Tweetweekoverzicht week 38 2017: Drie jaar tweetweekoverzichten, e-boeken in Vlaanderen, EU onderzoek naar illegale downloads en Ziggo/XS4ALL moeten The Pirate Bay blokkeren

vakblog tweetweekoverzicht
Elke week maak ik een tweetweekoverzicht waarin ik alsnog stil sta bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.

Drie jaar tweetweekoverzichten

Is het al drie jaar geleden? Ik wilde een weekoverzicht gaan doen met interessant nieuws waar ik wel over getwitterd had maar waar ik, om wat voor reden dan ook, geen hele blogpost over wilde schrijven. Het bleek voor mij ook een fijne manier te zijn om zelf even terug te blikken op wat er de afgelopen week allemaal in het nieuws was verschenen en dat is precies de reden waarom ik het drie jaar later, trouw op de zondagochtend, nog steeds doe.

Maar jemig, wat zijn die jaren snel voorbij gevlogen zeg!

E-boeken in de Vlaamse bibliotheken

Het heeft in Nederland lang geduurd voordat de bibliotheken in 2014 met een ebookplatform kwamen en Nederlandse bibliotheekgebruikers eindelijk ebooks konden gaan lezen. In Vlaanderen liep het echter allemaal nog minder vlot dan hier. Weliswaar startte er in 2014 ook een pilot in de Vlaamse bibliotheken maar dat bleek nog geen jaar later niet succesvol te zijn.

Gelukkig hebben de Vlaamse en Brusselse bibliotheken het niet opgegeven want ondertussen lopen er zelfs twee nieuwe projecten. Eén pilootproject (ik ben echt dol op Vlaamse woorden) loopt in Kenniscentrum ARhus, Bibliotheek De Krook, bibliotheek Mechelen, Muntpunt en bibliotheek Oostende. Deze werkt volgens het one copy, one use-principe: een ebook wordt aan één lener tegelijk uitgeleend. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het bestaande platform cloudLibrary (van Bibliotheca) en vooral Engelstalige e-boeken. Ik heb met een testaccount de site en de cloudLibrary app uitgebreid kunnen testen en moet zeggen dat ik het prima vind werken. Goed, dat hele one copy, one use principe vind ik maar niks maar de app werkt echt uitstekend en het feit dat je ook een cloudLibrary client voor je pc hebt maakt het werken met een ereader simpelweg makkelijker.

In het andere pilootproject wordt het Nederlandse ebookplatform ingezet bij de bibliotheek van Beringen om het one copy, multiple use model te testen bij scholen en gaat dit binnenkort uitgebreid worden naar de bibliotheken van Bilzen en Westerlo.

Vlaanderen is klaar voor eboeken en de brancheorganisatie Cultuurconnect kondigt daarom ook aan nog dit jaar te starten met een aanbesteding voor een commercieel ebookplatform waar ook een divers aanbod van Nederlandstalige titels op beschikbaar moet gaan komen.

EU onderzoekt impact van illegale downloads op verkopen … en publiceert de resultaten niet

Heeft schending van het auteursrecht een negatief effect op de legale verkoop? Dat is een fundamentele vraag waar auteursrechtenorganisaties al decennia lang het antwoord op claimen te weten en wat ze als basis gebruiken voor het handhavingsbeleid. In januari 2014 gaf de Europese Commissie het Nederlandse bedrijf Ecorys een aanbesteding van €360.000 om dit vraagstuk te onderzoeken. Heeft illegaal downloaden en verspreiden van werken inderdaad een negatief effect op de legale verkoop? Of werkt het in veel gevallen juist bevorderend omdat het ook de bekendheid van een werk verhoogt?

Het 300-pagina tellende verslag werd in mei 2015 aan de Commissie gegeven, maar werd nooit gepubliceerd, tot vandaag. Julia Reda, europarlementariër van de Piratenpartij, wist een exemplaar van het rapport te bemachtigen en publiceerde het afgelopen week op haar blog.

Het rapport (PDF) gaat uit van de gegevens uit 2014 in zes Europese landen en daar worden een groot aantal interessante conclusies aan verbonden. Maar tot een keiharde conclusie dat illegaal downloaden (en illegaal streamen) leidt tot mindere verkopen komt het rapport niet. Sterker nog, behalve als het om blockbuster films gaat weet het onderzoek geen aantoonbare relatie te leggen tussen de inbreukmakende handelingen en eventuele derving van inkomsten.

