Auteursrecht en hbo bibliotheken: een korte overzichtspresentatie voor de FOBID Juridische Commissie

De FOBID Juridische Commissie is een van de vaste commissies van FOBID Netherlands Library Forum, de koepelorganisatie van bibliotheken in Nederland. De FOBID Juridische Commissie (FJC) houdt zich bezig met de juridische aspecten die van belang zijn voor bibliotheken, informatie- en documentatiecentra en initieert (inter)nationale acties en reacties op dit gebied.

In zowel de FOBID als FJC zijn de verschillende soorten landelijke bibliotheekorganisaties vertegenwoordigd zoals o.a. de openbare bibliotheken (VOB), de Koninklijke Bibliotheek (KB), de universiteitsbibliotheken (UKB) en de hogeschoolbibliotheken (SHB).

Hoewel de hogeschoolbibliotheken ook al langere tijd te maken hebben met diverse juridische aspecten, is de focus erop nog redelijk recent. Pas vanaf 2011 hebben de bibliotheken van de 37 hogescholen zich verenigd in het Netwerk Auteursrechten Informatiepunten-hbo en worden zowel auteursrechtenvragen vanuit het onderwijs en onderzoek als de contacten en afspraken met auteursrechtenorganisaties gezamenlijk opgepakt.

Ik had het genoegen om iets meer te mogen vertellen aan de FOBID Juridische Commissie over wat er aan auteursrecht ontwikkelingen gespeeld heeft bij hbo instellingen en bibliotheken. En wat er de komende jaren allemaal nog op ons pad komt.

Aangezien het vooral bedoeld was als een overzicht van wat er in het hbo speelt, en ik over veel van de behandelde onderwerpen al eerder geblogd heb, ga ik het verhaal niet verder uitwerken in deze blogpost maar maak ik het mezelf gemakkelijk met een overzichtje van die eerdere blogposts. Mocht je er meer over willen weten, dan weet je me vast wel te vinden.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top