Tweetweekoverzicht week 36 2017: Open access journals, YouTube-mp3, Facebook & muziekrechten, Harry Potter Kindle in Motion en de Twitter nachtmodus

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.
Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.


Zoeken van open access journals via Openaccess.nl

Het is goed dat het twitteraccount van Openaccess.nl er de aandacht op vestigde want die smalle blauwe zoekbalk was me niet opgevallen, zelfs nadat ik er speciaal voor naar de site was gegaan. Maar de zoekfunctie is wel een handige aangezien het duizenden open access tijdschriften doorzoekbaar maakt. Je kunt ook meteen naar de Journal Browser gaan die door de WUR wordt gehost aangezien je daar veel meer en betere zoekopties hebt. Zo wordt er ook aangegeven of het tijdschrift onderdeel uitmaakt van de Open Access afspraken die door de universiteiten met uitgevers gemaakt zijn en waarbij er niet (of minder) betaald hoeft te worden voor de Article Processing Charges (APC’s).

Dat betekent helaas wel dat deze tool vooral/alleen nuttig is voor onderzoekers van universiteiten en onderzoeksinstituten waarvoor die afspraken gemaakt zijn.

Geen YouTube-MP3 meer

Het converteren van muziek op YouTube naar MP3 formaat is eerlijk gezegd niet iets waar ik zelf problemen mee heb. Natuurlijk, formeel is het een inbreuk op de rechten van degene die de muziekvideo geupload heeft maar ik zie echt het probleem niet om van een bijzonder optreden even een mp3 te maken. Helemaal als er niet eens een legaal alternatief voor te vinden is.

Maar daar denkt de RIAA, de Amerikaanse branchevereniging voor de muziekindustrie, heel anders over en die ging dus vol achter YouTube-mp3.org aan, een site met miljoenen bezoekers die – als je de RIAA mag geloven – de halve planeet dagelijks voorzag van illegale mp3’s.

Toegegeven, de site stond al jaren in de top 50 van de meestbezochte websites dus kennelijk is het voor hele volksstammen een hobby om muziekvideo’s te rippen maar daar is nu dan toch echt een eind aan gekomen. De site geeft het op, na een jaar in de rechtszaal te hebben gezeten, en stopt er mee. YouTube-mp3.org is niet meer.

Alternatieven zijn er echter nog voldoende.

Facebook wil muziekrechten afkopen

Facebook heeft andere plannen met muziekvideo’s dan dat YouTube-mp3.org had. Het sociale netwerk wil dat gebruikers video’s kunnen uploaden waar muziek in gebruikt is en is bereid om daar de rechten van af te kopen bij de rechthebbenden. Facebook wil verkeer wegtrekken van YouTube en muziek/video liefhebbers op hun eigen netwerk houden, samen met de bijbehorende advertentie-inkomsten.

Of de muziekindustrie dat wel ziet zitten is niet bekend maar het zal vooral om de hoogte van de vergoedingen gaan vermoed ik. En of Facebook zichzelf echt weet neer te zetten als een platform waar je graag (muziek)video’s gaat zitten kijken want dat zie ik zelf niet zo vlot gebeuren eigenlijk.

Harry Potter in beweging

Amazon brengt steeds meer Kindle in Motion boeken uit en daar kwam afgelopen week een nieuwe titel bij die flink de aandacht trok. De geïllustreerde versie van Harry Potter and the Philosopher’s Stone die enkele jaren geleden als papieren boek uitkwam, is nu als Kindle in Motion titel te koop.

En het is verbluffend mooi gedaan met prachtige bewegende beelden voor een groot aantal scenes uit het boek (om van de prachtige omslag die eveneens geanimeerd is nog maar niet te spreken). Wat me vooral aanspreekt bij alle Kindle in Motion boeken is dat je het beste van twee werelden krijgt. Een multimediaal boek voor op je tablet of telefoon in de Kindle app terwijl je de ‘gewone’ tekstversie met stilstaande plaatjes krijgt op de Kindle ereader.

Nachtmodus op Twitter.com

Ik vraag me af of ik het zelf vaak ga gebruiken maar afgelopen week introduceerde Twitter wereldwijd de nachtmodus op de webversie van Twitter nadat die vorig jaar al werd toegevoegd aan de iOS en Android apps.

Klik op je profielfoto op Twitter.com en kies dan uit het menu de onderste optie met het maantje erbij om de achtergrond (en het hele kleurenschema) donker te maken. Dezelfde optie maakt de nachtmodus ook weer ongedaan als je toch liever naar de gebruikelijke witte achtergrond kijkt.

twitter nachtmodus

En verder nog …

De digitaliseringstrein dendert gelukkig gewoon verder …

Al (meer dan) 100.000 gebruikers voor Unpaywall.

Steeds meer educatieve uitgevers met hun boeken in BUKU? Ik ben echt benieuwd!

De overheid kan nog wel wat verbeteren aan hun informatievoorziening.

Gevangenisbibliotheken sluiten omdat het goedkoper met ebooks kan. Bah. Wat een minachting voor de rol die bibliotheken hebben.
#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top