In general, the results do not show robust statistical evidence of displacement of sales by online copyright infringements. That does not necessarily mean that piracy has no effect but only that the statistical analysis does not prove with sufficient reliability that there is an effect. An exception is the displacement of recent top films. The results show a displacement rate of 40 percent which means that for every ten recent top films watched illegally, four fewer films are consumed legally.

Maar ja, dat is niet wat de auteursrechtenlobby wilde horen natuurlijk en dat zal ongetwijfeld de reden zijn dat het onderzoeksrapport in de la is beland.

Ziggo en XS4ALL moeten The Pirate Bay (voorlopig) blokkeren

Eén van de tekenen dat je al heel lang blogt is als nieuws zich begint te herhalen en afgelopen week had ik dus zo’n beleving. In 2012 oordeelde de rechtbank Den Haag dat Ziggo en XS4ALL in Nederland een blokkade moesten instellen voor The Pirate Bay. Daar stortte de media zich op waarbij het vooral ging op het mogen (illegaal) downloaden en hoe onzinnig de downloaders deze maatregel wel niet vonden.

Juridisch gezien was het echter vooral een vraagstuk of The Pirate Bay zich schuldig maakt aan inbreukmakende handelingen door het verspreiden van links naar inbreukmakende werken. En of van internetproviders gevraagd mag worden om de toegang tot dergelijke sites uberhaupt te blokkeren.

Onderzoek toonde in 2013 aan dat de blokkade nauwelijks of geen impact had op het illegaal downloaden maar het was het feit dat de rechter het onredelijk bezwarend vond om providers internetblokkades te laten uitvoeren wat er in januari 2014 voor zorgde dat de blokkade van The Pirate Bay ongedaan werd gemaakt.

De bodemprocedure, waarin juridisch werd uitgeplozen of The Pirate Bay zelf inbreukmakend bezig is, ging echter onverminderd door en kwam tot een voorlopige conclusie toen op 14 juni van dit jaar het Europese Hof concludeerde dat een online platform waarop auteursrechtelijk beschermde werken gedeeld worden wel degelijk zelf inbreuk kan maken op het auteursrecht.

Met dat Europese arrest zou de Hoge Raad, waar de bodemprocedure voor de Nederlandse situatie, wellicht tot een ander oordeel kunnen komen over de proportionaliteitseisen voor internetproviders en zou er een kans kunnen zijn dat ook in Nederland weer een internetblokkade ingesteld zou moeten worden.

Maar Brein had overduidelijk geen zin om te wachten tot de Hoge Raad de definitieve afweging zou gaan maken en stapte vorige week naar de rechter om in een kort geding alvast een blokkade van The Pirate Bay te regelen. En daar ging (opnieuw) de rechtbank Den Haag in mee. In de uitspraak stelt dat Ziggo en XS4ALL binnen 10 dagen de toegang tot de site moeten blokkeren voor hun abonnees op straffe van een pittige maximale dwangsom. Het gaat hier om een voorlopige blokkade tot het moment dat de Hoge Raad een definitief oordeel velt.

Persoonlijk lig ik geen seconde wakker van het niet toegankelijk zijn van die door advertenties en popups geïnfesteerde website (waar iedereen met meer dan een basaal begrip van internet ondanks een blokkade zonder problemen op kan komen) maar verbaas ik me wel weer hoe Brein met hun eentonige retoriek en propaganda zo goed bij de rechter wegkomt. Feitelijk worden internetproviders nu gigantisch op kosten gejaagd zonder enig aantoonbaar positief effect voor rechthebbenden terwijl de kwestie gewoon onder behandeling is bij de Hoge Raad. En weet Brein te bereiken dat ik spontaan zin krijg om illegaal te gaan downloaden bij The Pirate Bay terwijl ik daar helemaal geen voorstander van ben. Alle sympathie die ik voor rechthebbenden heb wordt vakkundig door Brein verspeeld namelijk.

En verder nog …

DRM ingebakken in HTML. Het einde van een open standaard.

En met DRM in HTML stapt de Electronic Frontier Foundation uit de W3C.

Ook Bing werpt zich in de strijd tegen nepnieuws.

Dat je op zoek bent naar ebooks en dat Google je vertelt of ze in de bibliotheek beschikbaar zijn. Dat kan nu als je in de VS woont maar dat moet natuurlijk ook in Nederland gebeuren!

Toen ik nog elke maand D&D speelde had ik dit fantastisch gevonden.

Auteursrecht maakt meer kapot dan je lief is?
#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (8) Write a comment

  1. RT @rsnijders: Heeft iemand het artikel uit de META van september voor mij over het e-boeken project bij de 5 Vlaamse bibliotheken? https:/…

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top