Elke week maak ik een tweetweekoverzicht waarin ik alsnog stil sta bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.
In het nieuws de afgelopen week:
Digitale manga in de lift
The Future of Manga is Digital https://t.co/xpFLqHiQVe
— Raymond Snijders (@rsnijders) September 25, 2017
Het kopen (en lezen) van manga – Japanse strips die in het Engels of Nederlands vertaald zijn – zal behoorlijk niche zijn in Nederland maar in Japan zelf is het een miljardenmarkt. Tenminste, in yens en met een piek in de jaren 90 die sindsdien niet meer gehaald is. Ook al zijn de verkopen van de papieren magazines en de tank?bons sterk afgenomen, het wordt gecompenseerd door de verkoop van digitale manga. Afgelopen jaar steeg die verkoop met 27,1% terwijl de verkoop van papier juist met ruim 7% afnam.
Buiten Japan speelt vooral de beperkte beschikbaarheid een rol. De rechten worden per regio bepaald en hoewel bijna alle populaire series in het Engels vertaald worden zijn de digitale versies lang niet allemaal te koop in Europa omdat de rechten daar apart verkocht zijn. Zo zijn de papieren versies die door het Amerikaanse Viz Media worden verkocht weliswaar te koop in Europa maar kun je de digitale versies niet aanschaffen omdat die series in het Frans (en soms Nederlands) vertaald worden door een andere partij. En daar zijn weer geen digitale versies van.
Vervelend want Viz Media heeft tientallen zeer populaire series in hun portfolio die simpelweg niet (legaal) digitaal te lezen zijn in Nederland. En juist bij series als Naruto en One Piece – die uit vele tientallen delen bestaan – loont het om digitaal te kopen en te lezen. Ik weet uit ervaring hoe onthutsend snel je een grote boekenkast kunt vullen met mangapockets.
Deze maand volgt er nog een stuk over het (legaal) kopen en lezen van digitale manga in Nederland.
Wetenschappelijke uitgevers willen filter op ResearchGate
Scientific Publishers Want Upload Filter To Stop Academics Sharing Their Own Papers Without Permission https://t.co/uHOkn1HgAY
— Raymond Snijders (@rsnijders) September 26, 2017
ResearchGate is één van de (grotere) sites waar onderzoekers hun eigen onderzoekspublicaties kunnen delen met anderen. De voorwaarden van ResearchGate stellen dat hiervoor geen enkele overdracht van het auteursrecht plaatsvindt en leggen de verantwoordelijkheid hiervoor bij de uploaders zelf neer om te verifiëren dat ze ook daadwerkelijk de publicaties mogen verspreiden. Desondanks is het wel duidelijk dat er miljoenen artikelen op ResearchGate staan die er eigenlijk niet zouden moeten staan omdat hierover geen afspraken zijn gemaakt met de uitgevers in kwestie.
En dat is die uitgevers een doorn in het oog kennelijk want in een brief (pdf) naar ResearchGate laat de International Association of Scienticific Technical and Medical Publishers weten dat ze een uploadfilter willen waarmee geautomatiseerd bepaald kan worden of geuploade publicaties wel of niet publiekelijk getoond kunnen worden. Je zou kunnen zeggen dat het een voorstel en verzoek is maar het dreigement dat er vervolgacties komen als ResearchGate hier niet mee instemt laat weinig aan de verbeelding over.
Net als bij het door Europa voorgestelde uploadfilter kun je beargumenteren dat het de letter van het auteursrecht volgt maar lijkt vooral neer te komen op een censuur- en controlemiddel van rechthebbenden die hun commerciële belangen willen beschermen ten koste van basisprincipes als privacy, vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van informatie.
KB en Google doen nog één digitaliseringsproject
KB en Google beëindigen samenwerking digitalisering in 2019 (via Bibliotheekblad) https://t.co/zxKUfA64xZ
— Raymond Snijders (@rsnijders) September 26, 2017
De KB en Google werken al sinds 2010 samen aan de digitalisering van de collectie Nederlandse boeken tot 1900 die bij de KB en de Nederlandse universiteiten staat. Het grootste deel is afgerond maar de KB kondigde afgelopen week aan nog één traject met Google te gaan doen met de kleinere boekencollecties van Bibliotheek Vrije Universiteit Amsterdam, Bibliotheek Rijksuniversiteit Groningen, Tresoar | Frysk Histoarysk en Letterkundich Sintrum, Bibliotheek Radboud Universiteit, Tilburg University Library, Maastricht University Library, Centre Céramique Maastricht, Bibliotheek Erasmus Universiteit Rotterdam en de TU Delft Library.
Na afloop van dit project zullen in totaal meer dan vijfhonderdduizend Nederlandse boeken zijn gedigitaliseerd. Dit betekent: 80 miljoen pagina’s en 50 terabyte aan bestanden aan historisch erfgoed. Alle titels zijn dan beschikbaar via Delpher en Google Books.
Tweets van 280 tekens
Can’t fit your Tweet into 140 characters? ?
