ebooks bij de bibliotheek header

Ebooks bij de Bibliotheek: de cijfers van 2016

In januari 2014 kwam de Bibliotheek met een landelijk ebookplatform voor alle bibliotheekleden om ebooks te kunnen lenen. Sinds 1 januari 2015 is de Koninklijke Bibliotheek verantwoordelijk voor het ebookplatform. Tot het derde kwartaal van 2016 waren er ook cijfers en grafieken beschikbaar over het gebruik van het platform maar inmiddels worden die niet meer met enige regelmaat vrijgegeven. Het CBS publiceerde gisteren echter, samen met de KB, de resultaten van een onderzoek over de uitleningen van ebooks in 2016. En daar valt natuurlijk nog van alles over te zeggen.

Uitleningen van ebooks bij de Bibliotheek 2014-2016

ebooks bij de bibliotheek

De uitleningen van ebooks bij de Bibliotheek vallen uiteen in de uitleningen van de ebooks via het ebookplatform (onlinebibliotheek.nl) van de Bibliotheek en de titels die gedownload (“geleend”) worden in de VakantieBieb app die elk jaar in de zomermaanden beschikbaar is.

In 2016 werden er 2,79 miljoen uitleningen geregistreerd vanaf het ebookplatform en dat is een stijging van 74% ten opzichte van 2015 toen er nog ‘slechts’ 1,6 miljoen uitleningen plaatsvonden.

In het onderzoek van CBS en KB worden deze uitleningen ook uitgesplitst in de aantallen uitleningen voor volwassenen- en jeugdtitels:

ebooks bij de bibliotheek

Daar valt uit af te lezen dat de 1,6 miljoen uitleningen in 2015 bestonden uit 0,14 miljoen uitleningen van jeugdtitels en 1,46 miljoen uitleningen van volwassenentitels. In 2016 ging het om 0,27 miljoen uitleningen van jeugdtitels en 2,52 miljoen uitleningen van titels voor volwassenen. Het aantal uitleningen van titels voor de jeugd verdubbelde dus bijna in een jaar tijd.

Dat het aantal uitleningen zo sterk toegenomen is heeft enerzijds te maken met het aantal bibliotheekleden dat ook een account aanmaakte om ebooks te kunnen lenen bij de Bibliotheek. Dit aantal is in 2016 toegenomen tot 344 duizend. Van hen hebben zes op de tien in 2016 actief gebruikgemaakt van het aanbod van de online Bibliotheek. Dit komt neer op 5,5 procent van de 3,7 miljoen bibliotheekleden.

Anderzijds heeft dat ook te maken met het aanbod van de titels. Eind 2015 bestond de collectie van de Bibliotheek uit 10.611 titels die geleend konden worden terwijl de collectie (vermoedelijk) was uitgebreid naar 13.636 titels aan het einde van 2016. Hoewel er geen cijfers van bekend zijn is het aantal titels voor de jeugd dat uberhaupt digitaal beschikbaar was (en dus te lenen zijn) ook fors gestegen de afgelopen anderhalf jaar.

VakantieBieb

Dat er meer titels beschikbaar kwamen om uit te lenen bleek ook uit de VakantieBieb van 2016. Dat jaar is er bewust voor gekozen (of beter gezegd, was het ook voor het eerst mogelijk) om jeugd- en volwassenentitels op te nemen die tevens aanwezig waren op het ebookplatform. Dit zorgde er voor dat gebruikers van de VakantieBieb app ook na de zomermaanden door konden lezen. Het heeft er echter waarschijnlijk ook aan bijgedragen dat een deel van de uitleningen uit de VakantieBieb app ‘verplaatst’ zijn naar het ebookplatform in 2016: daar kon je de VakantieBieb titels immers lezen zonder dat ze na 31 augustus zouden verdwijnen.

De VakantieBieb werd het afgelopen jaar namelijk minder gebruikt dan het jaar ervoor. Het aantal downloads/uitleningen daalde met 15 procent van 2,3 miljoen in 2015 tot 1,9 miljoen in 2016. Het zal interessant zijn om te zien hoe de cijfers van de VakantieBieb 2017 er uit zien maar deze zijn (nog) niet door de KB bekend gemaakt. Wel is al duidelijk dat het aantal downloads weer in de lift zit dit jaar.

Bovendien waren er begin augustus al meer dan 2 miljoen gedownloade boeken, een record ten opzichte van 2016 toen er bij de sluiting van de VakantieBieb ruim 1,9 miljoen e-books waren gedownload over de gehele periode. (bron)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

  • Dag Wim,

   Ah, ik had dat document gemist en heb gebruik gemaakt van een document dat de KB op metdekb.nl heeft gepubliceerd in juli 2017. Hierin werden de uitleningen per bibliotheek aangegeven, inclusief totalen, voor 2016 en de eerste helft van 2017. Mark Deckers heeft dezelfde cijfers gebruikt voor zijn top 10 lijstjes http://www.markdeckers.net/2017/07/welke-bibliotheek-leent-de-meeste.html

   Kennelijk heeft de KB een correctie aangebracht voor dat totale aantal van 2016 maar lijkt er sowieso een discrepantie op te treden in de cijfers afhankelijk van het soort rapportage van het ebookplatform. Vervelend want dat levert nu dus al drie verschillende cijfers op voor de uitleningen van 2016.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top