocht in maart dit jaar. Ik he. 2 weken geen Boekenmeer gelezen wegens drukte, maar vergat hem af te zetten. Vandaag wou ik nog eens aan een boek beginnen maar mijn beeld lijkt bevriezen, de sssttt tolino slaapt lijkt in het scherm gebrand enkel onderaan is een strook van een tweetal cm die iets anders weergeeft. Is dit een productie fout of komt het omdat ik hem liet aanstaan?

  Reply

  • Het zou definitief niet moeten komen omdat je hem aan hebt laten staan (Kindle ereaders kun je niet eens uitzetten bijvoorbeeld). Om een of andere reden ververst die het scherm niet meer correct en ook al lijkt dat op ‘inbranden’ dat is het zeker niet. Een e-ink scherm kan niet inbranden.

   Er vanuit gaande dat je de Tolino al 1 of 2 keer opnieuw opgestart hebt zou ik proberen om hem terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Ik kan mijn eigen Tolino even zo snel niet terugvinden maar er zou een resetknopje/gaatje moeten zijn. Werkt dat allemaal niet dan kun je terug naar de winkel want dan is het echt een hardwareprobleem waar je niets aan kunt doen.

   Reply

 18. Hartelijk dank voor je snelle reactie! Ik probeerde de harde en softe reset al… Dan gaan we morgen toch maar terug naar de winkel!

  Reply

 19. sinds een paar dagen heb ik nog maar een half scherm zichtbaar op mijn Tolino :-(
  Op het bovenste deel is niets meer zichtbaar dus lezen gaat niet meer….Ik vrees dat het scherm stuk is?

  Ik heb geen garantie meer maar toch ‘maar’ 3 jaar oud..
  Kan ik nog iets proberen?

  Alvast dank !!

  Reply

 20. Hi. Ik zie niet niet meer welk boek ik lees als ik m’n tolido een keer afgesloten heb. Normaal zou dat in het begin scherm moeten staan. Omdat de home knop zo ellendig onderaan is klik ik m vaak onbedoeld aan.

  Reply

 21. Hallo Raymond,
  Ik heb een Tolino Shine gekocht bij Libris in Nederland. Ik kan echter Nederland niet als land kiezen en heb dus ook Libris niet als geïntegreerde webshop. Ik kan alleen kiezen voor Duitsland en Oostenrijk.
  Is dit zelf op te lossen? (Software-update gaf geen uitkomst.)

  Reply

  • Hoi Natascha, Tolino ereaders moeten specifiek voor het land geconfigureerd worden door de verkoper en dat is niet helemaal goed gegaan bij jouw exemplaar dus. Je kunt het zelf helaas niet aanpassen maar het is een kwestie van even contact opnemen met Libris en je Shine alsnog laten configureren voor Nederland (en gebruik met bij Libris gekochte ebooks).

   Reply

 22. Hallo,

  Ik heb een Tolino Vision 2 gekocht via een veiling. Nu zit er een cijfercode op die ik niet weet. Hoe kan ik dit alsnog ontgrendelen en de e-reader gebruiken?

  Reply

 23. Hi, ik heb een Tolino 4HD. ik kan deze nog laden via de laptop maar niet met de Tolino stroomadaptor. Het rode lichtje brandt nochthans op de stroomadaptor. met andere stroomdaptors lukt het ook niet. kan ik dit verhelpen?

  Reply

 24. Hi,

  ik heb inmiddels de oplossing gevonden. als hij via de usb netsroomadaptor laadt staat er een bliksemicoon naast het batterijicoon. via de usb netstroomadaptor aangesloten op laptop krijg ik ook een bericht dat hij oplaadt. vandaar de verwarring.
  maar hij laadt wel degelijk op als het bliksemicoon verschijnt.

  Reply

 25. Hallo Raymond, ik hen een update gedownload voor mijn Tolino shine 2 HD, daarna zijn er geen boeken meer zichtbaar. Idee hoe dit kan?

