Kinderboeken tips in Kobo Plus

Bijna zeven maanden na de introductie van Kobo Plus zijn er inmiddels meer dan 19 duizend Nederlandstalige boeken beschikbaar binnen het abonnement. Hier zitten ook duizenden kinderboeken tussen en dat is een forse toename van het aanbod ten opzichte van wat er in februari te vinden was. Maar wat zit er nou allemaal tussen? Ik snuffelde door de titels en haalde er een aantal (nieuwe) klassiekers uit.

Ik zoek een kinderboek. Of een paar duizend kinderboeken

Toen Kobo Plus begon in februari was het al een indrukwekkend aanbod: iets meer dan 37.000 titels in totaal en daar zaten 16.000 Nederlandstalige titels bij. Volgens de categorie-indeling bij Kobo waren er daarbinnen zo’n 1000 kinderboeken te vinden.

Inmiddels is het totale aanbod in Kobo Plus gegroeid naar 106.492 titels. Die groei komt vooral op het conto van de Engelstalige titels (74.636) – en er worden titels meegerekend in een groot aantal andere talen zoals de drie Schots Gaelic titels – maar het Nederlandstalige aanbod is ook gestegen naar meer dan 19.000 titels. Dat is iets minder dan de helft van het totaal aantal leverbare ebooktitels.

Kijk je naar de hoeveelheid Nederlandstalige kinderboeken dan zijn dat er inmiddels 2400 (als je via Kobo bladert) of 104 baby- en peuterboeken, 350 educatieve kinderboeken, 448 geschiedenis kinderboeken, 77 kinderliedjesboeken, 124 prentenboeken, 261 sprookjesboeken, 790 voorleesboeken en 2894 zelfleesboeken (als je via de Bol categorieën bladert).

Kortom, meer dan voldoende keuze als je, zoals ik, zo af en toe zin hebt om een kinderboek te lezen. Zowel nieuwere titels als de titels die ik zelf nog uit mijn eigen jeugd ken.

Een selectie

Het is onmogelijk om een hele lijst te maken van alle kinderboeken (dat is een hint, Kobo en Bol, waarom kun je geen Excellijst met titels downloaden om nog zicht te houden op dat enorm grote aanbod?). Maar er zitten wel flink wat titels tussen die ik zelf nog zou willen lezen, net als klassiekers die zeker de moeite van het opnieuw lezen waard zijn.

Zelf heb ik ze nog niet gelezen (en ik zou ze waarschijnlijk in het Engels gaan lezen) maar alle 12 de delen van John Flanagan’s De Grijze Jager zijn te lezen in het Kobo Plus abonnement.

 

 

achtste-groepers-huilen-nietJacques Vriens schreef tientallen boeken en je vindt maar liefst 66 van zijn titels terug in Kobo Plus.

 

 

Altijd al de Superhelden.nl boeken van Marcel van Driel willen lezen? Dan is dit je kans want ze zijn alle drie te lezen zodat je meteen verder kunt lezen als deel 4 uitkomt.

 

 

de-scheepsjongens-van-bontekoeHet papieren exemplaar van ‘De scheepsjongens van Bontekoe‘ van Johan Fabricius staat al 30 jaar in mijn boekenkast want het is één van mijn favoriete boeken ‘van vroeger’. Tot mijn vreugde is dit nu ook digitaal te lezen en valt het ook nog eens binnen het Kobo Plus abonnement.

 

arendsoog-en-de-vloek-van-arbazErgens in een doos op zolder moet ik nog ca. 10 Arendsoog boeken hebben liggen. Ik vond ze geweldig als tiener hoewel ik vermoed dat het enorm gaat tegenvallen als ik ze opnieuw zou gaan lezen. Ik hoef de doos niet te zoeken want er zitten 41 delen in Kobo Plus.

 

 

bob-evers-trammelant-op-trinidadIk heb de Bob Evers boeken – of de Jan, Bob en Arie boeken – allemaal in mijn boekenkast staan. In tweevoud. Ik heb twee jaar geleden alle beschikbare ebooks gekocht (en zelf allemaal gecorrigeerd omdat er veel foutjes in zaten) maar alle 32 delen van Willy van der Heide zijn inmiddels ook te lezen binnen het Kobo Plus abonnement. En nog steeds de moeite van het lezen waard!

 

de-waanzinnige-boomhut-van-78-verdiepingenNet als veel andere kinderboeken – en alle prentenboeken – zijn ook de De Waanzinnige Boomhut ebooks het beste te lezen in de Kobo of Bol app en werken ze niet (of minder goed) op een ereader. Elk deel komen er 13 nieuwe verdiepingen bij in de boomhut van Andy en Terry.

 

superjuffie‘Die boeken lees ik op school, papa’, riep mijn dochter toen ik liet zien dat ze de eerste zes delen van de Superjuffie boeken kon gaan lezen op haar iPad. Janneke Schotveld, de schrijfster van de boeken, is degene die dit jaar het Kinderboekenweekgeschenk schrijft maar ook zonder die aanbeveling zijn deze boeken in elk geval zeer de moeite waard. Volgens mijn dochter tenminste.

 

pinkeltjeFantastisch vond ik ze als klein kind. De boeken van Dick Laan over Pinkeltje. Tijdloos toch? Dertig delen zijn opgenomen in het Kobo Plus abonnement.

 

 

madeliefAlle boeken die Guus Kuijer schreef over Madelief zijn gebundeld in ‘Het grote boek van Madelief‘ en ik vond het geweldig als kind. Eentje die ik opnieuw wil gaan lezen nu.

 

En je kunt ook het fantastische boek ‘Reis door de nacht‘ terugvinden in Kobo Plus. En boeken van Mel Wallis de Vries. Een aantal delen van Dummie de Mummie. Of van Dolfje Weerwolfje. Misschien een leuk prentenboek voor tussendoor? En nog veeeeel meer.

Heb jij nog tips? Welke (digitale) kinderboeken moet je gelezen hebben?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

 1. De boeken van Thea Beckman horen hier m.i. zeker bij. De meeste zijn als ebook verkrijgbaar. Een aantal helaas (nog) niet. Dit zijn de ebooks van haar die ik het meest de moeite waard vind:
  – Geef me de ruimte!
  – Triomf van de verschroeide aarde
  – Het rad van fortuin
  – Kruistocht in Spijkerbroek
  – Hasse Simonsdochter
  – Het geheim van Rotterdam
  – Het Wonder van Frieswijck

  Uiteraard ook Jan Terlouw met zijn klassiekers als ebook:
  – Briefgeheim
  – Koning van Katoren
  – Oorlogswinter
  – Oosterschelde windkracht 10
  – Pjotr

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top