We’re trying something new with a small group, and increasing the character limit to 280! Excited about the possibilities? Read our blog to find out how it all adds up. ?https://t.co/C6hjsB9nbL
— Twitter (@Twitter) September 26, 2017
As Twitter Doubles Its Character Count, a Brief History of Their Many Changes https://t.co/zTrrRqoJH7
— Raymond Snijders (@rsnijders) September 27, 2017
Aan de andere kant kun je ook gewoon een workaround vinden om alsnog 280 tekens te kunnen twitteren. Tenminste, als je Tweetdeck in Chrome gebruikt want mobiel werkt het bij mij in elk geval nog niet. Jemig, ik heb nog steeds 70 tekens over. Best wel lange tweets worden dit
— Raymond Snijders (@rsnijders) September 27, 2017
Na de ‘rel’ vorig jaar toen Twitter in eerste instantie leek te overwegen om tweets uit te breiden naar 10.000 tekens – wat uiteindelijk alleen doorgevoerd werd in DM’s – kregen we afgelopen week een herhaling van de discussies die toen ook al plaatsvonden. Twitter kondigde namelijk aan dat een deel van de gebruikers inmiddels 280 tekens tot hun beschikking hadden in tweets en dat verdeelde meteen de Twittergebruikers in de twee kampen die daar respectievelijk fel op tegen zijn en die daar geen bezwaar tegen hebben.
Zelf denk ik dat Twitter dit gaat doorvoeren, ongeacht wat een (groot?) deel van de gebruikers daar van vindt, aangezien de langere tweets zonder problemen getoond worden in embedded tweets (zie hierboven) en de groep met testgebruikers elke dag groter lijkt te worden. En dan kan ik het misschien wel jammer vinden dat het korte en bondige van tweets nu minder kort en bondig zal worden maar heeft het helemaal geen zin daarover te gaan mopperen.
Plus, niemand dwingt je om tweets van 280 tekens te twitteren natuurlijk. Net zoals je er nog steeds voor kunt kiezen om mensen die onzinnige tweets de wereld insturen niet te volgen. Ongeacht hoe lang die tweets zijn.
Bibliotheek op het station in Rotterdam
Reiziger kan straks boek lenen [in een bibliotheek] op Centraal Station [van Rotterdam] https://t.co/eASmK9xavV
— Raymond Snijders (@rsnijders) September 30, 2017
Vanaf 1 november komt er een tweede ‘Bibliotheek op het station’ – er is al lange tijd een Bibliotheek op het station Haarlem – en dit keer is Rotterdam de gelukkige. Op vijftig vierkante meter kunnen bezoekers ebooks downloaden, digitaal kranten en tijdschriften lezen en muziek luisteren. Daarnaast zijn zo’n duizend papieren boeken te leen. De proef met deze nieuwe vestiging van de Bibliotheek Rotterdam duurt twee jaar.
Vanzelfsprekend ga ik er een kijkje nemen voor een nieuwe boekenplog.
En verder nog …
How To Block Offensive Comments On Instagramhttps://t.co/I0AZYp1hL4
— Raymond Snijders (@rsnijders) September 24, 2017
Bepaalde woorden (en dus comments die ze bevatten) kunnen blokkeren bij je instagram foto’s.
Dramatisch nieuws: dertig kinderboekenschrijvers, allemaal grote namen, stappen op bij uitgeverij @Querido_kind https://t.co/nI97dlc2So
— Thomas de Veen (@thomasdeveen) September 25, 2017
Het uitgeefteam van Querido Kind kan zich niet vinden in de plannen van WPG en vertrekt. Dertig auteurs volgen het uitgeefteam en dat zou wel eens het einde van Querido Kind kunnen betekenen.
OneDrive is getting a cleaner web UI and improved sharing options https://t.co/mJIDaBTr06
— Raymond Snijders (@rsnijders) September 26, 2017
Een betere OneDrive? We zullen het zien.
Streamingdienst MagBoox ontvangt investering van De Mandemakers Groep https://t.co/7UhawLAh9m via @ereadersnl
— Raymond Snijders (@rsnijders) September 28, 2017
MagBoox. Oh ja, dat bestond ook nog :) iOS only voor nu en een abonnement afsluiten kan alleen als in-app aankoop. Wellicht dat ze mbv die investering (mij) duidelijk kunnen maken wat de toegevoegde waarde is ten opzichte van alle andere ebookdiensten.
#
[Vakblog] Tweetweekoverzicht week 39 2017: Digitale manga, ResearchGate vs uitgevers, laatste digitaliseringsprojec… https://t.co/4PvaSHsShJ
Nieuw op Vakblog: Tweetweekoverzicht week 39 2017: Digitale manga, ResearchGate vs uitgevers, laatste… https://t.co/ABkKh7IVVM
RT @rsnijders: [Vakblog] Tweetweekoverzicht week 39 2017: Digitale manga, ResearchGate vs uitgevers, laatste digitaliseringsproject KB & Go…