  Reply

 26. Hallo Raymond,

  Bij het googlen van mijn probleem kwam ik op je website terecht, hopelijk kan je mij helpen… Na het aansluiten van mijn tolino op mijn laptop krijg ik geen pop-up van het aangesloten apparaat en ook in verkennen zie ik de tolino niet. De tolino laadt wel op, het ligt dus niet aan het kabeltje, heb je enig idee wat ik zou kunnen doen?
  Alvast bedankt! Anja

  Reply

  • Dag Anja, toch zou ik als eerste een ander kabeltje proberen. Een kabel kan namelijk wel degelijk zorgen voor opladen terwijl de data niet goed verstuurd wordt. Het kan ook helpen om een andere usb poort te proberen mocht een ander kabeltje geen soelaas bieden.

   Reply

  • Dag Anja,
   ik heb precies hetzelfde probleem en heb al verschillende kabeltjes en meerder usb poorten geprobeerd: heb jij het ondertussen opgelost gekregen?
   Bedankt voor een reply!
   Christa

   Reply

 27. Dag Raymond, Mogelijk kun je me hierbij helpen. Ik gebruik een Tolino 4HD met ADE en Calibre op een MacBook pro. Ade om boeken van de OnlineBibliotheek te downloaden, waarna ik vervolgens de epub bestanden uit de ADE bibliotheek door zet in Calibre. Calibre verwijdert als het goed is het DRM met de Plugin die daarvoor geïnstalleerd is. Sinds enkele weken krijg ik mijn Tolino niet meer gekoppeld aan mijn MacBook. Als ik hem koppel krijg ik de startverbinding [het bekende kabelsliertje op de pagina] te zien, vervolgens gaat de Tolino zoeken en wordt na een enkele ogenblikken de Tolino losgekoppeld, zonder verbinding te hebben gemaakt met Ade of Calibre. Dacht aanvankelijk dat het aan mijn USB poorten lag, omdat ik daarna via de USB poort niets meer kan koppelen. Daarvoor moet ik eerst de computer opnieuw opstarten. Mijn MacBook is helemaal door AppleService gecontroleerd, het hele systeem er opnieuw opgezet, de Tolino teruggezet naar fabrieksinstellingen, maar dit probleem blijft zich voordoen. De Tolino koppelt niet en de USB accepteert daarna geen andere apparaten. Heb jij enig idee wat hier aan de hand is. Kan het eventueel te maken hebben met verborgen beveiliging in die in de epubs blijven zitten als ik ze van ADE binnenhaal in Calibre. Ben benieuwd na je visie. Bedankt voor je aandacht. Koos.

  Reply

  • Ik moet je helaas het antwoord schuldig blijven, behalve dat ik zeker weet dat het niet aan de epubs of ADE ligt want er gaat iets mis met het herkennen van de Tolino wat kennelijk ook de usb poort overbelast. Als het een Windows machine was zou ik in Apparaatbeheer kijken na een poging om het te koppelen en dan te kijken wat de melding bij het USB apparaat is (om die vervolgens te verwijderen zodat Windows gedwongen wordt de volgende keer opnieuw de Tolino te installeren). Maar ik weet niet hoe en of dat op een Macbook werkt vrees ik.

   Reply

 28. Hallo Raymond,

  Ik heb een Tolino 4 HD, deze is nu 13 maanden oud.
  Sinds kort is de batterij na 10 minuten lezen leeg!
  Wifi staat uit!
  Wat kan ik hier aan doen?
  Kan ik nog eventueel gebruik maken van de garantie?
  Of heb ik gewoon pech!

  Groet Anja

  Reply

  • Dag Anja, ik zou me definitief beroepen op de garantie want na 13 maanden hoort de accu simpelweg niet zo snel leeg te lopen. De meest voordehand liggende oorzaak is een accu die slecht is en dat is precies waar garantie voor bedoeld is.

