Documenten scannen en toevoegen aan Notities in iOS 11

Apple maakte afgelopen week iOS 11 beschikbaar voor de meeste iPhone/iPad modellen en daarin kreeg de (standaard) Notities app ook een aantal nieuwe functionaliteiten. Behalve dat je meer opties voor tekstopmaak hebt, is het nu ook mogelijk om documenten te scannen en toe te voegen aan je aantekeningen.

Aantekeningen inscannen

Hoewel ik losse documenten – die ik wil bewaren en doorzoeken – tegenwoordig rechtstreeks in de OneDrive app scan, dekt het lang niet alles af. Vooral als ik aantekeningen maak op papier (of commentaar schrijf op een uitgeprint document) dan heeft het helemaal geen zin om dat met een app in te scannen. Ik wil het namelijk helemaal niet bewaren en hoef het niet doorzoekbaar te hebben want het enige wat ik er mee wil is dat ik het op een later moment verder ga uitwerken. Of het commentaar verwerk in een nieuwe versie van dat document.

Natuurlijk, notitie-apps als Evernote of OneNote zijn precies voor dit doel gemaakt maar in de praktijk is me dat gewoon te veel moeite. Tegen de tijd dat ik de app heb opgestart en een nieuwe notitie heb aangemaakt om daar vervolgens een ingescand document aan te koppelen ben ik al bijna vergeten waarom dit zo handig zou moeten zijn. Ik hou het dus alleen bij het maken van een foto van het document en die wordt automatisch geupload naar de Camera album map van mijn favoriete bestandenapp.

Maar goed, ideaal is dat ook niet omdat je dan niet even wat er bij kunt zetten – zoals waar het over gaat – maar tot nu toe werkte het voor mij goed genoeg.

iOS 11 Notities

Een paar jaar geleden heb ik ook eens naar de Notities app gekeken die standaard aanwezig is in iOS. Dat vond ik prima voor een boodschappenlijstje maar verder kon je er maar weinig mee. Met de iCloud integratie werd het in elk geval al wat makkelijker om je aantekeningen in Notities op al je (iOS) apparaten tot je beschikking te hebben maar in iOS 11 voegt Apple eindelijk een aantal essentiële functionaliteiten toe aan de eigen aantekeningenapp.

ios11 notities nieuw

Om met de instantnotities te beginnen: je kunt Notities meteen starten vanaf het nieuwe bedieningspaneel in iOS 11. Geen gezoek meer naar waar je de app ook alweer gelaten hebt op je homescherm maar meteen toegankelijk. Nou ja, meteen? Apple vond het niet nodig om de app standaard in het bedieningspaneel te zetten en dus moet je dat eenmalig zelf doen bij de Instellingen -> Bedieningspaneel.

ios11 notities regelaars

Tik op het groene rondje met het plus-teken voor Notities om de app als nieuwe ‘regelaar’ toe te voegen aan het bedieningspaneel.

ios11 notities regelaars

Als je omhoog veegt van onderen naar boven – of twee keer klikt op de home knop – dan krijg je het bedieningspaneel aan de rechterkant van het scherm te zien op een iPad (of schermvullend op een iPhone). In mijn geval is de Notities regelaar helemaal onderaan toegevoegd.

Nieuwe notities maken in Notities

Als je Notities start vanaf het bedieningspaneel kun je meteen een nieuwe notitie maken.

ios11 notities maken

In de rij boven in het toetsenbord zijn een aantal nieuwe functies gekomen. Zo kun je nu (eindelijk en gemakkelijk) tabellen toevoegen [2] en zijn er een groot aantal tekstopmaak opties bijgekomen [3] waarmee je o.a. een aantal stijlen voor titel en kopje kunt toepassen, diverse soorten opsommingen kunt maken en tekst kunt laten inspringen.

ios11 notities tekstopmaak

Wil je met de Apple Pencil (of een goedkopere stylus) aantekeningen maken, dan kan dat ook [4] en natuurlijk werkt de dicteerfunctie [5] ook gewoon in Notities. Ik ben overigens groot fan aan het worden van dicteren want dat werkt verrassend goed om snel even een opmerking in een notitie te plaatsen.

Documenten scannen en toevoegen

Maar goed, een document scannen doe je op het + teken-in-het-rondje te tikken [1] en dan in het menu te kiezen voor Scan documenten.

ios11 notities scannen

Wat Scan documenten onderscheidt van Maak foto of video (en Fotobibliotheek) is dat er dan ook echt alleen maar een document ingescand wordt en niet de achtergrond bijvoorbeeld.

ios11 notities scannen

Leg het document ergens plat neer (bij voorkeur op een wat donkere achtergrond) en de Notities app zal zelf de contouren van de pagina herkennen in een geelkleurig vak. Dat gele vak kun je eventueel zelf nog bij de hoeken verslepen als je bijvoorbeeld niet het hele document wilt scannen. De app maakt automatisch een scan als het denkt de pagina correct te ‘zien’ maar dat kun je ook op handmatig zetten zodat je zelf op de knop moet drukken.

Is de scan gemaakt? Dan kun je nog meer pagina’s inscannen totdat je alles gehad hebt. Tik dan op Bewaar – die optie komt er rechtsonder bij zodra je een scan gemaakt hebt – om terug in de notitie te komen. Je kunt dan eventueel nog de gemaakte scan(s) bijsnijden of roteren.

Het ingescande document wordt zo netjes mogelijk getoond maar er wordt geen gebruik gemaakt van OCR. Teksten die op de ingescande documenten staan zijn dus niet doorzoekbaar in de Notities app.

Vervolgens kun je er nog tekst bij tikken (of dicteren) of aan het tekenen slaan om de notitie af te maken. Alle notities worden automatisch gesynchroniseerd via iCloud en als je meerdere iOS apparaten hebt zijn de notities dus op al je apparaten te bekijken.

ios11 notities scannen

Ik hoop dat Apple in de toekomst alsnog de gemaakte scans met Spotlight terugvindbaar gaat maken op je iOS apparaat maar hoe dan ook, de iOS 11 Notities app is er eentje die ik nu vaker ga gebruiken.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top