Notities beheren en vergrendelen in iOS 11 Notities

Heb je inmiddels ook al vele (tientallen) notities gemaakt in de iOS 11 Notities app? Dan is het handig om te weten dat je de notities ook kunt ordenen in mapjes en kunt vergrendelen zodat echt alleen jij kunt zien wat er in staat. Ook al maakt een ander gebruik van je iPhone of iPad.

Notities vergrendelen

Als je alleen boodschappenlijstjes en to-do lijstjes in Notities zet dan zal het je waarschijnlijk niet zo interesseren dat anderen natuurlijk heel eenvoudig de inhoud van al je notities kunnen zien als zij jouw iOS apparaat gebruiken. Maar er zijn genoeg situaties te bedenken waarbij je het niet zo fijn zult vinden dat familieleden of collega’s alles kunnen lezen wat je opgeschreven, getekend of gescand hebt in de Notities app.

Ook in de vorige versie(s) van Notities was het al mogelijk om een notitie te vergrendelen maar dan moest je, nogal onlogisch, vanuit de notitie naar iOS sharing toe en vond je daar onder de opties om je notitie wereldkundig te maken via social media, ook een optie om de notitie te beveiligen met een wachtwoord.

In iOS 11 is dat gemakkelijker – en vooral minder onlogisch – geworden en kun je nu in de lijst met notities simpelweg de notitie naar links swipen.

notities vergrendelen beheren

Je krijgt dan een drietal icoontjes te zien waarmee je respectievelijk de notitie kunt vergrendelen, de notitie naar een (ander) mapje kunt verplaatsen en de notitie kunt verwijderen.

Klik je op het icoontje met het slotje dan word je de allereerste keer gevraagd om een wachtwoord op te geven waarmee in het vervolg ALLE notities beveiligd zullen worden.

notities vergrendelen beheren

Je moet het wachtwoord twee keer invullen en het wordt aanbevolen om ook een hint op te geven die getoond kan worden als je het wachtwoord onverhoopt toch vergeet. Dat is wel zo verstandig want je hoeft het wachtwoord alleen maar in te vullen bij het ontgrendelen van de notities en niet bij het vergrendelen zelf de volgende keer. Er staat ook een waarschuwing bij dat je echt even zorgvuldig moet zijn omdat je anders zelf geen toegang meer hebt tot je eigen notities.

Bij Instellingen -> Notities kun je het wachtwoord opnieuw instellen met behulp van het wachtwoord dat bij je Apple ID hoort maar dat geldt dan vervolgens alleen voor nieuwe vergrendelde notities. Heb je al eerder notities vergrendeld met het oude wachtwoord? Dan blijven die ook vergrendeld met dat wachtwoord!

Heb je Touch ID op je iOS toestel? Dan kun je dat ook aanzetten zodat je met je vingerafdruk notities kunt ontgrendelen op die apparaten. Als je vervolgens de notities op andere apparaten van jezelf wilt openen die geen Touch ID hebben, dan wordt daar altijd het wachtwoord gevraagd.

notities vergrendelen beheren

Oh ja, als je echt alles geheim wilt houden wat er in een notitie staat, hou er dan wel rekening mee dat de eerste regel tekst in een notitie als titel wordt gebruikt. Die titel is natuurlijk wel zichtbaar in de lijst met notities. Pas dus op (of speel vakkundig) met titels als ‘Geheimen die niemand ooit te weten mag komen’.

Notities beheren

Ik moet altijd structuur hebben als ik met documenten bezig ben. Prima dat je in sommige apps tags kunt gebruiken (Evernote of Pocket) maar uiteindelijk wil ik het liefste gewoon mapjes kunnen maken waar ik aantekeningen, bewaarde linkjes (Instapaper) en ook notities in kan zetten.

Gelukkig kan dat ook gewoon in de Notities app.

notities vergrendelen beheren

Swipe de notitie die je in een mapje wilt zetten naar links en tik dan op het (tweede) icoontje met de folder.

notities beheren vergrendelen

Je kunt dan simpelweg een Nieuwe map aanmaken waar vervolgens de notitie in geplaatst wordt of op een bestaande map klikken om de notitie daar naar toe te verplaatsen.

Als je snel meerdere notities wilt indelen in mappen, of in één keer een nieuwe mappenstructuur wilt aanmaken, dan kun je dat het beste via (o.a.) icloud.com doen. Hier kun je de webversie van Notities vinden en al je bestaande notities (opnieuw) indelen in mappen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top