   Reply

 29. Geweldig deze uitleg om Adobe Digital Editions te omzeilen, zo veel gedoe mee gehad! Hartelijk bedankt

  “maar je kunt ook bij de Instellingen -> Mijn accounts een optie vinden om je Adobe ID en bijbehorend wachtwoord rechtstreeks in te vullen als je liever niet Adobe Digital Editions gebruikt om de ebooks op je ereader te zetten. Je kunt dan de in ADE gedownloade ebooks rechtstreeks naar je ereader slepen in de Windows Verkenner of Finder op een Mac.

  Bron: https://rsnijders.info/vakblog/2017/09/06/tolino-tips-en-trucs/#Leen_ebooks_bij_de_Bibliotheek_en_zet_ze_op_je_Tolino_ereader

  Reply

 30. Dag Raymond. Op 6 maart een vraag aan je gesteld over het niet koppelen van mijn Tolino ereader. Tot nu toe geen reactie van je gezien. Mijn probleem is nog niet opgelost. Dank voor je eventuele aandacht.

  Reply

 31. Heb adobe id wachtwoord veranderd lukt perfect op tablet en laptop maar op de tolino lukt het niet vraag steeds een vorige wachtwoord die ik vergeten ben daarom heb ik juiste een nieuw wachtwoord aangemaakt.

  Reply

 32. Hoi Raymond,
  Vanochtend heel blij mijn Tolino vision 5 Uitgepakt en aan de slag. Bij de keuze voor landen krijg ik alleen Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk te zien, taal kan ik wel kiezen voor Nederlands. In de gebruiksaanwijzing zie ik overigens wel alle mogelijke landen (waaronder NL). Weet jij wat er aan de hand zou kunnen zijn?

  Reply

  • Hoi Wil,
   Tolino is al enige tijd geleden overgenomen door Kobo maar ze hebben er voor gekozen om het merk Tolino te blijven voeren in de landen waar Tolino begonnen is en dat zijn dus de Duitstalige landen Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. De nieuwe Tolino ereaders zijn ook dezelfde apparaten als die Kobo elders onder andere namen verkoopt, zoals de Libra H2O, dus de Tolino ereaders zijn bedoeld voor Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland terwijl je de Kobo ereaders daarbuiten zult zien. Qua taal maakt het niet uit want zoals je al zag wordt Nederlands gewoon wel ondersteund maar als land kun je dus niet voor Nederland kiezen omdat Tolino ereaders in ons land simpelweg niet officieel ondersteund worden.

   Reply

   • Dag Raymond, ik heb hetzelfde als Wil, en nu heb ik een account aangemaakt bij Libris. Maar hoe krijg ik dat account nu ingesteld op de Tolino vision 5? In de handleiding staat: “Zodra uw tolino internetverbinding heeft, wordt standaard onderaan de pagina een voorbeeld van de winkel van de boekhandelaar weergegeven waar u uw tolino hebt gekocht.” Maar dat heb ik niet, en als ik dan wil instellen kan ik dus alleen kiezen uit die drie landen, wat ik niet wil. Wat nu?

    Reply

 33. Beste Raymond.
  Ik heb een Tolino Vision 5 en heb via een usb-kabel en met behulp van Calibre boeken overgezet vanuit mijn computer naar de e-reader. Dat gaat allemaal goed. Het enige is, dat boekbeschrijvingen niet zichtbaar zijn op de e-reader. Is daar een oplossing voor?

  Reply

 34. Beste Raymond,
  Ik heb zojuist een tweedehands tolino visionair gekocht. Bij het opstarten liep hij vast. Ik heb een reset geprobeerd (gaatje onderaan) en dat lukt even maar na een paar minuutjes loopt hij weer vast. Ik probeer hem terug te zetten naar fabrieksinstellingen maar dan krijg ineen scherm met even geduld dat uren zo blijft.
  Nog tips om hem aan de praat te krijgen of heb ik pech gehad met pijn aankoop?

