Verzamelingen maken in de Kobo iOS app (en aan het startscherm toevoegen)

Kobo introduceerde recentelijk de mogelijkheid om verzamelingen te maken in de iOS apps van Kobo en Bol/Kobo. Hiermee kun je selecties van (gekochte of Kobo Plus) ebooks maken uit je bibliotheek en toevoegen aan het startscherm zodat je je eigen boeken snel kunt terugvinden.

Hoezo verzamelingen?

Verzamelingen zijn niet iets nieuws als je gewend bent op een ereader te lezen. Het zijn feitelijk niet meer dan mapjes (of subbibliotheken) die je kunt gebruiken om de ebooks die je op een ereader plaatst onder te verdelen. Bijvoorbeeld alle titels van één auteur of alle titels van één genre. Ze zijn vooral geschikt als je tientallen, honderden of zelfs nog meer ebooks op een ereader hebt staan want dat wordt heel snel onoverzichtelijk en met verzamelingen maak je dan kleinere selecties van titels die volgens jou bij elkaar horen.

Een dergelijke manier van indelen komt op bijna alle merken en soorten ereaders voor en kenmerkt zich door het gegeven dat je vaak die verzamelingen ook op de ereader zelf moet indelen (voor Kobo ereaders kan het met Calibre maar het is wel veel gepruts) terwijl je voor Kindle ereaders je gekochte ebooks via het web kunt onderverdelen in mappen).

Kobo heeft nu de mogelijkheid om verzamelingen te maken ook naar hun eigen iOS app gebracht en je vindt het eveneens terug in de Bol/Kobo iOS app. Ik neem aan dat de Android versies later nog zullen volgen maar voor nu is het exclusief voor de iOS gebruikers.

Verzamelingen in de Kobo (en Bol) iOS app

Voor de leesapps van Bol en Kobo werken de verzamelingen een beetje zoals ze ook bij Amazon werken: je kunt – net als op een ereader – verzamelingen aanmaken en die vullen met boeken. Aangezien je alleen maar ebooks kunt lezen in de iOS apps die je gekocht hebt bij Bol of Kobo – of via een Kobo Plus abonnement in je bibliotheek hebt zitten – kun je alleen maar deze titels onderverdelen.

Dat is echter nog steeds een nuttige functie als je over een relatief grote bibliotheek met gekochte of geleende ebooks beschikt in je Bol/Kobo account. De leesapps laten maar een paar titels op een scherm zien en als je veel titels in je lijst hebt staan, dan is het soms veel scrollen of zoeken om een specifieke titel te vinden. Het kan dus veel handiger zijn om 1 of meerdere verzamelingen aan te maken waarin je titels clustert die je nog wilt lezen. In de Kobo app kun je tot vijf verzamelingen ook toevoegen aan het startscherm en hoewel die optie ontbreekt in de Bol/Kobo app verwacht ik dat het binnenkort ook daarin mogelijk zal zijn.

Hoe dan?

kobo app verzamelingen

In de Kobo (of Bol) app zie je onderaan het tabblad Verzamelingen staan waar je bestaande verzamelingen kunt aanpassen of – zoals in mijn geval – nieuwe kunt aanmaken. Tik op een verzameling om de selectie te wijzigen of op Selectie toevoegen als je een nieuwe verzameling wilt aanmaken.

kobo app verzamelingen

Geef een naam op voor de verzameling die je wilt maken. In mijn bibliotheek staan veel Kobo Plus titels die door mijn echtgenote zijn uitgekozen maar die ik ook telkens te zien krijg in de app. Ik maak daarom een verzameling aan Binnenkort lezen met alleen de titels die door mij zelf gekocht en geleend zijn.

kobo app verzamelingen

Nadat je een naam hebt opgegeven krijg je een lijst van alle titels in je Kobo (en/of Bol) account – met uitzondering van de titels die je eventueel naar het archief verplaatst hebt in je Kobo account – op alfabetische volgorde. Kies hieruit de titels die je aan je zojuist aangemaakte verzameling wilt toevoegen. Door op het icoontje te klikken dat voor de boekomslag staat (dat wordt groen als je het geselecteerd hebt) voeg je ze toe.

kobo app verzamelingen

Heb je je selectie gemaakt? Klik op OK en dan krijg je een overzicht van alle titels die nu toegevoegd zijn aan de verzameling.

kobo app verzamelingen

In de Kobo app (het is nog niet mogelijk in de Bol app) kun je nu ook nog het startscherm bewerken om tot maximaal vijf verzamelingen toe te voegen. Klik helemaal onderaan op het startscherm op Bewerken om de standaard getoonde rijen weg te halen en/of je eigen verzameling(en) toe te voegen.

kobo app verzamelingen

En klaar! Ik heb nu alleen de titels die ik zelf nog wil lezen toegevoegd aan het startscherm.

Op elk apparaat zul je het startscherm moeten aanpassen naar eigen wens maar de aangemaakte verzamelingen synchroniseren wel mee naar al je apparaten waarop je de Kobo en/of Bol app hebt geïnstalleerd.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top