  Alvast bedankt voor de hulp.
  Groetjes
  Veerle

  Reply

 35. Beste Raymond, als ik mijn boeken kopieer van mijn Mac naar mijn Tolino vind ik ze soms niet terug in mijn Tolino…. Wanneer ik mijn Tolino open op de Mac staan die boeken er wel degelijk in. Als ik voor alle zekerheid het boek nog eens kopieer naar mijn Tolino krijg ik de melding dat het boek al in mijn Tolino staat. Helaas vind ik het nergens. Ik hoop echt dat je me kan helpen. Alvast hartelijk bedankt!

  Reply

  • Beste Ilse,
   Ik heb hetzelfde probleem. 14 dagen geleden een Tolino 5 gekocht.
   Via verkenner er boeken opgezet. Meesten niet op de ereader te zien.
   Via verkenner zie ik de boeken er wel opstaan. alles epub.
   Een enkel boek pakt hij wel.
   Heb jij ondertussen een oplossing?

   Reply

 36. Beste Isle,
  Als je de Tolino aan de mac hangt, moet je je boeken in het mapje books zetten.
  Als je de Tolino dan weer ontkoppeld en je zet um aan zie je dat je boeken er wel degelijk op staan!
  Succes!
  Groet Anja

  Reply

 37. Ik heb al een paar jaar een Tolino en heb mij in januari de Tolino Vision 5 aangeschaft.
  Mijn vorige Tolino had een ‘home’ knop waarmee ik naar mijn bibliotheek kon, ook al zat ik in een boek.
  Met mijn Tolino Vision 5 geraak ik niet naar mijn bibliotheek op het moment dat ik in een boek zit. En als ik in de webwinkel zit, geraak ik daar niet uit zonder opnieuw op te starten. Ik lees dat je van beneden naar boven moet vegen, maar die functie werkt niet.
  Is mijn Tolino stuk ? Of doe ik wat verkeerd ?

  Reply

 38. Dag Tinne, wat ik altijd doe: tik midden op de pagina, er verschijnt dan een menubalk bovenaan met o. a. een pijl naar links (dus terug). Als je daar dan op tikt kom je weer in je bibliotheek terecht.

  Reply

 39. Beste
  Ik heb mijn 7-jarige Rolink teruggezet naar fabrieksinstelling. Nu is hij al een uur aan het draaien op taalinstelling. Is dit normaal dat dit blijft duren? Alvast bedankt

  Reply

 40. Beste Raymond,
  Ik heb de Tolino Vision 5 nu bijna 1jaar en dat ging tot voor kort geleden altijd goed. Nu krijg ik er geen boeken meer op. Ik download ze van de onlinebibliotheek op de computer en zet ze dan op de Tolino, maar krijg ze niet te zien, terwijl ze er wel op staan. Heb jij enig idee hoe dit opgelost kan worden?

  Alvast bedankt Ria.

  Reply

  • Dag Ria,
   Ik heb hetzelfde probleem. 14 dagen geleden een Tolino 5 gekocht.
   Via verkenner er boeken opgezet. Meesten niet op de ereader te zien.
   Via verkenner zie ik de boeken er wel opstaan. alles epub.
   Een enkel boek pakt hij wel.
   Heb jij ondertussen een oplossing?

   Reply

 41. Hallo, is het ook mogelijk om in Tolino Cloud meerdere bestanden tegelijk te selecteren om te uploaden? (I.p.v. 1 voor 1)

  Reply

 42. Ik heb boeken via pc op mijn tolino shine 2hd gezet. Als ik dan naar mijn boeken ga staan ze er niet op. Als ik hem aansluit op de pc dan zie de boeken er wel allemaal bij staan. Enig idee wat ik kan doen?

  Reply

 43. Ik had dat laatst ook, op mijn Vision2. Heb hem een keer opnieuw opgestart, en toen waren de boeken er opeens wel!

  Reply

 44. Hallo, het touchscreen van mijn gloednieuwe Tolino Page2 reageert slecht en heel traag op de aanraking van mijn vingers. Ik ken dit probleem niet met mijn andere devices met touchscreen. Ik kan op deze manier nauwelijks de ereader gebruiken. Waar ligt dat aan en wat kan ik er aan doen?

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top